A méhegészségügy helyzete

• 858 válasz
  • 388982 megtekintés
*

irido

• 488
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #195 Dátum: 2015. Július 26. 14:09 »
Szerintem álljunk meg egy pillanatra. Először is a cukoroldat térfogatát illetően most nem Tomipapának adok igazat. Tehát a kritikát jogosnak tartom.
De, itt szerintem még nagyobb baklövésről van szó. Azért csak szerintem, mert nem néztem pontosan utána az egyes peszticidek forráspontjának. De elképzelhetetlennek tartom, hogy alacsonyabb lenne, mit a viasz olvadáspontja. Tehát az említett forgatókönyv azért nem valósul meg, mert akkor a kaptárból a viasz és a méz előbb kifolyna az alsó kijárón. Felső kijáró esetén pedig a kaptárba kellene pillantanunk, hogy ugyanezt a képet lássuk. Amúgy pedig az én megfigyeléseim szerint magasabb hőmérsékleten a méhek behúzódnak a kaptárba és hűtik azt. Többek között ezért sem olvadnak le a keretek.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #196 Dátum: 2015. Július 26. 19:03 »
Iridó!

Nem akarlak égetni, de Vedd elő lécci az általános iskolai fizika tankönyvet és nézd meg, hogy a víz hány fokon kezd párologni és hány fokon forr!

Legtöbb kémiai anyag halmazállapotának a változása sajátos, vagyis nem azon a hőfokon kezd párologni, mint amelyiken forr.

Az oxálsav a jód stb néhány anyag ebből a szempontból kivétel, mert ezek szublimálnak vagyis szilárdból szinte azonnal szilárd állapotba mennek át, tehát szinte nincs párolgási tartományuk. 

Te soha nem látsz a forróság idején szakállazó méhtömeget?

Iridó! Vedd le a vakságot okozó elfogultsági szemüveget, mert nemcsak a vitakészségedet rontja.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1015
« Válasz #197 Dátum: 2015. Július 26. 19:29 »
Bocsánat hogy belekotyogog! Én azt tapasztaltam a forroságban hogy a kontim ami kint áll a napon reggeltől estig egy tanyaudvaron. Napközben teljesen normálisan járnak a méhek naplementre viszont keményen kiültek . Szinte összeérnek . A keleti oldalon hamarabb kezdik a kiülést kicsivel ahogy a nap már nem éri. A felsőkijáros 24 eseim gyalogba vannak. Azok jobban kint vannak egész nap az alsokijáros rakodo gyalogjaim viszont nem.
Üdv:robi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #198 Dátum: 2015. Július 26. 19:41 »
Mert a konténered hőgazdálkodása ezek szerint jobb, mint a magányosan álló 20 mm falvastagságú deszkakaptároknak. Ami csak télen nem probléma, de a tavasztól őszig állandó nagy probléma.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

• 488
« Válasz #199 Dátum: 2015. Július 27. 01:55 »
Geddekas!
És ennek a párolgásnak a jeleit látod is a  mézes lépek fedelének  kipúposodásával és kipukkadásával?  Nekem ezt még nem sikerült felfedeznem. A lényeg egyébként továbbra is az, hogy a hőség ilyen hatással azért nem tud lenni, mert a kaptárhőmérséklet állandósága és a viasz olvadáspontjának alacsony mértéke miatt, ha létezik is peszticid párolgás (alapvetően több száz fokos forráspont és más adhéziós viszonyok jellemeznek egy nagy és egy alacsony molekulatömegű közeget), ezen a hőfokon az semmivel nem több, mint fiasítás jelenlétében fagypont alatt. Maradjunk abban, hogy oldódni viszont képes, bármikor.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 27. 05:34 írta irido »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #200 Dátum: 2015. Július 27. 08:19 »
Ami oldódik, az párolog is. Ha be tud oldódni a lép viaszába ki is szabadul onnan szép lassan vagy gyorsan hőmérséklettől függően. Hogy mennyire szennyezettek már a műlépek is és, hogy ennek mennyire hatása van a méhcsalád fejlődésére, gyakorlati tapasztalatom van. Három évvel ezelőtt csináltunk egy egyszerű kísérletet.

Három méhcsaládot műlépre ütöttünk, másik hármat üres rakodókasba, majd megmértük betelelés előtt a súlyukat. A rakodókasba ütött méhcsaládok betelelési súlya lényegesen magasabb volt, mint a közönséges műlépre telepítettnek.

Analitikai vizsgálatra nem volt pénzem, de nyílvánvaló, hogy a műlépből kiszabadultak mérgező molekulák, amik a méhcsaládok fejlődését lassították, míg a rakodókasban - ahol csak saját viaszból volt építmény - nem volt ilyen mérgező hatás. Ez a kísérlet is bekerült a Méhészet újságba lévő két részes cikkbe.

*

Kitin

• 934
« Válasz #201 Dátum: 2015. Augusztus 03. 22:19 »
Ma délután 6:40 kor érkezett a szúnyogírtó repcsi....
Egyre korábban...
Értelme megint nem sok volt, mert szúnyog sehol nem volt!

*

robi 75

• 1015
« Válasz #202 Dátum: 2015. Augusztus 03. 23:01 »
Valami gáz van mert tényleg nincs szunyog. Mert akármilyen kellemetlen de valamiért ő is kell a természetbe mert különben nem lenne. Valami biologus jo lenne felnyitná a csipásomat tényleg nem tudom.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Augusztus 03. 23:05 írta robi 75 »

*

Kitin

• 934
« Válasz #203 Dátum: 2015. Augusztus 03. 23:03 »
Az egyik vegyszer amit ma fújtak a CORATRIN.
Engedélyezési lap:
http://www.oek.hu/ika/pdf/coratrinszunyogirtoszer14.pdf

Azt Írja:
"Amennyiben az érintett területen méhesek találhatóak, a szúnyogirtás legkorábban a csillagászati
naplemente előtt egy órával kezdhető meg"

:o MA LEGALÁBB NEGYVEN PERCCEL HAMARABB KEZDTÉK!  A csillagászati naplemente 20:17
Ilyenkor mi van?????????

Más:
"Méhekre kifejezetten veszélyes!
Ha az anyag a bőrre került, szappanos vízzel azonnal le kell mosni.
Ügyeljünk arra, hogy a permet élelmiszerre, játszótérre, homokozóra, pihenőpadokra, kutyára,
macskára, illetve háziállatra ne kerüljön!
Kerülje a permet bőrre, szájba, szembe kerülését. A permetet ne lélegezze be. Ha az anyag a bőrre került, szappanos vízzel azonnal le kell mosni.
Szembejutás esetén a szemet 15 percen
keresztül, bő vízzel ki kell öblíteni, vagy orvoshoz kell fordulni. "

Stb.

Jó kis anyag...

*

robi 75

• 1015
« Válasz #204 Dátum: 2015. Augusztus 03. 23:08 »
Ilyennel szorják a lakott területeket? Állatok!

*

Kitin

• 934
« Válasz #205 Dátum: 2015. Augusztus 03. 23:19 »
Másik vegyszer:
mosquitox 1 ulv forte
http://rovarirtas-kartevomentesites.hu/biztonsagtechnikai_adatlapok/Babolna-Bio/MOSQUITOX_1ULV_FORTE_szunyogirtoszer_BabolnaBio_Biztonsagtechnikai-Adatlap_rovarirtas-kartevomentesites.pdf

"Az   adatok   ismereteink   mai   állásán   alapulnak,   és   a   termék   biztonságával   kapcsolatos   információkat
tartalmazzák,  nem  képezik  a  termék  műszaki  tulajdonságainak  garanciáját.  A  felhasználó  felelős  a  megfelelő munka-,  környezetvédelmi  és egyéb jogszabályi  előírások maradéktalan betartásáért, illetve a vegyi anyagokkal
történő megfelelő bánásmódért."

A harmadik:
aqua k-othrin

http://www.bayercropscience.hu/WEBSET_DOWNLOADS/82/msds_Aqua%20K-Othrine_102_11793.pdf

Ezeket nyomják egyszerre! Mind veszélyes anyag

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #206 Dátum: 2015. Augusztus 04. 17:27 »
Mesélhet bárki bármit, a méhekre kifejezetten veszélyes ez a hatóanyag. A kijuttatás módjával csökkenthető a kockázat.

Egy előnye van. Napfény nagyon gyorsan bontja.

« Válasz #207 Dátum: 2015. Augusztus 07. 06:57 »
Tisztelt Méhészek!
Néhány napja már egy hozzászóló szóvá tette, hogy az OMME honlapján nem valami frissek a méhegészségügyi hírek.
Erről már én is írtam, most nyomatékosítom.
Ez van fent jelenleg, éppen három éve!!!!!!!!!
"Méhegészségügy   
Kísérleti felügyeleti program indul
by admin • 2012-07-25"
Mivel az FBI-n kívül mindenki keresi írásaimban a kivetni valót, így üzenni is tudok.
Kedves OMME vezetők!
Legyetek olyan kedvesek tájékoztatni a méhészeket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a varroa atka elleni védekezést, és a hatékonyságot ellenőrizzék!
Közölni szeretném az OMME gőgös uraival, hogy már most vannak méhcsalád összeomlások, öklömnyi rajokról is beszámoltak a termelők.
Szerintem egy felhívást megengedhetnétek az OMME honlapján.
Kaptam egy rosszmájú privát üzenetet is, ami egy kicsit elmarasztal.
Ebben sérelmezi a méhész kolléga, hogy folyton naprakész információval szolgálunk itt a Méhészklubon, így kevesebb méhcsaládot tud majd tavasszal eladni, ne "homályosítsuk" úgy fel a méhészeket.
Én ezt a hozzáállást elutasítom, mert a visszafertőződés veszélye miatt, mindannyian bajban lehetünk, néhány gondatlan méhész hanyagsága miatt.
Tessék védekezni, mert baj lesz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #208 Dátum: 2015. Augusztus 07. 08:41 »
Nem én írtam azt a "rosszmájú" üzenetet, de egyet értek vele. :-[ Hidd el Attila igaza van annak a méhésznek. Pár éve még én is így láttam ahogyan Te leírod, de hidd el Ő gondolkodik jól! Az más kérdés, hogy Te segítő szándékkal itt a fórumon próbálod felhívni a figyelmet nagyon helyesen az atkára, aminek a rohamos felszaporodása erre az időszakra esik, amely ugye a méhegyedek számának csökkenésével további, szinte láncreakciót okoz, stb, stb, stb...nem erről akarok írni.
Miért értek egyet a "rosszmájúval"? Mert vannak mögöttem olyan évek, amelyeket a Te gondolkodásoddal éltem meg. Éveken át jártam a környezetemben több méhészetet, és ingyen, (vagy néha segítettek pergetni) kezeltem a  méheiket. Aztán abban is "profik" lettek :o. Még az erőszakoskodásom ellenére sem kellett néhányuknak a segítség, amikor kicsit jobban ment a szekér. Majd feldúsult náluk az atka, vagy méheik sem maradtak. Akkor jött a  nyávogás-nyavajgás. Nincs méh, de nincs pénz sem. Kellene "ócsón", meg nagyon erősek, hogy lehessen miből visszaszaporítani, az se baj ha Hunor a bociba, de még akác előtt, hogy méz is legyen. Adogattam az ajándék rajokat, vagy éppen féláron, aztán mentem furettózni ingyen. Jártam Franciaországba Klartánért, aztán osztogattam beszerzési áron, vagy éppen ingyen. Elvitte a Klartánt a méhész, aztán eladta dupla áron, majd azt mondta ennyiért adom, majd én magyarázkodtam a hazúgsága miatt. Ma a"ződön" hülyíti a méhésztársait, eteti is némelyiket rendesen, háromszor vett már tőlem méheket. Majd minden kezdődött elölről. Na ebből elegem lett.
Néhányan együtt kezelünk. Mióta csak magunkkal foglalkozunk, azóta szépen bezárták ezeket a kezeletlen méhészeteket. Eddig csak egy furettót ejtettünk meg az idén, de tegnap végeztem a  mézterek leszedésével, és holnap elkezdek egy sorozatot. Ezt azért is felettébb fontosnak tartom, mert van egy "profi" méhészet, -ugyan nem az én általam ellenőrzött területen, de- a röpkőrzetemben, és már visszajött a tag és embere (segédje, akinek viszont én vagyok az eüse, onnét látom át a dolgokat ez ügyben), így az elmúlt évek tapasztalata alapján már muszáj lesz védekeznem.
Az meg a hab már, hogy évekig tartó barátság szakadt meg az egyik méhésszel, mert "neked mindig igazad van, és ezt k..ra  rühellem" mondása óta nem áll velem szóba. Pedig megbízható helyről kapott Mavrikot, csak nem vitte az atkát, mert talán megfagyott.
Hidd el Attila, nem érdemes nagyon sok emberrel foglalkozni, mert csak visszafertőznek. Jobb ha ezek a méhészetek eltűnnek. Az természetesen más kérdés, hogy az érdekvédelminek nevezett szervezetnek esetleg vállalt feladata és kötelessége a tagjait (az agyatlanokat) figyelmeztetni, hogy tessenek védekezni. Tehát igazad van, de én nem erőltetném ;) a dolgot.
Az ajánlásokat meg végképp. Ennyi kotyvalékot egy ágazat sem készít, mint a méhészek, és ez nagyon igaz az atka elleni védekezésre is, holott gőze sincs némelyiknek, hogy mit miért tesz.

Egyszer beszélgettünk a méhészgyűlés szünetében, és szörnyülködés, vagy éppen röhögés közepette hallgattuk a vadabbnál vadabb atka irtás variációkat. Késve érkezett az egyik kezdő méhész, és a hangulatos társalgásba egy hangod köszönéssel bevágódott. Elnökünk megkérdezte:
-Na Albert Maga mivel védekezik?
-Én? Gumival Lajosbá'.

« Utoljára szerkesztve: 2015. Augusztus 07. 09:09 írta kivancsi111 »

*

Kitin

• 934
« Válasz #209 Dátum: 2015. Augusztus 07. 16:37 »
Mindkettőtöknek igaza van! Viszont akkor feltenném a kérdést mi értelme a fórumnak, ha nem mondhatunk el semmit?
-Nem mondhatjuk el milyen a hordás, mert akkor nyakunkba telepszik valaki.
-Nem mondhatjuk el mennyi mézünk van, mert megtudja a felvásárló.
- Nem mondhatjuk el mivel védekezünk atka ellen, mert vagy lehülyéz valaki ostobaság miatt vagy megtudja a másik méhész .
-Nem mondhatjuk el hogyan méhészkedünk, mert vagy lehülyéz valaki ostobaság miatt vagy megtudja a másik méhész .
-stb. stb..
Azt a kérdést is felteszem, hogy tényleg miért is számoljon be az ember azokról a megfigyeléseiről amit éveken át időt és pénzt nem sajnálva kikisérletezik , beválik   és mondja el másoknak is , hogy azok zsebrevágott kézzel alkalmazzák??    Ezeket hívják szakmai titkoknak / mindenkinek van ilyen, ezeket nem szabad elmondani.
Azért szeretném ha ez a fórum maradna, mert itt kapjuk a lehető legtöbb naprakész információt a történésekről minden téren.

AZT MONDOM ÍGY TOVÁBB!