Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 584558 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #495 Dátum: 2016. Március 12. 20:00 »
Üdv: Uraim!
Rolcsibácsi!  Tőlünk kicsit nyugatabbra hobbi szinten méhészkedő okoskodó másokat leszóló "nagytudású méhészek éldegélnek és sanyargatják a birtokukban lévő néhány méhcsaládot. Valószínűleg tőled még egyik sem kért olyan tanácsot mint számtalanszor tőlem, mégpedig az amitráz beszerzési lehetőségeiről akár feketén akár fehéren csak legyen valahogy. Ennyit tőlünk kicsit nyugatabbról.
Üdvözlettel Izso60.
Tájékozatlanságodat csak rodszindulatod mulja felül.
Tőlünk kicsi nyugatabbra Ausztria van. Náluk ugyanúgy van professzionális méhészkedés, mint nálunk. Sőt, bizonyos tekintetben még fejlettebbek is.
Sok bioméhészük van. Igaz ott a szakmai alelnök nem érdekelt állatgygyszertári forgalom növelésében. Ott a méhek elrébb vannak, mint a vegyszerek forgalmának növelése.
Szóval ne piszkáld az osztrákokat!
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #496 Dátum: 2016. Március 13. 03:33 »
KörmendyRácz!
Érdekelne, hogy hogyan is néz ki, egy éves atka ellenes stratégia,  egy " a bizonyos tekintetben még fejlettebb"  helyen, mint nálunk. Megtisztelő lenne, ha részleteznéd! P

« Válasz #497 Dátum: 2016. Március 13. 08:20 »
Gyorsam kellene egy telefon Svédországba. A német profik elnöke is ott van, 400 családdal bioméhész. Az Omme delegciók ilyen tudásokat már régen hazahozhattak volna a külföldi utakról. Koreából, de Kijewből is. De most is hazajozhatják Svédországból.
De kell hozzá egy kicsi emberi hozzáállás, nem szarozni minden mást, aki mást mond. Ja érzik az őszinte érdeklődést, még az osztrákok is elmondják.q
A méhe
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

izso60

• 573
« Válasz #498 Dátum: 2016. Március 14. 20:18 »
Üdv. Uraim!

KörmendyRácz Uram!  Hogy kikben mekkora rosszindulat lakozik nem tudom hogy fejtetted meg előbbi írásomból, mert homlokegyenest másról szólt. Ahogy hős vezére e fórumnak mondaná (és ez esetben még igaz is ) csak tényeket közöltem mélyen tisztelt szomszédjaidról, valódi tényeket.
Tisztelettel: Maga a Rosszindulat!

*

nata

• 176
« Válasz #499 Dátum: 2016. Március 14. 20:27 »
Van itt 2000 családos bioméhész is nálunk. Ezért nem kell kimenni Ausztriába. Bár ha ő leírná a védekezési stratégiáját, ennek a biomézes ámításnak gyorsan vége lenne  ;D (Tudom, van tényleg bioméhész is, de jó esetben 10-ből 1)

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #500 Dátum: 2016. Március 15. 12:35 »
Tisztelt Méhésztársak!

Méhesem közvetlen közelében gyümölcsfák tavaszi lemosását tervezik. A fák alatt-mellett nagy számban virágzó tyúkhúr található ami tudomásom szerint a rászálló permettel kapcsolatba lépve mérgezést okozhat. Kérdésem: Okozhat a lemosás mérgezést? Létezik bio megoldás?

Köszönettel, József

« Válasz #501 Dátum: 2016. Március 15. 13:03 »
30x40!

Hogyne létezne!
Imádkozzál ne repüljenek,vagy ne arra repüljenek.
Jobbat nem tudok.
A fák permetezésekor a gyomnövényeken rengeteg méh elpusztul.

Csányi Antal

« Válasz #502 Dátum: 2016. Március 15. 13:28 »
30x40!

Csányi Antira sok esetben hallgathatsz, de növényvédelmi kérdésekben javasolom, ne tőle kérj tanácsot. Sem nem a szakmája, sem nem objektív az értékítélete.

Létezik biológiai védekezési mód a télvégi, kora tavaszi lemosó permetezések esetében. Használj olyan biológiai szereket, melyek az ökológiai gazdálkodásban is ajánlottak, s kímélik a hasznos szervezeteket, nem pusztítják a beporzókat. Adnék néhány linket, talán segít a tisztánlátásban:
http://www.3szek.ro/load/cikk/77581/tavaszi_lemoso_permetezes_a_gyumolcsosben
http://www.balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/teli-lemoso-permetezes-a-gyumolcsosben.html
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=336%3Atavaszi-lemoso-permetezes-a-gyuemoelcsoesben-szlben&catid=318%3Aszolo-bor&Itemid=127&lang=hu

Talán ennyi kezdetnek elég. Ha megakadnál, szívesen segítek a további útkeresésben.

« Válasz #503 Dátum: 2016. Március 15. 13:38 »
Javaslom az elvándorlást az érintett területről!

Sajnos a tapasztalat az, hogy mindig van valaki aki a lemosó permetezésen a maradék lejárt szerek kijuttatását érti.

Képtelen volt ezen is változtatnit a jelenlegi vezetés, pedig kész ötletet kapott!!

Most hirtelen rájöttek és nagy sietve ki akarják hagyatni a légi kémiai szúnyoggyérítésbőll legalább az anyanevelő telepeket.

« Válasz #504 Dátum: 2016. Március 15. 15:08 »
lousicide!

Ezt írja:
Csányi Antira sok esetben hallgathatsz, de növényvédelmi kérdésekben javasolom, ne tőle kérj tanácsot. Sem nem a szakmája, sem nem objektív az értékítélete.

Létezik biológiai védekezési mód a télvégi, kora tavaszi lemosó permetezések esetében. Használj olyan biológiai szereket, melyek az ökológiai gazdálkodásban is ajánlottak, s kímélik a hasznos szervezeteket, nem pusztítják a beporzókat.

Kedves Szenttamási Úr!

Örömmel konstatáltam újra aktivizálta magát.
Gyönyörű nevet választott(lousicide,azaz tetűölő)
Én mint üldözendő tetű félek is,lehet nem is írok többé
a méhészklub "hasábjain".
Most ismét kimutatta foga fehérjét.A név választás megmutatja milyen
módon gondol azokra,akik nem az Ön nézetei szerint tengetik napjaikat.

Visszatérve a lemosó permetezésekor elszenvedett veszteségekre.
Tényleg nem az én kompetenciám ez ügyben nyilatkozni.
Mégis miért merészeltem szkeptikusként "megszólalni"?
A tapasztalataim alapján.
Úgy gondolom jobban tenné ha a kiskert tulajdonosok honlapján,vagy
a növényorvosi kamaránál népszerűsítené ökológiai védekezési módokat,
nem a méhészfórumok olvasóit bosszantaná,az így is lehetne elméleteivel.
Sajnos a gyakorlatban igen kis százalékban,nagyon kevesen védekeznek
felelősségteljesen,figyelve a beporzókra.A mindent bele elv szerint viszont
igen sokan."Ha már permetezek"hallani oly sokszor.Meséli a szomszéd és
sógor,koma,jó barát,még nekem is a méhésznek.
Javaslom ami energiát bele öl egyesek alázásába,fordítsa
inkább a természetbarát védekezési módok propagálásába.
Mindenki jobban járna.
Várom megtisztelő,jóindulatú válaszát.
Mély tisztelője

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 15. 15:15 írta Csányi Antal »

« Válasz #505 Dátum: 2016. Március 15. 19:20 »
Kedves Antal!

A nick-választás során gyakorta nem valaki, valakik ellen folytatott program mentén választ a fórumozó, hanem keres egy nevet, ami megfelelően informatív a tevékenységi körével kapcsolatban. A Kakas kukorékol, a Kánya kányál, a kertész meg gyakorta tetűt is irt. Egyszerű ez, mint a faék.

Ami vitánk alapját képezte: József a tavaszi lemosó permetezés során az ökológiai(=bio) módszerek lehetőségét firtatta. Képességeim korlátai között e kérdésére igyekeztem korrekten válaszolni, széljegyzetben megemlítve, hogy nem az Ön növényvédelmi szaktudása alapján adott tanács mentén kellene kérdezőnknek megközelítenie a problémát. E véleményem azóta sem változott, ha tájékoztatni akarunk, ne emóciók, hanem némi szaktudás birtokában és tények alapján tegyük. A tapasztalat természetesen nagy dolog, csak nem tudom, milyen tapasztalatokat szerzett a gyümölcsösök tavaszi lemosó permetezésének tárgyában...

Tagadhatatlan, hogy a gyümölcsösökben végzett növényvédelmi munkák során az aljnövényzetre hulló méhekre kockázatos szerek gyakorta okoznak mérgezéseket, elsősorban a helytelen növényvédelmi gyakorlat miatt. Csak a kérdés nem erre irányult, hanem a tavaszi lemosó permetezés méhveszélyességére. E növényvédelmi tevékenység folytatásához 2004 óta nincs méhekre kockázatos engedélyezett növényvédő szer, abban az évben vonták ki a DNOC (dinitro-orto-krezol=Novenda) és a bárium-poliszulfid hatóanyagú lemosó szereket, melyek a méhekre és egyéb megporzókra nézve kifejezetten kockázatosak voltak. Méhekre nézve kockázatos tavaszi lemosó szer azóta sem került forgalomba, bár a kéntartalmú lemosó szerek koncentrációjával nem árt vigyázni. Talán vessen egy pillantást a Biokontroll által ajánlott tavaszi lemosó szerek listájára, abból megfelelő képet kaphat.

Más kategória a lombfakadás után használható rovarölő szerek használata a gyümölcsösökben, azok szabályos használatáról is nagyon szívesen adok tájékoztatót de ismételten hangsúlyozom, hogy a kérdés nem erre irányult. Sajnálatos, hogy személye elleni támadásnak véli, ha felhívom a figyelmét a korrekt és hasznos tájékoztatás előnyeire, de mindannyiszor hasonlóan teszek, ha szakmai tájékozatlanságot vagy szándékos csúsztatást tapasztalok a válaszaiban, fenntartva azon szándékomat, hogy nem a személy ellen, hanem az általa közzétett véleménnyel kapcsolatban lépek fel. A személye nem foglalkoztat, s higgye el a nick-nevem sem Ön ellen irányul, mindössze informálja azokat, akik nem csak a hozzászólások tartalmára, hanem esetleg a hozzászólások mögött álló személyre is kíváncsiak.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #506 Dátum: 2016. Március 15. 20:56 »
Köszönöm a válaszokat! A permetezést sikerült vándorlásig csúsztatni. Erőt, egészséget és bőséges "méhecskegyermekáldást" kívánok! ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #507 Dátum: 2016. Március 18. 10:50 »
Kedves Méhésztársak!

Felhívom a figyelmeteket, hogy a vetőmagtermesztéssel foglalkozó gazdák földterületeit kerüljétek el!
Miért?
Ők használják a legnagyobb mennyiségben és a legdurvábban mérgező növényvédőszereket, közöttük a neokkal csávázott vetőmagokat is.

OMME feladat:
Megtudni hol vannak ezek a területek, milyen növények vannak ezeken a területeken és a méhészek számára nyilvánosságra hozni. Figyelmeztetést adni ki a veszélyre továbbá, hogy ezeket a területeket csak és kizárólag csak komoly összegű megporzási díjért célszerű látogatni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #508 Dátum: 2016. Március 19. 07:12 »
A lemosó permetezésről.
Lényeges hogy mekkora az érintett gyümölcsös, néhány tucat fa esetén nem fog gondot okozni. Ha több hektáros gyümölcsösről van szó, akkor már bármi is lehet.
De a veszélyesebb lesz majd a meggy virágzásakor, ekkor virágzásban permeteznek, a gondos gazdák, rovarölővel kombinálva a gombaölőt. Szerencsémre csak néhány kisebb kert tulajdonosa cselekszik így a közelemben, ezért megszoktam úszni néhány tucat elpusztult méhvel, de ez sem terjed ki az egész állományra, mivel értelemszerűen nem járhat mind egy zsebkendőnyi területre. Az ilyen "hétszilvafás" gazdával még tárgyalni  sem érdemes, próbáltam csak válvonás volt a válasz, meg hogy mit tehet ő arról hogy én ott méhészkedek. Mivel régi  ismerősöm volt az illető így bővebben is tárgyaltunk, bár eredménye nem volt. Szóval ha csak néhány fáról van szó nem érdemes elennségeket szerezni felesleges. Gondolj arra hogy a méhész többnyire csak megtűrt személy, pontosabban a méhei.

*

linen

• 123
« Válasz #509 Dátum: 2016. Március 19. 19:25 »
Csak azt felejtik el az ilyen gazdák, hogy méhek nélkül permetezheti azt a pár fáját és nem megy semmire.
Semmiképp sem jó ez a megközelítés, hogy megtűrt a méhész a területen.
Harmóniában illik élni a természettel mindkettő oldalon.
Aki nyakas és kilóg a sorból, azt majd intézi a természet a maga módján.
Tudom ez nem segít perpill a méhészen, hosszútávon viszont saját sírját ássa az esztelen permetezéssel a kisgazda mert minden épeszű méhész elmegy onnan.
Nekem a méheimet ölheti kényére kedvére, viszont én nem mutathatom meg pár fának a stihlt?
Ebből sem értene az ilyen és nem is lenne célravezető a tarvágás.
El kell kerülni az ilyen helyeket és majd rájön a polgár.
A télen dolgoztattam egy helyi esztergályossal, és azt hallgattam folyamatosan, hogy nem volt tavaly bogár a városban amelyik beporozza a barackfákat.
Pedig várta őket, és nem jött a bogár.
Nem is lett termés.Sajnos csak a saját kárán tanul a magyar.
Kérdés, hogy egy helyi telephellyel rendelkező méhész mennyire tudja túlélni ezt a sok permetezést.
Lehet, hogy rossz telephelyet választott?