Etetés

• 965 válasz
  • 442461 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #870 Dátum: 2021. Szeptember 04. 07:00 »
Ezt írja wr:
"Az úszója leragadt, a méhek belefulladtak, ..."
Látod wr, rossz helyen jártál, és írásaimat sem olvastad el figyelmesen!
Az etetővályúba egyetlen méh sem fullad bele mert úszó sincs!
Ja ja.
Ezért mondom én, hogy olyan dologba kotyogsz bele, amihez halvány lilád sincs.
Biztosan ügyes méhész vagy, e felől kétségem sincs, de ehhez nem értesz.
Az etető vályúba nem úszót kell tenni, hanem préselt szúnyoghálót, vagy sűrű szövésű favédő vadhálót.
Én az utóbbit használom.
Erről részletesen írtam, és fotót is küldtem róla.
Lényeg, hogy "Z" alakban össze kell hajtani a hálót, és azt amikor a vályúba helyezed szétugrik.
Ez a mászókájuk a méheknek, valamint a korszerű vályúk oldala sem sima, hanem bordázott.
Patyolat tisztára "kinyalják" a méhek, és egyetlen hulla sincs.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #871 Dátum: 2021. Szeptember 04. 08:05 »
Hát, vannak dolgok amihez elég annyit érteni, hogy kipróbálás nélkül se akarjam használni. A tálcás etető is hasonlóan működik mint a szöktetős mézelvétel, bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között tudok vele etetni és nekem ez a lényeg. Beleöntök 2kg kristálycukrot és akkor és annyi langyos vizet amikor és amennyit akarok, akár esőben is, vagy 36 fokban is, örömrepülés nélkül. Aki meg 10 fokban etet annak úgy kell. Nálam legyen inkább virágpor a keretetető helyén.
Ez a fekvőzős keret tilitoli meg etetőkeret tilitoli még annál is nagyobb macera mint amilyennek eddig gondoltam...
Nálam még annyi tilitoli lesz az idén, hogy kihúzgálom még egyszer a tepsiket hogy mennyi atka potyogott annál a pár családnál ahol sok volt. De beöltöznöm ehhez sem kell.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #872 Dátum: 2021. Szeptember 04. 08:39 »
"Számomra egy olyan negatív személy, aki úgy kritizált, hogy sosem járt a méhészetemben, de "szakvéleményt" mondott róla.
Wr ugyan ezt csinálja."

Az emberek gondolkodnak!

Nem kritizálásnak nevezném,csak következetes gondolkodásnak! Amiből levonnak dolgokat, még látatlanban is!

Ezt a "vágyaim" megfogalmazását már megkaptam én is.

De nézzük:  Amikor azt írod,hogy H rakodóidban keretetetőt használtál+ volt egy építtető keret tavasszal.  És még a keretek sem csont üresek ,mert ugye valamennyi méznek csak kell leni bennük. Mennyi fias volt a családoknál?   ( 8 keretbe tudott fiasítani !) Nagyon nagy jóindulattal!!!   

Amikor csak 1 fiókos teleltetésben tudsz gondolkodni! ( a bika családoknál az kevés,főleg,ha 10-es).  A meleg ugye fölfelé száll?  Ez megint a tárcás etető mellett van,+helyet sem foglal a fészekben.

Ezekből a gyakorlott méhész "következtetéseket " von le!  És le is írja. Ez lenne a "halvány lilás" sincs? :)

Nálunk a napraforgó előtti szaporítások sokkal jobbak,  mint az máj 5 készítettek!  Miért van ez így? Vonj le következtetéseket.  És megköszönném ,ha leírnád. :)

Nem biztos ,hogy látni kell egy méhészetet,hogy véleményt mondjunk róla!  Elég ,ha a méhészt "megbeszéltetjük"! :D

*

wr

• 1030
« Válasz #873 Dátum: 2021. Szeptember 04. 12:00 »
Azért az beszédes, hogy valakinek 27 éven keresztül ne tűnjön fel, hogy a magára hagyott (nem b@szogatott) család mennyivel jobban fejlődik egy ilyen kaptárban mint egy fekvőben. Nekem rögtön az első évben feltűnt. Így erre alapoztam inkább mindent, nem az egyebekre.
Nem azzal van baj, hogy valaki fekvőzik. Tegye. Mindenki azt csinál amit akar. A baj azzal van, amikor tényeket fordítva állít be, hogy elismerést szerezzen ezzel magának, vagy fene se tudja mi okból.
Ismerek valakit aki munkahely, azaz napi 8 óra mellett dolgozik 120db ilyen hunorral. Előtte fekvői voltak, a 60-nal se igazán bírt. Tolódtak a pörgetések ha nem volt segítség. Ezt meg megoldja családon belül, ketten leszedik és behordják a fiókokat, utána még megy az asszony, meg a szomszéd és négyen dolgoznak bent. Erre 2-3 nap szabit szoktak kivenni.
Az etetésen ő is már rég túl van, ugyanígy 2 fiókon teleltet mint én, az év hátralévő részében már semmi dolga nincs a méhekkel, a zárókezelést leszámítva. A tavasz ugyanígy, az első átvizsgálást leszámítva repce közepéig nem nyit kaptárt.
Páran abban a tévedésben vannak, hogy egy méhészet jövedelmezősége kizárólag az eladott méz mennyiségétől függ. Hát nem. Attól is függ, hogy az illető ezért az év 365 napjából mennyit dolgozott!

*

buksi

• 468
« Válasz #874 Dátum: 2021. Szeptember 05. 07:35 »
Jó,hogy vannak okos megmondó méhészek akik jobban tudnak sok dolgot mint mások,
főleg hogy nekik"tárcás" etetőjük van.

« Válasz #875 Dátum: 2021. Szeptember 05. 09:15 »
Én szivattyúval etetek, kaptárbontás nélkül!
Semmit nem nyitok ki, kaptártetőt nem emelek.
Beépített csövön keresztül, számítógép adagolja a szirupot, fél deci pontossággal.
Ők kannával, tálcában etetnek, de nekem mondják meg, hogy az a korszerű.
Ja, 40 család (a méhesház) 8 perc!
Nem kívánok velük vitatkozni, mert nekik ahhoz látni sem kell, hogy kritizálják.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #876 Dátum: 2021. Szeptember 05. 09:25 »
Sajnos a méhészetben rejlő hatalmi vágy,vagy/és az anyagiak kihozták az emberekből
a kisördögöt,már lassan nincs barát,csak ellenség.

*

wr

• 1030
« Válasz #877 Dátum: 2021. Szeptember 05. 11:00 »
Idézet
Ők kannával, tálcában etetnek
Ezt a marhaságot megint honnan vetted? Kannával nagy állományt nem lehet etetni mert leszakadna az ember karja. Te is sok érdekeset "tudsz" anélkül hogy láttad volna. Én a tető felbillentésével meg lecsukásával együtt is gyorsabban végzek egy családdal mint te az automata akármiddel.
És igen, ez a korszerű, mert ha akarom bármelyik órában belenézhetek (akár az éjszaka közepén is) hogy mennyi fogyott belőle, neked meg nincs röntgen szemed! Meg a kristálycukrot sem tudod beleszivattyúzni, én meg beleöntöm! Olyan ez, mint amikor valakinek még higiénikus alja sincs, de fejből vágja hogy neki mennyi atkája van...
Onnan tudja, hogy a szomszédja megszámolta, hát akkor biztos őnála is annyi van... :-)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #878 Dátum: 2021. Szeptember 05. 13:26 »
"Olyan meleg van, hogy már lehet a Balatonban fürödni.
Kivancsi111 jobb lenne ha úszkálna, és a Balcsiban vezetné le a feszültségét, mivel annyira izgatott, hogy olvasási, szövegértési problémája adódott.
Én ezt írtam:
" Annyit, hogy egyfiókos állapotig a Hunort is fekvőként kezeltem.+
Igen mert ezeket is erősen szűkítettem, és takartam.

Erre Kivancsi111 ezt válaszolja:
"Ta a Hunort is fekvőként kezelted Gratulálok! Még két, és három fiókosan is, és nem is tudnád másként."
Na ezek azok a rosszindulatú beszólások, amelyek sem nem szakmaiak, sem nem okosak.
Talán nem úgy jönnek össze a dolgaid, hogy folyton másokat fikázol?
Soha nem jártál a méhészetemben, eredményeimet nem ismered, akkor, hogy veszed a bátorságot, hogy minősíts?
Ússz egy jót, talán lenyugszol.
Nagyernyei Attila"

buksi. Még jó,hogy vannak "megmondó" emberek!        És ne ítéljünk látatlanban? :) :)

Akkor mennyi fias is van(volt) tavasszal?  Etetőkeret+építtető keret+ még még szűkítve is + a mézkészlet. A Hunort nem lehet fekvőként kezelni! Mert nem jó az úgy!!  Vagy ilyen szarok voltak a "családok"?

Még valami!     "Ők kannával, tálcában etetnek, de nekem mondják meg, hogy az a korszerű."

Már aki!! Hallottál biztos az automata etetőről.  (A "gép" dolgozik az alkotó pihen)   Nem rángatjuk az etető kocsit! Végig sem kell mennie a kaptársoron annak aki ezzel etet!!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 05. 13:47 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #879 Dátum: 2021. Szeptember 05. 14:50 »
Idézet
Akkor mennyi fias is van(volt) tavasszal?
Minden évben leírja. Nekem nincs energiám keresgetni, de valami olyan rémlik, hogy amikor még szűkebbre veszi 1 kerettel, olyankor nálam már 3-4 keretben van fias alul meg felül is (az ugye 6-8 keret). És nem tenyérnyi...
A 3-4 léputcás családokat bizony szűkíteni kell, mert különben sosem fejlődnek fel. Na meg, egy keretsoron az anya nem tud menni sehova, mert alul a léc, fölötte meg a mézkoszorú (oldalról meg szűkítve van). :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #880 Dátum: 2021. Szeptember 05. 15:12 »
Ne mondjunk ilyeneket!!!  :) Sosem láttuk a méhészetét. Főleg nem tavasszal.

Csak a "ráutaló" írásaiból következtetünk. ( már aki tud)! Vagy"halvány  lila fingunk" sincs az egészhez. :) :) :) Ámátőőőrök vagyunk!! ;) :)

*

wr

• 1030
« Válasz #881 Dátum: 2021. Szeptember 05. 17:02 »
Valóban nem, de láttam sok másik NB-s méhészetet (nekem is az volt kezdetben), nem hinném hogy azok fényévekkel lennének lemaradva az övéhez képest. Ha egy NB18-nak megfelelő lépfelületen (ami 24,61 hunor keretnek felel meg) nem fejlődik akkorára egy család még a tavaszi babusgatás ellenére sem, hogy szétdöntse a kaptárt, vagy mind fára akarjon mászni, akkor azon nem nagyon van mit nézegetni...
Gyakorlatilag, (egy félkerettel több) egy 24-es hunorral egyenlő a lépfelülete, abba meg nem olyan egyszerű benntartani egy családot akácig...

« Válasz #882 Dátum: 2021. Szeptember 05. 20:59 »
Jól el vitatkoztok az én méhészetemről.
Ez már lassan a vicc kategóriája.
Váltsatok valami komolyabb stílusra, mert ez nem a Mónika shov, meg egy női magazin műsor.
Próbáljatok a szakmával foglalkozni, bár látom az kissé nehezetekre esik.
Annyit szeretnék hozzáfűzni ezekhez a csacskaságokhoz, hogy amikor Erdélyben voltunk 5 éve méhészkiránduláson, a gazda fél óra alatt megetette a 600 családot!
Beépített etetői voltak, és egyszerte nyomta az összesnek.
Pont én kérdeztem meg tőle, hogy nem okoz problémát ha valamelyik nem hordta még el és túltölti?
Válasza....a férgese kihullik legalább.
Nálam nem lehet túltölteni, mert a közepesek is simán elhordják a szirupot reggelre, nincs mit ellenőriznem.
Túltölteni pedig nem tudom, mert a mennyiséget pontosan tudom szabályozni.
Ti meg emelgessétek a tetőket, és kivancsiskodjatok. :D
 Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #883 Dátum: 2021. Szeptember 05. 21:33 »
"Nálam nem lehet túltölteni, mert a közepesek is simán elhordják a szirupot reggelre, nincs mit ellenőriznem."

Ezt most pontosan jókor írod!  Nem tudom mennyi szirupot adsz nekik,de most öntöttük meg az etetőt. A zümi szürcsisbe fér 7dl . Fél kilenckor öntöttük bele,  negyed tízre üres volt!

Csak érdekességnek írom. Amikor a fiam mondta nem akartam elhinni.  Ebből is lehet következtetéseket levonni. Még látatlanban is! :) :)

A méhecske órákon át magyarázhatná a légynek hogy a méz jobb a sz@rnál, úgysem értené meg‼️
« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 05. 22:22 írta oszkár »

*

leo

• 210
« Válasz #884 Dátum: 2021. Szeptember 05. 22:34 »
Én Kíváncsitól tanultam. Eddig működött. Még mindig van eladandó családom. Mézem nem lett kevesebb.
HOL A BIBI? Csak figyelni kell.