Kakaskukorékolás

• 4226 válasz
  • 2004433 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #2160 Dátum: 2017. Január 09. 19:23 »
Mit kukorékol ki a kakas?

Mindig van olyan mézkereskedő aki 30 % felárat fizet az OMME választott tisztségviselőinek, hogy a számára fontos előnyhöz jusson. Vajon most melyiknek és mi az érdeke?  Igaz ez a pletyka? Ti mit tudtok erről?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2161 Dátum: 2017. Január 09. 20:52 »
Értelmes irányba nem nyit az omme, fogalmam sincs mire jó ez, bár akik az omméban vannak biztos nem kell attól tartaniuk, hogy kinek adják majd el a mézüket, de a többiek?! ...  Ami ellen meg igazán fel kellene venni a harcot , azt meg lesz@rják, és apró kis hülyeségekkel foglalkoznak, várják a megoldást. Na most, hogy ez tudatosan vagy tudatlanságból csinálják és építik le a MAGYAR méhészeteket, méhészeket, mézet azt már nem tudom, de szar megélni!

Nem gondolnám, hogy ez pusztán tudatosság vagy tudatlanság kérdése. Én azt gondolom, hogy kizárólag csak az egyéni érdekek számítanak. Helyezkedés, ügyeskedés, simulékonyság. Mindenhol ez megy, mostanság ez a divat. A szakmai része a dolgoknak meg háttérbe szorul. Nyilván hosszú távon ez majd senkinek sem lesz jó de az most nekik nem érdekes. Néhányan azt gondolják, hogy nekik mindent lehet, más meg 'hogy képzeli'.
Sohasem értettem pl. (csak egy példa, mást is említhetnék), hogy egy "taláros méhész" miért indul vezetőségi tagnak az egyesületben. Nem él meg a méhészetből? Nem él meg a polgári szakmájából? Vajon mit akarhat? Pénzhez jutni pályázaton? Mit vagy kit képvisel? Ki szavazta oda? Egyszerűen nem tudom hova tenni.
Aki régebb óta méhészkedik, jártas a szakmában és van némi kis rálátása az egyesületi működésére az tudja, hogy már jó ideje nagy itt a baj. És ez pesszimistán hangzik de csak rosszra, roszabbra lehet készülni. Az ok egyértelműen a pénz meg az egzisztencia, stb. És mindíg a fejétől bűzlik a hal...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2162 Dátum: 2017. Január 09. 21:08 »
QUQURIQ !!!

" hogy a számára fontos előnyhöz jusson."
Most már csak az a kérdés, hogy mik azok a fontos előnyök???

Kiskakas

« Válasz #2163 Dátum: 2017. Január 09. 22:20 »
Én nem gyártok összeesküvés elméleteket, de vannak furcsa dolgok.

Nem tavaly kezdett szállingózni az EU ba a gyantaszűrt méz, még is "új" elnökünk csodálatos nyilatkozatai, említenék is párat, (a kereskedőknél van még a tavalyi méz, ezt egyszer kora ősszel maj pár hónapra rá is nyilatkozta, majd az olcsó ukrán méz, illetve mézeink gyenge minősége)  hatására gyorsan hanyatlott is az ár, de vajon az alacsony felvásárlási ár kinek ..... kedvezhet?!(mindenki tudja) A méhész termel, mert megélhetési kényszer van, a kereskedők meg kedvük szerint válogathatnak, de a boltok polcain én nem látok árzuhanást, vajon hol köt ki az az árkülönbözet? Nem az én pénztárcámban. Semmilyen szinten nem képviseli az omme a méhészek érdekeit, de ha nem is érdekképviseleti szerv akkor meg mi jogon köt mindent magához. A saját nyúlósában topog az omme és ezt diszcsomagolásban tálalja elénk. Bosszant is kicsit, hogy teljesen hülyének nézik az embert. Falra mászok a kibaszott "paradigma" szó hallatán is!

Én most is azt mondom, folyamatos ellenörzés kellene a kiszerelő üzemekben, meg a bolti mézeknél, majd giganagy büntetés. Sokadjára olcsóbb lesz megvenni a hazaait a kereskedőnek,mint a gyantaszűrttel kockáztatni, semmi más hosszú távon, sok ellenőrzés célt érne, de ez sem megy.

De persze ha valaki mond értelmes döntést én meghajlok ....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2164 Dátum: 2017. Január 09. 22:29 »
Idézet
Semmilyen szinten nem képviseli az omme a méhészek érdekeit, de ha nem is érdekképviseleti szerv akkor meg mi jogon köt mindent magához.
Milyen jogon? Mert a földművelési miniszter így döntött. Az EU támogatásokat így tudja leadminisztráltan a méhészekhez eljuttatni.
Persze eljuttathatná máshogyan is, de az állami hivatalok sajátossága a lassú gondolkodás és még lassabb döntéshozatal. Szerintem nem is tudják egyelőre elképzelni más módon. Meg nem is akarják.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2165 Dátum: 2017. Január 09. 22:48 »
QUQURIQ !!!

Lehet, hogy a kezdőket érdeklik a következő adatok, akik megélték nosztalgiázhatnak, de ezek mind tények.
Szeretné Kiskakas látni a 2016 év ről is az e-féle adatokat a realitás kedvéért!
Kezdjük!
Az összes adat 1996 ból való, 20 évvel ezelőtti! 24 oldalú anyag OMME kiadásában.
méhcsaládok száma: 669 434 db
méhészetek száma 16 887 fő
egy főre jutó mézfogyasztás: 40 dkg.
megtermelt mézmennyiség: 15 000 to
mézexport : 12 500 to
mézimport: 700 to
akácméz nagyban ára: 350 ft
virágméz nagybani ára: 220 ft
Ugyanebben az időben a költségek 300 % növekedtek.
Egy méhcsalád éves bekerülési költsége: 22 500 ft
Egy család évi üzemeltetési költsége több mint 25 kg megtermelt méz.
Technológiai színvonal: maga barkácsolt felszerelés.
Nincsen kaptár típusokra szakmai termeléstechnológiai szabvány! Most sincs!
Nincsen Magyarországnak egyfajta kaptár típusa. Most sincs!
Egy km2 eső méhcsalád szám: 8,5
Felkapott méhlegelők túlterheltsége.
Méhegészségügyi felelősök díjazása 20 ft/ méhcsalád
A méhegészségügyis rendszer 1996 -ban az 50 években lettek kidolgozva, ami a mai napig így van!
Atkaölőszer favoritja a Gabon -PA a Cseh Doli intézet terméke volt.
Gyurgyalagok túlszaporodása.
Méhészeti kutatás : katasztrofális
Méhtenyésztés nincsen, mert inszeminálás sem volt.
1995 ben lett az OMME az Apimondia teljes tagja.

Talán ennyi a kis ismertetőből!

Kiskakas!

« Válasz #2166 Dátum: 2017. Január 09. 23:25 »
Inkább költői kérdésnek szántam, kimaradt a "". Csak az a bajom, hogy egy ágazat fölött döntéshozó és mit ad cserébe, semmit. Nem az eu s támogatásokra gondoltam, azok csak rontanak, szerintem. Régen se volt mégis ....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2167 Dátum: 2017. Január 09. 23:35 »
Kiskakas!

Csak néhány helyen írtad mellé a mai helyzetet. Írd oda a többihez is.
De oda kellene írni a régi és a mostani költségeket is. Mennyibe került akkor egy liter benzin és mennyibe kerül most? Mennyi volt akkor egy kg cukor és mennyi a mostani ára? A gyógyszerezés költsége akkor és most? Mit szólsz hozzá?  Mennyibe került akkor egy napszámos egy napra és mennyi most az ára? Kihagytam valami lényegest? 

*

Bicska

• 602
« Válasz #2168 Dátum: 2017. Január 10. 04:51 »
Örülök, hogy újra itt vagy Kiskakas!

Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2169 Dátum: 2017. Január 10. 09:44 »
QUQURIQ !!!

Így teljes a kép!
Mindenki számolgathat, oszthat, szorozhat!
Most az év kezdetén még mindenki tételesen számlázzon magának minden méhészeti megmozdulást, majd az év végén vonja ki az összeget az eladott méz árából,Ez lesz az éves nyeresége! A haszon gépjárművek vizsgadíja is szét legyen osztva időarányosan.

1996 adatoknak megfelelő üzemi költségek, egy év vonatkoztatásában.
246,1 Ft átlagos mézárnál.

cukor 10 kg/csal. 1 030 Ft     mézben kifejezve:  4,18 kg méz
gyógyszer:  886 Ft /cs.                                              3,8 kg
vándorlás:  2500 Ft/ cs.                                           10 kg
méhanya:  750 Ft                                                       3 kg
egyéb járulékos költség:  600 Ft/cs                        2,4 kg
Éves összeg:  5 766 Ft                                  éves   25,08 kg méz

Csak a teljesség kedvéért  Geddekas által hiányolt adatok, Habár olvashatta volna a második mondatban, hogy „Szeretné Kiskakas látni a 2016 év ről is az e-féle adatokat a realitás kedvéért”!
Ez már nem az én feladatom lett volna…
De, hogy teljes legyen a kép, szántam rá egy kis időt, visszapillantva 20 év távlatába.
Lehetne még itt tovább recézni, hogy a méhlegelők, a permetezések, a gyógyszerek hatékonysága, a védő felszerelések, rövid tavasz, sűrű tavaszi fagyások, akác alatti esőzések, méhlegelőkön túlterheltsége, útvonal matricák, tahográf, magán erdőkből való kitiltás, akácok kivágása, árterek kipucolása, gyomnövények kaszálása,
Juj! nem folytatom…

A kért adatok 1996-ból!
Benzin 95 oktán 123,3 Ft/l  most  355 Ft/l
minimál bér: 14 500 Ft/ hó  most: 127 650 Ft/hó
cukor: 104 Ft/ kg        most:  230 Ft/kg
napszámos: 186 – 200 Ft/ Óra      mosat:  500- 1000 ft/ óra
méhanya: 750 Ft/db   most:  3500 Ft/db
Gyógykezelés:  886 Ft/ Család/év  most megmondhatatlan ki-ki hogyan oldja meg…
A gyógykezelésre szánt időről se feledkezzünk meg!!!

Remélem kielégítettem Geddekas igényeit!
Üdv. Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 10. 10:02 írta kiskakas »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2170 Dátum: 2017. Január 10. 09:49 »
Nagyon szépen jellemezted a helyzetet.

Ezt minden meggazdagodásra vágyó kezdő méhésznek el kellene mondani. A méhészet hivatás és áldozat. Jutalom is van, de nem olyan mértékben, ahogy ezt a kezdő méhész megálmodja.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2171 Dátum: 2017. Január 12. 19:52 »
QUQURIQ !!!

Mai információm:
Dabasi vásár, minden hónap egy szombatja.
Kedves kollégánk 10 féle mézet árul, ár alatt!

Akác: 2000 Ft /kg
vegyes: 1200 Ft/kg
Hegyekben áll a méz!

Kiskakas

« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 12. 19:58 írta kiskakas »

« Válasz #2172 Dátum: 2017. Január 13. 11:05 »
Kiskakas:!

Pécs 2016 December karácsonyi vásár:

Akác: 1900 Ft /kg
vegyes: 1200 Ft/kg

És volt még levendula méz :50 tő levendulából piacozási mennyiségben !!!!!!!

Na ehhez mit szólsz??? A levendula tényleg ilyen jól mézel????

Vagy esetleg kellett hozzá egyéb is???   ( Kaposvári Zrt, illóolaj, stb-stb??????)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2173 Dátum: 2017. Január 13. 22:15 »
QUQURIQ !!!

Mintavétel, NÉBIH...

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2174 Dátum: 2017. Január 13. 22:45 »
QUQURIQ !!!

Korán tavasszal, lesz olyan járás, ahol váratlan kötelező méhegészségügyi vizsgálat lesz!
Szerintetek mi lehet a célja?
1. nem bemondásra történik a méhelhullás mértéke...
2. összehasonlítás a betelelt és a kitelelt családszám között...
3. az elhullott családszám regisztrálása..
4. az ezek utáni feltűnően gyors visszaszaporítás...
5. a méhcsaládok erősségének a felmérése...
6. a korai nyúlós felismerése ...
7. zárlat elrendelése...
8. bevándorlás megtiltása...
9. jó összehasonlításnak, is hogy az ország többi részénél, mennyi is a bemondásos elhullás...
10. a korán nagyon atkás családok, kényszer gyógykezelése a méhész számlájára, amit egy erre kiképzett tím hajtatna csak végbe...

..és mind ez, a tisztességes méhészek javát szolgálja!

Kiskakas!