Kakaskukorékolás

• 4213 válasz
  • 1758017 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #480 Dátum: 2014. Május 13. 20:47 »
Leegyszerűsítve így néz ki a fészek hőmérséklete, de ennél sokkal összetettebb a méhek klimatizáló tevékenysége. Egyes méhek közel félórára 43 C fokra fűti fel magát és környezetét. Így pl. az építőfürtben, a fiasítás felületén. A viasz csak 40 C fok fölött képlékeny és alkalmas építésre.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #481 Dátum: 2014. Május 13. 22:58 »
QUQURIQ!

Geddekas!

Közel jársz az igazsághoz!
A logika jó.

Üdv. Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #482 Dátum: 2014. Május 14. 21:40 »
 QUQURIQ!  :)

Üdvözlök mindenkit!

Nos, így szólt a találós kérdésem!

1./ Ki tudja pontosan, hogy egy termelő családnak hány C fok van a fészek közepében a   
     fiasításnál?
2./ Ki tudja , ha szétbontunk egy termelő családot, mennyi idő múlva pótolják az elveszett hő 
     mennyiséget?

Tulajdon képen, mindenki megtanulta, a fészek hőmérsékletét!
Hogy is néz ez ki a gyakorlatban, kinti  26 C –nál.

C :       35,3       29,2     35,7       35,8      35,6      35,3   

idő:    15:42    15:47    15:51     16:09    16:25    16:37

A fészek átlagos hőmérséklete 35:3 C
Visszafűtési idő: 55 perc

Ami érdekes, hogy 0,5 C fűti fel jobban a fészket a méhcsalád, (pótolja a hiányokat)!
És visszaállítja az állandó hőmérsékletre.

Most az lesz a következő mérésem, hogy ebben a hideg időben, mennyi idő alatt pótolja kaptárnyitás után a hőmérsékletet.

Egy biztos, hogy az álcák nem fázósak!
Volt olyan év vagy 20 évvel ezelőtt, hogy borzasztó hosszú telünk volt kirepülés nélkül, és felmelegedés nélkül.
Tehát a kaja igen csak megfogyatkozott. Nem volt léputca váltás.
Ezért úgy döntöttem, hogy majd én segítek a problémán.
Bokáig érő hóban szétszedtem a családokat, kivettem az üres kereteket, összezsúfoltam a családokat.
Minden család túlélte a „nagy téli méhészkedésemet”!
Ezen a télen országosan hasonló problémák miatt nagyon sok család elpusztult!
Azért megdöbbentő, hogy mennyire fixen tudja tartani a család a hőmérsékletét!!!

Üdvözlet a Kiskakastól!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #483 Dátum: 2014. Május 19. 23:17 »
QUQURIQ!

Üdvözlet Mindenkinek, így az akác közepén!

Megint van egy kérdésem?
Ha az egyik anya a másiknak az ellensége, (kaptáron belül) az (anya a lányának)
Miért tűri meg az "öreg anya" a bölcsőben a saját ellenségét?(lányát)
Gyakorlatilag le kellene, hogy ölje!
Kik vigyáznak a bölcsőre?
Vagy egyáltalán vigyáznak-e?
Kommunikál-e az öreg anya és a bölcsőben az új anya?
Vagy nem is ellenségek???
Milyen egyszerű dolgunk volna, ha az öreg anyának adnánk valamit, amitől barbár lesz és leöli az összes bölcsőt!!!
Mennyi felesleges munkától fosztana meg bennünket!
De nem!
Mintha inkább félne az öreg anya a szűztől. Kivonul a kaptár szélső keretére, és nem is nagyon akar onnan mozdulni. Nem is petézik ilyenkor!
A feromonját nem veszítheti el, mert akkor a méhek nem mennének utána a rajban.
Nagyon sok a ha.........

Kiskakas

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #484 Dátum: 2014. Május 20. 06:55 »
Ha közelről szemléljük a méhcsaládjainkat két, egymástól merőben eltérő viselkedést figyelhetünk meg.
(Vogel -német néptanító- 1860. körül azt állította, hogy a méhünknek két elsődleges alfaja alakult ki. Egyik európában, másik Afrikában. Ebből következően az összes fajta, tipus vagy változat e két alfaj valamilyen arányú keverékéből tevődik össze.)
Ennek figyelembevétele nélkül képtelenség megérteni a méhet.

kiskakas: Ha az egyik anya a másiknak az ellensége, (kaptáron belül) az (anya a lányának)
Miért tűri meg az "öreg anya" a bölcsőben a saját ellenségét?(lányát)

- A bölcsóben lévő anya nem jelent közvetlen veszélyt a kintlévőre.
Az európai méh a rajzással kitér az anyák halálos kimenetelű összetűzése elől.

kiskakas: Gyakorlatilag le kellene, hogy ölje!

- Meg is teszi ha -pl. megszűnt a gyűjtési lehetőség és- a kilátástalan jövő okán nem megy ki raj. Vagy ha a raj ugyan kimegy, de az anya nem - mert rács választja el a kijárónyílástól.

kiskakas: Kik vigyáznak a bölcsőre?
Vagy egyáltalán vigyáznak-e?

- Ha a raj a rossz időjárás miatt várakozni kényszerül a kivonulással az anyák annak rende-módja szerint körberágják a kibúvónyilást, de nem hagyák el a  bölcsőt. Ekkor a dolgozók megvégik -és etetik- őket az öreg anya támadásától.
Az idő kedvezőrefordultával megindul a raj, vele az öreg anya, azután meg az összes fiatal. (Éneklő előraj.)

kiskakas: Mintha inkább félne az öreg anya a szűztől. Kivonul a kaptár szélső keretére, és nem is nagyon akar onnan mozdulni. Nem is petézik ilyenkor!
A feromonját nem veszítheti el, mert akkor a méhek nem mennének utána a rajban.

- Az afrikai alfajból származó hormonzavaros dajkaméhek ellenségesen viselkednek az anyjukkal szemben.
Üldözik és nem etetik. Esetenként meg is ölik vagy elmenekül (megszökik)- általában kaptárbontás alkalmával.
Ha pedig van lehetősége(helye), békésebb környezetben folytatja (vagy újrakezdi) a petézést.

Anya nélkül is kivonul a raj. Hosszabb-rövidebb ideig meg is telepszik. Aztán ha észrevették. hogy nincs velük anya hazamennek az utolsó szálig - ha európai. Az afrikai másképp viselkedik!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #485 Dátum: 2014. Május 24. 00:00 »
QUQURIÚ!

Csak szorítkozzunk az európai méhekre, hiszen mi is itt élünk, itt tartjuk a méheinket.
A magyarázatban is sok a ha...
Feltételezések.
Egy kicsit összesítsük az európaira, ha nélkül.
Persze sok igazság is van az írásodban.
Azért az is érdekelne, hogy "általában" miért a fiatalabb anyát hagyják meg?
Lehet a feromon erőssége?
De! Genetikailag honnan tudják, hogy a fiatalabb a jobb?

Kiskakas!

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #486 Dátum: 2014. Május 25. 07:39 »
kiskakas: A magyarázatban is sok a ha...
Feltételezések.

- Jobb dolog megismerni a valóságot és szembenézni vele, mint görcsös tagadásával menekülni előle.

(Sajnálattal állapítom meg, hogy az idézett két megjegyzés nem a méhről szól, hanem rólam. Viszont rólad árulkodik!)

« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 25. 10:39 írta Misi »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #487 Dátum: 2014. Május 25. 13:52 »
QUQURIQ!

Misi!

Sajnálom, ha magadra vetted, nem ez volt a célom.
Csupán felhoztam néhány olyan dolgot, amelyek másokat is érdekelhetnek.
Egy szóval nem írtam azt, hogy nem értek Veled egyet!
Azért még mindig kíváncsi vagyok a kérdéseimre.
Tanulni soha nem szégyen....
Üdv. Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #488 Dátum: 2014. Május 31. 23:32 »
QUQURIQ!

Ki gondolkozott el, azon, hogy az apiterápia milyen nagy hatással van az élő szervezetekre!
Ki hallott arról, hogy a herék spermáját adni olyan apukáknak, akiknek gyenge a nemző képessége!
Ha valaki tudna tudományos labor kísérleteket, hogy egyáltalán milyen anyagokból áll össze a herék spermája!
No a Kiskakasnak rendben van a heréje,...nem nekem van rá szükségem, csak úgy érdekel a tudományos magyarázat!
Tehát hajrá biológusok!!!

Üdv. Kiskakas!

« Válasz #489 Dátum: 2014. Június 01. 08:54 »
Vigyázz kiskakas, most felhívtad a figyelmet , hogy milyen jó is a kakashere pörkölt. ;D ;D ;D

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #490 Dátum: 2014. Június 05. 23:08 »
QUQURIQ!

Üdv. Mindenkinek!

Ha nincsen jó nektár forrásotok, úgy legjobb megoldás a vándorláson kívül a cukros zsák!
Elég a híg szirup, két naponta 0,5l. Az a lényeg, hogy a kaptár mérleg súlya ne induljon el a mínusz felé!
Etetés csak sötétedéskor, szűkített kijáróval!
NE ETESSETEK VISSZA FÖDELEZÉSES MÉZET!!!!! (MELEGÁGYA A NYÚLÓSNAK)!

ÜDV. kISKAKAS!

*

Veszti1982

« Válasz #491 Dátum: 2014. Június 06. 09:08 »
Híg szirup két naponta? Mekkora népességnél igaz ez? Ill. ott ahol van egy kis nyalakodás?
NB kereten, 8 fias léppel és 13-14 kereten vannak zsúfoltan a bogarak.
Naponta (nem hagytam ki egy napot sem) 6dl szirupot kapnak esténként 1-1-es szirupból, és napi 1dkg emelkedés van csak.
Most lesz csak a megosztás (tudom egy kicsit elkésve) és kapják a postázott anyákat, akkor nem árt ha volna a fejük felett egy kis tartalék.

*

Nb18

• 797
« Válasz #492 Dátum: 2014. Június 06. 15:19 »
Sziasztok!

Ha már az élelem pótlásról, szinten tartásról van szó mi a véleményetek arról az etetési módról, amit Buchinger Úr írt  a méhészetben? Kristálycukor az etetőkbe és meglocsolva vízzel. Nappal is lehet csinálni, nincs örömröpülés és kutatás... Kipróbáltam, tényleg nincs semmi szaglászás! Vélemény a módszerről?
 Azért próbáltam ki, mert amikor délután dolgozom, nem tudok este etetni, viszont muszály némi élelmet juttassak a családjaimnak... Nálam akác óta folyamatos fogyás van, néhány család már-már az összes tartalékát felélte!

Üdv.! Nb18

« Válasz #493 Dátum: 2014. Június 06. 19:26 »
Szia  NB 18 ! Ezt a  fajta  etetést én is csinálom, akác pőrgetés után . Észre sem veszik a méhek, pedig rengeteg még a kutató . Űdv.  Antal

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #494 Dátum: 2014. Június 08. 08:33 »
QUQURIQ!

Jó reggelt Mindenkinek!

NB 18!

Nem szabad megvárni, hogy ilyen nagy legyen a fogyás!
Az anyák is leállnak a petézéssel. Az újra petézés elkezdése és belendülése is időt vesz igénybe.
A petézés szinten tartásához elég a hígabb cukorszirup is, kis adagokban mindennap, vagy nagyobb adagokban 2-3 naponként. A folyamatos sziruppal való etetésnél a virágpor hordás is fokozódik a családoknál, ami a fiasítás terjedelmében jól látható!
Kristálycukros etetésnél, ez nem igazán jellemző. Ha a cukorról leszívják a vizet, úgy a hordás érzetük megszűnik. Persze ez egy szükség megoldásnak jó. Az élelem pótlását persze tömény sziruppal feltétlen pótoljad!!! Csak este!
A családok közérzete is jobb. lehet hallani a hangjukon.
Ezeket a serkentéseket mindig meg kell csinálni, ha a mérleg egyenleget mutat. Már elég a napi 5-10 dkg hordás.

Üdv. Kiskakas!