Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579660 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #150 Dátum: 2014. Június 15. 08:27 »
Önt pedig a "szaktudományos" válaszadás jellemzi kitűnően...

Érvei -mondhatnánk- elsöprőek... Brávóóóó...!

A keresett gomba-nemzetség, melyet a Custers-effektussal jellmeztünk: Brettanomyces... Csak hogy ne kelljen keresgélnie...
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 15. 08:31 írta Arisztaiosz »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #151 Dátum: 2014. Június 15. 10:54 »
Sajnos nemsoká átélik a méheim a gomba és rovarölőszerek együttes hatását. Hívjam önt kárszakértőnek?

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

bükk

• 169
« Válasz #152 Dátum: 2014. Június 15. 12:02 »
Kedves Geddekas!

Azért egy biológustól többet vár az egyszerű méhész mint " hát,meg ha,meg a sejtéseket".
Főleg ha a témát te dobod be,de hát ez van legtöbbször 2008 óta.

Érzékelek nálad azért elmozdulást abba az irányba hogy a méhpusztulásokért nem csak a neonikotinoidok
egyedül a felelősek.
Ezzel újat nem mondtam,a világ számos kutatóintézete komplex problémaként kezeli a méhek jelenlegi helyzetét.

De hogy konkrét dolgot is mondjak a héten megjelent a statisztika a 2013-as magyar mézexportról.
Gondolom téged meglep mert nem a "teoriádat " támassza alá,sőt ellenkezőleg romba dönti.

Tavalyi mézexportunk:20 723 tonna amiről még azt kell tudni hogy az elmúlt 20 év 3. legnagyobb exportmennyisége!
Ennek a mennyiségnek a döntő része napraforgóméz volt,ismerve 2013-as méhészeti év körülményeit,nehézségeit.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #153 Dátum: 2014. Június 15. 12:50 »
Emlékezetem szerint soha nem mondtam, hogy csak és kizárólag a neonikotinok pusztítják a méheket. Ez rosszhiszemű szándékos tudatos beállítás. Olvasd el az írásaimat. Ott van a Méhészetben is és ott van az interneten is. Ti az OMME és a minisztérium meg vagytok győződve, hogy a neonik a méhekre veszélytelen, nekem ezzel ellentétes a véleményem.

újra beindult talán a nagyüzemi mézhamisítás?? Mármint a nagykereskedők mézüzemébe? Arra meg tudomásom szerint nincs statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség, hogy mennyi ebből a napraforgó.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 15. 13:08 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #154 Dátum: 2014. Június 15. 17:54 »
Sajnos nemsoká átélik a méheim a gomba és rovarölőszerek együttes hatását. Hívjam önt kárszakértőnek?

Geddekas!

Forduljon inkább talán Tóth Péterhez, ő szakember is, ért is hozzá, meg szokott segíteni, ha bajba jutott méhész kéri a segítségét.

Azért a betelelés még odább van, az ön méhcsaládjai a telet vészelik át nehezen jó pár esztendeje. Tudom, azok a fránya "neonikotoinodok", meg a rohadt szinergizmus, a darazsak meg a költésmeszesedés, meg... Szerencsére az atkával már megtanultak együtt élni a méhei, csak azt nem tudjuk még, hogy mi az a tényező, melytől ilyen sűrűn el kell pusztulniuk...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #155 Dátum: 2014. Június 15. 21:32 »
Ugye ezt poénból írtad egykomám!?

Tóth Péter immár 8. éve állítja, hogy a neoniokotinoidok szabályszerű alkalmazás mellett nem mérgezik a méheket. Valahogy az EFSA véleménye nagyon sok adat alapján az ellenkezőjéről győzi meg az embereket. Ne haragudj, de sokkal inkább hiszek az EFSA-nak, mint Tóth Péternek. Öt éven keresztül olyan laborba vitte a mintákat, ami nem volt alkalmas a neonikotinoidok szakszerű kimutatására. Az elmúlt 8 évben a mintavételben fejlődés nincs, ugyanannyira alkalmatlan a mintavétel, mint az első évben volt.

« Válasz #156 Dátum: 2014. Június 15. 21:59 »
Geddekas!
Arra még senki nem válaszolt, hogy lehet a "neokat" szabályosan használni.
Ez olyan mint a cigaretta. Abban is nikotin van. Aki nem gyújt rá azt nem mérgezi.
Tehát mi a megoldás? Az amit már meg is fogalmaztunk! Teljes tiltás.
Ha az OMME-n múlna, bizony veszélyben volna a magyar méhészek  nagy része.
Hála az Istennek, vannak még józanul gondolkodó nemzetek.
Arisztaiosz!
Legnagyobb segítség akkor lenne, ha meghallgatnák a szakembereket ebben a témában.
Erről egy mese jut eszembe.
"Milyen okos,milyen ügyes. Ő a legkisebb ugrifüles."
Itt mindenki hülye, csak az OMME szakembereinek vizsgálódásainak hihetünk.
Senki nem állítja,hogy csak a neonikotinodok okozzák a méhcsaládok gyengülését, és pusztulását.
Azért ahhoz már pofa kell a javából,hogy mindezt a méhészek szakszerűtlen védekezésére fogják.
Szerintem aki 30-40 éve méhészkedik megtanulta az atkával felvenni a küzdelmet.
Hihetetlen nagy arrogancia, és pökhendiség kell ahhoz,hogy a méhek mellett megőszült kiváló szakemberekre fogják a méhveszteségeket, hogy  nem megfelelően védekeznek!
Ez felháborító!
Bajba jutott méhész kérje a Greenpeace segítségét,hamarabb megtudja az okot!

Nagyernyei Attila

« Válasz #157 Dátum: 2014. Június 16. 00:43 »
Hogyan segítsen a Greenpeace ha a méhészek nélkül egyedül "kaparja a gesztenyét" a beporzók védelmében !!!!!!

« Válasz #158 Dátum: 2014. Június 16. 05:52 »
Mézengúz!
Az OMME vegye fel velük a munkakapcsolatot!
De mi van most?
Minden fórumon támadják a Grenpeace-t!
Azért mert kicsit előrébb jutottak a vizsgálatokban.
Ha nem lenének ilyen pökhendik,és makacsok, már közösen sok mindent elértünk volna.
De a javaslatokat sem hallgatják meg! Pedig megígérte Tolnán az OMME elnöke!
Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó!
Itt kezdődnek a problémák. Semmilyen megállapodást nem tartanak be.
Mindenki szakbarbár, kivéve a monitoring csapatot.
Hallottam már hasonlót.
"Ránk lesz büszke, meg irigy a világ."
Én büszke nem vagyok az OMME vezetésére, irigylésre méltó viszont inkább a tagság hozzáállása.
Egyet viszont eltévesztenek. Nem birkanyájat terelgetnek. Ebből egyszer baj lesz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #159 Dátum: 2014. Június 16. 09:58 »
Tisztelt Méhészek!
Min csodálkozunk, ha egy méhész ezt írja a konkurens oldalakon?
"A neonikotionidok betiltása milliárdos nagyságrendű kárt okozott a mezőgazdasági termelőknek, mindezt anélkül, hogy szakmai alapon
meg tudták volna erősíteni a mérgezés tényét (általában piretroid napközbeni kijuttatása okoz problémát, ahol jogos a méhész panasza)."

Az OMME óriási hibát vétett, hogy éveken keresztül nem hívott olyan profi nemzetközi előadókat, akik felszakították volna a sötét méhészek szemét!
Európában minden országban (kivétel Magyarország) bizonyított a neonikotinoidok kártétele az élő szervezetekben!
Ebben benne vagyunk mi is emberek! Lásd a Belga Parlament teljes tiltása a neok ellen!
Mit kell olyant folyton bizonyítani, ami már rég ledokumentált tény?
A Bayer céget kitiltották a francia méhészek Montpellierben, az Apimondia standjuk, üresen maradt!
A magyar méhész vezetők meg siránkoznak a neok felfüggesztése miatt, és lám sok méhészt is sikerül megvezetniük.
Katasztrofális ez a befelé forduló önfényező stílus.
Még jó, hogy nem csak Magyarországon vannak  kutatások!
Mi csak kutatunk, keressük(?) az okokat, más ország már rég talált is.
Meg kéne hallgatni őket! A híres európai laborok évekkel ez előtt tudták azokat az akkreditált mérési határértékeket, ami nálunk talán most már bekövetkezett.
Ezt kéne elővenni, nem titkolni!
Annyi hozzáfűzni valóm van csupán, amit sokszor felvetettem, hogy merték azt kijelenteni, hogy nem okoz problémát a csávázás, ha meg sem tudták mérni annak vélt kártételét?
És ezt megetetik velünk. Már aki elhiszi.
Én inkább a világszervezet elnökének adatait, és más európai vezető szakirodalmát veszem etalonnak!
A monitoring vizsgálat a vicclapba való, a mintavételi módszerük miatt!
Nagyernyei Attila

« Válasz #160 Dátum: 2014. Június 17. 22:43 »
Kedves Méhésztársak!

Örömmel értesítelek benneteket, hogy a 2014 évi áprilisi fényeslitkei méhmérgezésben ismeretlen tettes ellen tett feljelentésem melyet első körben az illetékes Rendőrkapitányság elutasított, fellebbezésemre az Ügyészség a Rendőrkapitányságot nyomozásra utasította.

A mai napon kaptam róla az értesítést..

Főleg elvi jelentősége van a dolognak mondhatnám precedens értékű, innentől kezdve, tehát méhmérgezés nem múlhat el Rendőrségi nyomozás nélkül, a "receptet" minden jövőbeni károsult méhésztárs rendelkezésére bocsátjuk.

Ez nagy eredmény majd meglátjátok.

Üdvözlettel: Tóth Zoltán

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #161 Dátum: 2014. Június 17. 22:52 »
QUQURIQ!

Gratula Zoli!
Csak így tovább!
Rendet kell tenni a szakmánk körül!
Azt is szívesen olvasnám, hogy méhlopásért életfogytiglant kapott a tettes, teljes vagyonelkobzással!

Kiskakas!

« Válasz #163 Dátum: 2014. Június 19. 14:11 »
Tisztelt Kitin!

Valóban látványos a fotó, köszönjük. Annyit azért nem árt hozzáfűznünk, hogy a meggytermesztő gazda e fotón nem rovarölő-szert ködölt a gyümölcsösében, hanem gombaölő-szert, virágzásban megfelelő klimatikus viszonyok között (csapadék, szél, magas relatív páratartalom, köd...) a moníliás betegség -Monilia laxa- nem csak a teljes termést képes "leszüretelni" virágzás idején, de a gomba a virágokon keresztül a fás részekbe bejutva részleges, vagy akár teljes koronaelhalást is képes okozni. Nedves, hűvös, csapadékos időben virágzáskor három gombaölő-szeres kezelésre is szükség lehet a meggy-ültetvényben, száraz időjárás esetén 1-2 vegyszeres védekezés is elegendő lehet a monília ellen. Csak kizárólag preventív védekezéssel lehet megóvni a termést és az ültetvényt (fehérbimbós állapotban, teljes virágzásban és sziromhulláskor permetezve), a fertőzés bekövetkeztével kuratív kezelésre nincs mód.
Ha a gazda nem permetezett volna, egyrészt az én mesém is tovább tartott volna, másrészt tuti, hogy most nem küzdenének a meggytermesztők túltermelési problémákkal...

« Válasz #164 Dátum: 2014. Június 19. 14:50 »
Valóban rendesen le tud csökkenni a termés a monílától.Ciki nem ciki pár éve még nem ismertem ezt a betegséget,nem permetezett nálunk senki,láttuk a fán ezt a száradást,gondoltuk biztos akkora a szárazság,hogy ki akar száradni a fiatal meggyfa,no akkor gyorsan locsoljunk,minden este kapott 1 vödör vizet,leszáradt a termés,de a fa túlélte.Aztán beszélgettünk az egyik szomszéddal,aki egyből levette,hogy miről van szó.Érdekes módon amióta permetezünk nem akar "kiszáradni" a meggyfa.A másik ilyen betegség,amit sikerült megismerni az a tafrina volt,majdnem elvitte az előző ősszel ültetett nektarint.Na ott már rutinosabb játékos voltam, letéptem egy levelet,aztán irány a gazdabolt, az eladó bácsi régi motoros a szakmában egyből tudta,hogy mi kell.Most már én is tudom és idén talán már pár szem nektarint is ehetek.Mondjuk mi gomba ellen is csak este permetezünk,igaz nekünk csak kb egy tucat gyümölcsfánk van.
Azért ez is egy nagyon kockázatos biznisz,ha valaki a gyümölcsök eladásából akar élni,elég,ha egy vegyszerezéssel elkésik,egyből megugorhat a gyümölcs fehérjetartalma,azt meg ugye elég macerás eladni.Megvan a gazdáknak is a maguk baja,ha bejön a rossz idő,vagy valami betegség ők is rendesen mínuszosak lehetnek.Akkor vannak jó árak ha kevés a termés,ha meg sok terem,akkor meg a kutyának sem kell,vagy csak nyomott áron.Nem ismerős kicsit a szitu? ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”