ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598468 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #900 Dátum: 2015. Augusztus 20. 18:11 »
Állítólag az amitráz beleoldódik a szirupba.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #901 Dátum: 2015. Augusztus 20. 18:39 »
Így van! Reggel furettozz este etess és semmi gond. Ha már egy napon kell megoldani probáld meg így.
Üdv:robi

« Válasz #902 Dátum: 2015. Augusztus 20. 23:24 »
Ha az etetőben lévő szirupba beleoldódik, akkor az egy nappal korábban beetetett és a nyitott sejtekben szétterített szörpbe még inkább,

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #903 Dátum: 2015. Augusztus 21. 01:03 »
Szerintem a sejtekbe behordott szirup felülete több 10 szerese, mint az etető tálcában lévő szirup felülete.
Ebből a szempontból jobb előtte füstölni.
Viszont ha közvetlenül etetés után van füstölve, és az etető tálcában lévő szirup felső felületére megy a cucc, akkor meg a frissibe azt fogják szívogatni. Meg amúgyis rárakódik a hatóanyag az üres sejtek falára,amibe aztán ráhordják a szirupot,  szóval majdnem hogy lényegtelen.
A 3 napos füstölési ciklus túl gyakori ahhoz, hogy időben invertálják, és beszárítsák a szirupot amitráz bomlástermék mentesen.

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #904 Dátum: 2015. Augusztus 21. 01:09 »
Axoa!Laikusnak kissé zavaros lehet a legbiztosabb tipped (a6099-es) a nesler azt irja. Figyelmeztetés a 3M 6000-es félálarchoz nem használható! Ilyenkor mi a teendő?

A 6099-es bajonett része ugyan olyan mint a többié, rajtam fel már 6000-es félálarcra. Azt mondjuk nem tudom miért emelik ki hogy 6000-hez nem használható. Talán túl nagy darab, és nem stabil már ? Esetleg arra akarnak utalni hogy ilyen karakterű szűrőhöz mindenképpen teljes álarc kell a szem védelmére is ? Nem tudom.....

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #905 Dátum: 2015. Augusztus 21. 01:38 »
Axoa!

Köszi az infót. Nem vagyok túlságosan járatos a témában, úgyhogy bocsi, ha hülyeséget kérdezek. Erre az állarcra rá tudok tenni másik szűrőbetétet, ami megfelelő? Ha igen akkor kérhetnék róla linket? Nagyon köszi.

Nb18
Nem ismerem ezt a típust, de gondolom ezek nem cserélhető szűrősek...

« Válasz #906 Dátum: 2015. Augusztus 21. 11:15 »
Csak annyit szólnék a füstölés témához, hogy ezt az etetéssel ne kombináljátok. Ha etetés után füstöltök, akkor a méhek sokszor kihányják a szirupot, ellucskosodik a kaptár alja, pusztulás is lesz. Ha füstölés után etettek, akkor meg ti szívjátok be az amitrázt, mert úgyis marad még addig a kaptárban. Inkább külön-külön mind a kettőt.

« Válasz #907 Dátum: 2015. Augusztus 21. 11:42 »
Na ez már életszerűbb, ezt el tudom képzelni. Akkor nálam valószínűleg azért nem volt gond, mert olyan hamar nyomtam a füstöt a szörp után, hogy még nem is nagyon volt idejük hozzálátni az eleség elhordásához.
Köszönöm a választ!

*

zümi

• 1382
« Válasz #908 Dátum: 2015. Augusztus 24. 08:29 »
Végre megérkezett az új ködölőm :D :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #909 Dátum: 2015. Augusztus 24. 18:21 »
Hajrá zümi!
Reszkessenek az atkák! ;D

« Válasz #910 Dátum: 2015. Augusztus 25. 09:09 »
Etetés. atkairtás akkor hogyan legyen? Ha lehetséges én sem szoktam egyszerre. de a lehetőségek évente mások. Van hogy rákényszerül az ember. Egyébként 0,5 literes adagokban etetek. Ennyi hordás akár még gyenge napokon is lehetséges. Szóval ritkán van az úgy, hogy ne lenne semmi fedetlen méz a kaptárban. Akác után illik irtani, na hát akkor sincs hordástalanság, naprafogó után szintén nincs abszolút hordástalanság, főleg idén nem volt, a kedvezőtlen kelések miatt. Valószínű nagyobb gondott okoz az etetés hiánya, télen éhenhalnak. Vagy az atkairtás hiánya miatt pusztulnának.

*

Nb18

• 797
« Válasz #911 Dátum: 2015. Augusztus 25. 11:15 »
Én úgy tanultam, hogy nem veszít az értékéből a serkentés, ha van néha egy-egy nap szünet. Sőt, ilyenkor tudnak egy kicsit rendezkedni a "spájzban". Én mindig kihagyom az etetést a füstöléses napokon. Jobb a béke.... Persze, ha szorít az idő az etetés befejezése miatt, akkor marad a hajnali füst, esti etetés.

« Válasz #912 Dátum: 2015. Augusztus 25. 19:51 »
Robotur!
Nem az a gond, hogy füstöléskor fedetlen méz van a kaptárban.
Ha etetéssel egy időben füstölsz, a szirupot felszívó méhek "visszaöklendezik" az eleséget, vagy nozemás tüneteket produkálnak.
Semmiképpen nem szabad együtt a kettőt.
Ha ehhez az is párosul, hogy másnap kirepülésre alkalmatlan lenne az idő, irtózatosan nagy baj lehet belőle.
A füstöléskor akkor véthetjük a két legnagyobb hibát ha az etetéssel egybe esik, a másik a hőmérsékleti tényező.
Az utóbbinál a maximum, és a minimum hőmérsékletet is figyelni kell, mindkettő szélső érték akár méhcsalád pusztulást is okozhat.(Plusz 25 fok felett, és plusz 15 fok alatt nem szabad füstölni.)
NB 18 jár el okosan, ha az etetést kihagyja a füstölési napokon, viszont ha reggel füstölünk, aznap este már etethetünk.
Fordítva nem célszerű, ha este etettünk, másnap reggel ne füstöljünk.
A gyenguszok, és azok a családok amelyek nem végeztek a szirup elhordásával, bizony bajba is kerülhetnek.
Sok méhésznél ez a telelésre alkalmas méhcsaládok kiszelektálásának is az egyik módja, amit helyesnek ítélek.
Amelyik család reggelig nem hord el fél liter szirupot, kár kísérletezni vele!
Nagyernyei Attila

« Válasz #913 Dátum: 2015. Augusztus 26. 15:40 »
Akkor nálam, a 3l-es vödröket-még ha nem is hordták el-, vegyem le mikor füstölök(vagy előző nap)?

« Válasz #914 Dátum: 2015. Augusztus 26. 15:51 »
Szeremej!
Szerintem azzal nem lehet gond, mivel folyamatosan "cumizzák" a méhek.
Ez egy kis ellentmondásnak tűnik az előbbi hozzászólásommal, de rögtön megindokolom.
Az etetésnél a méhek úgy várják a kaját, hogy szinte benne ülnek este az etetőben.
Etetés után néhány perc elteltével örömröpülés kezdődik, és a méhek betódulnak a sziruphoz, teljes gőzzel nyomják a fészekbe az élelmet.
Ez, egy nagy mennyiségű etetésnél nincs, és örömrepülés sincs.
És ez a lényeg.
Csak megismételni tudom, (most már precízebben kiegészítve)hogy aki nem folyamatosan etet, és kisebb adagokban, azok egy időben az etetéssel ne füstöljenek, mert minimum nozemásak lesznek a méhek.
Ha másnap hűvös, borongós idő lesz, akkor KO!
Nem nagy odafigyelést igényel ez, de fontos.
Voltak akik felhívtak, hogy már pedig ők kétszer nem mennek ki a méhekhez mindig így csinálják, és semmi gond.
Üsse kő, tegyék úgy ahogy jónak látják.
Javasoltam az egyik méhészklubon, hogy 10 fok alatt ne füstöljenek, különösen ha másnap reggel fagy várható.
ÁÁÁÁÁÁ Attila, rég így csinálom soha nem volt gond.
Következő tavaszon én kerestem neki eladó méhcsaládokat.
Baranyában is a nagy méhészguruk megcsinálták ezt.
Legalább látták, hogy hány az évi anyájuk van, mert mind a konténer falán csücsült!
Ez nem vicc.
Tehát szerintem a vödrös etetésnél nem lehet gond, azért óvatosan.
Nagyernyei Attila