Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 580121 megtekintés
*

Bicska

• 601
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #540 Dátum: 2016. Április 14. 22:23 »
Hát.. Drukkolok neked
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #541 Dátum: 2016. Április 14. 22:38 »
Janibátya!

Nincs jó hírem. Tartós hatású, felszívódó méreg a hatóanyaga és helyedbe és máris elmennék onnan. A közepes családok repce végére rajbölcsőznek, de a tiéd talán még akácon se fog, ha ott maradsz velük. Ha nem hiszel nekem, akkor kérdezd meg Baldavárit.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #542 Dátum: 2016. Április 14. 23:15 »
Hát kíváncsi leszek a fejleményekre. Felénk jövő héten fújják a Biscayát, sajnos annyit sem tudtam elérni, hogy méhkímélő technológiával estefelé kezdjék. Én úgy képzeltem, hogy amelyik méhet telikapja a permet annak annyi, de pl másnapra már nincs probléma. Úgy terveztem, hogy permetezés napjára bezárom a méheket, csak félek ezzel még több kárt csinálnék.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #543 Dátum: 2016. Április 14. 23:46 »
Teljesen mindegy, hogy mikor permeteznek vele, hiszen felszívódik a növényben és megy tovább az edénynyalábokon. Néhány hétig mérgező a növény minden nedve a rovarok számára, a nektár a virágpor. Ez a dolga a méregnek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #544 Dátum: 2016. Április 15. 03:45 »
Isten óvja a Királynőt!

Évek óta ez motoszkál a fejemben amikor a repce elkezd virágozni.
Sok telephelyen tartjuk a méheket.
A sok méhcsalád miatt telephelyenként egyenlítünk,így egységes állománnyal könnyebb
(illetve szerintem csak így lehet) az eltervezett technológiát végig vinni.
Az erősebb helyeken kezdünk és haladunk a gyengébbek felé.
Amennyiben kicsik a különbségek a telephelyek között akkor mi csinálunk eltérést.
Tegnap olyan jó napon volt,olyan megtiszteltetésben volt részem hogy a "palóc méhész királlyal"
Buchinger Györggyel beszélgethettem a "a salgótarjáni szentély"( a bőr fotel)mellet ülve.
Miközben az élet dolgairól.a méhészközéletről,méhekről trécseltünk kaptam egy telefon hívást.
Az egyik legjobb telephelyünkön elkezdtek "mászni" a méhek.
Mondom "Gyuribának",tegnap voltam ott megnézni a méheket,a mai munkálatok előtt,eldönteni,
hogy mehet-e a "brigád"elvégezni a következő feladatot,technológiai fogást,alkalmasak-e,elég fejlettek-e a családok.
A méhcsaládok gyönyörűen hordtak,erőtől duzzadóak voltak,szép nagyok a méhek,rengetek fiatal méh.
Indulhat a munka.Ma meg "másznak" szegények!
Ez semmi mástól nem lehet csak a vegyszerektől.
Ő csak annyit mondott,idézem:"mitől mástól lenne?

Ősztől kezdve "szépek"a méhek ott is,most meg ránganak,fetrengenek ,kis kupacokba csomókban gyűlnek össze a kaptárak előtt.
Éveken keresztül rohantunk az intézetbe a mintával.
De minek?
Minden esetben az jött ki eredményként,hogy erős nosema fertőzés,rázzuk műlépre őket.
Ja,érdekes módon csak miután megindulnak a vegyszerezések,,vagy miután elkezdik hordani a repcét,
utána kapja el őket a nosema.

MÉHÉSZTÁRSAK ÉBREDJETEK!

A MODERN NÖVÉNYVÉDELEM TÖNKRE TESZI A MÉHEINK EGÉSZSÉGÉT,
ÉS A MI ÉS A CSALÁDUNK EGÉSZSÉGÉT  IS!

Hallgassatok a "nagy öregre"a ma egyik legnagyobb szakmai tapasztalatú
méhészére,Buchinger Györgyre.

MITŐL MÁSTÓL LENNE!!!!

Ugye milyen egyszerű,ha józanul gondolkodunk.
MITŐL MÁSTÓL LENNE!!!!
Évek óta mondom,ezer módon próbálom megfogalmazni,a vegyszerek,
az új típusú, hosszú hatású,lassan lebomló rovaröllőszerek,gombaölőszerek,
gyomirtók tönkre vágják a méheket is és bennünket is.
Semmit nem tehetünk a méheink védelmében,legfeljebb menekülünk a
mezőgazdasági haszon növények elől.
Miközben mennek a nagy dumák,megy a népbutítás!
Fumagillint kell adni,ja meg a sok csodaszert !
HIHETETLEN!

Ma már nem viszünk mintát semmilyen vizsgálatra sem.
Imádkozunk,ha hiszünk,ha nem.

ISTEN ÓVJA A MÉHEKET!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 15. 03:50 írta Csányi Antal »

« Válasz #545 Dátum: 2016. Április 15. 12:43 »
Most beszéltem egy növényvédőssel. A repcét három szerrel lehet bogár ellen permetezni: Mospilan, Mavrik, Biscaya. Ebből elmondása szerint az első szenteltvíz kategória, és mivel rengeteg a kártevő gyakorlatilag a legtöbben a Biscayát vetik be mert az a leghatásosabb. Nem tudom hova lehetne menni, mert háromból hárman Biscayát fújnak... Marad az ima, meg egy kis Nozevit.  :-\

« Válasz #546 Dátum: 2016. Április 15. 13:47 »
A mászás erősödik,rengeteg méh pusztul el.
Indul a hatósági vizsgálat!
Nem is tudom miért,mert eredményre nem sok az esély.
Nagyon bosszantó mert itt voltak az egyik legjobbak idén.

Csányi Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #547 Dátum: 2016. Április 15. 16:22 »
Április 22-én a Növényvédelmi Bizottság ülésén Tóth Péter fogja az OMME-t képviselni. Kötelessége lesz elmondani, hogy mit tapasztalnak a méhészek a tiakloprid hatóanyagú permetezések után a repcén.

Szóval a Tiakloprid bár méhkímélőnek van titulálva, de ez is általános rovarölőszer és mivel a méhek is rovarok, a tiakloprid nem kíméli a méheket.

Szerintem az engedélyezési dokumentációban hibás lehet a kockázatelemzés. Felül kellene vizsgálni. És ezt lenne kötelessége kérni Tóth Péternek.

« Válasz #548 Dátum: 2016. Április 15. 19:42 »
Kurvára mérges vagyok !!!!!!!!!! 2004-es év óta megtörténik a megtörténhetetlen ELKEZDŐDÖTT A MÁSZKÁLÁS !!!!!! Orba-szájba permetezik a virágzó repcét !!!!! Méhegészségügyi felelősnek egyre többen jelzik a mászkáló méheket !!!!  ATKA NOSEMA kizárva egyenlőre, majd akác végére totál nosémás állományok !!!! Táblás fiasokról eltűnik a népesség, akác végére erősen legyengült családok !!!!! Tóth Péter azt monda a méhészeknek: nincs mit tenni, engedélyezett szereket használnak !!!!! Pofátlanul mérgezik a méheket , mérgezik a nektárt-virágport, a méregtől majd felrobbannak a méhészek !!!!!

*

Bicska

• 601
« Válasz #549 Dátum: 2016. Április 15. 20:16 »
Akkor kapnak majd észbe, ha nem lesz ami porozzon.. :(

"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #550 Dátum: 2016. Április 15. 20:19 »
QUQURIQ !!!

Akkor kapnak észbe ha fizetniük kell!!!

Mit szól ehhez Tóth Péter???

A kérdező Kiskakas! Baldavári László

« Válasz #551 Dátum: 2016. Április 15. 22:16 »
Ma én is kipörgettem a repcét. :(  Délután 5 körül értem a méhekhez, sajnos hullák és mászkálók fogadtak mindenfelé. Mint utóbb kiderült, előrehozták a permetezést egy héttel, csak elfelejtettek szólni. A hullák összegörnyedve kinyújtott szipókával, a mászkálók nagy része sárga homlokú volt, némelyiknél virágpor, egy-két lábuk mintha lebénulva lenne.
És ez a méhkimélő szer... Megyek veszek be nyugtatót, legalább egy levéllel. :(

« Válasz #552 Dátum: 2016. Április 15. 22:27 »
Szekszárdon a tavaszi méhészklubunk előadója Dr.Vörös Géza a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója volt.
Megdöbbenve hallgattuk, hogy a szőlőkabóca elterjedését mindenképpen megakadályozzák.
A szekszárdi történelmi borvidék ültetvényeinek megvédése népgazdasági, sőt politikai kérdés.
Azt kérdeztük mi lesz a méhészekkel, ugyanis a védekezéshez nagyon kemény rovarölőt használnak.
Megnyugtató választ nem kaptunk.
A repcéről jövő hírek egyre aggasztóbbak.
Olyan érzésem van mintha anarchia közeli állapotok lennének.
Senki nem törődik a másik ember nyűgével, csak a saját boldogulása a fontos.
Nincs visszatartó erő, nincs szankció.
Így egyre bátrabbak azok a gazdák akik tiltott szerekhez, tiltott technológiákhoz nyúlnak.
Nyílt titok, hogy Szerbiából csempésznek be olyan rovarölőket amit az UNIÓ tilt.
Aztán indulnak a betonkeverők.
Akit tetten érnek simán felfüggeszteném a tevékenységét 10 évre.
Addig meg had gondolkodjon.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #553 Dátum: 2016. Április 15. 22:29 »
QUQURIQ !!!

Tisztelt Méhész barátaim!

Bármiféle mérgezés gyanús estetek van, fotót és videót is készítsetek!!!
Azonnal jelentsétek az OMME központjába is!
Szaktanácsadóitok segítségével, göngyölítsetek fel minden gyanús estet!!!
Ez így nem mehet tovább!!!
Minden méhmérgezésről a sajtónak is tudni kell!

Sok sikert, és őszinte részvétem! A Kiskakas!  Baldavári László

*

zümi

• 1382
« Válasz #554 Dátum: 2016. Április 15. 23:01 »
Három nap múlva vegyszerezik a repcét, már előre félek... :'(
Eddig még nincsenek "csomóban" méhek!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.