ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3331 válasz
  • 1633999 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2310 Dátum: 2018. Július 20. 15:09 »
A glicerines oxálsavas kendő jól müködik. Első héten a legnagyobb atkaszám 500 volt, a második héten már csak 100.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2311 Dátum: 2018. Július 20. 20:22 »
A glicerines oxálsavas kendő jól müködik. Első héten a legnagyobb atkaszám 500 volt, a második héten már csak 100.

Óvatosan Geddekas, mert:

Ha van némi ismereted arról, hogyan is alakul ki a rezisztencia, akkor tudod, hogy miért nevezem lóf@szocskáknak a belógatott "gyógyszeres" dolgokat.
Beszélhet nekem bárki bármit, zsírozhatja, szépítheti magát, szinte kivétel nélkül minden méhész megszegi a rezisztencia ellenes használati utasításokat.

Azért leírhatod a keverési arányokat ha már ennyire viszi.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2312 Dátum: 2018. Július 20. 22:07 »
Savas kémhatás ellen nincs rezisztencia.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

neo

• 1010
« Válasz #2313 Dátum: 2018. Július 21. 06:34 »
Az nincs. Csak lúg.

« Válasz #2314 Dátum: 2018. Július 22. 07:15 »
Sokan azt állítják, hogy az idén nincs atka, vagy jóval kevesebb.
Olvassátok vissza a tavalyi írásokat, akkor is ugyan ez volt.
Véleményem szerint mivel a növények fenológiai állapota, és a méhcsaládok is közel egy hónappal előrébb járnak a naptárhoz képest (hereűzés), nem kéne az atkát félvállról venni.
Hogy ki milyen formán fogja irtani, az magánügy.
Az viszont közügy, hogy kezelni kell, mert késő ősszel a gondatlan méhészetekből kapunk egy újabb nem kívánatos bajságot.
Most kell intenzíven védekezni, mert augusztusban már késő.
Ha nem hullik le atka ne nyugodjatok meg, próbáljatok ki más készítményt.
Mindenféle Herba meg Szuper készítmények özönlenek be, csak nehogy sírás legyen a vége!
Nagyernyei Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #2315 Dátum: 2018. Július 22. 10:22 »
Van olyan gyári készítmények amelyek viszik a atkát?

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #2316 Dátum: 2018. Július 22. 19:46 »
És sorozat kezelés lehet csinálni vele !.ezt elfelejtettem kérdezni. Oxál szublimáláson kívül .

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2317 Dátum: 2018. Augusztus 07. 10:55 »
gliceroxos atkairtó receptje

Előre bocsátom, hogy valóban hatékony kezelési módszer, DE arra még nincs elég tapasztalat, hogy mennyi ideig szedi le az atkát és hányszor kell megismételni a kezelést egy évben.

Hozzávalók 100-120 méhcsalád esetén
1 liter glicerin
1 kg kristályos oxálsav
1 tekercs lehetőleg spontex márkájú törlőkendő
1 pár egyszer használatos "gumi"kesztyű.
1 villanyrezsó
1 db lengőkábeles hosszabbító, hogy a rezsó működjön
1 db saválló vagy zománcos hússütő tepsi

Ollóval vágd fel 4 cm széles csíkokra a törlőkendőt (Természetesen keresztbe). Rengeteg szalagod lesz.

Kivittem az udvarra egy rezsót és a szabadban készítettem el az egészet. A rezsót a legkisebb hőmérsékletre állítottam, mert 60-80 C fok tökéletesen elég a munkaművelethez. Azért kell szabad levegőn csinálni ezt a munkaműveletet mert a melegítés hatására az oxálsav is enyhén párolog és azért azt nem jó belélegezni.

A saválló tepsit rátettem a rezsóra és öntöttem bele 1 liter glicerint. Kavarás és melegítés mellett fokozatosan adagoltam az 1 kg kristályos oxálsavat. Akkor lehet abbahagyni a kavarást, amikor teljesen kristálytiszta átlátszó lesz az oldat. Ekkor a melegítést is abbahagyhatod. Ilyen meleg állapotban nem kristályosodik vissza az oxálsav.

A tepsibe belefekteted a csíkokat. Szinte az összes oldatot fel fogják szívni a csíkok. Ezzel kész az otthoni munkaművelet. A tepsiben hagyhatod felhasználásig a gliceroxos szalagokat, tehát így a tepsivel kiviheted a méhesedbe.

Hogyan tegyük a méhcsaládba a gliceroxos szalagokat? Kétféle módon használhatod, de mindenképpen a fészek közvetlen közelébe kell lennie, mert csak akkor hatékony. Akinek fél boci vagy hunor kereten vannak a méhei, az terítheti vízszintesen a fészeklépek fölé a szalagokat, akinek NB lépjei vannak, az jobban teszi, ha belógatja a léputcába. Ne érjen fiasításos sejtekhez a gliceroxos szalag, mert azért csak erősen savas és a lárva nem viseli el.

Hány szalagot kell egyszerre használni egy méhcsaládhoz? Mi egyelőre 4 szalagot használtunk.

Mi történik a behelyezett szalagokkal? A méhek rágicsálják és bepropoliszozzák néhány hét alatt.

Mit csináljunk a fel nem használt gliceroxos szalagokkal? Eltesszük nájlon zacskóban a következő kezelésre, bár nekem most a tepsiben vannak.

« Válasz #2318 Dátum: 2018. Augusztus 07. 11:14 »
Ez a spontex törlőkendő milyen anyagból van, és mekkora a mérete?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2319 Dátum: 2018. Augusztus 07. 12:38 »
Ez a spontex törlőkendő milyen anyagból van, és mekkora a mérete?
Menj el a DM boltba. Ott lehet kapni, nézd meg.

« Válasz #2320 Dátum: 2018. Augusztus 07. 13:28 »
A söralátétes kartonba miért kell olyan sok glicerin meg oxálsav?

*

wr

• 1030
« Válasz #2321 Dátum: 2018. Augusztus 07. 14:04 »
Ezt a kell szót elég nehéz jelen esetben értelmezni. Nem gondolnám hogy létezik a kell, mert az adott hordozó úgysem fog többet magába szívni mint amennyit tud. Az arány a lényeg, meg a felitatott és a kaptárba betett szer mennyisége.
Azért mielőtt ebbe belevágtok javaslom a keresést és olvasást a témában, mert nekem ez az 50% durván töménynek hangzik. Bármilyen infót is talál róla a google, azokban mindenhol a 10 l glicerin és 6 kg oxálsav arányt emlegetik, szemben az imént leírt 1 l - 1 kg-mal.
Hogy mennyi a súlya 1 liter glicerinnek azt most meg nem mondom, de azokon az oldalakon sem súlyban hanem literben emlegetik a glicerint.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 07. 14:20 írta wr »

« Válasz #2322 Dátum: 2018. Augusztus 07. 14:25 »
Én 600 g oxál és 1 kg glicerin keverékét csináltam amit a madarasimeheszet.hu oldalról lestem.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2323 Dátum: 2018. Augusztus 07. 17:06 »
1l
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:48 írta oszkár »

« Válasz #2324 Dátum: 2018. Augusztus 14. 20:14 »
Üdvözlet kolegàk.
Vettem egy furettòt ès a tak-tik keverèsi arànyàra lennèk kívàncsi petròleummal, ti milyen arànyban keveritek? És egy csalàdnak hànyszor kell befújni?