gliceroxos atkairtó receptje
Előre bocsátom, hogy valóban hatékony kezelési módszer, DE arra még nincs elég tapasztalat, hogy mennyi ideig szedi le az atkát és hányszor kell megismételni a kezelést egy évben. Hozzávalók 100-120 méhcsalád esetén
1 liter glicerin
1 kg kristályos oxálsav
1 tekercs lehetőleg spontex márkájú törlőkendő
1 pár egyszer használatos "gumi"kesztyű.
1 villanyrezsó
1 db lengőkábeles hosszabbító, hogy a rezsó működjön
1 db saválló vagy zománcos hússütő tepsi
Ollóval vágd fel 4 cm széles csíkokra a törlőkendőt (Természetesen keresztbe). Rengeteg szalagod lesz.
Kivittem az udvarra egy rezsót és a szabadban készítettem el az egészet. A rezsót a legkisebb hőmérsékletre állítottam, mert 60-80 C fok tökéletesen elég a munkaművelethez. Azért kell szabad levegőn csinálni ezt a munkaműveletet mert a melegítés hatására az oxálsav is enyhén párolog és azért azt nem jó belélegezni.
A saválló tepsit rátettem a rezsóra és öntöttem bele 1 liter glicerint. Kavarás és melegítés mellett fokozatosan adagoltam az 1 kg kristályos oxálsavat. Akkor lehet abbahagyni a kavarást, amikor teljesen kristálytiszta átlátszó lesz az oldat. Ekkor a melegítést is abbahagyhatod. Ilyen meleg állapotban nem kristályosodik vissza az oxálsav.
A tepsibe belefekteted a csíkokat. Szinte az összes oldatot fel fogják szívni a csíkok. Ezzel kész az otthoni munkaművelet. A tepsiben hagyhatod felhasználásig a gliceroxos szalagokat, tehát így a tepsivel kiviheted a méhesedbe.
Hogyan tegyük a méhcsaládba a gliceroxos szalagokat? Kétféle módon használhatod, de mindenképpen a fészek közvetlen közelébe kell lennie, mert csak akkor hatékony. Akinek fél boci vagy hunor kereten vannak a méhei, az terítheti vízszintesen a fészeklépek fölé a szalagokat, akinek NB lépjei vannak, az jobban teszi, ha belógatja a léputcába. Ne érjen fiasításos sejtekhez a gliceroxos szalag, mert azért csak erősen savas és a lárva nem viseli el.
Hány szalagot kell egyszerre használni egy méhcsaládhoz? Mi egyelőre 4 szalagot használtunk.
Mi történik a behelyezett szalagokkal? A méhek rágicsálják és bepropoliszozzák néhány hét alatt.
Mit csináljunk a fel nem használt gliceroxos szalagokkal? Eltesszük nájlon zacskóban a következő kezelésre, bár nekem most a tepsiben vannak.