Etetés

• 965 válasz
  • 442619 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #375 Dátum: 2017. Január 05. 19:01 »
Volna egy tiszteletteljes kérdésem a kolléga urak felé mégpedig a műanyag keretetetővel kapcsolatban.
Mennyire  praktikus vagy macerás a tavaszi serkentés beadásánál?   ( takarás miatt)
Eddig pipás módszerrel serkentettem de változtatnom kell, mert  sok fiókom  eldeformálódott a sok elcsurgó szirup miatt.

« Válasz #376 Dátum: 2017. Január 05. 20:06 »
Vidróczki Méhésztárs!
Ismét egy klassz kérdés.
Jó a keretetető mert hűvösben is lehordják a szirupot, csak össze kell takarni a fészekkel.
Ekkor a méhek szinte melegen tartják a saját kajájukat, amit természetesen melegen öntünk be!
A fal mellé helyezed az etetőt, és a méhek felőli oldalon vagy egy farost lemezt, vagy egy műanyag lapot vagy egy fóliát kell leengedned, mert különben úgy bezúgolják(herelépet építenek az aljára)ahogy a mellékelt képen láthatod.
Ekkor van jelentősége a szívószálnak, mert a keretek tetejéről át kell lógnia az etető fölé, így biztosítva a méheknek a szabad mozgást.
Itt nem lehet a viaszhidakra apellálni.
Egy mozdulat, és szívószál keresztbe.
Én az etető aljába is teszek, úszónak.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #377 Dátum: 2017. Január 05. 20:10 »
Köszönöm a válaszod!

« Válasz #378 Dátum: 2017. Január 06. 09:51 »
Attila!

Én a gömbölyű úszót nem szeretem mert elforog nehezen tud rákapaszkodni.
Asztalos műhely, sok használhatatlan apró lécecske ami nekem erre tökéletes.
Üdv:Tamás

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #379 Dátum: 2017. Január 09. 21:31 »
QUQURIQ !!!

Tavaszi élelem pótlásra, vagy serkentésre kiválóan alkalmas a nylon zacskó.
A fürt tetejére téve a langyos szirupot azonnal kezelésbe veszik a méhek.
Jól illeszkedik a viaszhidakhoz, nem a fészek szélén van, akár hűvösebb időben is kiszívják a méhez a szirupot.

Kiskakas

« Válasz #380 Dátum: 2017. Január 13. 18:00 »

Tisztelt Méhésztársak!
Több, főként néhány éve méhészkedő kolléga is felhívott, hogy gyengébben telet be az átlagtól, mitévő legyen.
A kérdés nem olyan egyszerű, hogy azonnal rá lehessen vágni bármilyen okosságot.
Ha életveszélyben van a méhcsalád, mert élelme fogytán, akkor leginkább a keretek tetejéhez közel helyezkedik el, de ez koránt sem biztos.
Ha akár csak néhány centivel vannak lejjebb a léputcákban, sajnos eljött a vég számukra.
A holnaptól beköszöntő újabb kemény mínuszok miatt a fürt szinte nem mozdul!
Emiatt ha a "fejükre" is tenné a kolléga a kemény cukorlepényt, ahhoz a méhek hozzáférni nem tudnak, így szomorú vége lesz a történetnek.
Amennyiben még idejében történik a beavatkozás, és a méhek a keret tetejére is feljönnek (ugye-ugye szívószál) akkor a "vénás injekció", egy jól helyezett kemény, főzött cukorlepény átsegítheti a méhcsaládot a nehéz napokon.
Néhányan arról számolnak be, hogy fölülről látják a mézkoszorúkat, hallják a méhek halk morajlását, de nem látják őket.
Ezeket a családokat meg kell jegyezni, mert a legjobbak lesznek!
Egyébként továbbra is az a meggyőződésem, hogy ez a hideg meg sem kottyan a méheknek, ha jó helyen és elegendő élelmük van.
Ha ilyenkorra könnyűek a kaptárak, és a méhek nincsenek a felső keretléchez közel,nem mard más hátra mint a vasárnapi mise.
A következő két hétben Tolna megye székhelyén ilyen időjárás várható, tehát a neheze még hátravan.
http://koponyeg.hu/t/Szeksz%C3%A1rd
Nagyernyei Attila

« Válasz #381 Dátum: 2017. Január 14. 13:02 »
kiskakas !
Én ősszel is alkalmaztam.
Nincs rablásveszély, elcsöpögő szirup, stb......

« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 14. 18:26 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #382 Dátum: 2017. Január 14. 13:16 »
Összel nem nyűgös nagyon a szirup zacsózása? Felnyitom a kaptár tetejét, és egyszerűen a rostakereten keresztül beöntöm az etetőtálcába. Nincs ott semmiféle elcsepegés, na persze nem fényes nappal kell, hanem sötétedés után. Ha időben elekezdjük feletetést, akkor nem lesz szükség a télvégi vagy tavaszi vészhelyzeti élelempótlásra. Az már csak tűzoltás.

« Válasz #383 Dátum: 2017. Január 14. 13:31 »
Kedves Robotúr !

Bocsánat a pontatlanságért.
Én a napraforgó utáni serkentésre gondoltam.
Tavaly próbáltam ki először, valóban eléggé munkaigényes. A telephely 7 km-re van a lakástól, ezzel a módszerrel
nem kellett megvárnom a sötétedést, bátran be lehetett tenni alkonyattájt, nem volt semmi gond.

Üdv.: lali
üdv.: lali

« Válasz #384 Dátum: 2017. Január 14. 13:47 »
Természetesen ez az előnye meg van, hogy nem fog felzúdulást kelteni nappal sem. Mint ahogyan a légfékes etetők sem, sejtésem szerint azért, mert a méhek csak kis felületű sziruppal találkoznak. Tavaly kipróbáltam a légfékes palackos etetést , ezeknél még a 4 méretezett furattal is csak lassú elhordást produkáltak. Akár 2-3 nap is kelet a 7 deci elfogyásához. Talán serkentésre majd jók lesznek ezek az etetők. Viszont a komolyabb légfékes etetőből, 1-2 óra alatt kiszippantotta, akár az a család is ami a palackossal napokig vacakolt,  sárga literes tartályú, ez már nem csepegtetős elvű, nagyobb felületen férnek egyszerre a méhek a sziruphoz. De még itt sem tapasztaltam problémát, felzúdulást. 

« Válasz #385 Dátum: 2017. Január 14. 14:02 »
Sziasztok!

Én külső légfékes itatót használtam tavaly. 2 literes flakonnal, amibe 1.5 liter szirup került. Kupakokon 2 db 1,5 milliméteres furatok voltak. Átlagban 4 nap alatt hordták el családok a szirupot. Nagyon tetszett ez a megoldás számomra, mivel nem kellett mindennap etetni őket akác után, folyamatosan hordták el az élelmet és ez által folyamatos volt  serkentés. Az akác végén készített kölyökcsaládokat nagyon szépen megdobta ez az etetési módszer. Kifogástalanul építették a hetente beadott 1 db műlépet. Akác után ez az etetés 1 hónapon át zajlott, amíg be nem indult a hársról való hordás. Erről annyit tudtak maguknak hordani hogy etetni nem kellett.

« Válasz #386 Dátum: 2017. Január 14. 14:59 »
Milyen 2 lieteres palackot használtál. Én 4 darab 1,5 ös furattal, a kupakon, hozzávaló kemény nyomás álló palackkal, használtam. Azért kérdem hogy milyen volt a palack, mert volt aki sima puhafalúval használta, és azért fogyott hirtelen a szirupja.
Egyébként amivel haladt az etetés az ez a fajta volt. http://www.meheszbolt-tamasi.hu/meheteto-itato/kulso-legfekes-meheteto-es-mehitato.

Én etésre és nem serkentésre szánatam, a pipás palackosat, így az nem jött be.

« Válasz #387 Dátum: 2017. Január 14. 15:15 »
Keményfalú palackokat használtam.

« Válasz #388 Dátum: 2017. Január 14. 15:21 »
Végül is most hogy jobban átgondoltam, hasonló fogyás volt nállam is, 7 deci 2 nap. 

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #389 Dátum: 2017. Január 14. 15:30 »
QUQURIQ !!!

Vigyázat a külső etetővel!
Tavasszal, kora reggel az etetőket süti a nap, az etetőben (mindegy, hogy kemény műanyag, vagy üveg), a meleg hatására hőtágulás következtében magától el kezd a szirup csöpögni. A családok még ilyenkor fürtben vannak, a szirup meg csak úgy elcsordogál. A méhész ebből semmit nem vesz észre, mert csak jó időben megy ki méhészkedni. Mire kiér, minden működik úgy ahogyan kell! Senki nem veszi észre a turpiszságot.
Este ez nem áll fenn, mert a méhek egész nap szívogatják a szirupot, a szirup meg csak lassan hűl ki.
Nagy luxus ilyen cukor ár mellett a természetet serkenteni...
Viszont a vödrös légfékes itatónak sokkal nagyobb a haszna, ez nem történik meg!
Ezzel viszont lehet nagy adagokban etetni is!
Az 5 l vödörben, 5,5 l szirup fér bele. 14 db 1.5 mm lukkal. Ezt a mennyiséget egy átlagos család 3 nap alatt szív ki. Ez 1, 8 l/ nap. Ezzel is lehet fényes nappal etetni. Arra is jó még, hogy így könnyen meg lehet állapítani a családok erősségét! Ahol csak kevés fogyott, ott valami gebasz van a fészkében!
anyátlan, állanyás, kevés a népe, túl sok kereten van a fészke, kevés a bogara...
Ezeket szoktuk csak ilyenkor vizsgálni, és elhárítjuk a problémát.
Én azért tartom jobbnak a vödrös etetést, mint a tálcásat vagy a vályúsat, vagy a fiókosat, mert a méhek tudják, hogy mennyit is kell kiszívni! Főleg még a serkentéses időszakban. Nem szorítja ki a szirup az anyát.
A vödröket négyütemű szivattyúval töltjük, a három hektós keverőből. A vödrök a nagy utánfutón vannak, és ezzel visszük a családokra, akár délben is.

Kiskakas