Kedves Omme tagok, és nem Omme tagok, akik egyetértenek velem, és akik nem. Fekete fórumosok, Zöld fórumosok,/ tudom, hogy ők is olvasnak/ Mindenkinek javaslom a következőket.
Lassan egy éve már mióta új elnök van, és én azóta, hol vitával, hol veszekedéssel próbáltam kideríteni, hogy tulajdonképpen hol tartunk.
Tény, hogy a Magyar méhészek még soha a történelem folyamán nem néztek szembe ilyen kihívásokkal, ebben talán mindenkivel egyezik a véleményünk. Talán csak példának. Magyarországon a honfoglalás óta még soha nem voltak, giga, tehát ezer családon feletti méhészetek, és még soha nem volt ennyire rossz a méhlegelők állapota, köztük az akácé, ami papíron talán létezik, ám a valóságban szinte teljesen ki lett irtva, és a 20 év feletti öregebb fák megléte az eddigi legkisebb a Magyarország mai területén. A többit, például az atkát, a nyúlós költésrothadást, a kis kaptárbogarat már ne is említsük, mert mindenki tudja, vagy látja. Aki nem, az sajnálatosan nem figyeli a dolgokat.
Elöljáróban kijelenthető, én arra következtetek, hogy a Magyar méhésztársadalomban résztvevő többség kb. 80% érdekeit senki sem védi meg.
Kijelenthető, hogy az Omme nem érdekvédelmi szervezet, illetve a méhészeteket kitevő kis és közepes méhészeteké egészen bizonyosan nem az. Hogy érdekvédelemre szükség lenne, azt az is jelzi, hogy a "Profi méhészek" is alakítottak maguknak.
Ezért a kis és közepes méhészeteknek csak egyet lehet javasolni. Védje meg magát mindenki ahogy tudja, mert különben 5-10 év alatt teljesen ellehetetlenítik.
Azzal is tisztában vagyok, hogy egy kis vagy közepes méhész egymagában, nem tudja magát megvédeni.
Ami kérdés még a dologban az, hogy a helyi önálló egyesületek meg tudnak e újulni, és elbírják e, el akarják e látni a tagjaik érdekvédelmét.
Mivel erre sincs sok remény, és nem is igen lesz, azzal a szemlélettel ami most van nekik, ezért csak azt lehet javasolni, hogy mindenki próbálja megvédeni önmagát.
Amint már említettem, egy kis vagy közepes méhészet , és méhész nem tudja megvédeni önmagát, ezért mindenki próbáljon keresni olyanokat akiknek érdekei, részben vagy egészben egybe esnek az övével.
Ez nem új a nap alatt. Apáink, és nagyapáink ugyan így szervezték magukat, igaz akkoriban még nem volt szükség önvédelemre.
Ez nem uszítás akar lenni. A nagy hal megeszi a kis halat, aki meg tudja magát védeni meg marad, a ki nem az eltűnik. Ha a saját magam részéről látnák más kiutat, akkor azt javasolnám.
Kelt 2017 Február 12.-én. Azért írok dátumot, mert az elkövetkező évek során, vissza utalásra ad lehetőséget.