Ez nem lehet igaz, hogy Koki írta:
"Na ha kiveszem mit rakok be helyette? A kipergetett lépek levannak kénezve, egyébként is üresek. Arra már gondolni is rossz, hogy esetleg a szélre kirakni.
Be kell adni a telelőélelmet időben, aztán takarni és hagyni őket békességben."Időben beadni a telelő élemet?
Most viccelsz Koki?
Ismét totál elmegyünk egymás mellett, közben a másikat lehülyézzük.
Alázat, megértés és egy maroknyi szerénység, majd jöhet a folytatás.
Tehát azzal van gond, hogy főként a fiatal anyák még most is lendületesen petéznek!
Ja ja.
Ma végeztem az anyák festésével, és sokat megnézegettem.
Kövérek mint a "disznó", és jó két tenyérnyi nyitott fiasuk van.
Dől befelé a virágpor, a vizet élénken járják.
Mit akarsz ilyenkor időben beetetni?

?
Ahol most nyitott van, oda már nehéz lesz élelmet bepasszírozni.
Emiatt karcoltam fel a mézes lépeket, mert azzal már nem sok dolguk akad, nem kell invertálniuk, egy sima átpakolással megússzák.
A jelenlegi nyílt fias helyére aligha kerül már méz, emiatt a félrerakott mézes lépekkel fogom ezeket kicserélni.
Nálad ez nem működik ekkora állománynál, amit megértek, de én tökéletesen képben vagyok, azért tartok csak ennyi méhcsaládot.
Két hét múlva ezeket a kevés mézes lépeket kiveszem, és kicserélem jó mézessel.
Mi ezzel a gond?
Egy pillanat műve, lerázom a kevésbé mézesről a méheket, és csere.
Nem kell ezt senkinek követnie, aggódjanak azok akiknél most a fészek közepén több keretben is kiterjed fiasítás van.
Ez országrészenként változó, van ahol már szinte semmi fias nincs, nálunk, és mondjuk Dél-Baranyában pedig petéznek még az anyák.
teljesen más technológiát igényel, mint ott ahol semmi fias nincs.
És itt megint csak néhai Buchinger Györgyre tudok hivatkozni, aki északon, Salgótarjánban teleltetett, majd délre, Baranyába szállította tavasszal a méhészetét.
Pont a fentiek miatt.
A meleg sokszor átok, tavasszal meg áldás.
Emiatt kár ezen rugózni.
A mikroklíma is vastagon bekavar, így nehéz az adott méhészetek állapotát összehasonlítani.
Végezetül.
Ahol most kiterjedt fiasítás van még, jobb ha fentieket megszívleli.
Nem ragozom tovább.
Pár napra elbúcsúzom tőletek, legyetek jók.
Kicsit lazítok.
Nagyernyei Attila