QUQURIQ !!!
Robotur!
"Szóval ezért nem kell ennyire bonyolítani a dolgot termelő és vándorméhésznek ez nehezen, vagy sehogy nem fér az idejébe. Amíg összehozol egy szabályos indító/dajkát, ez is sok idő, de ez lehet ugyan azon család is fekvőben csak az anyarács betéttel kell variálni, így ha beteszem a zárólapot anyátlan, ha kiveszem anyás. Más a helyzet ha akácon otthon van a méhész, akár közben bíbelődhet a neveléssel is. Most vannak térségek ahol alig van némi hordás, az pedig lényeges volna."
Igazad van, nem akác alatt kell anyát nevelni! Előtte, vagy utána.
Aki nem ért hozzá az ne bajlódjon vele, mert sok sok tényező befolyásolja a jó anya minőségét.
...aminek függvénye a megtermelt mézünk mennyisége.
Igazad van, én magam is ezt a "csúszólapos" - anyarácsos eszközt alkalmazom már régóta.
Működik fekvőknél is és rakodóknál is.
A fekvőknél az az előny, hogy nem kell a teli dajkáló fiókot emelgetni újrarendezéskor.
"Van viszont amit nem értek Kiskakas érvelésében, az egyik hogy nagyon egykorú legyen az álca, ez rendben is volna, de mi a gond ha mégis lenne egy napnyi különbség mivel a szétosztást, vagy zárkázást kell mindenféleképpen végezni amit megtesz az ember egy-két nappal hamarabb és nincs gond. Ha keltetőben keltet, az ember akkor meg úgy sem kockáztat befedés után rögtön lehet a gépbe tenni. Magam is emiatt használok keltetőt."
Számomra az a biztonságosabb, ha a lehetőleg azonos idősek legyenek, mert úgy nem érhet meglepetés.
Vannak mindig objektív tényezők is amik összeadódhatnak.
Pl. ha az utolsó nap a kelés éjszakára esik, + hozzájárul a dajkában eltöltött fedés utáni meleg idő, + lerobban a kocsid, váratlan intézni való dolgod akad, hosszabb ideig tartó rossz idő stb.
Nagyon lényeges, hogy túl korán ne tegyük a pároztatóba a bölcsőket, mert könnyen pödrött szárnyú anyáink lehetnek, (jobb esetben)!!!
Amikor még nem magam neveltem, nevelőtől hoztam kelő bölcsőket. Betettem a pároztatóba, jött a rossz idő, mind a bölcsőben maradt, volt amelyiknek még két napja lett volna hátra...
Az inkubátorban is az utolsó napom zárkázom a bölcsőket, mert ilyenkor teszem bele még a cukorlepény galacsint, hogy rögtön ehessen a kikelt anya. (ez nagyon lényeges)
"A másik az éjszakai hordás hiánya? Valahogy ez nekem nem logikus, hiszen amikor váltó, vagy akár szép rajbölcsőket húznak akkor sincs éjszakai hordás. Ez a természetben nincs, tehát nem is hiányozhat."
Igazad van, az természetes a családnak, de mi nekik természetellenes dolgot próbálunk rákényszeríteni...
Én kényeztetem, kedvükre járok, vagy mondhatnám, hogy becsapom Őket...

Kiskakas a becsapi!