Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743456 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #1020 Dátum: 2015. Január 02. 18:48 »
Boldog Új Évet Kívánok minden jó akaratú és jó szándékú Fórumozónak!
Régóta olvasója vagyok a Méhészklubnak, úgy gondolom a tisztség elvállalása együtt jár a jogos és kevésbé jogos kritikák elviselésének terhével. Sokaktól ért minket OMME vezetőket kritka, hogy miért nem cáfoljuk meg a valótlan vagy téves állításokat? Nem gondolom, hogy szükségem lenne rá..
Geddekas 998-as hozzászólása azonban kissé kiverte a biztosítékot. A Magyar Méhészeti Nemzeti Program támogatásaihoz történő hozzájutás egyformán ad lehetőséget mindenkinek aki megfelel annak jogszabályi feltételeinek (még Vivaldi- Zoli méhésztársamnak is, aki nemcsak gyógyszer/cukor, hanem fűkasza támogatást is nyújtott be).
A támogatás célja egyrészt az engedélyezett szerekkel történő védekezés segítése, másrészt a méztermelés körülményeinek javítása meghatározott eszközök törvényes beszerzésével.
A MMNP támogatásával 2014-ben 7.248 méhész, illetve méhész-szervezet élt. Én 80 méhcsaláddal rendelkezem, 261.919 Ft támogatást itélt meg az MVH. Ezzel a ranglistán az előkelő 1.030-ik helyen vagyok. (Összhasonlításképpen a legtöbb támogatás 2,92 millió Ft volt) Egyébként 2009-ben 160.886 Ft, 2010-ben 150.288 Ft, 2011-ben 158.254 Ft, 2012-ben 271.450 Ft, 2013-ban 211.240 Ft támogatást vettem fel. Csuja László hozzászólásait figyelvén megállapítható, hogy butaságánaál csak a rosszindulata a nagyobb. Amennyiben a többi hozzászólása is ennyire nélkülöz minden valós alapot akkor a méhésztársakra bízom szavahihetőségét. Meg kell erősítsem Nagyernyei Attila szavait, hogy nincs semmilyen susmus a NP odaitélésében, melyet az MVH végez. Jól mutatja ezt az a tény, hogy az elmúlt évben minden igénylő aki a szabályoknak megfelelően adta be támogatási kérelmét az 100%-ban megkapta mind a gyógyszer-cukor, mind a méhanya támogatását. A kiseszköz keret és a méz-kinyerését segítő keret sokáig nem merült ki. Egyedül a nagyeszköz keret ami nagyon hamar kimerül. Ennek a keretnek a nyilvántartásában és a keretkimerülés figyelésében segítenek a szaktanácsadók, emiatt nincs a szabályos igényléseknél elutasítás.
Úgy gondolom továbbá, hogy minden jóérzésű embert sért az a bejegyzés ami 1.274-es számmal született ugyancsak Geddekas aláírással. Ilyen stílust csak egy Kánya nevű madár enged meg magának (lehet hogy a két személy egy és ugyanaz?).

Tisztelt Nagyernyei Attila, klubvezető!
Remélem te is úgy itéled meg, hogy indokolt Geddekas 1-2 hónapra történő kitiltása, hiszen ezt már ennél sokkal kevesebbért is megtetted mással. Remélem azonos mércével mérsz.
Méhésztársi üdvözlettel: Fekete József

*

zümi

• 1382
« Válasz #1021 Dátum: 2015. Január 02. 19:03 »
Laci!
Úgy látom fel van adva a "lecke" Attilának ::)
Rajta múlik, hogy maradsz vagy pihi.....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1022 Dátum: 2015. Január 02. 19:13 »
Irido!

Gyakorlatilag a két dolog ugyanaz, a lényeg, hogy a gyökereken található preformált rügyeket kihajtásra késztessük. A "gyökérvetés" még gazdaságtalanabb, mint a dugványozás, nehéz megfelelően ügyelni a polaritásra és sokkal nehezebb megfelelő körülményeket teremteni a csemeték felneveléséhez. Ha kiszárad a gyökérdugványozott anyag, semmi sem lesz belőle. Az erdészeti gyakorlat használ ugyan csemetekerti gyökérdugványozást is, de csapnivalóan rossz a kihozatal, ráadásul a szelektált törzsfák gyökereinek felhasználásával az üzemi szaporítás nem oldható meg, hiszen gyakorlatilag megsemmisül a törzsállomány, ha kibányásszuk. Helyette a zöldhajtás-dugványozást alkalmazzák. Papp kidolgozott egy olyan eljárást, melynél a máriabesnyői csemetekertben egyes fajták, klónok esetében a 70 %-os felnevelési ráta is elérhető volt (párafüggöny, gyökereztető-hormon használata és többlépcsős nevelés). Még így is nagyon drága, nem beszélve a vírusmentességről. Azt végül is egy harmadik vegetatív szaporítási móddal, a mikroszaporítással oldották meg, bár a szívó-rágó kártevőket -melyek a vírusok vektorai- csak izolátorokkal tudják kizárni. Mindenesetre ez utóbbi eljárás már közelebb visz a megoldáshoz, bár a szomatoklonális variabilitás esetleg képes megtréfálni a szaporítóanyag-termelőt és a nemesítőt, az in vitro szaporítás felveti a veszélyét a mutációs ráta megnövekedésének. Szóval van még mit tenni az ügyben, de legalább újra megélénkültek a kutatások, köszönhetően az akác mellett indult lobbitevékenységnek. Szerintem sem árthat, ha okosodunk a kérdésben, s jó olvasni, hogy az erdész-kutatók nem huszadrangú kérdésként kezelik a méhészeti szempontokat sem. Mindezek mellett továbbra is állítom, hogy a méhlegelőt nem a méhészek telepítik és "javítják" elsősorban, hanem az erdészek, mezőgazdászok, kertészek, természetvédelmi szakemberek. Örülnünk kellene ennek, s együttműködnünk azokkal, akik nem csak frázisokat pufogtatnak, hanem érdemben is hajlandók tenni a méhészeti érdekekért is. Csak a közös gondolkodás és munka viheti előbbre az ügyet, nem a folyamatos konfrontáció. Ha az OMME-nek lehet valamiben kardinális szerepe, az éppen a tájékoztatás és az együttműködés lehetne. Nem nála a "pénz, paripa, fegyver", az érdekképviselet elsődlegesen a közvetítésben, monitoringozásban töltheti be a küldetését, már ha hagyják nyugodt körülmények között közvetíteni és dolgozni. Rendelkezik kiváló szakemberekkel, akik képesek a szakmára koncentrálva adekvát válaszokat adni, rendelkezik működőképes szaktanácsadói hálózattal, az időjárási helyzetkép dokumentálásához szükséges meteorológiai hálózattal, s jelentős taglétszáma révén megfelelő informatív humán-háttérrel is. Már csak ezt kell nyugalomban összefésülni, mindannyiunk épülésére...

« Válasz #1023 Dátum: 2015. Január 02. 19:42 »
Petronius!
Ezt várjuk Tőled.
Végre ebből mindenki tanulhat.
Én a kis csemetéimet anno a Nyírerdő ZRT-től rendeltem. Szinte könyörögtem nekik mire kaptam.
6 évvel ezelőtt volt 180 Ft/db, amikor a "mezei" fehér akácot 2 Ft/db-ért vettem száz számra.
Ők mondták, hogy nagyon munkás a szaporítás, ceruza vastagságú gyökereket keresnek, és azt darabolják 10 cm hosszúra, és ezeket hajtatják. Nekem ennyi az össz. infóm erről. Engem a kész csemete érdekelt, szaporítsák a szakemberek.
Más téma.
Amit Fekete Józsi írt, hogy Csuját zárjuk ki, előbb átnézem az írásait, de moderátor kollégám Elekes Laci már ma is törölte egyik írását, mielőtt szóba került volna ez a kérdés.
Higgyétek el nem tesz jót a Klubnak ez a hangnem, de most látok rá reményt, hogy változtassunk rajta.
Én örülök, hogy az OMME részéről is van már hozzászólónk, így élesben kérdezhetünk.
Az 1274-es bejegyzés biztos téves, mert abban semmi kivetni való nincs.
A másikat keresem, Csuja biztosan fog reagálni.
Szerintem senkit nem kell piszkálni!
Egymás tisztelete nélkül nem ér semmit a Méhészklub.
Magamról annyit, ha túllépek egy határon azt a méhészek érdekében teszem, mert ott már a szép szó nem használ. Hogy példát is mondjak? A közhasznúságunk elvesztése az OMME elnökének személyes bűne!
Fekete József az önálló nógrádi egyesületnek időben megtudta alkotni az új alapszabályát, akkor a "főnök" miért nem?
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

irido

• 488
« Válasz #1024 Dátum: 2015. Január 02. 20:00 »
Tomipapa!
Gyökérvetésnél nem vízszintesen szórják a gyökérdarabokat a barázdába? Nem értem ebben az esetben a polaritás problémáját.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1025 Dátum: 2015. Január 02. 20:27 »
Gratulálok, hogy megélénkült a fórum. Annak is, hogy jönnek hozzászólni újabb emberek.

Soknevű Tomipapa!
A szakmai problémák azért vannak, hogy legyen mit megoldani. El lehet jutni Gönyűről Budapestre a Földet is megkerülve, ahogy J. Verne hősei tették, de van rövidebb út is. A józan eszű embereknek és a tudományos kutatóknak épp az a dolguk, hogy keressék a rövidebb utakat. Például állították sokan OMME által piedesztálra emelt Tóth Péter is, hogy a neonikotinoidok nem okoznak jelentős problémát, aztán hoppá egész véletlenül kiderült, hogy évekig olyan műszerekkel keresték a mintákban a neonikotinoidokat, amik kellő érzékenység hiányában negatív eredményt produkáltak. Lámcsak, mióta változott a mérőeszköz, találtak pozitív eredményt. Mi lenne, ha még a mintavételi módszer is követné a mérgezés sajátosságait? Akkor talán még revideálni is lehetne azt az OMME álláspontot, ami a miniszter urat méhészeti szempontból rossz irányba vezette a neonikotinoidos nemzetközi állásfoglalása kapcsán.

Ilyen probléma a rózsaszín akác ügye is. Kicsit foglalkozni kéne a feladattal és akkor jöhetnének az iparszerű olcsóbb megoldások is.

Persze a multik nyomulnak és a jó szovjet propaganda szerint dolgoznak: "Van másik" mondják és jön másik neonikotinoid, a tiakloprid. Kíváncsi leszek a laboreredményekre. Persze, abban reménykedem, hogy talán nem lesz olyan erősen mérgező mint a társai. Merthogy mégiscsak az lenne jó, ha a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. De sajnos csak reménykedem, de a bizalomhoz elég adat nem áll rendelkezésemre.

A tudományos kutató, ha valóban tudományt akar művelni, akkor a legnagyobb valószínűséggel nem terepjáró suzukit  vásárolna elsőként a kutatói törzs méhállomány felállítása és működtetése 3 éves program részeként, hanem sokkal fontosabb eszközöket. Ennyit arról, hogy például mire is költené és mire nem 3 év alatt egy igazi tudományos kutató a rendelkezésre álló költségkeretet.

Ami tudományos kutatásként történt a MMNP-ből a múlt évben az szégyellni való és nem dicsekedni. Ahogy le lett menedzselve, az pedig minden tudományszervezési elvet sért. De ezt már elmondta Dr. Fendrik Péter nagy nyilvánosság előtt, ezért nem ismétlem meg. Csatlakozom a véleményéhez.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1026 Dátum: 2015. Január 02. 20:56 »
QUQURIQ !!!

Nekem, a nagytarajúnak meg az a véleményem, hogy tehetnénk a szaktanácsadóinkon keresztül egy felmérést.
Ki szeretne Rózsaszín AC akácot ültetni és hányt?
(persze előtte ismertetni kellene a Rózsaszín AC  méhészeti lehetőségeit)!
A Vezető szaki összesítené, és letenné az IB asztalára. Az IB kiadná az alkalmazottaknak, hogy keressenek egy olyan erdészeti csemetekertet, ahol már foglalkoztak gyökér dugványozással, vagy zöld dugványozással.
 Tételezzük fel, hogy igen nagy lenne a db szám, úgy lehet, hogy szívesebben foglalkoznának velünk.
Esetleg, több csemetekerttel is fel lehetne venni a kapcsolatot.
Legalább próbáljuk meg!
Esetleg lehet, hogy lehetne NP-ből valamilyen jogcímen finanszírozni…
Egy biztos, ha erdészetileg elegyesként ültetnék a fehér akáccal, nagyon sok méhész áldaná az erdészeket. Igaz, méheinkkel mi is segítünk a m
egporzásban .
Valahogy így segíthetnénk egymáson!

Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1027 Dátum: 2015. Január 02. 21:09 »
Fekete József szerint buta vagyok. Most válaszoljam azt neki, hogy ő micsoda?  Nem fogom. Ítéletet mond ő maga magáról. Meg gondolkodjon el rajta mindenki.

Fekete József alelnök 2013 őszén még vehemensen kiállt az közhasznúság MEGSZÜNTETÉSE mellett, sőt erre is szavazott. Pedig Ő is ott volt azon az OMME IB ülésen, amikor Dr. Ese Ferenc jogász elmondta, hogy az EU pénzek felhasználása miatt még a közhasznúságnál is szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni az OMME-nek, mint társadalmi szervezetnek.
Miközben persze már készítette otthon a saját szervezete számára a közhasznú alapszabályt. Aztán tavasszal az OMME alelnökeként már fellépett a közhasznúság bajnokaként, amikor látta, hogy nem tartható eredeti álláspontja. Biztos kapott is a fejére emiatt a többiektől.

Fekete József az egyetlen jó politikai érzékkel megáldott tagja az OMME Intéző Bizottságának. Kár, hogy a következetesség a lényeges dolgoknál nem érvényesül döntéseiben.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1028 Dátum: 2015. Január 02. 21:14 »
Tisztelt Fekete József
Örömmel üdvözöllek én is a Méhészklub fórumán.Mint egyszerű póri méhész kérlek pár sorban irjál az összeférhetetlenségről! ::) :-X
Másik ominózus kérdésem a 30 éves évfordulót miért csak ti ünnepeltétek,vagy már zsíros kenyérre sem telik? :(

« Válasz #1029 Dátum: 2015. Január 02. 21:18 »
Tisztelettel megkérlek benneteket, hogy hozzászólásaitokat mindig az adott témának megfelelő rovatba írjátok, mert így egy nagy katyvasz lesz az egész Méhészklub.
A kakaskukorékolásba sok minden belefér, de próbáljunk meg valamiféle rendszert tartani.
Annak nagyon örvendek, hogy ilyen aktívak vagytok így az év elején!
Kiskakas utolsó írásának nagy részét már én is javasoltam.
Csak így tovább!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1030 Dátum: 2015. Január 02. 22:24 »
A Magyar Méhészeti Nemzeti Program támogatásaihoz történő hozzájutás egyformán ad lehetőséget mindenkinek aki megfelel annak jogszabályi feltételeinek (még Vivaldi- Zoli méhésztársamnak is, aki nemcsak gyógyszer/cukor, hanem fűkasza támogatást is nyújtott be).

Akkor hamarosan jelentkezni fog egy pergetőre is, mert a régit kikukázta. ;D

« Válasz #1031 Dátum: 2015. Január 03. 07:54 »
Bocsánat Attila Geddekas 1017-es hozzászólására gondoltam.

Csuja Laci, látod ez a problémám veled. A 1030-as hozzászólásod újra csak méltó hozzád: 1. Én mindig a közhasznúság mellett álltam.
2. 2013.október 11. 13 órai Intéző Bizottsági ülésen nem vettem részt, mivel vele egyidőben 14 órakor Salgótarjánban méhészklub volt (előadó: Tantó Sándor, Így méhészkedem én) és nekem mint szaktanácsadónak ez a munkám. Egyszerre két helyen még én sem tudok lenni.

Minden, vagy majd minden hozzászólóban érzem az egyesület érdekeinek képviseletét, még akkor is ha abban nem mindig értek egyet (de nem is kell mindenben egyet érteni, mert ilyen a demokrácia). Sajnos nálad nem érzem ezt! Valami egészen más motivál, ennek érdekében nem zavar az sem hogy valótlanságokat állítasz. "Az Egyesületre vonatkozó adatok és tények nyilvánosak."(Alapszabály I.6.pont-2.oldal) Kérd ki az IB jelenléti ívét, úgyis nagy gyakorlatod van az egyesületi iratokban való nyomozásban. Az előző hozzászólásodban is valótlanságot állítottál, ezt újabbakkal nem lehet elpalástolni, egyszerűbb lett volna egy "elnézést tévedtem".

Attila várom a döntésed...

Fekete József

*

kas62

• 146
« Válasz #1032 Dátum: 2015. Január 03. 09:39 »
"Attila várom a döntésed..."

A Fekete-Fehér fórumot felhasználni Csuja Laci elhallgattatására ?
Akkor valóban Fekete lesz ez a fórum!

*

zümi

• 1382
« Válasz #1033 Dátum: 2015. Január 03. 10:06 »
Üdv Józsi!
Szerintem Cs.Laci 1018-as hozzászólására gondoltál
Idézet
!Szóval lóf@sz a seggébe annak, aki azt mondja, hogy ezen a téren értelmetlen és haszontalan hangyaf@sznyit érő az érdekképviseleti munka.
1017-est Petronius írta!

Én egyébként örülök, hogy regisztráltál :)
Most végre ütköztethetitek a nézetkülönbségeiteket,egyet nem értéseteket, itt a klubon a többiekkel.
Cserényi biztosan szóvá teszi, hogy regisztráltál az "ellenzék" oldalán :o

Zümi

« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 03. 10:11 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1034 Dátum: 2015. Január 03. 10:36 »
QUQURIQ!!!

Nem volt szándékom bele szólni ebbe a vitába, de tény és való, hogy csakis a tények, és megtörtént események kerüljenek terítékre. Igen, az itt olvasottak a megtörtént tényen alapultak, különben nem lenne egyre több követője. Ezek, amik itt le lettek írva, soha nem tudta volna meg a tagság, hogy mi folyik a háttérben.
Lehet, hogy a fogalmazási módon kellene egy kicsit változtatni, de maga a megtörtént események, megerősítem, a megtörtént események ezt generálták!
Miért kellene felfüggeszteni Csuja Lászlót az írásaiért?
Miért nem lehetett felfüggeszteni Dr. Mészáros László OMME elnököt a tetteiért? Megerősítem a tetteiért?
Ki ártott többet a méhész társadalmunknak? Csuja vagy Mészáros?
Vagy kössünk kompromisszumot!
Ha megy Mészáros, nem írhat Csuja !
Mindenkit a maga módján és annak súlyával kell büntetni!
Józsi! Te tudod, hogy az IB –EB mennyire támadott a közhasznúság miatt (nem cseréltem volna Veled egy percet sem)!
Sokan ott voltunk az OV-kon Közgyűléseken, Te is!
Amit az elnökünk eszement félrevezetéseivel megvezette az IB-EB, Téged és a tagságot is!
Miért kértétek Tőle számon?
Aztán meg mellé álltatok?
Mi ez a lipityókázás?
Most jössz, regisztrálsz, Attilától számon kérsz?
Holnap kizáratod a Kiskakast, honlap után arra kéred, hogy zárja be a fekete –fehér fórumot!
Miért nem kérted az IB-EB sokkal nagyobb bűneiért való lemondását?
De érzékeny lett az újévben a lelked?
Csak, hogy mások is tudják, az IB, miért védte meg a KFT ügyvezetőjét, amikor az EB elnöke a felmentését kérte a sorozatos szabálytalanságok miatt???
És így megy minden tovább egészen a választásokig!
Nehogy azt higgyétek, hogy pár ember áll most Nektek ellen?
Abban a pillanatban megosztódott a tagság, amikor Brosst kikezdtétek, amikor nem kértetek magatok ellen bizalmatlansági szavazást!
Ha megtettétek volna, páran biztos, hogy maradtatok volna, (szerintem Te biztos) de a közérzete a tagságnak helyre állt volna!
Te tudod a legjobban, hogy kik et nem szavaztak volna vissza!
De ez már a múlt, a jelent kell megoldani!

Üdvözlettel a fórumon a Kiskakas!