Nem én írtam azt a "rosszmájú" üzenetet, de egyet értek vele.

Hidd el Attila igaza van annak a méhésznek. Pár éve még én is így láttam ahogyan Te leírod, de hidd el Ő gondolkodik jól! Az más kérdés, hogy Te segítő szándékkal itt a fórumon próbálod felhívni a figyelmet nagyon helyesen az atkára, aminek a rohamos felszaporodása erre az időszakra esik, amely ugye a méhegyedek számának csökkenésével további, szinte láncreakciót okoz, stb, stb, stb...nem erről akarok írni.
Miért értek egyet a "rosszmájúval"?
Mert vannak mögöttem olyan évek, amelyeket a Te gondolkodásoddal éltem meg. Éveken át jártam a környezetemben több méhészetet, és ingyen, (vagy néha segítettek pergetni) kezeltem a méheiket. Aztán abban is "profik" lettek

. Még az erőszakoskodásom ellenére sem kellett néhányuknak a segítség, amikor kicsit jobban ment a szekér. Majd feldúsult náluk az atka, vagy méheik sem maradtak. Akkor jött a nyávogás-nyavajgás. Nincs méh, de nincs pénz sem. Kellene "ócsón", meg nagyon erősek, hogy lehessen miből visszaszaporítani, az se baj ha Hunor a bociba, de még akác előtt, hogy méz is legyen. Adogattam az ajándék rajokat, vagy éppen féláron, aztán mentem furettózni ingyen. Jártam Franciaországba Klartánért, aztán osztogattam beszerzési áron, vagy éppen ingyen. Elvitte a Klartánt a méhész, aztán eladta dupla áron, majd azt mondta ennyiért adom, majd én magyarázkodtam a hazúgsága miatt. Ma a"ződön" hülyíti a méhésztársait, eteti is némelyiket rendesen, háromszor vett már tőlem méheket. Majd minden kezdődött elölről. Na ebből elegem lett.
Néhányan együtt kezelünk. Mióta csak magunkkal foglalkozunk, azóta szépen bezárták ezeket a kezeletlen méhészeteket. Eddig csak egy furettót ejtettünk meg az idén, de tegnap végeztem a mézterek leszedésével, és holnap elkezdek egy sorozatot. Ezt azért is felettébb fontosnak tartom, mert van egy "profi" méhészet, -ugyan nem az én általam ellenőrzött területen, de- a röpkőrzetemben, és már visszajött a tag és embere (segédje, akinek viszont én vagyok az eüse, onnét látom át a dolgokat ez ügyben), így az elmúlt évek tapasztalata alapján már muszáj lesz védekeznem.
Az meg a hab már, hogy évekig tartó barátság szakadt meg az egyik méhésszel, mert "neked mindig igazad van, és ezt k..ra rühellem" mondása óta nem áll velem szóba. Pedig megbízható helyről kapott Mavrikot, csak nem vitte az atkát, mert talán megfagyott.
Hidd el Attila, nem érdemes nagyon sok emberrel foglalkozni, mert csak visszafertőznek. Jobb ha ezek a méhészetek eltűnnek. Az természetesen más kérdés, hogy az érdekvédelminek nevezett szervezetnek esetleg vállalt feladata és kötelessége a tagjait (az agyatlanokat) figyelmeztetni, hogy tessenek védekezni. Tehát igazad van, de én nem erőltetném

a dolgot.
Az ajánlásokat meg végképp. Ennyi kotyvalékot egy ágazat sem készít, mint a méhészek, és ez nagyon igaz az atka elleni védekezésre is, holott gőze sincs némelyiknek, hogy mit miért tesz.
Egyszer beszélgettünk a méhészgyűlés szünetében, és szörnyülködés, vagy éppen röhögés közepette hallgattuk a vadabbnál vadabb atka irtás variációkat. Késve érkezett az egyik kezdő méhész, és a hangulatos társalgásba egy hangod köszönéssel bevágódott. Elnökünk megkérdezte:
-Na Albert Maga mivel védekezik?
-Én? Gumival Lajosbá'.