Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579863 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #510 Dátum: 2016. Március 19. 20:04 »
Megtűrt bizony, mert az emberek többsége fél a méhektől. Hamar kialakulhat egy "szövetség" a méhész ellen. Zártkertekben eleve sok az érintett gazda, szinte biztos hogy lesz köztük néhány tudatlan vagy felelőtlen problémás ember, akki megpróbálja a méhész ellen hangolni a többieket. Nekünk sem kell azt képzelni, hogy körülöttünk forog a világ. A laikusok egyrésze nem is tekinti a méhet értéknek, illetve a darázs és a méh nekik ugyan az, irtandó veszélyes rovar. A beporzással meg úgy sem lesz gondja ebben a nagy méhsűrűségben. Nekem eddig midíg sikerült békés megoldást találni. Szövetkeztek ugyan ellenem is, de egy értelmesebb jószomszédomnak sikerült idejében őket eltéríteni a szándékuktól. Más méhész nem volt ilyen szerencsés, neki mennie kellet a közösség nyomására... "kiderült" hogy papíron időközben üdülő pihenő övezetet lett a kertje.
Egyébként egyre kevesebb a gyümölcsös, kevesebb a permetezésből a mérgezés, de így a virágzó fák is.

*

Nb18

• 797
« Válasz #511 Dátum: 2016. Március 19. 20:14 »
Nekem nagy szerencsém van az új szomszédommal, aki néhány éve vette meg a szomszédos telket, ami tele van gyümölcsfákkal. Az egyik esetben késő délután kezdte keverni a vegyszert és a permetezőt is beindította pár percre. Utána azt láttam, hogy ül a teraszán és cigarettázik. Gondoltam megkérdezem, hogy miért nem permetez, valami gond van-e a gépével. A válaszon meglepődtem, mert azt mondta, hogy jó a gépe,csak megvárja míg a méhek nem repülnek már. Egy másik alkalommal egy pokrócot terített az egyik gyümölcsfára, mondván hogy nagyon sütötte a rajomat a nap, tartott tőle, hogy odébb állnak.
Na ilyen szomszédot kívánok mindenkinek!

Nb18

« Válasz #512 Dátum: 2016. Március 24. 22:46 »

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #513 Dátum: 2016. Április 01. 10:58 »
Sziasztok!
Tapasztalt méhészek véleményét kérem!
Holnapi napon késő délutáni órákban permetezik a tőlem pár száz méterre lévő 5 Ha kajszit. Gondolkodom, hogy bezárom a méheket. Nem gondolkodnék, ha reggel permetezne, akkor bezárnám. Nem tudom mikor teszek rosszabbat, ha behordják a nővényvédőszeres nektárt, virágport, vagy egész napos bezárással. Van napi 30 dkg. gyarapodás. Családok 90%-a 12 keretet bőven takarja, tele van a kaptár. Fulladástól nem tartok, kijárót nyitni tudom 30X2 cm szélességben, perforált kijáró záró lemezzel tudom zárni , illetve felül kinyitnám őket.
Köszönöm a választ.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #514 Dátum: 2016. Április 01. 12:20 »
Zárd le a családokat, vigyázz a szellőzésre, öntözz be vizet nekik. Tudakold meg, hogy felszívódó hosszú hatástartamú méreggel permeteztek-e. Ha igen, akkor menekülj! Ha gomba és rovarölőt együt permeteznek, akkor is menekülj!

Ja elfelejtettem mondani, hogy amikortól az aljnövényzet egy gyümölcsösben virágzik, továbbá a gyümölcsfák piros bimbós állapotától kezdve nem nagyon szabadna permetezni. 
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 01. 12:45 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #515 Dátum: 2016. Április 01. 14:23 »
Köszönöm!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #516 Dátum: 2016. Április 01. 18:15 »
Idézet
A Vetőmagszövetség kiharcolta, hogy ez évben

32.000 hektár területen, naprafogró és kukorica vetőmag előállításra 120 napos eseti engedélyt kapjon a betiltott 3 neonikotinoid rovarölőszer (tiametoxám, imidakloprid, klotianidin) használatára, 2016 február 1 és 2016 május 30 között.

Most kellene megtudnunk, hogy hol lesznek ezek a területek, mert a méhészeknek jogukban áll a méheik védelme érdekében elkerülni az EU-ban korlátozott méhekre veszélyes növényvédelmi technológiát.

Fontos tudni!

32 000 ha-on annyi csávázható kukorica és napraforgó vetőmagot lehet előállítani, amennyi Magyarország teljes éves vetőmagszükséglete ebből a két növényből.

Növényvédelmi Bizottság ülése
2016 április 22-én a Föld Napja ünnepén lesz a
Földművelési Minisztériumban
a következő fő témákban:

1.   "a neonikotinoid rovarölőszerek korlátozásának hazai tapasztalatai"
2.   „A hormon hatású növényvédőszerek hazai megítélése” (pl. deltametrin)
3.   „A valószínűsíthetően rákkeltő glifozát gyomírtó újra engedélyezése.” Mérgező hatású a méhekre.
Hogyan tudjuk a Növényvédelmi Bizottság elnökének, Szalkai Gábornak és a sajtónak a figyelmét felhívni, hogy veszélyben vannak a magyarországi méhek?[/size]
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #517 Dátum: 2016. Április 01. 20:38 »
Kezdődik a szezon!
Nálam ma délután ünnepélyesen megjelentek a mászkáló méhek!

>:(

« Válasz #518 Dátum: 2016. Április 01. 22:38 »
Virágzik már a repce, vagy mit hordanak nálatok? Én eddig a mászkálást repce előtt nem tapasztaltam.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #519 Dátum: 2016. Április 01. 22:54 »
Mászkálás lehet vírus miatt is, nozéma miatt is, de lehet mérgezés miatt is. Itt vajon melyikről lehet szó?

*

Kitin

• 934
« Válasz #520 Dátum: 2016. Április 01. 23:25 »
szerintem valami permet lesz az oka. Idáig nem volt, ma vettem észre, hogy néhány méhecske gyalogszerrel pörgeti a szárnyát.
Majd lenyírom a füvet a kaptárak előtt, hogy tisztán lássak.
Hatalmas szél tombol nálunk napok óta, Jani Bátya meg írta, hogy már permetezik a repcét meg még ki tudja mit, itt a tavasz.  :D  >:(

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #521 Dátum: 2016. Április 02. 18:06 »
Sziasztok! Ne csak rosszat írjunk a gazdákról. Permetezés kezdésével megvárta még a méhek elülnek. Megköszöntem egy üveg méz kíséretében.  :)

« Válasz #522 Dátum: 2016. Április 05. 11:38 »
Idézet
A Vetőmagszövetség kiharcolta, hogy ez évben

32.000 hektár területen, naprafogró és kukorica vetőmag előállításra 120 napos eseti engedélyt kapjon a betiltott 3 neonikotinoid rovarölőszer (tiametoxám, imidakloprid, klotianidin) használatára, 2016 február 1 és 2016 május 30 között.

Most kellene megtudnunk, hogy hol lesznek ezek a területek, mert a méhészeknek jogukban áll a méheik védelme érdekében elkerülni az EU-ban korlátozott méhekre veszélyes növényvédelmi technológiát.

Fontos tudni!

32 000 ha-on annyi csávázható kukorica és napraforgó vetőmagot lehet előállítani, amennyi Magyarország teljes éves vetőmagszükséglete ebből a két növényből.

Növényvédelmi Bizottság ülése
2016 április 22-én a Föld Napja ünnepén lesz a
Földművelési Minisztériumban
a következő fő témákban:

1.   "a neonikotinoid rovarölőszerek korlátozásának hazai tapasztalatai"
2.   „A hormon hatású növényvédőszerek hazai megítélése” (pl. deltametrin)
3.   „A valószínűsíthetően rákkeltő glifozát gyomírtó újra engedélyezése.” Mérgező hatású a méhekre.
Hogyan tudjuk a Növényvédelmi Bizottság elnökének, Szalkai Gábornak és a sajtónak a figyelmét felhívni, hogy veszélyben vannak a magyarországi méhek?[/size]
Sehogy! Tudják, csak nem érdekli őket. Nem ezek lennének a témák...

« Válasz #523 Dátum: 2016. Április 05. 22:25 »
https://utopia.de/hornbach-raeumt-auf-mit-glyphosat-und-bienengefaehrdeten-stoffen-13335/

A német kertész-üzletláncok sorra vonjál ki a forgalomból a rákkeltő glifozát és a méhekre veszélyes tiakloprid hatóanyagú permetezőszereiket. Nálunk ez miért nem ilyen egyszerű?

« Válasz #524 Dátum: 2016. Április 06. 08:15 »
Rolcsibácsi!

Nem tudom, az összes neonikotinoid hatóanyagot miért kellene egy kalap alá vonni, de az említett thiacloprid (és a cikkben szereplő acetamiprid) hatóanyag a csávázószerként Európában felfüggesztett három neonikotinoid hatóanyaggal szemben a méhekre és más beporzókra nézve nem kockázatos besorolást kapott.

https://www3.epa.gov/pesticides/chem_search/reg_actions/registration/fs_PC-014019_26-Sep-03.pdf

A fölösleges hangulatkeltés éppen a méhekre és más -védeni szándékozott- beporzókra nézve lehet káros. Nem látom, hogy a barkács-áruházak mely hatóanyagokat ajánlják helyettesítés céljából a "száműzöttek" helyett. Előfordulhat, hogy éppen azokat nem kívánják kivonni, melyek méhtoxicitása a thiaclopridnál sokkal nagyobb kockázatot jelent. Ez a cikk szakmailag kb. olyat mond, mint ha a szintetikus piretroidok méhtoxicitás szempontjából történő kivonásának szándékát a fluvalinát hatóanyaggal népszerűsítenék...