Etetés

• 965 válasz
  • 442922 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #105 Dátum: 2015. Február 01. 19:10 »
NB18 !

Dehogy vettem kötekedésnek!!! 60 felett már tolerálni illik megtanulni!
A fias megnézése 20mp. Keret szét,fedett van? mehet vissza lepény rá takarás.Felkészülve hogy mit akarsz nem több 2perc, A 6 alapján mondom az állományom ilyen és utána nézés nélkül kapta mindenki  a doppingot.
A lepény természetesen melegítve és hűtőtáskában tartva. Csak a lepény beadása nem több fél percnél. Úgy van takarva hogy egy mozdulattal takaró fel lepény be takaró vissza.
Kösz hogy véleményezed hiszen tanulni csak így lehet!
Üdv!!!

*

zümi

• 1382
« Válasz #106 Dátum: 2015. Február 01. 20:48 »
Mit gondoltok mennyi stresszt bír ki egy egészséges méhcsalád?
Ha egész télen madarak kopogtatása, egerek rágcsálása stb zaklatja a méheket bizonyos, hogy hasmenés lesz a vége!?
Van egy meszes családom kevés élelemmel. Szeretném életben tartani őket. Hetente kapnának főzött lepényt, szerintetek a többszöri zaklatás által lesz tavaszra hasmenés ennél a családnál?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 01. 21:23 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #107 Dátum: 2015. Február 01. 20:53 »
QUQURIQ!!!

Mindenki úgy tudja, hogy a nyílt fiasítás megfázik.
Pl. Szlovákiában álcás tenyész keretet postáznak.
Próbáljátok ki, nyílt fias keretet göngyöljetek be nedves ruhába, és este tegyétek be a hűtő szekrényetek aljába.
Másnap visszatehetitek a családhoz, ahonnan kivettétek. Tovább táplálják a fiasítást a dajka méhek. Nem dobálják ki, nem petézik az anya a helyére.
Azért nem jó nyitogatni a kaptárat, mert az össz hőmennyiség szökik el.
Az anya így nem petézik kőrkörösen, csak ha visszaállt a fészek melege. Addig nekilát kóringyálni a keretek között. A méhek szétterülése egyenesen arányos a fészek melegével. Minél melegebb a fészek annál jobban szét van terülve a család. annál intenzívebben petézik az anya.
Na, ezt nem szabad megzavarni!
A meleg lepény pótolhatja az elillanó meleg egy részét.
Próbáljátok mind ezt ki, egy digitális táv hőmérővel.
Az álcázáskor sem kell a fészek hőmérsékletét produkálni!
A páratartalom viszont legyen magas.

A Kiskakas!

« Válasz #108 Dátum: 2015. Február 02. 10:38 »
Az etetés lepényezés elméletileg serkentő hatással is jár, erre nincs ilyenkor még szükség. Sem a családok zavarására. Ha a januári, februári lepényezés elmaradása miatt pusztul család. Akkor ott már nem az az 1 kg élelem hiányzott. Nagyon gyengén lettek beteleleve, élelemmel. Még a minimum 2 kg telelő léputcánkénti mennyiségnek is, elégnek kell lennie március közepéig. A nyárvégi kellő mennyiségű beeteés biztosabb, mint a "tűzoltómunka". Persze azt is tudom tapasztalatból, hogy néha nehézségbe ütközik kellő időben a megfelelő mennyiségű szirupot bejutattni a méhekhez. Ki milyen módon, és adagokban szokta végezni. Nállam a telelő élelem 3 részből áll össze. Mivel környékünkön a napraforgó, többnyire későn virágzik így ebből hagyok egy részt. A második rész a természetes nyárvégi hordásból származik, a harmadik rész az etetés, aszály esetén többnyire ez a jelentősebb. Szerencsés esetben, késői napraforgón betelelik saját magukat. Én többnyire aug 20.- án kezdem a beetetést szept10, ig. Szükség esetén szept 20- ig befejezve. Hamarabb nem igen kezdhetem többnyire a viszonylag kései napraforgó virágzás és pergetés miatt. Persze ez a mindenkori belvíz helyzettől függő, mikor tudják a gazdák elvetni a napraforgót. Amilyen sok csapadék lehullott, az elmúlt időszakban idén megint kései napraforgó virágzás van kilátásban, már ha egyáltalán tudnak vetni. De visszatérve az etetésre, sok esetben a járhatatlanná váló felázott földutak, teszik lehetetlenné a szirup kijuttatását az állományhoz. De tud meglepetéseket okozni a víz tavaszon is, volt hogy az első átvizsgálást, tisztítást csak április végén tudtam megtenni. A kaptárak vízben sárban álltak, extrém helyzet volt az akkor. ..

« Válasz #109 Dátum: 2015. Február 02. 13:39 »
Igazad van...de.
Ha a képek előkerülnek felteszem az elpusztult 3 családról anya van kaja van az nb lép 1/2-én és éhen vesztek fejjel bebújva a sejtekbe a keret kijáró felőli 1/3 részén. Elszakadtak a kajától a fiasítás miatt. Aztán tavasszal nem győztem a nyesegetést. Most is van 70 lép mézes betárolva tavaszi serkentésre számolva.
Soha nem sajnáltam a méheimtől a kaját.Ők mézzel üzemelnek s ezt a tiszteletben tartom.Szirup csak végszükség esetén.Inkább méz főzés után.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #110 Dátum: 2015. Február 02. 15:15 »
Sajnos a téli felkészítés kényes feladat. Nem véletlen, hogy a napraforgó után kezdődik és szeptember közepéig tart. Ha a téli fészekhez képest rossz helyen van a téli élelem, akkor teli kamra mellett is pusztulhatnak el méhcsaládok. Ezeket a hibákat korrigálja a téli cukorlepény. A cukorlepény alá húzódnak a méhek és nem halnak éhen. Ugyanakkor a fiasítást mégsem kezdik korábban, mert ebbe a téli cukorlepénybe (amit akár karácsony előtt is betehetsz) soha nem szabad petézést serkentő fehérjét (pl inaktivált  élesztőt, szójalisztet) tenni. Inaktivált élesztőt csak a február második felében berakott cukorlepénybe szabad beletenni, hogy pótoljuk a fiasítás miatt a méhek testéből elfogyott fehérjét.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #111 Dátum: 2015. Február 02. 15:53 »
Sziasztok ! Hogy érted a méz főzést ?  Amikor a viaszt olvasztod ki , vagy meg hevíted a mézet ?   Űdv . Antal

« Válasz #112 Dátum: 2015. Február 02. 17:07 »
A mézet fölforralom de elég veszélyes mert nagyon habzik, de talán pusztítok némi kórokozót.
A lepény sima kristálycukor főzve de nem beton keményre némi ecet hozzáadásával.

« Válasz #113 Dátum: 2015. Február 02. 17:47 »
Kőszőnőm a válaszod ! Ezt tavaly előtt probáltam , a mézet 80-90 fokra  melegítettem bevált . Nem kristályosodot meg , a keretben .  Tudom ezért sokan kiakadnak de szerintem még mindig jobb mint ha cukor sziruppal teleltetnék . Ezért nem is használtam akkor főzőt lepényt .   Űdv .  Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #114 Dátum: 2015. Február 02. 19:40 »
Miért jobb szerinted?

Merthogy a kísérletek azt mutatják, hogy a mézben hevítésnél olyan kémiai változások történnek, amik nem egészségesek a méheknek. Ha te 80 C fokra melegíted a mézet, akkor annak lokálisan, tehát a hevítő szerkezettel érintkező felületen 100 C fok fölé kell forrósodnia.

Már a XX. sz. első felében végeztek vizsgálatot a cukor és a méz hatására laboratóriumi körülmények között és érdekes módon azt tapasztalták, hogy a tiszta cukoroldaton tartott méhek tovább éltek. Olvasd el az Örösi könyvét, ott is le van írva.

Télen a méheknek, mindaddig amíg nem fiasítanak, a mézből csak a cukortartalomra van szükségük.

Ha a méheid nyár végén elegendő virágport tudtak fogyasztani és az abból legyártott fehérjét nem használták fel pempő készítéséhez, tehát elég kora ősszel abbamaradt a fiasítás, akkor egészen február elejéig vígan meglennének cukorlepényen. 
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #115 Dátum: 2015. Február 02. 20:09 »
Szóval ,a kisérletek szerint nem jó. De élnek ! 

« Válasz #116 Dátum: 2015. Február 02. 20:24 »
Én csak a tapasztalatomat írtam.
Minden évben 4 családot a napra pergetés után csak az eü kezeléseket csinálom ők döntenek a sorsukról.
Csak egy fólia és 1 réteg geotextil ami nyáron is rajtuk van.Nem szűkítek nem cserélgetem a kereteket.
Tapasztalat ??? Még mindig kiteleltek és sokszor lenyomták a pátyolgatott családokat,
Mégsem merem az egész állományt így telelni!!!!!
A méhész holtig tanul de tudni akkor sem fog!!!!!! csak azt hiszi!!!pedig!!!itt off!!!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #117 Dátum: 2015. Február 02. 20:40 »
QUQURIQ!!!

Mézet visszaadni tilos, bármilyen formában is!!!
Egyik melegágy a nyúlósnak!
Öt évvel ezelőtt Bácsiskunban egy 150 családos méhész mézzel készített lepényekből gyúrt lepényt.
Szerintetek mi lett a vége?
Igen az egész állományban nyúlós.
Nem kell nagy ész ahhoz, hogy mi lesz a mézből amíg magas hőmérsékleten fertőtlenítjük a mézet.
Fekete égett karamell!
Az ecet meg melegítve mérgező.
Aki gyúrt lepényt csinál, csak a kukorica szirup jöhet számításba!
Most még nagyon korán van a gyúrt lepény beadása is!
Időjárás és hőmérséklet függő!
Ahol a fiasítás már megindult, ott még inkább hátráltatni kellene, nem késztetni az anyát a petézésre!
Csak az atka szaporításra jó a korai gyúrt lepény!
Februárban, még jöhet akár mínusz 15 C is! És mi lesz a beindított családokkal?
Erre válaszoljanak meg akik már betették a lepényeket…….

A kiskakas!

« Válasz #118 Dátum: 2015. Február 02. 20:51 »
Kedves Puska6!

Ezt a mézmelegítési bulit nem tudom miért alkalmazod mivel beltartalmában szétvágott méz a mai méhegészségügyi helyzetben minimum felér egy időzített  nyúlós bombával.A melegítés hatására előcsíráztatott nyúlós spórák sokkal agresszívabban támadnak mint normál nyugalmi állapotukban. Annyira meg nem tudod felmelegíteni hogy a kórokozók elpusztuljanak.Légy szíves ne tereld tévútra azon kezdő ill haladó méhésztársainkat akik bíznak az írott betű hasznos tudást rejtő voltában.

Tisztelettel:Varga Károly

« Válasz #119 Dátum: 2015. Február 02. 21:15 »
Akkor a gyúrt lepénybe is tilos a méz?
Mivel gyúrod? Örösi is mézzel gyúrta!
Tudod a lépek cserélgetése is a fertőzés melegágya mondják,mégis azt írják tavasszal fias lépekkel kell egalizálni. Azokat mivel fertőtleníted?
A nyúlósról annyit, még a ruhádat is égesd el mondják, de a kaptár a millió spóra rejtekkel marad. Aztán rakd bele újra mert egy perzseléssel már nem is fertőz. Ezért "csökken"ilyen ütemben.
Vannak még kérdések főleg eü-ben. Kiderül a GMO a lepényben.De mióta? évente hányszor vizsgálják szúrópróbaszerűen?És az atkaírtó?De ez már megint OFF!!!