A méhcsaládok általános állapota

• 4562 válasz
  • 1478361 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4560 Dátum: 2026. Október 01. 13:00 »
Ami a lítium kloridot illeti. Én ugyan etetve, ahogyan eredetileg le volt írva, nem mertem megpróbálni, mert az a vízoldékonysága miatt a mézbe kerülve súlyos problémákat okozhat. Amikor tartós hordozóra raktam, akkor szinte csak pigment nélküli atkák jöttek le. Konrollálva a kezelést, másik szer a százszorosát hozta le. Úgyhogy nekem az a véleményem, az amitrázra "rezisztens" atkák ellen is jobb az amitráz, mint a lítium klorid. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tropika esetében más a helyzet. Pont abból fakadóan, hogy a Varroa esetében a méhet kell kezelni, tropika esetén pedig a fiast "kellene". Hát egy vízoldékony szert etetve pontosan a fiasítást érjük el. Lásd:  nyúlós elleni antibiotikumos kezelések hatásosak a vegetatív alak ellen. Miért is a fiatal (fehér) atkák voltak nekem a higi aljon? Mert a táplálékkal a pempőbe kerülve (még tartós hordozóként is) a fiast kezeljük vele. Amiből a fiatal atka táplálkozik. Aztán ebben a stádiumban elpusztul tőle. Amikor kikel a méh, akkor fiatal atkák potyognak le, mert nem fejlődtek tovább. Na de azért abból a mézből nem ennék, amit annyi lítiummal kezelt családokból pörgetnek, ami már az öreg atkára is hatásos.

Szóval ami a Varroánál hátrány volt (hogy a fiasításban kötött ki a szer), az a tropinál elméletileg óriási előny lenne. Viszont addig a szintig nem lehet felemelni a dózist, hogy az öreg atkát is vigye, mert addigra megmérgezzük a fiasítást, a pörgetett mézet meg senki nem ehetné meg.???

Így hordozón alkalmazva vettél észre valami változást a fiasításon? Dózis?

*

Berci

• 370
« Válasz #4561 Dátum: 2026. Október 01. 18:12 »

Ami a hatóanyagokat illeti, beigazolódott a papírforma: fiasításmentes állapotban a hangyasav, az oxálsav meg az amitráz kint is működik.

Persze ez csak az én meglátásom, de lehet, hogy a valóságban azért nincs akkora óriási vész, mint amekkora feneket kerítenek ennek a Tropi-témának.

Kutakodás nélkül, saját tapasztalatból ezt 2 nappal ezelőtt megmondtuk. :) ( írigyellek, hogy ennyi szabadidőd van! :) )

« Válasz #4562 Dátum: 2026. Október 01. 18:58 »

Ami a hatóanyagokat illeti, beigazolódott a papírforma: fiasításmentes állapotban a hangyasav, az oxálsav meg az amitráz kint is működik.

Persze ez csak az én meglátásom, de lehet, hogy a valóságban azért nincs akkora óriási vész, mint amekkora feneket kerítenek ennek a Tropi-témának.

Kutakodás nélkül, saját tapasztalatból ezt 2 nappal ezelőtt megmondtuk. :) ( írigyellek, hogy ennyi szabadidőd van! :) )

Viszont ha kihagytam volna, akkor meg az lett volna a probléma? :) Varroánál azért sokan alkalmazzák. ;D
Annyira sok szabadidőm sajnos nincs, de ez jobban leköt, mint ami a közösségi médiában vagy a tévében megy mostanában.
Kicsit kétértelmű az a „tapasztalatból” kifejezés.  ;D