Köszöntöm az olvasókat!
Nehezen találok szavakat, amivel köszönetemet fejezzem ki, az ebben a topikban napok óta feltárt méhegészségügyi, méhméhmérgezési problémák megvitatása miatt. Legyen egyszerűen, de szívből jövő: KÖSZÖMÖM!
Geddekas, Csányi Antal , Kiváncsi 111, Irido és még többen mások hozzászólásai, vitái, keserves emlékeket tépnek fel bennem az utolsó néhány méhészévből. A direktben kapott vegyszeres mérgezéstől, a nosemás következményig, a százezerszámra mászkálóktól az eltűnt méhekig volt már minden verzióban részem.
Akác előtti mérgezés 140 családdal, napraforgón történt mérgezés,(2010, 2011) eltűnés, (3x ) napaforgó előtti mérgezés-utána tömeges mászkálás (2014), repce alatti valamilyen ? mérgezés következményeként akácvirágzás alatt többen másztak a fűben, mint repültek a levegőben.(2014) lerongyolódott, de mégis rajzástól megbolondult családok tömege (2014).
Volt amikor azt is megkaptam az egyik OMME vezértagtól, (akkor több mint 3000 méhcsalád károsodott környezetemben, és ezt szóban továbbítottam vezéreinknek, nem is érti, hogy miért is beszélek én erről, (tréfásan) nem volna jobb ha csak ketten méhészkednénk? Száz szónak is egy a vége, van itt probléma, rengeteg!
Csányi Antal javaslatát a méhegészségügyi konferenciáról és a "kényszerítésről " 1000 %-ban támogatom!
Vízről-Másként : Én Geddekas és Irido közötti tudományos csörtékhez méhbiológia szinten nem értek, csak megfigyeléseim vannak, mint a népi megfigyelések :)Régebben : a 150 m-re folyó dombok közötti patakból hordták maguknak a vizet a méhek, valamint a méhésztanyán lévő cseréptetős épületről kora tavasztól gyűjtöttük az esővizet 120-es horganyzott hordókban, (lágyvíz) azokba megégetett fadarabokat tettünk úszónak, nyáron némi csapvízzel pótoltuk a hiányt, nem volt soha gond. Aztán néhány éve kiszáradt a patak, esővíz is kevesebb lett, fúrt kútból vittük a vizet, nem volt gond. Majd több telephely is lett, (2010 után) maradt a fúrt kuti víz, és volt ahova m3-es tartályokkal vittük a mélytavi ( kavicsbányatavi )vizet, azt vettem észre, hogy egy jó lucskos vaddisznódagonyát, traktorpocsolyát (agyagos föld) szívesebben látogatnak, otthagyták a friss vizet. 2 éve nyáron az egyik telephelyen, a közelben lévő háztáji baromfiudvar itatóira jártak, különösen a vasvályús itató tetszett meg nekik, pedig abban csapi víz volt. Vashiány? vagy valami egyéb ásványi anyag hiány? Igaz, a nagy aszályban virágpor hiány is volt, hordták a tyúkoktól a kukoricadarát is rendesen. 2014-ben kaptunk esőt 5 évre valót, egy biztos, nem szomjaztak. Hozzáteszem ez a telephely természetvédelmi erdő által ölelt terület, azért a közeli néhány szomszéd tavasszal motoros permetezővel döngeti a méhekre veszélyes méreggel a virágzó gyümölcsfákat, amikor tele vannak méhekkel. A méhek kínjai miatt én is sírtam, meg a dühtől, a tehetetlenségtől. De a nemnormálisa azért tolja virágzáskor, hogy ne legyen kukacos, mert ezt mondták neki a gazdaboltban, majd hetente permetez minden gyümölcsöt. Legyen neki egészségére. Itt jöhetne az OMME feladata: akár fizetett tájékoztató, figyelemfelhívó filmek, műsorok közvetítésével (a néphülyítőben, agymosóban) TV-ben. Egy biztos a méhek ezt a tömegű mérgezést nem bírják sokáig. Ezenkívül megér egg misét is a forgalmazott műlép is!