Kakaskukorékolás

• 4226 válasz
  • 2006621 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #225 Dátum: 2014. Január 18. 09:24 »
Kiskakas!
Szerintem teljesen tévúton jársz, kevered Arisztaiosz-t és Aurélius-t!! Ez a fórum eddig mentes volt az ilyen fajta adok-kapoktól, jó lenne, ha nem fajulnának odáig a dolgok, mint a másik fórumon! Ne hergeld magad ezen tovább, Csuja László minden bizonnyal megteszi a szükséges lépéseket, ha ő úgy gondolja, a "dühöngést" meg hagyjuk meg a zöld fórumnak.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #226 Dátum: 2014. Január 18. 09:57 »
QUQURIQ!

El a kezekkel a magyar akáctól, Európa!
Ballai Vince2014. 01. 18. 07:59
12komment
Címkék:

invazív fajok
    erdészet
    erdő

Harcot indított az akác megmentéséért egy magyar képviselő az Európai Parlamentben. Viccesen hangzik? Pedig egyáltalán nem az. Az akác elég agresszív, elég sok hátránya van, viszont rossz talajon is jól nő, van egy csomó nagyon jó tulajdonsága, imádják a méhek, több tízezer magyar megélhetését biztosítja, és olyan jól kikupálódtunk belőle 300 év alatt, hogy már a fél világ tőlük tudakolja: mi az akác titka?

Magyarországot sok tekintetben szokták megalapozottan, vagy kevésbé megalapozottan egyedülállóként emlegetni a világban, a Nobel-díjasok számától kezdve a sajátos magyar észjárásig. Hogy akácban is különlegesen vagyunk, az nem ennyire elterjedt, pedig Európában sehol sincs olyan mennyiségű akácerdő és ültetvény, mint nálunk.
hirdetés

A 2 millió hektáros hazai erdőállomány közel negyede - 460 ezer hektár - az Észak-Amerikában őshonos fafaj erdőiből áll Borovics Attila, a Nemzeti Agrárkutatás és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének megbízott igazgatója szerint. Az akác különböző felhasználása tízezrek megélhetését biztosítja Magyarországon, így nem véletlen, hogy Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő fellázadt az akác megmentéséért a mézről szóló uniós terv hétfői vitájában. Glattfelder szerint az akácot hátrányosan érinti az Európai Bizottság idegenhonos özönfajok visszaszorításáról szóló rendelettervezete.

Az akácerdő a legfőbb legelőterület, a „főhordás” – mondta Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. „Az akácerdők virágzását 2 pozícióban is meg lehet fogni: tengerszint feletti magasságukhoz képest eltérő ciklusban virágoznak (egy évben kétszer, sőt akár háromszor is tudnak akácmézet gyűjteni a méhek), ez szenzációs helyzetet teremt nálunk.” Az elnök szerint Magyarország „Európában csúcs az akácerdők tekintetében”, a méz jelentős része Nyugat-Európába megy, és az 1,1 millió hazai méhcsalád évente 22-25 ezer tonna mézet állít elő, amivel 20 ezer embernek nyújt megélhetést. A méhészek aggódva figyelik, mi lesz a bizottsági rendeletben, már csak azért is, mert a Natura 2000-es területeken ettől függetlenül fokozatosan - de szerintük túl gyors ütemben - szorítják vissza a fafajt.

Kukorica, burgonya, paradicsom… akác

Az akác ugyanis nem őshonos nálunk, eredetileg egyedi parkfaként az 1700-as évek elején került ide Amerikából, akácerdő-telepítések pedig az 1750-es évek óta zajlanak. Rendkívüli hazai elterjedéséhez számos tényező hozzájárult, de ez nem spontán és kezelhetetlen módon történt, hanem tudatos emberi döntések következményeként alakult így - mondta az Origónak Borovics Attila. Az akác így agrárgazdasági jelentőségénél fogva a többi Amerikából származó, és itthon teljes létjogosultságot nyert mezőgazdasági termény – kukorica, burgonya, paradicsom – mellé tartozik.

Az elterjedésben komoly szerepet játszott a trianoni döntés, amikor határon kívülre került az erdőterületek 85 százaléka. Óriási fahiány alakult ki, ezt enyhíteni kellett, viszont a rendelkezésre álló 1-2 aranykoronás – gyenge termőképességű, lecsapolt, vagyis emberi tevékenység révén szárazzá, futóhomokossá lett Duna-Tisza-közi és nyírségi – földeken nem élt meg más fa. Az akác kiemelkedő előnye ugyanis, hogy olyan termőhelyen is lehet telepíteni, ahol más fafaj nem él meg. Mivel a pillangósvirágúak családjába tartozik, gyökerén nitrogénkötő baktériumok élnek, Borovics szerint „gyakorlatilag magát trágyázza a levegőből, és gyenge, sívó homokon is jó növekedést produkál, jövedelmet termel”.

Borovics Attila szerint zömében az akácnak köszönhető, hogy noha az első világháború utáni döntéseket követően csupán 1,1 millió hektár erdő maradt Magyarországon, mára 2 millió hektár feletti az erdőterület a kiterjedt telepítés következtében.

A világ legnagyobb naperőművének fehér akácból ácsolt Tartószerkezete Németországban
Akác és tudás, exportra

Bár legnagyobb mértékben tűzifaként használatos – frissen kivágva is jól ég, nem kell hosszasan szárítani –, az akácot is rendkívül sokrétűen alkalmazzák, és ennek csak egy része a méhészet. Beválhat mindenféle ipari célra, szőlőtámként, parkettának, természetbarát játszóterek építőanyagának. Sőt, Borovics szerint Hollandiában kisebb átmérőjű oszlopanyagként a tengertől visszahódított töltések megerősítésére, vagy az autópályák melletti kerítések oszlopának is alkalmazzák mint természetbarát és olcsó megoldást. Előnye, hogy „egy minimális pörköléses kezeléssel” akár 30 évig is bírja fölbe ásva.

A tudósító Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #227 Dátum: 2014. Január 18. 12:52 »
Ha az a kérdés, hogy Tantó Sándor melyik oldalon áll, akkor egyszerű a válaszom: jó oldalon! A méhészek oldalán. De mint minden kormánytisztviselő, így ő is hozott anyagból gazdálkodik. Ilyen az OMME, ezzel kell tárgyalnia. Szerintem ő is látja a hibákat, de ő nem akar más háza előtt söprögetni, a saját feladatkörében a maximumot hozza Gere kollégával együtt. Remélem, hogy a mérgezések, méhegészségügy, megporzási támogatás, oktatás, kutatás ügyében is ki tudunk dolgozni sikeres együttműködést.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #228 Dátum: 2014. Január 18. 14:46 »
Bocsánat hogy bele szólok, de most már a politizálás mellet talán többet kéne foglalkozni a méhekkel. Ki hogy áll az előkészületekkel, vagy a kaptárakkal. Vajon az  egyre bővülő tagok, miért nem szolnak hozzá a dolgokhoz? De mihez is ? Tudja mindenki hogy baj van. De mindjárt itt van , március. Nagyon tetszett amit lindzzy föltett . Szerintem több ilyen és ehhez hasonló kellene, amit meglehetne beszélni. Talán még többen mernének hozzá szólni. Sokan vannak akiket nem érdekel a politika. Persze az igazság,az kell hogy tudjuk mi történik velünk. Kezd egyre jobban hasonlítani a másik fórumhoz, talán nem kéne. Lehetne tartalmasabb és építőbb jellegű. Vélemény , esetleg? Nem kell válaszolni. Nem akarok bele szólni a fórum dolgaiba, ez is csak egy vélemény. Azért számoljunk egy kicsit, hány ember szól mindig? És a többi? Vajon ez évben mit fogunk tenni a méhekkel,mivel egyre jobban változik az éghajlat. Esetleg ki hogy kezdte,hogy , és mivel méhészkedik. De lehet hogy ez titok. Ahhoz hogy jobb legyen ez a fórum, kellenének a többi hozzá nem szólók is. Rajta!  Elnézést a felvetésért, meg a hibákért. Ha már itt vagyunk együtt szakmai kérdéseink is vannak, nem?   Üdv . Antal
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 18. 16:55 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #229 Dátum: 2014. Január 18. 17:27 »
Kiskakas!
Ki kellett moderáljalak!
"Arisztaioszt", összekeverted "Aurélioszszal"!
Nem csodálom ennyi nicknév mellett, hogy Te is hibázol!
Ennek ellenére Méhészklubunk nevében elnézést kérek Tantó Sándor Úrtól!
Önt személyesen nem ismerem, de attól sértőbbet, hogy Arisztaioszhoz hasonlítsuk, vagy összekeverjük vele, el sem tudok elképzelni!
Sajnálom a történteket!
Várom kiskakas hozzászólását!
 :-[
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 526
« Válasz #230 Dátum: 2014. Január 18. 22:43 »
Egyetértek Veled Antal. Jó lenne szakmai dolgokról is beszélgetni!

« Válasz #231 Dátum: 2014. Január 18. 23:04 »
N. Attila!
A fenti hozzászólásoddal azt mondod, hogy Aurelius = Tantó Sándor. Ha ő ezt a közzétételt engedélyezte neked, akkor ki is törölheted amit most írtam. Ha nem, akkor viszont nagy gorombaságot követtél el, ezt IRL-ezésnek hívják internetes szlengben. Ajánlom írd át mielőtt nagyobb baj nem lesz belőle.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 18. 23:08 írta pink panther »

« Válasz #232 Dátum: 2014. Január 19. 05:29 »
Pink panthner!
Ennyire ijedősnek ismertek?
Nem gondolom,hogy ebből gond lehetne, mert már Geddekas, rég leírta azt, hogy ki Ő!
Figyeld jobban az írásokat!
Máshogy nem tudtam egyértelművé tenni, hogy kitől is kívánok elnézést kérni!
Köszönöm, hogy óvatosságra intesz!
Írásaimnak vállalom minden következményét!
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #233 Dátum: 2014. Január 19. 23:40 »
QUQURIQ!

Kiskakas!
Ki kellett moderáljalak!
"Arisztaioszt", összekeverted "Aurélioszszal"!
Nem csodálom ennyi nicknév mellett, hogy Te is hibázol!

Igen, tényleg összetévesztettem a két személyt!
Ezért elnézést kérek!
Kicsit elöntötte a tarajamat a vér, hogy a zöldön milyen beírásokat nem moderálnak ki!
Ezért még az emberi jogok biztosa is szót emel. Az állatvédőkről meg nem is beszélve!
Persze a zöldön egyeseknek mindent szabad, ez az Ő demokráciájuk.

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #234 Dátum: 2014. Január 20. 21:49 »
QUQURIQ!

Azt hallottam, hogy tömegével érkeznek a visszahívást sürgető levelek!
Tényleg igaz???
Azt is hallottam, hogy nincsen számlázási rendszere az OMME Kft-jének, ezért nem vehettek méhész társak üvegeket!
Ez az érdek képviseletünk?-tük! Képviselik a saját érdekeiket, csak rólunk, tagságról feledkeztek meg!
Csak azért nem írtam ki a Kft nevét, mert már volt annyi, hogy még a Kiskakas sem tudja nyomon követni!
Felesleges ezzel terhelni a memóriámat, mert holnapután, vagy még lehet, hogy holnap más neve lesz!
Elnökünk szavaival élve, öngól!
Ezután meg kezdődik a középkezdés!
Kérdezem a tagságot?
Szerintetek, Ti tudjátok, hogy az üveggyárban miért tárgyal Fáskerti a főnökséggel?
Kit képvisel?
Van tisztsége a Kft-ben?
Kül-tag-bel-tag?
Nincsen az OMME-nak elnöke, hogy az tárgyalt volna?
Ki és milyen felhatalmazást kapott Fáskerti a küldött gyűléstől, vagy OV-tól, hogy Ő tárgyaljon az üveggyár vezetésével?
Neki ellenőrizni kell-kéne, nem pedig tárgyalni!
(garantálom, hogy igen csak van mit ellenőrizni)
Meddig Tűritek ezt magyar méhészek?
Klubbotokban, tárgyaljátok ki ezeket a szégyenletes eseménysorozatot! Küldötteiket hatalmazzátok fel a jelenlegi teljes vezetés visszahívásáról!
Ti sem féljetek elnökök, és küldöttek amikor az asztal mögötti vezetéssel szembe kell néznetek.
Kik Ők?
Őket is nem mi választottuk?
Mi vagyunk a tagság az OMME, mi is voltunk, mi is maradunk!
Ezt garantálja Nektek a Kiskakas!
Akinek, akiknek nem tetszik ez az egyesületi demokrácia, vegye a sátorfáját és távozzon!
Nekünk van még sok tenni valónk, hogy tagjaink újból higgyenek az OMME egységében!

Egy Kiskakas a sok méhész között!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #235 Dátum: 2014. Január 20. 22:18 »
Az OV-n azt kérdeztem Haász Feritől, hogy milyen üzleti érdeke fűződik neki az OMME kft megalakításához? Lehet, hogy Fáskertin keresztül történik valami? Vagy Fáskerti valamit ellenőrízni ment Orosházára? Merthogy az ő feladata nem az üzletkötés.
Ki vezeti az OMME-t? Ki vezeti a kft-t? Mit csinál Egyed úr, ha Fáskerti tárgyal?  Mégiscsak úgy van, ahogy láttam? Fáskerti vezeti az OMME-t?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #236 Dátum: 2014. Január 20. 22:31 »
QuQURIQ!

Miért Te ezt nem tudtad?
Hát nem ez a legjobb beosztás az OMME-ban?
Mindenkit ellenőriz, (vagy kéne)... még az elnöknek is megmondja, hogy melyik székre üljön!
Személyes sérelmei miatt ki kell rúgni az Apiterápiás társaságot az OMME-ból...
Kirúgták!
Csak Ők hiszik, hogy kirúgták, ugyanis nem volt szavazatképes a közgyűlés!
Őt meg senki nem ellenőrzi!
Csak merné valaki!
Arról miért nagy a hallgatás amikor a küldöttgyűlés előtt az előtérben nem passzolt a pénzügyi beszámoló adatai?
A slendriánul összeállított pénzügyi beszámolóval állt elé a tagságnak!
Ki vonta felelősségre Fáskerti urat?
Az kész katasztrófa volt ahogy hebegett-habogott...
Minek is mondom, Ti is ott voltatok!
Most meg Ő tárgyal?
Lejáratta az OMME tagságát!
Szerintetek közénk való???
Mi lesz veled OMME????....

Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 20. 23:10 írta kiskakas »

« Válasz #237 Dátum: 2014. Január 20. 22:51 »
Kedves harcias kiskakas!
Nagyon előre szaladtál!
Ez nem kakasviadal! Az egy sportszerű,test-test elleni küzdelem!
Az OMME-ban zajló eseményekre mindent el lehet mondani, csak a sportszerűséget nem!
Fenyegetik az "ellenzék" tagjait!
Az igazságot szeretnénk hallani, higgadtan nyugodtan. Nekem elhihetitek, az üveg témában otthon vagyok!
Még a betűk típusát is én adtam meg a mérnöki gárdának! A sejtek elhelyezkedése, és a térkép Bross Péter ötlete! A méhecskét saját kézzel rajzoltam! Az alján lévő fenék, (RTS) arra szolgál, hogy nagyüzemek ne tudják használni, automatára ne lehessen tenni! Ez a méhészeknek készült! Addig sikeres is volt amíg vezetőink nem tenyereltek bele! De nem csak az üveget törték darabokra!
Majd bevisszük a Kft-be,aztán olcsóbb lesz, mondták. Drágább lett! Ki hisz ezek után nektek?
Számotokra szégyen volt a véleményemet kikérni? Most saját vermetekbe estetek bele!
Sok mindent eltévesztettek egyesületünk irányítói, de ezt nagyon! A vesztüket az okozta,hogy önfejűek, nem kérték ki mások véleményét! Sőt aki segíteni akar megbélyegzik,kipellengérezik! "Mindenről van véleménye"!
Igen kedves OMME főnökök! Totál balekok vagytok üveg témában! Olyanba mártottátok bele az orrotokat amihez semmi lövésetek nem volt! Mindenkit,az összes elnököt küldöttet átvágtátok az üvegszerszámmal,hogy az az OMME tulajdona!!!!!!!! E Z N E M I G A Z!!!!!!!!
Ezt egy bocsánat kéréssel nem ússzátok meg!
Ezt olvashatjátok az OMME honlapján:
"A gyár és az OMME közötti szerződéses viszony a kezdetektől tisztázatlan, ..."
Ez mérhetetlenül sértő, és olyan dolgokra engedi a méhészeket következtetni,hogy itt valami sumákolás volt!
Erre méltó választ fogtok kapni hamarosan! Majd,azt is tegyétek fel a honlapra!
Eddig úgy gondoltam, mindent félretéve egy hajóban evezünk, be kell látnom tévedtem!
Lehet, hogy a hajón kalózok vannak?
Érdekesen alakulnak a dolgok! Én egyre nyugodtabb vagyok attól,hogy milyen idegesek lettek a kérdéseinktől.
Másként fogalmazok! Mit gondoltok tisztelt méhészek?
Nem kéne javasolnunk a Magyar Méhészeti Nemzeti Program eszköztámogatásai közé egy
hazugságvizsgáló készüléket? Mit kell itt találgatni ki mond igazat?
Lehet,hogy olcsóbb eszköz is megteszi? Egy sima tükör.
Nézzenek már bele, könyörgöm! :-[
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 20. 23:17 írta Nagyernyei Attila »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #238 Dátum: 2014. Január 21. 21:36 »
QUQURIQ!

Pár nap és esik a hó amint ígértem!
Megmondtam a frankót!
Hóesés előtt megkapja az elnök Úr azokat a leveleket, amelyek miatt az alapszabályunkban foglaltak miatt kénytelen lesz záros határidőn belül összehívni a rendkívüli küldött közgyűlést!
Ez nem, lehet, majd, talán, valamikor, szeretném- nem szeretném.....
Mészáros Úrnak kötelessége, a törvények kötelezik, tetszik Neki- nem tetszik Neki összehívni a rendkívüli küldött közgyűlést!
Nézzük csak!
Kedd, szerda, csütörtök, péntek!
Szombat, vasárnap munkaszüneti nap.
Hétfőn meg már esik a hó!
Kérek ügyeletet az OMME-ba!
Ja!
Még egy kérdés?
Az egész OMME vezetése együtt viszi el a balhét?
Szerintetek?

A csatolást mindenkinek ajánlom, de csak azért, mert édes mint a méz!

A nosztalgia Kiskakas!

« Válasz #239 Dátum: 2014. Január 22. 20:52 »
Tisztelt Klubtagok!

Zajlik az élet a fórumon, de az OMME berkein belül is. Időt, fáradságot nem kímélve gyűjtjük számotokra az információkat, adatokat, hogy szükség esetén tisztán látva megfelelő döntéseket tudjatok hozni! Mellékelem az elmúlt időszak történéseit dokumentáló levelezésemet azzal az Elnőki (Dr. Mészáros László) ígérettel, hogy még a 10 napot sem várják meg a válaszadással. Remélem sikerül az említett ügyekben tisztábban látnunk!
Pongrácz Attila