ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611578 megtekintés
*

sztyopa

• 116
  • Attila
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1395 Dátum: 2016. Augusztus 22. 01:38 »
Furetonál menyire káros méhekre pl hogy gázlángal van melegitve ? bevit anyag .  azért kérdezem a vat-1 készüléket .

« Válasz #1396 Dátum: 2016. Augusztus 22. 08:16 »
Kamikaze!
Jó az étolaj!
De!
Vissza kell hűlnie a csőspirálnak, mert különben odakozmál az olaj, és akkor igazad van.
Azért írtam, hogy előtte sima vízzel nem árt átmosni, ez egyben lehűti a csövet is.
Egy ilyen apróságról, hogy mennyit lehet csevegni.....
Hidd el jó az étolaj.
Ja és az sem árt, ha dugattyú is kap belőle egy kicsit, mert sokan panaszkodnak, hogy szorul, nehéz megnyomni.
Kenés nélkül szárazon nyomni?
Üdv:
Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1397 Dátum: 2016. Augusztus 22. 12:03 »
Sztyopa!

Vigyázz a VAT1 készülékkel! 5 mikron és az alatti cseppméretet produkál, ami az emberi tüdő léghólyagjaiba akadálytalanul bejut. Ha ezt a készüléket használod, akkor használd az egészségügyi gázmesterek által is használt gázálarcokat és betéteket, azok valamennyire védenek meg a mérgezéstől. Egy életed van, ne tedd tönkre már az elején. Ne vedd meg a masinát, és kerüld el helyet is, ahol használják. Én vezettem egészségügyi gázmester csapatot a 80-as évek végén, és ők tudták mi a teendő, meg mi a veszély, mégis az akkori embereim többsége már nem él.

A furettó se egy életbiztosítás (azt se vagyok hajlandó használni), de a VAT1 nem más, mint maga a halál, ha nem tartod be a munkaegészségügyi szabályokat.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1398 Dátum: 2016. Augusztus 24. 20:15 »
nagyapám 88 éves nem kevés amitrázt nyelt mégis köszöni szépen jól van ...Én azért használok maszkot ...

« Válasz #1399 Dátum: 2016. Augusztus 27. 11:42 »
nomader kérdezte, hogy alsó kijárós kaptárak esetében hogyan furettózzon. Szerintem ez a legkedvezőbb helyzet, egyszerűen csak be kell nyomni a kijárón, nincs visszaégés, berobbanás veszély mint a felső kijárók esetén. A köd is jobban szét tud terjdni a kaptárban.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1400 Dátum: 2016. Augusztus 30. 21:35 »
A köd is jobban szét tud terjdni a viaszban. De finom :P

« Válasz #1401 Dátum: 2016. Szeptember 02. 20:19 »
Tisztelt Méhészklub olvasók!
Többen panaszkodtak a napokban, hogy az esti "Furettózás" után, másnap a kelleténél több méhhulla volt a kaptárak előtt.
Évek óta írom és mondom, hogy véleményem szerint akkor érdemes füstölni amikor a méhmozgás megindul.
Ezt órára megmondani nem lehet, mert egy enyhe nyári éjszaka után már hajnali 4 óra fél öt fele mozognak a méhek.
Tehát a hőmérséklet perdöntő.
10 fok alatt nem mozognak a méhek, és füstölni is TILOS!
Tehát akkor mi a gond az esti füstöléssel?
Egyszerűnek tűnik a válasz.
Amikor a tisztelt méhésztárs sötétedés után megkezdte a füstölést, ideális volt a hőmérséklet erre.
Igen ám, de most a napokban nagyon gyorsan csökkent a hőmérséklet sötétedés után, és a hajnalok kifejezetten frissek voltak.
A megfüstölt méhcsalád felbolydul (különösen akkor ha még a kijárót is bezárják) és amíg a füstöt ki nem tudják szellőztetni, nyugtalanok, viszont a levegő egyre hűl.
Nem kívánom tovább ragozni ezt a szindrómát ami lejátszódik a kaptárban, de a nozema melegágya is az esti füstölés, mivel utána nem tudnak kirepülni.
A fűben csomókban, vagy a kaptárak körül ledermedve elvesznek.
Ha az éjszaka enyhe marad, akár meg is úszhatjuk maroknyi méhhulla nélkül is.
A másnapi séta a fűben, az atkaszívott méhek haláltusája.
Gyakorlatilag őket is megmérgeztük az amitrázzal, mert az atka által okozott nyílt seben keresztül a hatóanyag bejutott a méhek vérébe.
Ezt valamikor így tanultam, de ha olvassa írásomat egy szakember, és nem így van, javítson ki.
Az "atkarágott" méhek egyébként a méhvírusok hordozói is.
Ne sajnálkozzunk, hogy elvesznek.
Viszik magukkal a betegséget is, és legalább az egészségesek maradnak a kolóniában.
Sokan panaszkodnak, hogy sok az atka.
Védekezzetek, amíg nem késő.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1402 Dátum: 2016. Szeptember 02. 23:24 »
Aki még ebből sem ért, annál tényleg hiányzik egy-két küllő, adja el a méheit.
Ugyanezzel találkoztam én is kollégáknál.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 02. 23:28 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #1403 Dátum: 2016. Szeptember 04. 06:32 »
Első lendületből majdnem mondtam valamit,de inkább megpróbálom körbeírni.

Mit csinálnak szerinted a méhek a kaptárban Robi,amikor karácsonykor találsz érett epret,virágzik a rózsa,az emberek kabát nélkül rohangásznak a bejgliért?
Biztos lapoznak egyet a benti kis naptárukon,hordanak be egy kis vizet a karácsonyi nagytakarításhoz,gyűjtenek egy kis virágport dekorációnak,esetleg elzümmögnek egy karácsonyi dalocskát,majd még szorosabban összebújnak,mert hát mégiscsak a szeretet ünnepe van. ..Vagy esetleg körbelátogatják a szomszédságot,visznek ajándékot…bár ők „kapni”azért talán jobban szeretnek. Lehet hogy a vizet sem a nagytakarításhoz hordják olyan lelkesen…Lehet a virágpor se díszítéshez kell? :-[

A mélynyugalmi állapotot azért nem csak a nap állása befolyásolja,talán a külső körülmények is játszanak némi szerepet …Esetleg a kinti hőmérséklet?Vagy rosszul gondolom?
Nem azért kezelünk karácsonykor,mert nincs jobb dolgunk éppen,hanem mert általában akkor van olyan hőfok,ami ehhez szükséges.Ha nem akkor van olyan idő,akkor máskor csináljuk,ha akkor még nem látjuk értelmét,akkor később csináljuk.(Ehhez nem kell kaptárt bontani,nagyjából lehet sejteni,csak használni kell a szürkeállományt.)Nem mechanikusan,gondolkodás nélkül,hanem a körülmények figyelembevételével.
(Ráadásul ugye nem ugyanazzal a szerrel,amit nyár végén "orrba-szájba csapattunk" nekik.Tudod az atka is szereti a változatosságot.)  ;)
Ahol sok család van egy röpkörzetben,ott érhetik néha az embert kellemetlen meglepetések…

Zárókezeléshez szerény ismereteim szerint, nem kell a kereteket kivenni…piszok gyorsan,kevés zavarással meg lehet csinálni,feltéve,ha az ember nem bugyolálja be a kaptárt mindenféle vacakkal…Néha meglepő mennyiséget le tud hozni egy csurgatás.Tudom azért,mert nem csináltuk jól nyáron,és gőzünk sincs az egészről...hiába,nem lehet mindenki tökéletes. ;)

Szerinted a zárókezeléstől lesz náluk sok atka? :-\

Ja nekünk is meg lehet nézni az állományunkat,piszok sokat kell melózunk tavasszal a rajzásgátlással…biztos azért,mert olyan sz..ok.  ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1404 Dátum: 2016. Szeptember 04. 07:37 »
"Néha meglepő mennyiséget le tud hozni egy csurgatás."

Azt nem tudni hogy, mennyi nállad a "meglepő mennyiség" de ha egyezik az úgy általában a hétköznapi értelmezésével. Akkor az már karácsonykor, eső után köpönyeg, lenne.

Ha csak karácsonykor lenne alkalmas idő a csorgatásra, akkor az azt jelentené hogy kirepülésre alkalmas idő sem volt addig. Akkor honnan a jó fenéből lenne atkád, mint a saját beltenyészetedből. Ami maradt az utólsó kezelések alkalmával.

"nem csináltuk jól nyáron,és gőzünk sincs az egészről"

A nyár, és a karácsony között tudtommal, még ott az ősz is.

« Válasz #1405 Dátum: 2016. Szeptember 04. 08:55 »
Nyár,ősz,elég relatív fogalmak mostanában…Most például mi van? :-[
Napraforgó után egy sorozatfüst,aztán szünet,aztán még egy sorozat. Nem fogjuk még októberben is ész nélkül tolni nekik az amitrázt,ameddig potyog. (Többször hallottam ilyet is.) Azért a jóból is megárt a sok.
 Ha én olyan tuti szuper voltam,akkor már a 10 is meglepő nemde?

Valószínűleg nem fogalmaztam elég szabatosan.
Az alkalmas idő nem csak a hőfokot jelenti,hanem azt is, hogy feltételezhessem,hogy a családok nagyon nagy részénél,nincs már fiasítás. Merthogy ettől lenne záró a záró. (Ha jól rémlik, azért eltelik némi idő,ameddig az utolsó petéből is méhecske lesz.) Amikor még október végén is ott vigyorog az orruk előtt a mustár,meg a szebbnél szebb vadvirágok,akkor szerinted mikorra állnak le? Gyanús,hogy nem szeptemberben.

Nem az én feladatom,hogy meggyőzzelek bármiről is,ha neked jó úgy,ahogy csinálod,akkor nekem 8. De attól azért ki tudok akadni,ha csak azért leszóltok valakit,mert nem azt csinálja,amit ti már 100 éve ugyanúgy csináltok.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1406 Dátum: 2016. Szeptember 04. 09:37 »
Robotur!

Te szerencsés helyen méhészkedsz.
Becsüld meg!
Leírok egy példát Neked,nem azért,hogy "oktassalak",
-nem az én stílusom-egyszerűen csak ez így történt meg .
Megváltozott minden a méheink körül az utóbbi évtizedekben
ez a tény.
Októberi zárókezelést végeztünk évekig,amelyik családnál volt fias kivilláztuk
majd kezelés.Decemberben karácsony előtt jó idő volt,így aztán nem bírtam
magammal, így csináltam kontrollt ugyanazzal  a szerrel 20 családnál.
Több családnál is rengeteg atka 300-400-ak,egy családnál 800.
Amelyikeknél sok atka esett le azokat azonnal kinyitottam.Ezek mind októberben
kivillázott családok voltak-látszott a kereteken-,azaz sokáig fiasító
családok.
Kontroll kezelést csináltam másik szerrel,az előzőleg lehullottak
egy-öt százaléka potyogott,azaz jó volt az előző szer.
Jó idők voltak novemberben és decemberben és összeszedtek sok
atkát,mivel fisításuk nem volt-látszott a villázás helye-
nem nevelhették saját maguk meg az atkákat.
Mi lett volna a 800-as és a 300-400-ás családokból akác utánra?
Évek óta december végétől,január elejétől gyakorlatilag folyamatosan
fiasítanak a családok.Ha sok atkával indul neki a család az évnek
már akácon gyenge lesz ebből kifolyólag.
Figyelni,figyelni!

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 04. 22:00 írta Csányi Antal »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1407 Dátum: 2016. Szeptember 04. 11:45 »
QUQURIQ!!!

Én az idén akác előtt elvettem az anyákat, és így mézeltettem. Régen is több éven keresztül mézeltettem így, bevált.
Akác utánig addig vártam, amíg az összes herefiasítás is kikel, így nem volt semmi fedett fias a kaptárban.  20 %  amitrázzal  (Mitac) végig kezeltem az állományt furettóval. A kontroll lapokon a legtöbb atka 500-550 körül volt.
Másnap elvándoroltam hársra. Ott két méhész volt elég közel hozzám, kb. 150 családdal.
A hárs nálunk az idén igen gyengén adott.  Arra viszont nagyon jó volt, hogy az állomány idei anyái remekül teljesíthessenek! Ennek arányában az atkák is gyorsan szaporodhattak!!!
Megmondom őszintén, hogy idáig nem nagyon hittem a „migráns” átfertőződésben, ilyen szinten.
Hárs után még lekezeltem az állományt tejsavval, Furettóban.
Majd napraforgó után amitrázos kezelésre 800-900 atka hullott.
A méhészek fejében amíg nem következik be a „paradigma váltás” addig mindig csak küszködni fogunk az atkákkal.
Nagyon arra kell összpontosítanunk, hogy egész szezonban, ember és méh barát szerekkel kezelhessük az atkákat.
Most érünk a végére a Csáki Tamás féle szerek kipróbálásának, (természetes illó olajak)-is vannak benne, aminek jó esélyeit látok.

Üdv. Kiskakas

« Válasz #1408 Dátum: 2016. Szeptember 04. 12:00 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:53 írta kivancsi111 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1409 Dátum: 2016. Szeptember 04. 12:50 »
QUQURIQ !!!

Az a Kiskakas, nem ez a Kakas!... ;)
Kiváncsi111
"Ha a kontroll lapokon 500 körüli atka volt, azt én nagyon soknak gondolom. Addig fújtam volna 3 naponként, amíg 10 alá nem megy a legatkásabbaknál".
Mivel nem volt semmi fias, így az egy ködölést is elégnek tartottam az összes atka leszedéséhez.
Szerintem az ilyen állapot az igazi záró kezelés.
Igazad van, a 800-900 atkaszám miatt engem is az infarktus kerülgetett (ha a kondér nem is végzett ki)!
Egy sorozat Mitacos kezelésen túl vagyok, Most jön a Bee-Vital, ellenőrzés, majd oxálsav szublimálás, folyamatos hetenkénti ellenőrzés, egészen az év végéig. Ha kell kezelek. Zárónak oxálsavas csurgatást ütemeztem be.

Üdv. Kiskakas