Kedves Karcsi!
Egy évvel ezelőtt az volt az általános vélekedés, hogy Magyarországon a méhcsaládoknak az elnéptelenedésének oka nem a növényvédőszerek használata, hanem az időjárás, a méhbetegségek és legfőképpen maga a méhész. Ezt sugallta az OMME által megrendelt méhészeti monitoring jelentés hét kerek esztendőn keresztül.
Nagyjából elvégeztem a szakirodalom feldolgozását. Helyszíni szemléket végeztem elnéptelenedett méhállományoknál és a környezetükben. Volt egy - több mint - félsikert felmutató helyszín is (Somogytúr). Összegyűjtöttem jellegzetes esetek videóit, fényképeit. Készítettem ezekből összefoglalást. Írtam esetleírásról cikket és ezeken kívül más cikkekben is kitértem a XXI. századi méhmérgezések sajátosságaira. Készítettem előadási anyagot és tartottam ebből eddig 6 előadást.
A 2013-as munkám eredménye, hogy az OMME monitoring következtetéseivel szemben kétségek merültek fel és ma már változik a közfelfogás is. A méhészek jelentős része kezdi sejteni, hogy feltételezhetően mérgezés a legfőbb okozója a méhcsaládok tavaszi, nyári elnéptelenedésének nem pedig a méhbetegségek. Természetesen nem zárom ki egyéb tényező, tehát kórokozók (atka, nozéma stb.) jelenlétét sem, de az elsődleges ok egyelőre úgy tűnik a legtöbb esetben nem kórokozó, hanem méreg.
Nekem egy évre ennyi eredmény elég bizonyíték arra, hogy jó úton haladok. Ez évben továbblépek a vizsgálatokkal. A laboratóriumi költséget nehéz előteremteni, mert egy molekula fajta vizsgálata tizenezer forint és sajnos több mint 100 molekulát kell vizsgálni egy-egy mintából. Ezen kívül a méhegészségügyi laborvizsgálat is pénzbe kerül. Szóval pillanatok alatt százezrek, akár milliók is pörögnek egy-egy méhmérgezés kivizsgálásánál.
utóirat:
Karcsi! Ott ültél középen Tolnán. Melletted az OMME vezérkarának egyik tagja. Te mondtad Tolnán (és ezen többen megdöbbentek), hogy "az ilyen Geddekas félék más hátán (és még nevet is mondtál, hogy kinek a hátán) akarnak felkapaszkodni." Persze, hogy ettől indulatos lettem. Legszívesebben azt mondtam volna, hogy valaki a jelenlevők közül meg téged tol előre a sakktáblán (ott ült közvetlen közeledben és tőle is hallottam már ugyanezt a mondatot), de visszafogtam magam és maradtam a méhmérgezések ügyénél.
Ne csodálkozz, hogy ilyen kijelentések után nem vagyok hajlandó részleteket közölni arról, hogy miből áll egy olyan mintavétel, ami még lebomlás előtt tényleg nyakon csípi a méregmolekulát. Amíg a mostani vezérkara megmarad az OMME-nak, addig sajnos semmilyen változásra nem számítok, még akkor se, ha ez évben 100 %-ig igazolódik az álláspontom.