Etetés

• 965 válasz
  • 442573 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #915 Dátum: 2022. Február 17. 12:36 »
Apipollent tartalmaz a lepény. És külsőleg is ezt kapják egy leselejtezett parabola antenna tányérban, ha száraz idő van.
 Itt sincs még semmi természetes virágpor, úgyhogy ezzel pótolom. A mogyoró már nyúlik, a barkafűz is igyekszik, nemsokára lesz természetes pollen is.

« Válasz #916 Dátum: 2022. Február 17. 17:13 »
Most olvastam a Facebook-on, hogy van akinél már most 3 NB keretben kiterjedt fias van.
A 2. lepényt adta be, mellette zacsis híg szirup.
Az tuti, hogy ezekkel hamarosan baj lesz, de ha van hova tenni a plusz fiast, akkor még jó is jöhet.
A kommentekben a többi kolléga meg kesereg, hogy csukott tenyérnyi fiasok 1-2 keretben, fedett szinte semmi.
Baromi nagy a szórás országrészen, régión belül is.
Van akinél mogyoróról már táblás virágpor van, van ahol külső fehérjés virágporpótlóval serkentik a méheket.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #917 Dátum: 2022. Február 17. 17:20 »
Idézet
Na itt nem igazán van ennyi virágpor.   Ezt nálunk pótolni kell. Kívülről hordatjuk velük.
Na de miért kell? Ha nincs még virágpor akkor annak oka van, gondolom mert olyan az adott helyen az időjárás. Na de akkor hova még a tuning? Ha a méheknek már a télen tömeges virágporhordásra lenne szükségük, akkor a természet úgy intézte volna hogy legyen is. De nincs. Azért nincs mert még nincs itt az ideje. Február közepe van embörök! Lehet hogy április első felében hó lesz! Sőt, ne legyen igazam, de ennek a mostani kora tavaszi időjárásnak nagy böjtje lesz, megint el fog fagyni minden.
Visszatérve a virágporra. Nálam ősszel is sokat behordanak amit már nem használnak fel az ősszel, ezért van az, hogy némelyik már januárban is javában fiasított hiszen volt miből. Néha szoktam nekik én is kitenni sörélesztőt, de ha találnak már természeteset akkor arra rá sem mennek. Olyan helyeken ami szélvédett és a nap nagy részében éri a napsütés a talajt ott már kezd nyílni az árvacsalán is.
Normális esetben meg még 3 hétig hótakarónak kellene lenni.

« Válasz #918 Dátum: 2022. Február 17. 19:07 »
Ezt írja wr:
"Február közepe van embörök! "
És mi van ha április közepén már virágzik az akác embörök?
Ki van itt közöttünk aki meg meri jósolni milyen tavasz előtt állunk?
Lehet tar fagy ismét, de lehet, hogy ennyi volt a tél!
Nem a naptárt kell nézni embörök!
A fenológiát (a méhlegelőt képező növényeket) és ahhoz kell illesztenünk a méhcsaládok állapotát.
Bezony.
Most helyzet van, és aki hibázik egy körből kimarad.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 193
« Válasz #919 Dátum: 2022. Február 17. 20:23 »
Gyorsan lett lepényezzek, vagy ne kérdéskörből zacskós szirup. Februárban nekem ez nem tetszik. Ha így megy tovább, -de inkább ne -hamarabb lehet izgulni a főhordásért.Túl korán vagyunk ehhez a fenológiához még febr 17-én.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #920 Dátum: 2022. Február 17. 20:42 »
"Ha nincs még virágpor akkor annak oka van, "

Igen! Egyszerű oka van! NINCS mogyoró ,kecskefűz. A legkorábbi a szil,ami még nincs,de majd lesz. Utána a "gyomnövények".

" Nálam ősszel is sokat behordanak amit már nem használnak fel az ősszel, ezért van az, hogy némelyik már januárban is javában fiasított hiszen volt miből."

Ősszel itt is sok volt,de mint írtad "ezért van az,hogy már januárban is javában fiasított hiszen volt miből."  Úgy gondolom fogytában van nekik.Hiszen van olyan család aminek 1 keretnek a 3/4-e fias és a mellette lévő keretekben is van 1-1 tenyérnyi. (Ugye nem kell bizonyítanom megint fotókkal) :D :D

Érdekességnek írom le. A minap rátévedtem egy Amerikai méhészbolt honlapjára. Ott télen is etetik a Ultra Bee virágpor pólót,és megvannak győződve róla,hogy nélküle a méhek éheznek télen. :o Üres keretek sejtjeibe szórják és berakják a családnak.
1 anyát 13500 ft ért adnak, 1db 5 keretes raj 65000 ft 1db kaptár berendezve műléppel 135000 ft stb  Meglepő volt!!!

Egy valami azért "megfogott" amit kipróbálok! Ott küzdenek a kis kaptárbogár ellen.  Kova földel szórják be a kaptárak környékét,amit a hangyák sem szeretnek! Mit ne mondjak azt is horror áron adják. Itthon 600ft kilója.

Egy próbát megér!

Az időjárást meg 100 öregasszony sem tudja megjósolni!Úgyis otthagyják a pótlót ,ha lesz igazi. Mogyoró és kecskefűz erdőt telepíteni meg nincs időm! :) :)  Úgyhogy addig marad a virágpor pótlása. És nem sörélesztővel,és szójával! Bár az is több mint a NINCS! :) :)

*

robi 75

• 1015
« Válasz #921 Dátum: 2022. Február 18. 00:40 »
Szerintem nem kell kapkodni, felénk biztos nem. Ha valaki benézte a dolgot és nincs kaja a méheknek az adjon lepényt ne vesszenek éhen.
Errefelé repcét megkezdték kitárcsázni, ha ilyen sok eső lessz megy ki a többi is.
Kb 2 de inkább 3 méter talajvíz hiányzik sajnos.
Egy korai akácra emlékszek 1990?
Akkor április végén pergettük az akácot Pusztavacson, süldő kölyök voltam még, (de akkoriban febr végén zöldség borsó ment a kertbe, márc 15 rövid nadrág ez holtbiztos).
Na ez a "veszély" nemigen fenyeget mert vagy már szerencsétlen fák is megkezdenek kiszáradni vagy lefagy de inkább mindkettő.

Üdv:robi

*

wr

• 1030
« Válasz #922 Dátum: 2022. Február 18. 14:04 »
Ezt a videót úgy 1 órája csináltam, a fórum nem enged 1 másodpercnyi hossznál többet feltenni belőle a csatolmány méretkorlátja miatt, de az így is látszik hogy dől be a virágpor, és lehet hogy ki kell vennem a kijárószűkítőket mert alig férnek el pedig 8 centi széles és 0,65 centi magas a kijáró.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #923 Dátum: 2022. Február 18. 15:16 »
Talán nem ártana nyitni azon a szűkítőn. :D

« Válasz #924 Dátum: 2022. Február 19. 09:36 »
Szerintem meg maradjon, mert egy hűvösebb ciklus jön.
A kijárón rengeteg meleg távozik, többletfogyasztásra kényszerítve a méhcsaládot.
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #925 Dátum: 2022. Február 22. 19:48 »
"És elmondtam neki, hogy mi a különbség az 1 normál és a 2 szűkebb fiók között pl. a tavaszi fejlődést illetően."
Wr-től kérdezném,hogy mi a véleménye? De,persze másokéra is kiváncsi lennék. 1/2 nb-ben,hogy fejlődik jobban egy család 2 fiókon 5 keretpárra szűkítve,vagy egy fiókra lerakva?

*

wr

• 1030
« Válasz #926 Dátum: 2022. Február 24. 16:16 »
Többektől hallottam, hogy ilyenkor ahogy hozzá lehet nyúlni a méhekhez rögtön az első átvizsgáláskor leteszik őket 1 fiókra és úgy vannak egészen addig amíg ki nem növik. A 2x5 keretpár elveben jobb, de csak akkor ha meleg (szigetelt) a fiók, és valóban szűk. Az, hogy bedugnak a keretek mellé egy választót az csak elvileg szűkítés gyakorlatilag nem nagyon. Annyi előnye ugyan van, hogy a család szűkebben lesz, de a meleg egy része ugyanúgy eltávozik a szűkítő mellett körben.
A fél NB-t általában 5 fiókkal használják, nem ördögtől való a 7 keretes fiók sem, csak hát azzal csak betonozott területen lehet dolgozni egyébként leborul az állványról. De olyat is láttam már, hogy a 10 keretes hunor fiókból úgy csinált valaki 8 keretest hogy ragasztott bele jobbról balról nikecellt arra pedig farost lemezt hogy a méhek ne rágják meg a nikecellt.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #927 Dátum: 2022. Február 24. 21:01 »
QUQURIQ !!!

Nálunk, hajnalban -8 C volt.
Napközben meg hordtak a mogyoróról, a barkáról és nagyon járták a tuját is.
Itatóvíz 19 C egész nap.

Kiskakas

« Válasz #928 Dátum: 2022. Február 25. 23:48 »
A családok 50-60%-a még fürt közeli állapotban van. (Észak-Alföld) Mostanság terveztem a fehérjés lepényt betenni, de látva az előrejelzést lehet elhalasztom egy héttel. (Be vannak szűkítve a családok amennyire lehet)

Ti mit tennétek a helyemben?

juhaszgg

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #929 Dátum: 2022. Február 27. 03:04 »
Ha nincs gond az élelemmel akkor várnék ameddig kicsit javul az idő. Ha van fiasitás akkor kár hűteni a kaptárt, ha nincs akkor meg úgysem most fog beindulni. Én feb. 20-21 beraktam. (Szeged alatt )