Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 580150 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1020 Dátum: 2019. Január 25. 07:27 »
A fecskék azokat a rovarokat ennék, amiket mi ki szúnyog írtunk!

Most lehet vakarózni, melyik fáj jobban!
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1021 Dátum: 2019. Január 25. 08:09 »
Hamarosan sajàt mezőgazdasàgunk emészt fel minket, persze akik tehetnének ellene azok itt is tétlenek, jàtszàk a hülyét. Ugyan az a helyzet minden fronton ahol a mezőgazdasàgi érdekek ütköznek az élővilàggal.

Azt ezért figyelembe kell venni, hogy egy nagyon fontos kérdésről, több milliárd ember élelmezéséről beszélünk.
A rendszer erősen kémia és szénhidrogén központúvá vált. Hogy miért? Mert mindkettő olcsóbb, mint az élőmunka. Valószínűtlen, hogy visszatérjen az az idő, amikor 3 millió ember kapálta a krumplit, kukoricát, répát és szántotta ősszel lóval, ökörrel a földet.
Én legalábbis nem találkoztam senkivel, aki ezt a jövőt szánta volna gyerekének, unokájának.
Hogy mi a kiút? Azt nem tudom.
Vannak kísérletek különféle vízmegtartó, gyomelnyomó növénytársulásokkal, energiát alig igénylő művelési technológiákkal, nitrogén és humuszképző eljárásokkal, de ezek még nem terjedtek el. Ahhoz, hogy ebben komoly áttörés legyen, az agrárszakemberek képzésében kell alapvető változásnak beállni. Ha egyáltalán képzésnek lehet nevezni azt, ami ezen a téren Magyarországon folyik, tudniillik az országban két tucatnyi agrármérnök-jelölt kezdte meg tanulmányait szeptemberben.

« Válasz #1022 Dátum: 2019. Január 25. 08:47 »
Ranger!

Nem fáj a természet pusztulása senkinek sem.Én még nem éreztem,sem derekamban,sem a többi testrészemben.
ÉS!!!!
A több milliárd ember sem!
Még most nem,vagy csak “kevesen”.
Bezzeg ha a Facebook vagy a Tv adás (a Rosalindával együtt) tűnne el lenne felháborodás,tüntetés!
A fecskék!Ugyan màr!Csak összerondítják az erkélyt,az eresz alatti részeket.
Megyvágó és a többiek,méhek,lepkék!Az nincs a gépen.Nem hiányzik a tömegnek,csak egy két barom ordítozik már megint,biztos túloznak.Ezek a Greenpeace-esek is csak mondják!
Nincs a számítógéppel baj meg a Tv-vel sem.ÍGY NINCS IS BAJ.
Majd ha az internettel lesz valami,megint tele lesz az utca.
Közben a vegyszergyártok fejlesztik az újabbnál újabb,keményebbnél keményebb felszívodó szereket,mert a természet megpróbál ellenállni.
Rezisztencia van a legtöbb piretroidra,jópár szer már nem úgy hat mint régen.Nem baj a tankkeverék még segít.Megtámadjuk a károkozót több ponton.Ja,hogy közben pusztul minden!l!
Nem számít!!!
Kisérleteznek az élemiszeradalékgyártók,hogy minél olcsóbb legyen a kaja.Ja,hogy ez “odavág” nekünk?
Nem számít !!!Csak haszon legyen!
Internet legyen!
Az ilyen hőzöngő majmok mint én,oszthassuk az észt.

Csányi Antal

« Válasz #1023 Dátum: 2019. Január 25. 22:13 »
A közelünkben folydogál a Hortobágy - Berettyó főcsatorna.
Régebben horgász paradicsom volt.
Élvezet volt a partjára kilátogatni. Part menti fák, üde zöld gyep, mezei virágok tucatjai,
madár csivitelés, a folyóban -úgy ahogy illik- halak.
Ma már... Víznek titulált barna szutyok, égbe meredő kiszáradt fák sokasága,a nyári hőség
idején kiégett vízpart és gát oldal. Madár csivitelés ? Elvétve. Síri csend és hulla szag.
És ez, tudtommal egy tájvédelmi körzet része.
üdv.: lali

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1024 Dátum: 2019. Január 26. 10:20 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:30 írta oszkár »

« Válasz #1025 Dátum: 2019. Január 26. 13:40 »
Oszkár!

Te vagy utolsó optimista ez ügyben.
Katasztrófális a helyzet.
Minden pusztul.
Az,hogy a méheknél nem látod milyen nagy a baj az azért van mert biztos nem régóta méhészkedsz.Fogalmad sincs róla milyen egy egészséges méhcsalád.Esetleg világ végén vagy ahol nincs mezőgazdasági művelés,ahogy írod is nincs szúnyogírtás.Vigyázz,ámor akàc után egy-két hét és jön a kukorica-napraforgó a millió mèreggel.
Az én madáretetőm se űrült ki ebben az utolsó két hétben,pedig pár éve mèg,ilyenkor,amikor ekkora hó szokott lenni,naponta többször is tölteni kellett.
Alig van madár rajta ,egyszerre maximum kettő-három,négy-öt,pár éve több száz madár jött egyszerre ha hó borította a tájat.
Egyre többfelől hallom,hogy baj van a halakkal is. Egyik tótulajdonos ismerősöm mondta a következőt:”Nagyobb eső után hullanak,gyorsan összeszedjük,nehogy kitudodjon.”
Félnek a fogyasztás csökkenésétől.
Most akkor melyikőtöknek van igaza?Neked vagy Lalinak?Vagy az ismerős tavas nem lát jól?A taván az eső után nem döglött halakat szed össze?Lehet,hogy csak alszanak?

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2019. Január 26. 14:09 írta Csányi Antal »

« Válasz #1026 Dátum: 2019. Január 26. 15:08 »
Wikipédiából idézve :
Idézet
A folyó bőséges halállománynak adott otthont, főleg süllő, keszegféle, ponty, amur és busa fordult elő, azonban tisztázatlan körülmények között 2010 május-júniusában tömeges méretű halpusztulás jelentkezett a Hortobágy-Berettyón. A szakemberek szerint éveket vesz igénybe a víz alatti élővilág teljes regenerálódása.[3]
üdv.: lali

« Válasz #1027 Dátum: 2019. Január 26. 15:31 »
Tisztelt Csányi Antal!

Ön nem is legeltet napraforgón?
Nem személyeskedésnek szántam.

Az 1980-as években láttam elhullott nyulat sőt még őzet is burgonyában, a klórozott szénhidrogének időszaka volt: Thionex, Thidán. LD50 értéke 28, 26. Olyan erős mérgek voltak, hogy elég volt ránézni a dobozára és kész, halál. Nem ismertem olyan növényvédőst aki nyugdíjba ment volna a TSZ-ből. 50, 55 évesen meghaltak.
 Nem hiszem, hogy várhatunk javulást valaha növényvédelem terén.
 A méhészet jelentéktelen porszem a mezőgazdasághoz képest, pláne a vegyszerlobbihoz képest. Egyébként sok gazdával is baj van, láttam már nem egyszer tomboló szélben permetezni, sőt virágzó repcetáblát permetezni. Az egyik szomszédom a diófáit permetezte nyáron, a fák alatt virágzó gyomtársulás. Szóltam neki, elküldött a pi...ba, pedig a zöldkönyves tanfolyamon oktatják, hogy szélben, és virágzó táblát napnyugta előtt tilos permetezni, valamint azt is, hogy gyepes aljú gyümölcsösben, ha az aljnövényzet virágzik permetezés előtt kaszálni kell! Kvázi szarnak rá a szabályokra, csak a profit számít. Szomorú tény: baj van a fejekben! Mindenkinek minden lehet retorzió nélkül? Hol élünk? Szeretném visszapörgetni az idő kerekét 100 évvel.

Csaba

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1028 Dátum: 2019. Január 26. 15:32 »
I

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:29 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1029 Dátum: 2019. Január 26. 15:41 »
[
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:28 írta oszkár »

« Válasz #1030 Dátum: 2019. Január 26. 16:58 »
Oszkár!

Nem bántani,megbántani AKARTALAK.
Akik nem régóta méhészkednek nem tudják mit tud egy méhcsalád.
Hidd el az ország nagy részén mikor virágzik valami a szánton a méhek pusztulnak .
Egy-két méhészt ismerek,aki rég méhészkedik mindenki látja és panaszkodik
Jó lenne tudni ahol nem,ott,hogy permetezteztek,de eddig senki nem tud egyértelmű következtetést levonni.

Csányi Antal

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1031 Dátum: 2019. Január 26. 18:16 »
T

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:28 írta oszkár »

« Válasz #1032 Dátum: 2019. Január 26. 19:42 »
Gratulálok Oszkár!
Szerencséd van!Tedd össze a két kezed!
Nem téged akarlak piszkálni.
Nem érted,hogy ma elsősorban nem a méhészen múlik,hogy milyen erősségűek,hogy mennyit gyűjtenek a méhei.
Ha elpusztul a méh (csakazértis) a SZÁNTÓföldi kultúra virágzásakor mert a vegyszerek okozta terhelést nem bírja ki,nem tudsz mit csinálni,csak szívni a nagy büdős ló....t.
Olyan méhészek akik Mo.-on a legtöbb tapasztalattal rendelkeznek Ők sem tudják megmenteni a méheiket.
Érted????????
Biksi-Fazekasék,Koós Péter ( és sorolhatnám még tovább a neveket)szüleik,családjuk már 30 éve is nagy méhészetét vitték tovább.
Ők ilyeneket mondanak.
“Ezek a méhek már nem azok a méhek”.
“Ma már ezekkel a méhekkel lehetetlen méhpempőt termelni”
„A mezőgazdasági területek virágzásakor állandóan eltűnnek a mieink”
„Nem értem milyen méhek gyűjtötték a mézet szinte alig van bogár a kaptárban.”
“Most kellene abbahagyni”
Érted???????
50 valahány éve méhészkednek,mindent tudnak a méhekről.
Állandóan fejlesztik méhészeti tudásuk,mégse tudnak semmit sem tenni a mérgek ellen.

Beszélj Robi 75-el.
Tavalyi évig neki sem volt semmi gondja,idén pedig “elfelejtette”,hogyan kell méhészkedni.Szarrá mentek a méhei!!!
Igaz Robi?
Írd le Oszkárnak is mégegyszer az idei méhpusztulásaid.Ugyanott,idei évig Robinak sem volt gondja.Jókat pergetett.

Arra kérlek,csak azt derítsd már ki,hogy a 60 kg-os napraforgó pergetésnél,milyen növényvédelmi kezeléseket csináltak a (csakazértis) SZÁNTÓN,hogy a méhek nem károsodtak.
Mégegyszer mert úgy tűnik nem érted.Nem a méhek iránti szereteted,méhészeti tudásod vonom kétségbe,csak arra szeretném felhívni a Te figyelmed is,hogy az ország nagy részén marha nagy a baj.
Kinyírják a méheink!
Ku..ára elegem van,hogy még a méhészek se hisznek egymásnak!!!
Még mindig egyik méhész nézi hülyének,szar méhésznek a másikat mert Neki még nem volt gondja,vagy mert fogalma sincs a méhekről,méhészkedésről.
Kívánom,hogy soha ne tapasztalt meg,hogy elkezd valami virágozni a SZÁNTON és a méheid eltűnnek.Viszont el kell keserítselek,sajnos inkább előbb mint utóbb,megkapod Te is a csomagot.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2019. Január 26. 19:46 írta Csányi Antal »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1033 Dátum: 2019. Január 26. 21:16 »
p

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:27 írta oszkár »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1034 Dátum: 2019. Január 26. 22:37 »
Igen, szarrá mentek kétszer is, úgy hogy hidas traktort nem láttam. Repcén eltűntek, naprára hejrejöttek, egyszer rakták meg a hunor méztereket kb háromnegyedig és ujra elfogytak. azzal a pergetéssel le is kerültek a mézterek. Csak fészek maradt de az is folyamatosan fogyott akármit csináltam. De mindnek akik ott voltak ahol én. Napra elején ez még nem látszott, kb 1 hét mulva telefonált nekem egy nagyobb kolléga hogy szaladjak már ki xy méhészhez tőlem nem messze mert ő szerinte mérgezés volt. Sajnos annyira örültem hogy tényleg jók lettek naprára a méhek, nem hittem hogy ez mégegyszer lecsap. Lecsapott jobba mint repcén. Azota az őszi gyűlésen osztogatott eüs kiskönyvből már tudom hogy miért. Ezek a szarháziak be neóztak mindent, tudták mi lessz körülbelül. Életembe nem láttam ilyet. Repcsi már szórt meg régen de az estimese volt ehez képest, akkor pár nap és ugyanúgy mentek.
Roncsok mentek télbe, de még eddig ők legalább jól vannak.

7, nem tudom hány milliárd embert meg etetni kell, egyre szétcseszetebb talajokon egyre roszabb időjárási körülmények között.
Üdv:robi