Vivaldi!
Sok igazad van, de nem mindenben.
A legigazságosabb támogatás az lenne, ha nem lenne.
Tehát senki ne kapjon semmit.
Mivel van támogatás, nincs igazság.
Itt be is fejezhetném bölcs mondandómat, de ettől többet szeretnék írni.
A MMNP néhány programpontja visszaosztásos mint a gyógyszer-cukor, vagy méhanya másik pontjai viszont addig tartanak amíg a keretben van pénz.
Ezt úgy kell felfognod mint a családi költségvetést. Ha elfogy a keret nem lehet vásárolni, vagy csak hitelre.
Az, hogy ki az élelmesebb, nyomulósabb a program nem tudja. Ez nem hiba, egyszerűen kivitelezhetetlen, hogy mindenkinek jusson.
A magyar állam adja egy részét, a többit az EU. Ha nincs az állami rész, nincs EU-s rész sem. Eddig erre nem volt példa. Ezt az adott ország méhcsaládjai számának megfelelően igényelhetjük, és itt jön a bibi.
Amikor a MMNP beindult volt olyan 650.000 méhcsalád, most meg 1.080.000 körül. Tehát majdnem a duplája, a lóvé meg alig több. Ezért mondták a kampány idején politikusaink, hogy nő a méhészeknek nyújtandó támogatási keret.
Valójában igazat mondtak, csak sokkal több a méhcsalád, így kevesebbet kapunk!
Ezért jó, hogy itt a gőzölgőben tárgyaljuk a témát, mert mindenki meg van vezetve, és csak gőzölgünk.
Soha ne várj igazságos rendszerű támogatást! Ez elnökhöz nem köthető! Átalakítani, reformálni nem ártana, de nehéz.
Végezetül. A gyógyszer-cukor támogatás az első években addig tartott, amíg a keret. Miért lett visszaosztásos?
Mert egy Tolna megyei méhész vett 50 mázsa cukrot és 1 perizint. A MMNP nem cukorakció!
A hatásos, ellenőrzött gyógyszerről kéne szólnia, és a lehető legtöbb méhészhez támogatva eljutnia.
Én itt látom a legnagyobb hiányosságot.
Attól nem kell tartani, ha valaki időben beadja egy eszközre a támogatási igényét, és "véletlenül" az ő papírjai leesnek a földre, majd utolsóként kerül vissza! Soha egyetlen alkalommal a 8 és fél év alatt ilyent nem tapasztaltam, az OMME ilyen szempontból korrekt.
Erre az a bizonyíték, hogy tudomásom szerint aki időben beadta, és még volt keret az meg is kapta.
Aki málé, szunyókálós az bizony egy körből kimarad.
Természetesen az utolsó sort nem rád értettem!!!
Örülök, hogy újra aktivizáltad magad!
Nagyernyei Attila