ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611554 megtekintés
*

Laja

• **
  • 55
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1965 Dátum: 2017. Július 09. 21:36 »
Köszönöm Geddekas !

Az oxálsav kijuttatása szublimálva vagy csurgatva célszerübb ? Üdv Laja

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1966 Dátum: 2017. Július 10. 23:06 »
Munkaegészségügyi okok miatt a szublimálást NEM javaslom.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1967 Dátum: 2017. Július 12. 10:27 »
Megfelelő védekezés mellett sem? (teljes álarc, ruházat)
« Utoljára szerkesztve: 2017. Július 12. 17:38 írta Gömbi a virágbogár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1968 Dátum: 2017. Július 12. 16:57 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:22 írta oszkár »

*

Laja

• **
  • 55
« Válasz #1969 Dátum: 2017. Július 12. 21:10 »
Akkor ezek szerint a csurgatás egyszerübb és biztonságosabb !!??

« Válasz #1970 Dátum: 2017. Július 12. 21:32 »
Nem egészen de talán lehet így is gondolni. A csurgatáshoz nem szükséges savgőz szűrős védőmaszk, de kesztyű és védőszemüveg nem árt ha van. A leírt formában feloldott oxálsav nem érintkezhet a bőrfelülettel és szembe sem kerülhet. Érdemes óvatosnak lenni és nem kapkodva lekezelni, kijuttatni a fenti szert. Természetesen megfelelő kijuttató eszközre is szükséged lesz amivel a csurgatást elvégzed. Gondolom ezzel kapcsolatban már rendelkezel elég tájékozottsággal.  Mindenképp olvass még ezzel kapcsolatosan és tarts be minden előírást.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Július 12. 21:38 írta Molesz »
Nyugger hobbi méhész

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1971 Dátum: 2017. Július 12. 22:25 »
Marhaság 3,6 %-os oxálsavas szirup csurgatásához védődszemüveget és védőkesztyűt használni.

A kéz bőrén keresztül nem tud felszívódni olyan mennyiség, ami bárminemű károsodást képes lenne okozni. Ha van a kezeden seb, akkor csípi. Ez a csípés annyira kellemetlen, hogy nem viseled el és lemosod.

A vízben oldott oxálsavnak olyan kicsi a párolgási képessége (szaknyelven: kicsi a gőz tenziója) , hogy észrevehetetlen. Még az orr nyálkahártyáját se izgatja. Legfeljebb csak akkor, ha közvetlenül beleszagolsz a tárolóedénybe.

Rendesen kezet kell mosni munka után és kész.

A személyes véleményem: A szublimálás atkairtó hatása jó, de munkaegészségügyi okok miatt nem javaslom. Mindenkinek egyetlen élete van. Mindenki maga dönti el, hogyan ba-----ssza el.

Ne mondja senki, hogy én nem szóltam!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1972 Dátum: 2017. Július 12. 23:02 »
Én is szólok :D, kell a szemüveg.
Tavalyelőtt az utolsó családnál megugrott a kezem és a keret tetejéről pont a szemembe csapódott egy pici.  Egy csöppet "kellemetlen" volt .
Kesztyű sem fog ártani, mert ugyan is ha a polgár a nagy hajtásban elfelejt kezet mosni utánna, érhetik kissebb meglepetések később, mondjuk negyedóra mulva elmegy vizelni, vagy az orrába turkál stb... ezt viccnek szántam :D, de én már akksi miatt szaladtam egy kört az udvarban régebben.
Üdv:robi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1973 Dátum: 2017. Július 13. 09:03 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:23 írta oszkár »

« Válasz #1974 Dátum: 2017. Július 13. 14:55 »
Üdv mindenkinek!
Furettózásnál amitrázból ki hány mg tiszta hatóanyagot használ alkalmanként / család?

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1975 Dátum: 2017. Július 14. 09:21 »
Nem akartam beleszólni, de nehéz kihagyni! Sokan egy, Geddekas minimum két lépéssel le van maradva. Gondolom sokan olvastátok a "muszáj" méhészújságot, NA annak egyik kiadásában van szó egy oxálsavas technológiáról. Ha képben volnátok, most arról szólna az elmélkedés.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1976 Dátum: 2017. Július 14. 09:43 »
Vaze! Nyavalyogtok a  veszélyességről, igen az oxálsav veszélyes, ha nem használsz megfelelő védőfelszerelést végső esetben meghallhatsz. Ezért kitalálták; légszűrőt, és bőrvédő eszközöket. Vízben,  ha nem használsz megfelelő védőfelszerelést, gondatlanul jársz el, meghalhatsz. Pedig a víz nélkülözhetetlen!

« Válasz #1977 Dátum: 2017. Július 14. 11:02 »
Magam sem értettem egyet az utánam lévő hozzászólóval,de ha ő így gondolja hát gondolja. Semmiképpen sem szállnék vitába mert ő úgy gondolja. Csodálkoztam is, hogy egy tapasztalt, gyakorlattal bíró méhész ezt válaszolja.  Egy kezdő részére pláne illik megemlíteni a védőfelszerelést. Majd amikor már lesz kellő gyakorlata úgyis aszerint alakítja. Magam részéről a védőfelszerelést csupán a véletlen miatt említettem meg a csurgatással kapcsolatosan, mivel magam is jártam úgy ahogy robi 75 is leírta. Persze bizonyos esetekben ( szublimáláskor) viszont kötelező a védőfelszerelés.  Én az olcsóbbik változattal csurgatok és bizony a fecskendőbe való felszíváskor kiugrott a szívó rész és fröccsent is az oldott oxálsav. Egyszerű napszemüveg volt rajtam de nem bántam meg és bizony a kesztyű is védett, bármennyire is nem erős az oldott oxálsav. Érdemes beszerezni mindenképpen a biztonságos felszerelést. Kellő óvatosság sosem árt mert megelőzhető több minden. Még a feleségek is használnak gumikesztyűt bizonyos esetekben takarításkor. A takarító manager hölgyek meg pláne. Na jó nem ragozom tovább. Laja is biztosan veszi a fáradtságot és olvasni fog még sokat ezzel kapcsolatosan is. 
« Utoljára szerkesztve: 2017. Július 14. 11:20 írta Molesz »
Nyugger hobbi méhész

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1978 Dátum: 2017. Július 14. 11:09 »
U
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:24 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226