Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714803 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Gőzölgő
« Válasz #2145 Dátum: 2016. November 29. 08:35 »
De, látod nem hallgat rám senki. Uraim ha nem tudnák "egyszer lesz ami sose vót". Ilyenkor szokott kitörni a parasztlázadás.

Dózsa György unokája vagyok én.
 Népért síró, bús, bocskoros nemes.
 Hé, nagyurak jó lesz tán szóba állni
 Kaszás népemmel, mert a Nyár heves.

A Nyár heves, s kasza egyenes.
 Hé nagyurak: sok rossz fehér ököl.
 Mi lesz, hogyha Dózsa György kósza népe
 Rettenetes nagy dühvel özönöl?

Ha jön a nép, hé, nagyurak, mi lesz?
 Rabló váraitokból merre fut
 Hitvány hadatok? Ha majd csörömpöléssel
 Lecsukjuk a kaput?

Eredetileg az utolsó négy sort akartam idézni, de ez annyira ide illik....
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 29. 08:43 írta Vivaldi »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2146 Dátum: 2016. November 29. 08:45 »
Vivaldi!

Ha nyaltam volna, akkor most választott tisztségviselő lennék az Ellenőrző Bizottságban. Nem nyaltam Cserényinek Péternek se, Mészi Lacinak se, Feketének se, Bross Péternek se. Ezt ő is tudta és ezért nem kerültem be az általa támogatott jelöltek körébe. Jobb is így. Bross Pétert támogattam és amit az etikai lehetőségek megengedtek, támogattam Bross Péter elnökké választását. Ha megkérdezi bárki: Megbántam-e? Azt felelem rá, hogy nem. Miért? Nem volt jobb jelölt.

Ha most lenne a választás, akkor most is azt mondanám, hogy Bross Péter legyen az elnök.
Miért? Mert az OMME mostani állapotában most sincs jobb jelölt. Fényévekkel jobb, mint Mészi Laci volt.
Bross Péter sokkal kiszámíthatóbb, emberségesebb. Az más kérdés, hogy objektív okok (Méhészeti Nemzeti Program) miatt az érdekvédelmi munkáról nem sokat fogunk tőle hallani. Az eredményes és hatékony érdekvédelem nem az OMME asztala mindaddig, amíg uralja a Magyar Méhészeti Nemzeti Programot. Ezt tudomásul kell venni. Abban a pillanatban válik majd valódi érdekvédelmi szervezetté az OMME, ha a Magyar Méhészeti Nemzeti Programról szóló rendeletbe nem lesz beleírva a neve, mint egyetlen és kizárólagos igazoló szervezet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2147 Dátum: 2016. November 29. 08:52 »
Ha a munkanélküliség tovább csökken és a bérek továbbra is emelkednek, az EU-ban a mézár viszont stagnálni fog a jelenlegi szinten, akkor Magyarországon a méhészek száma is és a méhcsaládok száma is csökkenni fog erőteljesen és az OMME képtelen lesz fenntartani a jelenlegi fizetett apparátusát még a Méhészeti Nemzeti Program szipolyozása mellett sem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

főnix

• 104
« Válasz #2148 Dátum: 2016. November 29. 09:18 »
Főnix!
"Tudom, régen volt már, de talán egyet tudunk érteni abban, hogy Ficzpet akkor érthetően leírta: a társadalmi támogatottság feltételei közül egy sem teljesült, s azokat, ha megfeszült volna az akkori IB, akkor se módosíthatta volna visszamenőleg, lévén leadott (bíróságra) közhasznúsági beszámolókról volt szó..."

A fentiekben az általad leírottakra válaszul beidézem az OMME 2013-as pénzügyi beszámolójában megtalálható részt:
"társadalmi támogatottság mutatói                                           
Ectv. 32.§ (5) b)[(J1+J2)/(H1+H2)>=0.5]  Ebbe a sorba bizony X van téve az igen oldalra vagyis teljesül az elvárás.
Főnix mielőtt bárkit hazugnak nevezel nézz már egy kicsit tükörbe .
Hidd el nem állítok valótlant, ez szerepel a pénzügyi beszámolóban, vagy tán a beszámoló nem valós, mert az ismételten felveti a vezetés felelősségét, nem gondolod?

Üdv. jani bátya

Jani Bátya!

Üsse kő, ha nincs más hátra, hát kénytelen vagyok bemásolni, aztán kivastagítom, talán így végre képes leszek átküldeni mondanivalóm üzenetét...

Íme:

jani bátya!
A 2011. évi CLXXV tv. szerint .....
Közhasznú szervezetté minősíthető ............. amely ............. megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, továbbá amelynek megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható.

1. Megfelelő erőforrás áll egy szervezet rendelkezésére, ha az előző két lezárt üzleti év (2011-2012) vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül,:
- a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív, TELJESÜL +50,0 - +33,7 MFt
vagy
- az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, TELJESÜL 330,4 - 300,1 MFt
vagy
- a személyi jellegű ráfordításai elérik az összes ráfordítás egynegyedét.NEM TELJESÜL 19,6 -23,3 %
2.Megfelelő a társadalmi támogatottság, amennyiben az előző két lezárt üzleti éve vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül:
- a személyi jövedelemadó 1%-ból kiutalt összeg eléri a korrigált bevétel kettő százalékát, NEM TELJESÜL 0,4 -0,1 %
vagy
- közhasznú tevékenységének ellátását tartósan (két év átlagában) legalább tíz közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy segíti, NEM TELJESÜL
(bár a tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak jogszabály szerint nem minősülnek önkéntesnek)
vagy
- a közhasznú tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások elérik az összes
ráfordítás felét a két év átlagában. NEM TELJESÜL 24,7 -26,9 %

Ezek a saját számításaim, a két év beszámolóiban lévő adatokból származik, az OV-ra nem én készítettem az előterjesztést.
Ha jól értelmezem a a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendeletet az 1% továbbra is gyűjthető, de ahogy az arányokból is láttad nem nagy pénzek (1.307 eFt - 268 eFt)

Nos, talán így már érthető lesz, s nem kell negyedszerre is nekifutnom a magyarázatnak, s kiemelnem, hogy miért nehezményezem, ha állításom valósággal való egyezőségét módszeresen és ismételten megkérdőjelezik. Már egyszer leírtam: Meggyőzni, a "helyes útra téríteni" tehát eszembe se jut egyikőtöket sem, de azt viszont nem tűröm, hogy hazugnak nevezz, nevezzetek!

Kérlek, ezután se tedd!
Ami a tükörbe nézést illeti: megpróbáltam... Igazad van, nekem se tetszett túlzottan a látvány...
Mindenesetre elküldöm neked is, lásd, ha nem is hiszel a Mikulásban, attól az még létezhet. Ja, és nem én lennék a "Nyári Mikulás"... Én a valódi, myrai Szent vagyok... No jó, egye fene, legyen gönyűi... Nehogy most meg emiatt  hazugozzál le...

*

bükk

• 169
« Válasz #2149 Dátum: 2016. November 29. 09:51 »

Ha nyaltam volna, akkor most választott tisztségviselő lennék az Ellenőrző Bizottságban. Nem nyaltam Cserényinek Péternek se, Mészi Lacinak se, Feketének se, Bross Péternek se. Ezt ő is tudta és ezért nem kerültem be az általa támogatott jelöltek körébe.

Na-na,azért jelenleg még nem lehet pusztán nyalással egy OMME választott képviselővé válni.
A szavazáson megmérettél,kaptál amit kaptál, ami járt neked.
Sikerült az eddigi "tevékenységeddel" annyi ellenszenvet,haragost magad ellen fordítani,hogy egy tiszta
demokratikus választáson fikarcnyi esélyed sincs a 400 küldöttnél.(a szarvaspöri kevés ma már)
Mint már korábban írtam perre per/perek a válasz,sokan nagyítóval nézik tevékenységedet.

Az jó kérdés mi lenne ha nem csak az OMME lenne az NP kizárólagos igazolója.
Az OMME-n kívül maradt méhészeknek előbb-utóbb másik szakmai szervezetbe kell szerveződniük.
Érhetetlen,hogy lehet manapság élelmiszert termelni(nem akármilyent) szakmai szervezet,szakmai iránymutatás és rendszeres ellenőrzés nélkül.A hatóság áll és néz,a vásárló meg ki tudja mit vesz.
Nem kívánok általánosítani,de azt szinte mindenki érzékeli,hogy a méhészek szakmai színvonal hát nem éppen
felfelé mozdul.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2150 Dátum: 2016. November 29. 11:51 »
Főnix elvtárs!

A szemináriumi továbbképzésed nem volt elég alapos. De nem aggódom, majd elvtársaid között pótolod, hiszen Mészi se szív sokkal kevesebb cigit, mint te. Két cigizés alatt a leckét megtanulod.

Ami a közhasznúság kritériumai közül könnyedén tejesíthető, azt se igyekezett a nagy-nagy OMME teljesíteni és ennek ellenére bejelölte teljesítettként, a felületesen dolgozó Ellenőrző Bizottság bár látta a hibát, de nem javasolt semmi szankciót, és a még felületesebb Küldöttgyűlés pedig teljesítettként átengedte a beszámolót. Ezt hívják látszat demokráciának.  Látszólag működtek a demokratikus intézmények, de nem kontrollálták az elnökséget.

Nyilván azért nem teljesítette, mert nem is akarta teljesíteni. Ha csak a mézes reggelire gondolok, hogy mennyien részt vettek benne önkéntes de nem regisztrált önkéntes munkával, már ez önmagában elég az egyik feltétel kipipálására. És ezen kívül többet is lehetett volna teljesíteni. HA VAN AKARAT. De nem volt.

Tudod-e, hogy a november 27-i szarvaspörköltös (Sebők módra módosított) rendezvényünkön hány önkéntes segítő volt? Pedig mi alig több, mint 200 fős egyesület vagyunk. Közel 20 ember vett részt benne. 5 ember csak az étteremtől, akik az egésznek magját adták, de a sátrak beszerzése, szállítása, felállítása, az élelmiszerek beszerzése, előkészítése, ott a helyszínen a kiszolgálás szemetek összegyűjtése stb. Mindenre volt önkéntesünk. Még a reklámozásra is. Ne mondja nekem senki, hogy a nagy OMME képtelen lenne bármikor is teljesíteni a közhasznúság feltételeit. De akarat, főleg jóakarat nélkül semmi nem megy. Azaz megy, csak éppen tönkremegy.
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 29. 14:02 írta Geddekas »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2151 Dátum: 2016. November 29. 14:03 »
Vivaldi!

Ha nyaltam volna, akkor most választott tisztségviselő lennék az Ellenőrző Bizottságban. Nem nyaltam Cserényinek Péternek se, Mészi Lacinak se, Feketének se, Bross Péternek se. Ezt ő is tudta és ezért nem kerültem be az általa támogatott jelöltek körébe. Jobb is így. Bross Pétert támogattam és amit az etikai lehetőségek megengedtek, támogattam Bross Péter elnökké választását. Ha megkérdezi bárki: Megbántam-e? Azt felelem rá, hogy nem. Miért? Nem volt jobb jelölt.

Ha most lenne a választás, akkor most is azt mondanám, hogy Bross Péter legyen az elnök.
Miért? Mert az OMME mostani állapotában most sincs jobb jelölt. Fényévekkel jobb, mint Mészi Laci volt.
Bross Péter sokkal kiszámíthatóbb, emberségesebb. Az más kérdés, hogy objektív okok (Méhészeti Nemzeti Program) miatt az érdekvédelmi munkáról nem sokat fogunk tőle hallani. Az eredményes és hatékony érdekvédelem nem az OMME asztala mindaddig, amíg uralja a Magyar Méhészeti Nemzeti Programot. Ezt tudomásul kell venni. Abban a pillanatban válik majd valódi érdekvédelmi szervezetté az OMME, ha a Magyar Méhészeti Nemzeti Programról szóló rendeletbe nem lesz beleírva a neve, mint egyetlen és kizárólagos igazoló szervezet.

No az igaz. Se Cserényinek, se mészárosnak, se Fekete Józsinak. De mindezt pótoltad Brossnál. Neki aztán annál mélyebben be.
És arra is rájöttem. saját érdeked szerint magyarázod még a hatályos törvényeket is.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2152 Dátum: 2016. November 29. 14:10 »
Vivald!

Neked ilyen rövid az emlékezeted?

Nem emlékszel arra, hogy a választási kampány elején Körmendy Rácz János a külügyi alelnöki posztra lett jelölve, Csuja meg az Ellenőrző Bizottság elnöki posztjára. A kampány finisében előkerült a kalapból valahonnan Hevesi Mihály a külügyi alelnöki posztra és Körmendit tette meg Bross az Ellenőrző Bizottság elnöki posztjára. Ez nem történt volna meg, ha ... Kisebb botrány is lett ebből. De nem folytatom, mert az már ismétlés lenne.

Most gondolom át, hogy milyen rossz taktikai húzás volt ez Brosstól, hiszen mind a két fontos posztra Mészi embere került. Körmendi simán megnyerte volna a nemzetközi alelnöki széket, mert azért lényegesen többen ismerték, mint Hevesi Misit. Ha nem indul Körmendi az Ellenőrző Bizottság elnöki posztjára, akkor se biztos, hogy Csuja bármit is nyert volna, de legalább Körmendi tuti bejutott volna és most az elnökségben Bross javára lenne 6:5 arány. De jobban félt attól, hogy Csuja elnyer valamit, mint hogy a Körmendit jól pozicionálja.
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 29. 17:19 írta Geddekas »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2153 Dátum: 2016. November 29. 14:51 »
Felőlem. Veled ellentétben nekem stabil állásom van. A béka segge alatt. Alattam a sár, felettem a béka.
 Viszont azt utálom ha hülyének néznek.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2154 Dátum: 2016. November 29. 17:07 »
Nem vagy hülye, csak tetteted magad. Egyébként meg, ha elolvastad volna amit írtam, akkor nem állítanál hülyeséget rólam.

Ja. Már régen nem vagy a béka segge alatt. Csak úgy teszel, mintha ott lennél. Ez a rejtőzködő életmódod berögzült reflexe, amit már feladtál, mióta Vivaldi a beceneved. Hidd el, nem áll neked jól ez a béka segge álarc.
« Utoljára szerkesztve: 2016. November 29. 17:10 írta Geddekas »

*

1985

• *
  • 15
« Válasz #2155 Dátum: 2016. November 29. 19:21 »
A pörkölt tényleg finom volt, legközelebb csináljatok hozzá köretet is.
Kár hogy Geddekas személyisége ennyire megosztja - nyilván korábbi tevékenysége miatt -a méhészeket, mert hogy kitűnő meglátásai vannak. Az elkövetkezendő ötven évben, azonban, a jelenlegi választási rendszer mellet sajnos nem lesz méhészvezetői pozícióba megválasztva.
Nagyobb baj az, hogy nem látom a Bross féle kaposvári választási program megvalósulásának még a nyomait sem.Igaz nem lett többsége, de az elnökségnek együtt is illene egy cselekvési programot  (méhészeti kormányprogramot) letennie az asztalra.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2156 Dátum: 2016. November 29. 19:57 »
 Csuja én nem tudom, engem nem is érdekel, bár néha engem is kiakasztasz.
Csak azt látom, hogy téged nem nagyon szeretnek ott. De egyik oldal sem. No most, vagy ők a normálisak, vagy te vagy helikopter.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2157 Dátum: 2016. November 29. 21:53 »
Idézet
Az elkövetkezendő ötven évben, azonban, a jelenlegi választási rendszer mellet sajnos nem lesz méhészvezetői pozícióba megválasztva.
Szerinted hány éve van még az OMME-nak a mostanihoz hasonló monopolista pozícióban?

*

főnix

• 104
« Válasz #2158 Dátum: 2016. November 29. 22:11 »
Főnix elvtárs!

A szemináriumi továbbképzésed nem volt elég alapos. De nem aggódom, majd elvtársaid között pótolod, hiszen Mészi se szív sokkal kevesebb cigit, mint te. Két cigizés alatt a leckét megtanulod.

Ami a közhasznúság kritériumai közül könnyedén tejesíthető, azt se igyekezett a nagy-nagy OMME teljesíteni és ennek ellenére bejelölte teljesítettként, a felületesen dolgozó Ellenőrző Bizottság bár látta a hibát, de nem javasolt semmi szankciót, és a még felületesebb Küldöttgyűlés pedig teljesítettként átengedte a beszámolót. Ezt hívják látszat demokráciának.  Látszólag működtek a demokratikus intézmények, de nem kontrollálták az elnökséget.

Nyilván azért nem teljesítette, mert nem is akarta teljesíteni. Ha csak a mézes reggelire gondolok, hogy mennyien részt vettek benne önkéntes de nem regisztrált önkéntes munkával, már ez önmagában elég az egyik feltétel kipipálására. És ezen kívül többet is lehetett volna teljesíteni. HA VAN AKARAT. De nem volt.

Tudod-e, hogy a november 27-i szarvaspörköltös (Sebők módra módosított) rendezvényünkön hány önkéntes segítő volt? Pedig mi alig több, mint 200 fős egyesület vagyunk. Közel 20 ember vett részt benne. 5 ember csak az étteremtől, akik az egésznek magját adták, de a sátrak beszerzése, szállítása, felállítása, az élelmiszerek beszerzése, előkészítése, ott a helyszínen a kiszolgálás szemetek összegyűjtése stb. Mindenre volt önkéntesünk. Még a reklámozásra is. Ne mondja nekem senki, hogy a nagy OMME képtelen lenne bármikor is teljesíteni a közhasznúság feltételeit. De akarat, főleg jóakarat nélkül semmi nem megy. Azaz megy, csak éppen tönkremegy.

Aranyos Jogerős!

Első olvasatban az volt az érzésem, hogy nálad végleg "elmentek otthonról". Nosza, elolvastam hát másodjára is. Nem tévedtem, nálad tényleg "nem tartózkodnak otthon"! Aztán -ha már megint utólag átszerkesztetted a hozzászólásodat- elolvastam harmadjára is, valamint kivártam, hátha eszedbe jut még valami, s akkor "egy piszkos kézzel" válaszolhassak a szenvedéseidre...

Azzal nincs bajom, hogy az idült "Mészi-fóbiád" pokollá teszi az életed, amennyire én tudom, e kórságod sajnos gyógyíthatatlan. No, de hogy egy ilyen képzett jog- és egyéb tudós, egy valódi ökológus-biológus úgy szerzett diplomát, hogy olvasni sem kellett megtanulnia, az már elgondolkodtató és borús képet fest a hajdani hajdúsági felsőfokú képzés színvonaláról.

Ha ui. megtanultál volna olvasni, akkor bizonyára sikerül felfedezned, hogy Ficzpet a 2011-2012-es tényadatokkal érvelt, Jani bátya viszont a 2013-as OMME pénzügyi beszámolójából (?) próbált kiragadni  egy teljesülésre vonatkozó utalást az adatok idézése nélkül. A kérdőjel azért van, mert az adatoknak a közhasznúsági beszámolóból kellenék származniuk, de ha Jani bátya a pénzügyi beszámolóban, s nem esetleg annak közhasznúsági mellékletében talált rájuk, akkor azok valahol eltévedtek. Nos, ilyen kicsin már nem akadok fel, legfeljebb annyit kérnék, hogy a betűkkel szereplő képletbe esetleg a tényadatokat is helyettesítse be valaki, mert így sokat nem mondanak. Nem kell a részletes kimutatás, elég a végszám és a konkrét arány is. Annak sincs jelentősége, hogy az adatok -akár valódiak, akár Csuja szerinti megfogalmazásban "hibásak"- szerint teljesült-e a kritérium, vagy nem, hiszen két év adatainak átlaga alapján hozott döntést az ügyészség javaslatára a bíróság a közhasznú státusz ügyében.

Ha figyelmes lennél, mint egy vérbeli jogtudor, akkor gondolom arra is képes lennél  következtetni, hogy a Ficzpet által idézett adatok Bross Péter elnökségi ideje alatt teljesült adatok lehetnek csak. Mi több, 2013-ban csak a 2012-es adatokat közölhették a küldöttgyűléssel, hiszen a teljesített és mérleggel, beszámolókkal lezárt évről szokás beszámolni a küldöttgyűlésen. Ha viszont a 2013-as adatok szerepeltek egy beszámolóban (pénzügyi vagy közhasznúsági), akkor azok 2014-ben, a tavaszi küldöttgyűlésen kerülhettek csak elfogadásra. Miután én úgy emlékszem, hogy az egész közhasznúsági mizéria nem 2014-ben, hanem 2013-ban kezdődött, akkor 2013-as adatokkal -akár valódiak, akár kozmetikázottak legyenek azok- nem lehet érvelni, hiszen az ügyészség a megelőző két év adatai alapján állapította meg, hogy megfelelt-e az egyesület a Civil törvényben foglaltaknak. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy szerinted az egyesület minden beszámolóval foglalkozó testülete -ide értve elnököt, elnökséget(IB), az akkor még döntéshozóként funkcionáló OV-t, Ellenőrző Bizottságot, Hivatalvezetést és a Küldöttgyűlést- bűnös gondatlansággal átsiklott a közhasznúsági státuszhoz szükséges feltételrendszer teljesülésének/nem teljesülésének tényén, netán még bűnösebb módon az adatokat kozmetikázták, akkor fel kell háborodjak én is. Én nem mertem volna idáig elmenni, mint amit te a megalapozott jogi tudás és gyakorlat birtokában ki mertél jelenteni, de ha az állításodat meg tudod védeni, akkor ebben az egyesületben tényleg nem Mészáros László regnálásával kezdődtek a problémák, hiszen őt 2013-ban választotta meg a tagság, bejegyzése is több, mint hat hónappal a választást követően történt csak meg, s azt is érdemes mérlegre tenni, hogy a Civil törvény megváltozása -azaz a 2011. CLXXV. törvény- már 2011-ben ismert volt, hiszen azt 2011. december 14-én hirdették ki. Bross még  indult a tisztújításon 2012-ben, tehát a problémás, nem teljesülő feltételekről nem csak tudnia kellett, hanem neki kellett volna csapatával felkészítenie az egyesületet a törvényi változásokra. Ha Bross tudta ezeket a problémákat, akkor biztosan fel is készült a megoldásukra. Ennek bizonyára nyoma is van az irattárban. Lehet, hogy éppen azért mondott le, mert látta a problémákat, s tudta, hogy az okirathamisítás ódiumát vállalva, az adatokat kozmetikázva sem lesz képes megtartani az egyesület közhasznú jogi státuszát, s belátva mulasztásának végzetes következményeit, inkább elhagyta a süllyedni látszó bárkát? Nem hiszem, de érdemes lenne megvizsgálni -mondjuk 2004-től napjainkig-, hogy miképp alakultak a közhasznúsággal kapcsolatos adatai az egyesületnek, hiszen a sejtésed szerint már Bross idejében sem mehettek rendben a dolgok, ha nem sokkal a távozása után elvesztette az egyesület a közhasznú jogi státuszát. Feltehetően érdemes lenne egy visszamenőleges és átfogó vizsgálat a kérdésben, hiszen ideje lenne a tagságnak végre tisztán látni, ki is lehet a tényleges felelős. Azt hiszem, hogy kezdeményeznünk kell egy EB vizsgálatot ez ügyben, mert mi itt hiába agyalunk, s hordunk össze tücsköt-bogarat, egy korrekt közhasznúsági audit nélkül soha nem derül fény az igazságra, ráadásul sem az Alapszabály-, sem a Szervezeti Felépítés Munkabizottság nem lesz képes megfogalmazni a területével kapcsolatos problémákat, ha nem lát tisztán, s így természetesen a megoldásra sem lesz képes javaslatot tenni. Szerintem neked kellene ezt az auditot kezdeményezni Ficzere elnök úrnál, de ha te a jogról inkább átnyergelnél a vendéglátásra, akkor majd én felhívom holnap Ficzere Pétert, és megbeszélem ennek az audit-indítási kérelemnek a részleteit vele. Talán belefér az EB idei munkarendjébe, gondolom első körben jobb lenne nem az ügyészségen kezdeni. Ha szükséges, te úgy is jobban ismered a járást ott, a folytatás lehetne a te dolgod...

Ha már szerkesztetted a hozzászólásodat és beleszőtted a "szarvapörköltet jogerős módra" is, van egy problémám ezzel és az ilyen módon elképzelt, a közhasznúságot közérdekű önkéntes tevékenységgel támogató ötleteddel. Tudom, hogy alaposan felkészült vagy a vendéglátásból és a civil jogból is, de úgy látszik, még maradtak apró fehér foltok az ismeretanyagod térképén. Valahogy a "Mézes reggeli" támogathatósága jobban elképzelhető közérdekű önkéntes alapon, mint Csuja László pörköltfőzése. Sajnos a közérdekű önkéntes tevékenység végzésének is meg van a maga sajátos jogrendszere, amit te nálamnál biztosan jobban ismersz, s így az önkéntes támogatás egy térítés ellenében biztosított szarvapörkölt megfőzésére és értékesítésére felhasználható ugyan, csak éppenséggel nem számolható el ekként. A dolog pikantériája, hogy a civil önkéntesség nem egyszerű "regisztrációval" (miként te javasoltad) dokumentálható, hanem vagy szerződéssel, vagy hiteles nyilvántartás alapján, amennyiben nem kötelező erre írásban szerződést kötni, vagy/és a minisztériumba eljuttatott előzetes bejelentés és adatszolgáltatás útján(részletek a törvényben). Gondolom, a jogerős módra készített szarvapörkölt gasztronómiai irodalmának tanulmányozása folytán későbbre maradt a közérdekű önkéntes tevékenységet szabályozó törvény átnyálazása. Most pótolhatod:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500088.TV

Olyan szép a preambulum, hogy nem bírom ki a beidézése nélkül, s akkor már nézzük azt is, mit szeretne ezzel támogatni a társadalom:
"Az Országgyűlés elismeri a társadalom tagjainak szolidaritásán alapuló, az állampolgárok öntevékenységét kifejező, a személyeknek és közösségeiknek más vagy mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes tevékenységét. Annak érdekében, hogy e jelentős társadalmi erőforrás a közcélok elérése érdekében is mind hatékonyabban mozgósíthatóvá váljon, az Országgyűlés a jelen törvény megalkotásával meghatározza a közérdekű önkéntes tevékenység alapvető szabályait, továbbá kedvezmények és garanciák biztosításával ösztönözni kívánja az állampolgárok és szervezeteik részvételét a társadalom előtt álló feladatok megoldásában, a közcélok elérésében. A kitűzött célok elérése és a közérdekű önkéntes tevékenységben való társadalmi részvétel jogi feltételeinek megteremtése érdekében az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:
1. § (1) A törvény hatálya
a)2 a 3. § (1) bekezdése szerinti természetes személynél, jogi személynél és egyéni cégnél (a továbbiakban: fogadó szervezet) Magyarországon végzett,
b)3 a magyar állampolgár által a 3. § (1) bekezdésének a)-e) pontja szerinti fogadó szervezetnél Magyarország területén kívül (a továbbiakban: külföld) végzett közérdekű önkéntes tevékenységre terjed ki."

Talán látható belőle, hogy az üzleti alapon végzett szarva- vagy sertvés-pörkölt, székely-káposzta elkészítése és térítéses értékesítése nehezen aposztrofálható "közcélként", s ha tovább olvasol, kiderül, hogy van még egy szépséghibája is a dolognak, nevezetesen, hogy az egyesület tagjai (és közvetlen hozzátartozóik) az egyesületnél nem végezhetnek közérdekű önkéntes munkát előzetes bejelentés és a fogadó szervezetnél vezetett hiteles nyilvántartás nélkül. No, de majd te kitalálod,  hátha mégis elszámolható az önkéntes segítők munkája közérdekű önkéntes tevékenységként.

Egyébként akár kifőzdében is elképzelhető természetesen önkéntes, térítés nélkül végzett munka, s ha az ténylegesen közcélokat szolgál, senkinek nem lehet ellene kifogása, amennyiben jogszerűen le is van papirosozva, s az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményrendszerének is maradéktalanul megfelel. A legutóbbi szarvapörkölt bizonyos pontokon feltehetően nem volt beilleszthető az előbbi nagyívű - az OMME közérdekű önkéntes munkavállalóinak tevékenységét   megreformálni óhajtó- fejtegetésedbe, ha önként, törvénytisztelő és jogkövető állampolgárként mégis elálltál a feltálalásának szándékától. Bölcs döntés volt, s most már nincs is más hátra, mint hogy köszönetet mondj annak, aki önkéntes és közérdekű alapon segített a törvény, jogszabályok betartásának előnyeit megismerni, s térítésmentes kurzussal támogatta a további jogtudományi épülésedet.

Hajrááá, mi támogatunk Jogerős Barátunk...!!!

« Utoljára szerkesztve: 2016. November 30. 00:24 írta főnix »

« Válasz #2159 Dátum: 2016. November 29. 22:35 »
Főnix!
Te nem mikulás vagy, hanem krampusz!

Te mindenkibe belekötsz?
Vannak barátaid?
Nagyernyei Attila