Székely Gyöngyvér írását ide is felteszem a zöld gondolatok után, mert a méhészet, méhek és egyébb megporzók mai, a vegyszerezésekből adódó rettenetes helyzetét is igazolja.Jól megfogalmazott magas színtű gondolatokat tartalmaz amit terjeszteni kell(ene) minél több fórumon.
MEGNŐ A JELENTŐSÉGE A KONYHAKERTEKNEK
Az elmúlt 15 évben jelentősen változott a megítélése a biogazdálkodásnak-biokertészkedésnek.
Amikor többdiplomás agrármérnökként nekikezdtem a 2000-es évek közepén, még mindenki komplett őrültnek nézett.
Barátaim többsége az agráriumban dolgozott, ahol a valódi biotermesztésnek ma is csak ellenségei vannak. Érdekes azonban, hogy ma már ez csak a nagyüzemi áruelőállításra vonatkozik, saját kertjében egyre több agronómus és agrárszakember alakít ki bio szemléletű konyhakertet.
Számomra ez azt mutatja meg, hogy a fogyasztói társadalmat működtető marketing milyen rombolást végez a józan eszünkben és a lelkünkben, ezen keresztül pedig legyilkolja az egészségünket. Miért? Azért mert kedves barátaim pontosan tudják, hogy az a sok vegyszer amelyet a nagyüzemi mezőgazdaságban alkalmaznak, tönkreteszi az egészséget és először az övéket mert ők érintkeznek legtöbbet ezekkel a mérgekkel. Nem azért használják mert tudatlanok, vagy gonoszok, hanem mert ezt várja el tőlük a piac.
Aki hobbikertészkedik, az pontosan tudja, hogy mennyi kórokozóval és kártevővel kell megküzdeni a növénytermesztésben, az mennyi költséggel és munkával jár és hogy eközben mennyit károsodik a termés. Ehhez képest, ha bemegyünk a boltba, megfigyelhetjük, hogy az emberek az élelmiszerek között a pénztárcájuk és a külcsíny alapján választanak terméket. Sajnos a kemikáliákat azért alkalmazzák a mezpgazdaságban, hogy csökkentsék a termények előállítási költségeit, ezen keresztül pedig a fogyasztói árát, ha kivonjuk, akkor drágább lesz a termelés, mert csökken a termés mennyisége. A valódi biogazdálkodás alapvető feltétele a biológiai sokféleség és a biológiailag értékes beltartalmú fajták használata, ami nem teszi lehetővé a nagy mennyiségű, homogén, extra piacos kinézetű termék létrehozását.
Magyarországon egészen idáig elmaradt a „bioboom” azaz a biotermesztés és bio élelmiszerek előretörése és a nagyüzemekben ez nem is várható, ezért küzdök 15 éve Veletek és Értetek.
Már látható, hogy a politikai nyugtatás ellenére nem lehet elkerülni a globális élelmiszer válságot, ami igenis, személy szerint mindenkit érinteni fog hazánkban is. Ez nem azt jelenti, hogy éhen halunk, de sokkal drágább lesz minden élelmiszer és jóval kisebb a választék az egészségünknek fontos zöldségekból-gyümölcsökből.
Jó lenne időben figyelmeztetni erre honfitársainkat, de Ti az energiáitokat ne erre fordítsátok, mert túl nagy az ellenállás, hanem termeljetek többet idén minden biokertben. Alakítsatok ki új ágyásokat, készítsetek több és jobb természetes tápanyagot. Mi segítünk abban, hogy meg is tudjátok védeni amit megtermeltek. Természetesen lesznek veszteségek és nem lesz olyan piacos minden áru, mint amit most hoznak Spanyolországból, Marokkóból, Törökországból, de biztosan egészséges lesz és akkor is rendelkezésetekre áll, frissen, amikor a magas üzemanyag és euro árak miatt az import már akadozni fog.
Válságok idején megnő a konyhakertek szerepe, itt lenne az ideje megbecsülni kertjeinket és végre méregdrága „gyep-tuja ökosivatagok” helyett biodiverz ökoszisztémákat létrehozni ingatlanjainkon, ahol képesek leszünk megtermelni táplálékaink legegészségesebb részét a bio zöldséget-gyümölcsöt.
Vágjunk bele!