Sziasztok!
Bogár 21 már kimásolta az alábbi cikket a neonikotinoidok topikban.
http://www.teol.hu/tolna/kozelet/szolo-es-mehek-kinek-mi-fontosabb-561100A Tolna Népújságban "Méhek, szőlő,feszültség" címet adott az író.
Felhívom a tisztelt olvasók figyelmét,hogy a témához való hozzászólásom csak és kizárólag a magánvéleményem,és nem törődök azzal kiért velem egyet.
Én a szekszárdi történelmi borvidéken kezdtem méhészeti pályafutásomat 31 évvel ez előtt, és ma is ott, a szőlőbirodalmak között űzöm a szenvedélyem. Több száz hektár szőlőültetvény van körülöttem. Soha semmi gondom nem volt még a gazdákkal, és nem mérgeztek még le,amit gyorsan le is kopogok.
Az ügyet kirobbantó méhészek némelyike valótlan dolgok sorozatát állítja, ebből pár méhésznek valóban jogos a panasza.
Én is kaptam meghívót a "szőlőkabóca konferenciára" de elfoglaltságom miatt az elsőre nem tudtam elmenni, a másodikra már nem is hívtak. Ennek ellenére tudok minden momentumot.
Egy tőlem nem messze tanyázó méhész arról számolt be,hogy 70 méhcsaládja pusztult el,vagy súlyosan károsodott.
Érdekes kis történetet hozott össze a fiatal úr. A részletekbe nem kívánok belebonyolódni, de megjegyzem,hogy a közvetlen szomszédja alig bírt a méheivel,olyan bombák voltak,és egy csomó rajt értékesített.
Mi lehet a köztük lévő különbség oka, hiszen csupán alig száz méterre van a két méhészet egymástól?
Az a kolléga akinek bombák a méhei akác óta serkentette az állományt, tehát etetett.
A másik is, csak ő a méhészeket a süket szakmaiatlan elméletével.
Igen tisztelt méhésztársak. Ez a napraforgóig ilyen év volt. Etetni kellett, de ne egymást etessük!
Elhihetitek én már átlátok a szitán. Nem cumizom be az agyament meséket.
A méhészeti tartástechnológiánkat teljesen át kell alakítanunk, gondoljatok csak Koós Péter cikkére a MÉHÉSZET szaklapban. A témát folytatni fogom. Vannak kis parcellás felelőtlen szőlősgazdák, de a fent említett méhészet nem is ilyenek közelében tanyázott.
Az meg egyenesen blődség, hogy a szőlősorok között lévő virágzó,mézelő gyomnövényeket tömegével látogatták a méhek. Hárson? Igaz a hárs csapnivalóan rosszul sikerült, de a méhek építettek,virágport és kevéske nektárt is gyűjtöttek róla.
A sikertelenséget nem kéne a borászokra fogni.
Ha egyenleget nem tudják tartani a méhcsaládok azonnal etessünk. Így sem lesznek olyanok a méhcsaládjaink,mintha külső hordásból gyarapodnának. A folyamatos népesség fenntartásához nyáron legalább két keret nyitott fiasításnak kell lennie. Ez kőbe vésett igazság, mondta Dr.Hegedűs Dénes állatorvos! Különben felborul a méhek munkamegosztása! Itt kezdődik a szakmaiság. Ehhez a feladathoz fel kell nőnie az új generációnak is, vagy hamarosan méhészetek fognak eltűnni.
Ez a magánvéleményem.
Nagyernyei Attila