Az etetés lepényezés elméletileg serkentő hatással is jár, erre nincs ilyenkor még szükség. Sem a családok zavarására. Ha a januári, februári lepényezés elmaradása miatt pusztul család. Akkor ott már nem az az 1 kg élelem hiányzott. Nagyon gyengén lettek beteleleve, élelemmel. Még a minimum 2 kg telelő léputcánkénti mennyiségnek is, elégnek kell lennie március közepéig. A nyárvégi kellő mennyiségű beeteés biztosabb, mint a "tűzoltómunka". Persze azt is tudom tapasztalatból, hogy néha nehézségbe ütközik kellő időben a megfelelő mennyiségű szirupot bejutattni a méhekhez. Ki milyen módon, és adagokban szokta végezni. Nállam a telelő élelem 3 részből áll össze. Mivel környékünkön a napraforgó, többnyire későn virágzik így ebből hagyok egy részt. A második rész a természetes nyárvégi hordásból származik, a harmadik rész az etetés, aszály esetén többnyire ez a jelentősebb. Szerencsés esetben, késői napraforgón betelelik saját magukat. Én többnyire aug 20.- án kezdem a beetetést szept10, ig. Szükség esetén szept 20- ig befejezve. Hamarabb nem igen kezdhetem többnyire a viszonylag kései napraforgó virágzás és pergetés miatt. Persze ez a mindenkori belvíz helyzettől függő, mikor tudják a gazdák elvetni a napraforgót. Amilyen sok csapadék lehullott, az elmúlt időszakban idén megint kései napraforgó virágzás van kilátásban, már ha egyáltalán tudnak vetni. De visszatérve az etetésre, sok esetben a járhatatlanná váló felázott földutak, teszik lehetetlenné a szirup kijuttatását az állományhoz. De tud meglepetéseket okozni a víz tavaszon is, volt hogy az első átvizsgálást, tisztítást csak április végén tudtam megtenni. A kaptárak vízben sárban álltak, extrém helyzet volt az akkor. ..