ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598380 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1125 Dátum: 2015. Szeptember 29. 19:33 »
Időközben kaptam egy emailt, a 190 g -os gázpalackok töltetével kapcsolatban, a lényege az hogy az illető ( valószínű nics itt regisztrálva) szerint pont fordítva írtam a probán és bután gázok tulajdonságait, szerinte a propán a kevésbé "lefagyós". Egyébként amit most használok az a kettő keveréke, de nincs feltüntetve a keverési arány a palackon.
Furettózásnál nekem még nem volt problémém a ledermedéssel. Az egyik az hogy alacsony hőmérsékleten nem ködölök.
Viszont apróbb  tárgyak keményforrasztásához is szoktam használni néha, illetve sok minden egyébhez a gázforrasztót, így tapasztaltam már én is a problémát. Egy forróvizes veder segít.
De vettem már olyat is amivel nem kellet trükközni, simán végig szépen egyenletesen tartotta a nyomást, Ez nem keverék volt az biztos, én nem Propánra emlékeztem, hanem a Bután gázra, de lehet hogy tévedtem. Viszont a lényeg hogy létezik, nem ledermedős gázzal töltött palack is.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1126 Dátum: 2015. Szeptember 29. 19:52 »
Köszönöm az imfokak :)
Üdv:robi

« Válasz #1127 Dátum: 2015. Szeptember 29. 20:06 »
A furettó spirált Trabant fékcsőből készítettem, bementem a sarki autósboltba és kértem 5mm-es rézfékcsövet,  ez volt készleten. kb 110 cm hosszú és kétvégén hollanderes peremezett. Lehet a neten is rendelni de erre nem kellett várni.
Perforált lemezből készült a védőburkolat, középre a lángot terelni, egy  kapupántfejű  csavart szereltem, ennek jár neki a láng igy ez oldalra teríti, a lángot a spirálra. Egy bilicsel szerelem fel használat előtt a forrasztólámpára. Az olajzókanna dugattyúját fémre cseréltem, és horonnyal láttam el O gyűrű számára. Jelentősen javult az adagolás, így nincs olyan hogy nem nyom a szivattyú. A folyadék ( petróleum) szintet azért érdemes magasabban tartani. Ne egy decit tegyünk bele,  még ha egyébként elég is lenne az állományhoz.

"Fillérekből" elkészíthető, a rézcső kb 1200 ft, a forasztólámpa 4000-5000 Ft olajzókanna 500-700 Ft,  :)

*

zümi

• 1382
« Válasz #1128 Dátum: 2015. Október 06. 11:37 »
Mit gondoltok arról, ha elkészített amitrázos papírcsíkok pl 2hétig jól lezárt tárolóban tárolódik?
Amitráz hatóanyag mennyire lehet ütős a 100%-ból?
Mivel levegővel, párával nem érintkezik attól függetlenül "bomlik"?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1129 Dátum: 2015. Október 06. 15:07 »
Miért nem jó neked mindig friss anyaggal dolgozni? Mi a jó fenéért szeretsz feleslegesen kockáztatni?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1130 Dátum: 2015. Október 06. 17:06 »
Nem kockáztatok! Oda sem adtam nekik, csak kérdés volt! Örülnék ha esetleg azt válaszolnád meg amit kérdeztem!!
Előre is köszönöm.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1131 Dátum: 2015. Október 06. 17:40 »
Laci!
Még annyit fűznék az előbbihez, szerintem a pályafutásod alatt veled is történt már "extrém" eset, amikor még nem voltál bio méhész, hogy nem tudtad oda adni a méheknek a csíkokat!?(időjárás, baleset, stb)
Én egy jó ideig nem tudtam emelni a kezem......

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1132 Dátum: 2015. Október 06. 17:53 »
zümi! Próbáld ki egy két családnál viszi-e? És kész. :D

*

izso60

• 573
« Válasz #1133 Dátum: 2015. Október 06. 18:54 »
Üdv. Uraim! Sok dologban nem értek egyet Geddekassal,de e-témában nem lehet ennél finomabban fogalmazott szakmailag megalapozott választ adni.
Miért nem jó neked mindig friss anyaggal dolgozni? Mi a jó fenéért szeretsz feleslegesen kockáztatni?
Természetesen bárkinek lehet problémája ami akadályozza a munkavégzésben ezt megtanuljuk rövidre zárni mert ez a munka nem tűr halasztást akár komolyan veszitek akár nem!Egyébként ha mégsem raktad be,ne legyél kicsinyes dobd ki a p.csába és csinálj újat.Lehet próbálgatni és ha még első nap jó is jó-e a második,harmadik és a többi napokon. Ez sz.r fűrészelés amit lehet hogy néhány kolléga megérdemel de a méheink nem! Elnézést az indulatosságért.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1134 Dátum: 2015. Október 06. 21:18 »
No azért mert  két családnál kiprobálja nem dől romokba a méhészete. Pusztán "tudományos" kisérletként kíváncsiságbol hoz- e le valamennyit két hét után? Nyilván nem erre alapozza senki sem az atka elleni harcot. Tételezzük fel elégeti az összest az állománynál(de egész évben rendesen védekezett!) akkor mi van? Semmi 3 nap mulva megcsinálja frissel. Nem ilyen véletlenül alakult egyszeri esettel szokták eltolni a dolgokat a méhészek egy része hanem azzal hogy évközben nem védekeznek. Vagy ha igen akkor is trehányul össze vissza.

« Válasz #1135 Dátum: 2015. Október 06. 21:28 »
Egy barátomnál tavalyi  falap taktic hatóanyaggal légmentesen lecsomagolva jól szerepelt, utána a furettó semmit nem hozott le.

« Válasz #1136 Dátum: 2015. Október 07. 13:25 »
Feltétlenül végezzetek aminosav és vitaminpótlást csurgatással lehetőség szerint amikor jobb idő van, már ha ekkora terhelésnek vetitek alá a méhcsaládokat. Számítsatok rá, hogy lehet alapból szennyezett a használt lépek viasza és egy sorozatkezeléssel csak fokozzátok az elnéptelenedést sajnos...
Talán visszahozhatjátok halálra ítélt családjaitokat ha párszor le tudjátok még csurgatni őket az alábbi módon:
Tehát vitamin+aminosav pótlás algakivonattal és baktériumkészitménnyel felváltva. Csak és kizárólag méhek számára kifejlesztett termékekből. pl. 1:1-es cukorszörpben 100-150 ml A(x)ibiovit, 100 ml H(x)ve-Alive egyik alkalommal, szintén 1:1-es cukorszörpben 100-150 ml aminosav+vitaminkészítmény és 200 ml A(x)i-Farma hasznosbaktérium készítmény keveréke jól és folyamatosan rázogatva 1,5-2,5 literes virágpermetezővel nagyjából 30-50 ml-t a léputcákba csurgatva.

« Válasz #1137 Dátum: 2015. Október 07. 14:49 »
Nem látom úgy, hogy halálra ítélt méhcsaládjaim lennének, de végül is majd márciusban kiderül... 

« Válasz #1138 Dátum: 2015. Október 07. 16:59 »
Ilyenkor már "némi" jele mutatkozna a családok összeomlásának. De azért az amitrázzal vigyázzatok.

« Válasz #1139 Dátum: 2015. Október 07. 18:41 »
Azokban a méhészetekben, ahol képtelenség a törzscsaládokkal megeggyező nagyságú szaporulatot létrehozni, több év próbálkozása során sem, ott nyugodtan lehet gyanakodni. Tavasszal egészen jól fejlődhetnek ettől a családok éppen ez az ami megtéveszt mindenkit. Szóval átnyújtottam egy kipróbált receptet, a méhcsaládok állapotának stabilizálásra. Használjátok megelégedéssel, persze ha tudtok jobbat nyugodtan megoszthatjátok...