Robi! Bár nem töllem kérdezted, de én is próbáltam nikicelt, felsőszigetelésnek is. Nagyon jó szigetelő, de nem nedvésség áteresztő, sem felszívó. Így beizzadnak alatta, még akkor is van jelentőssége ha telibe takarna az ember fóliával, mert az is csak elméletileg zár teljesen a széleknél, és a méhek rágta lyukakon némileg szellőzik. Az ujságpapír rétegek felrakása valóban macerás, de nedvszívó. Jelenleg nállam felső kijárók vannak de még így is észlelhető volt a fészek nedvessége, nikiceles takarásnál. Én egy-két rosszabb (naposabb )helyen lévő kaptáramnál, alkalmazom, nyáron. Most idén csak egy hez raktam, a dajkákhoz anyanevelés során, ez bent is maradt a nyárvégi etetés idejére is, jó kis nedves volt a fészek. Láttam olyan takarást amikor pufi fóliával hogy nagyobbra volt szabva és kilógott a széle a kaptár és a tető között. Kipróbáltam, de ugyan az volt az eredmény. Szoktak hullámpapírt tekercsben vásárolni, és abból szabni a menekülőtérbe.
A gyékénypárna lenne a jó, de drága, és nem fertőtleníthető szükség esetén. Most én is ujáspapírokkal küszködök, ha fúj a szél lehetetlen vele dolgozni.