Én 32 év alatt eddig kétszer adtam be lepényt. Körülményesnek találtam, és inkább hagytam. A külső virágpor pótlásnak egyáltalán nem láttam értelmét, mert egy-két napot lehetett vele nyerni. Az idei egy nagyon kora tavasznak indult. Február 6-án kinyílt a kaptárak előtti valami ringló szilva féle. Aminek kecskefűz után kellett volna jönnie, és máshol még most sem virágzik, de jóval megelőzte. Ez valami abszurd dolog volt, de elgondolkodtam azon, hogy itt szükségszerűen lesz korrekció az időjárásban. Gondoltam megpróbálom az extra fehérjés lepényt beadni. Ez a lehűlés előtt a családok javánál sikerült, néhánynál elkéstem. Annyit csináltam még, hogy raktam be a lepény mellé egy 2,5 dl-es pohárban sós vizet is. Két nap után a víz eltűnt, a lepényt szépen megkezdték. Azt hittem túl nagy lyuk van a poharakon és kifolyt. Kaptak megint , az is néhány nap alatt elfogyott. Majd megint kaptak. Az is elfogyott. Legutoljára azok a családok is kaptak sós vizet, amelyek lepényt nem. Ennek több, mint egy hete. Ezeknél nem fogyott semmi víz, a lepényeseknél igen. Tehát nem elfolyt a víz. A lepényesek eddig 7,5 dl-t ittak meg. Szerintem raktározták, de ez csak feltételezés. Kíváncsi leszek a fiasítás menyiségére a jövő héten a lepényeseknél, és a nem lepényeseknél. A döntésben szerepet játszott az, hogy Attila megintcsak rosszul számolt. Azt írta nemrégiben, hogy akácra a lepényeseknél a különbség egy-két léputca lehet. A helyzet az, hogy 3 hónappal számolva, az négy generációt jelent, generációnként duplázódást figyelembe véve, a különbség nyolcszoros is lehet elvileg. Mármint annak a nyolcszorosa, amennyivel több fias petéz az anya a rossz idő idején a fehérjepótlás hatására. Ha valóban többet petézik emiatt. Nekem a döntésben szerepet játszott az, hogy most a családok a nyári mézkamra fiókokban vannak, ahová nem gondolom, hogy túl sok virágport raktároztak volna akkoriban a méz alá. Tehát ez egy Hunor, vagy NB kaptárban egészen más eredményt is hozhat akár. Ezzel együtt kell értékelni a dolgot. Hiszen ott az akkori fészekben vannak most is a méhek, ahová a virágport is raktározták.
Az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy milyen iszonyat sok vízre van szüksége a családnak, amit, ha kintről kell rossz időben bevinnie, akkor bizony komoly veszteség lehet.