A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1083918 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #915 Dátum: 2017. December 07. 21:32 »
Miért kellene a lépeket kiolvasztani? Nem betegség áldozata lett a család, hanem lerabolták. Én nem olvasztanám ki a lépeket ebben az esetben. Az is elég drasztikusan hangzik, hogy rakja be egy másik családba és az anyák majd lerendezik. Hátborzongató. Semmiképp sem tenném ki ilyen megpróbáltatásnak decemberben a méhcsaládot. Meg amúgy sem.
A leghumánusabb megoldás, ha tényleg csak egy-két marék méh maradt (és azok egészségesek), hogy azokat jobb időben leszórni egy kaptár elé, és azok szépen bebocsátást nyernek. Ha nincs anya, az lenne a legjobb, mert akkor nincs dilemma. Ha van, akkor megköszönöd neki az eddigi munkáját, bocsánatot kérsz tőle, és összenyomod. Mert ilyen kevés néppel nagyon kicsi az esélye, hogy túlélik. Szerintem ezzel a verzióval élik túl a legtöbben.

*

zümi

• 1382
« Válasz #916 Dátum: 2017. December 07. 22:13 »
Megmondom én neked a frankót! Mielőbb vidd pincébe a családot. Nagy eséllyel túlélik(levegőt kapjanak :o)
Üdv:Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #917 Dátum: 2017. December 08. 08:22 »
Ezt kérdezi W.Zoli:
"Miért kellene a lépeket kiolvasztani? Nem betegség áldozata lett a család, hanem lerabolták."
Először is már azt megkérdőjelezem, hogy milyen méhcsalád az amelyiket rabolják?
A rablás a nyúlós melegágya!
Ha egy családot szétcincálnak, lerabolnak az fokozott veszélyt jelent.
Bross Péter mesélte amikor Amerikában volt Dicknél, hogy a targonca fellökött vagy 100 méhcsaládot.
A méhészek el kezdték pakolászni, mire a gazda beszól, hogy hagyjátok, nincs rá idő, mert vár ég a többi 12.0000 család!
Majd 2 hét múlva visszajövünk, a méhek kiválasztják maguk közül az életképeseket.
Ez Amerika, mi ne így méhészkedjünk.
Senki nem állíthatja azt, hogy a méhjárás irányából kikövetkeztethető, hogy csak és kizárólag a 200 méterre lévő szomszéd méhei rabolnak.
Ekkora méhsűrűség mellett egy ilyen préda a betegség terjedésének melegágya.
A méhegészségügyi tanfolyamokon minden alkalommal elhangzik, hogy a hordástalan időszakokban az erős méhcsaládok nekieshetnek a gyengébbeknek.
Ez legtöbb estben nem a méhész hibája, mivel általában a háttérben anyátlanság van, vagy nem megfelelő az anya feromon kibocsátása, ami a kolónia összetartozását biztosítja.
Sokszor a méhész már csak a romokat veszi észre, mert úgynevezett csendes rablást nehéz felderíteni.
Véleményem szerint ebben az esetben is szerencsésebb az alsó kijáró, mert a viaszmorzsák már árulkodóak.
A közép, és felső kijárós kaptáraknál a rablás jeleinek felellésekor már szinte menthetetlen a család.
A ragacsos kijáró, az idegesen harcoló méhek, a serény "munka", mind intő jelek.
Ha az egész méhészet nyugodt, nagyon könnyű kiszűrni a szorgoskodókat.
Az a néhány lép ami a kutatás áldozatának esett, a mézkészlet hiányán kívül más veszteséget nem okoz.
Lehet nem is tud a méhész arról, hogy a körzetében betegség van (ilyen eü. hálózat mellett), így én biztosan megtenném az óvintézkedést.
Így utána gondolva talán a méhcsaládroncs elpusztítása mellett döntenék.
A nyúlós költésrothadás terjedése a másik méhcsalád lerablásával kezdődik.
Az idén is volt egy ilyen megyénkben!
A gondos méhész nem is tudta, hogy a szomszédban baj van.
Most áthúzódó zárlat miatt már tudja.
Neki eddig 3 méhcsaládja bánta, a szomszéd méheit pedig mind eltüzelték.
Miért festem mindjárt az ördögöt a falra?
Mert a nyúlós kérdés jelenleg Magyarországon egy ketyegő bomba!
Nagyernyei Attila

« Válasz #918 Dátum: 2017. December 08. 21:13 »
Ha esetleg nyúlósos lenne a család, még inkább nem javasolnám a másik családra ráröpítését. De ez most úgysem vehető észre, csak tavasszal. Talán ha nem kezdődő, akkor a pörkökről.  Tapasztalatom szerint a rablással egy részben terjed a nyúlós költésrothadás, legalább annyi esetben a rajbefogás a közrejátszó dolog. A fertőzött raj legalább olyan veszélyforrás és sajnos gyakori. Összegezve tehát szerintem vagy a bezárás és tavaszi vizsgálat vagy a megsemmisítés.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #919 Dátum: 2017. December 09. 13:31 »
Nyúlósos raj?

Egy barátomnak 80 méhcsaládja van. Egyet se vásárolt. Rajokat fogott be és szaporította. Soha nem volt nyúloósa.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #920 Dátum: 2017. December 09. 17:38 »
Előre is bocsánatot kell kérnem a "tűzoltó méhészektől"!
Tudjátok sok magyar tűzoltó másodállásnak választotta a méhészkedést.
Sokan közülük bejelentett rajbefogók, mivel jól jön nekik a műszakban befogott raj.
Sajnos a statisztika nem igazolja Geddekas idilli helyzetmegvilágítását, maradjuk ennyiben.
Annyi szerencse van a történetben, hogy legalább ők nem félnek a tűztől. :'(
Amennyiben a raj eredete nem igazolható (nem tudjuk honnan szállt ki) rendelettel szabályoznám a kiirtásukat.
Mondom ezt annak tudatában, hogy 16 évig voltam Tolna megye méhegészségügyi felelőse, és a befogott rajok számtalanszor voltak betegek.
Példát is írtam rá a méhegészségügyi rovatunkban, nem kívánom megismételni.
Az talán működik, hogy idegen rajt megfigyelésre, amíg nincs fedett fiasa karanténba kell tartani, ha már annyira örvendünk a jövevényeknek.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #921 Dátum: 2018. Január 06. 16:40 »
Ma egész délután 14 fok volt árnyékban, minden család repkedett, tájolt, néhány a virágport is hordta. Lesznek itt még gondok...

« Válasz #922 Dátum: 2018. Január 06. 23:16 »
Felhívott egy méhész ismerős 6 családot kibontott , mind a hatban fiasítás /3-5 kereten / !!!!!!! Beijedtem én is megnéztem 4 családot /a méhek laza fürtben sehol semmi fias / !!!!!!! Tőlem 10 km.-re van a méhészete !!!!!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #923 Dátum: 2018. Január 07. 11:32 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:50 írta oszkár »

« Válasz #924 Dátum: 2018. Január 07. 11:56 »
Ez irányú kérdést szerettem volna feltenni, de oszkár megelőzött az adatokkal, köszönet érte.

Üdv. jani bátya

*

oszkár

• 1226
« Válasz #925 Dátum: 2018. Január 07. 12:50 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:50 írta oszkár »

*

Nb18

• 797
« Válasz #926 Dátum: 2018. Január 07. 12:51 »
Sziasztok!

Ma 11óra körül tavaszi zsongás a méhesben, virágporhordás, tisztulás..
Az nem jutott eszembe, hogy kaptárt bontsak, nagy valószínűség szerint az anyákat is felpörgette az enyhe idő, a fűszálakról vizet gyűjtögetnek a méhek...
A kaptárak előtt pólóban mászkáltam amíg tudomásomra nem hozták a méhek, hogy rossz helyen vagyok. :-[
Nyílik a hóvirág, itt-ott a gyermekláncfű, a mogyorón pedig megjelentek az első méhek. Egy-két enyhe nap és az is elkezdi adni a virágport....
Nagyon korai ez még......

Nálam is olyan 5kiló körüli a fogyás.

Nb18

*

oszkár

• 1226
« Válasz #927 Dátum: 2018. Január 07. 13:32 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:51 írta oszkár »

*

Nb18

• 797
« Válasz #928 Dátum: 2018. Január 07. 13:50 »
Szerinted van olyan? ::)

« Válasz #929 Dátum: 2018. Január 07. 14:21 »
Ha elszakad a kajától a fias kedvéért teljesen mindegy fel vagy e etetve vagy nem. Inkább azzal nyugtasd magad, hogy enyhe az idő, ezért nem lesz baj (talán).