Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1773430 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #4155 Dátum: 2021. Október 06. 12:38 »
OLvastam Éger István írását . Néhány megállapítása igencsak elgondolkodtató.Ezután elolvastam a gőzölgő régebbi anyagait ,és elővettem az ún. reform-méhészek anyagait.Íme:    Már 2016.ban más jellegű, felépítésű OMME-ban gondolkodtunk! Szinte minden idevonatkozó nonprofit szféra anyagot elkészítettünk.  Nagy munka volt! - Nem kellett!
Miért írtam mindezt?..    Egy általunk korszerű ernyőszervezetetté szerettük volna átalakítani az OMME-t, ahol a döntési mechanizmus eleve kizárta az itt feltételezett döntéseket !      Egyik nagy hiány ,ha tetszik űr az OMME-ban a kevés méhet tartók/hobbi,méhészek ügye.  Ők -ugyebár- csak vannak-de semmiféle támogatásban nem részesülnek !  (Persze vannak olyan méhészek is,akik nem tagjai az OMME-nak.)   
 Továbbra is azt állítom , hogy magának a "szervezetnek kell garantálnia" a tagok jogainak érvényre jutását !                                 
 Dióhéjban ennyit  . 

*

buksi

• 473
« Válasz #4156 Dátum: 2021. Október 09. 21:30 »
Valaki megtudná mondani,Körmendi úr miért kapott sok-sok millió támogatást mikor még a nyúlóst is elkurta?és az ellenőrző és etikai biz.hol van ilyenkor?

« Válasz #4157 Dátum: 2021. Október 10. 14:05 »
Ki az a Körmendi úr?
Én Dr.Körmendy-Rácz Jánost matematika professzort ismerek, aki a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke, az OMME Ellenőrző Bizottságának tagja.
Kérdezzétek meg tőle, fog válaszolni.
Egyébként aki valótlant írt róla, hamarosan nyilatkoznia kell az "illetékeseknek".
Ne a rosszmájú híreket halljátok meg, kérdezzétek meg élesben attól akire célozgattok.
Nagyon gyenge a mostani ellenzék, egyszerűen szánalmasok vagytok!
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #4158 Dátum: 2021. Október 10. 17:46 »
Üdv.Uraim!
Hogy ki az a pörkös méhgyilkos?
Kérdezzétek meg tőle,fog válaszolni.
Nagyon gyenge a mostani ellenzék?
Ember!
Egy elméletileg"CIVIL"szervezet tagjai volnánk,vagy mi?
Milyen ellenzékről vartyogsz?
Szégyen amit műveltetek,műveltek néhányan.
Arcátlanul,erőből,mert még lehet.
Egy"CIVIL"szervezetet így szétmorzsolni,lealjasítani,legyetek rá büszkék!

« Válasz #4159 Dátum: 2021. Október 10. 18:21 »
Ne pörögj izso60!
Árt az egészségednek, és ezt nem venném a szívemre.
Nyugalom!
Nagysrnyei Atila

*

buksi

• 473
« Válasz #4160 Dátum: 2021. Október 14. 08:45 »
Azért nem értem Atilla érvelését,Éger Gy.és a biróság sem mondott igazat ?
Ha megtörtént az szégyen az Api T.elnöki mivolthoz,és az OMME tisztséghez is,ha ilyenek megtörténnek nem csoda ha elveszik a bizalom a méhészekből,vagy itt már minden lehetséges,a csalásokat is védeni kell?

« Válasz #4161 Dátum: 2022. Február 01. 10:07 »
Sziasztok

Remélem ez a jó topik, mert eléggé gőzölög a fejem most. Voltam olyan bátor és a Facebookon adtam fel egy hirdetést NB 18-as kaptárak keresésére. Egy méhészeti adok veszek csoportban történt a hirdetés. Mivel árat muszály megadni a használt NB 18-as kaptárak darabáraként 10.000 Ft-ot adtam meg. Jött is rögtön a válasz, hogy ennyi pénzért max. pároztatót fogok kapni, kaptárat nem, na meg mellé a sok gunyoros smile. Rendben van, gondoltam átírtam a hirdetés szövegében a 10.000 Ft-t irányárra és, hogy minden ajánlatot meghallgatok.
Jött a következő "építő" jellegű hozzászólás, mivel a hirdetésben azt írtam, hogy hobbi méhészetembe keresek kaptárat, rögtön górcső alá vették a "hobbi" szót. A válaszadó szerint ma a hobbi az igazából termelőt jelent. Hiszen ha 4 kaptárt akarok venni a mostani 4 mellé, akkor már a 8 családdal bőven több mézet fogok termelni, mint amennyit a családom el tud fogyasztani. Ergo én már nem hobbiból tartom a méheket, hanem haszonszerzés céljából. Na itt füstölt el az agyam. Ha a saját családom fogyasztását szeretném fedezni szigorúan, akkor egy fél család is sok volna, hiszen a 3 tagú családunk a 10kg mézet sem fogyasztja el éves szinten, még :)
Kérdem én mint naív kezdő méhész, miért ilyen nagy Isten állatkertje? Hogy az a rengeteg troll és rossz indulatú ember aki ahelyett, hogy csöndben maradna vagy ténylegesen építő hozzászólást tenne, abban éli ki magát, hogy a kákán is csomót keresve próbál a másikba bele állni. Tényleg ennyire kihalt már az emberekből a segítő szándék? Ennyire begyűrte maga alá a média az agyunkat, hogy csak piszkálni és szúrkálni tudnak egyesek? Ez már itt a vég, vagy van még remény? :)
Tudom, nem nagy volumenű dolgok ezek, de engem maga az elv az ami zavar. Hasonlóak a Ti tapasztalataitok is a mai emberi hozzálás terén? Vagy azért még nem kell feladni? :)

Töröltem is a posztot a csoportban és megpróbálom itt az adok veszekbe feladni, hátha itt több hasznos hozzászólást kapok.
"Te mond, hogy rablótámadás, a Te hangod mélyebb!"
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!"

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4162 Dátum: 2022. Február 01. 12:36 »

"Remélem ez a jó topik, mert eléggé gőzölög a fejem most."

"Ergo én már nem hobbiból tartom a méheket, hanem haszonszerzés céljából. Na itt füstölt el az agyam.

Itt sokan "csak" hobbiból tartanak méheket (Nem keveset) a haszonszerzés,csak a "hozadéka" ,ha jól csinálják. ;) :) :)

Igen itt lehet "fortyogni" ,de azon meg fölösleges amit írsz!! :) 

« Válasz #4163 Dátum: 2022. Február 01. 14:32 »
Oszkár, igazad van, ezen nem éri meg fortyogni, de jól esett kiírni magamból. És láss csodát az első hozzászólásban nem harapták le a fejem. (Talán a másodikban)  :)

Egyébként azt tapasztalom, hogy az ilyen és ehhez hasonló fórumokon mint amilyen ez is,  jóval kevesebb a hülyeség és a troll is. Talán azért mert itt sokkal ritkábbak a képek és sokat kell olvasni! :))))
"Te mond, hogy rablótámadás, a Te hangod mélyebb!"
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!"

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4164 Dátum: 2022. Február 01. 14:45 »
. "És láss csodát az első hozzászólásban nem harapták le a fejem. (Talán a másodikban)  :)"

Mert nem vagy (voltál) itt eleget!!! :) :)

Írjál csak a szűkítésről,vagy a februári műlépre rázásról,ne adj Isten a méz cukortartalmáról!!! :) :) :) :)

Kapni fogod majd az "ívet"!!! ;D ;D ;D ;D

*

wr

• 1030
« Válasz #4165 Dátum: 2022. Február 02. 07:41 »
Idézet
Tényleg ennyire kihalt már az emberekből a segítő szándék?
Nem halt ki. Ha kihalt volna akkor senki soha egyetlen betűt nem írna egyetlen fórumra se. Oka van ennek, a legfőbb ok pedig az, hogy azokat a méhészeket leszámítva akik méhet adnak el, egyetlen méhész sem örül annak ha akár csak egyel is többen leszünk. Azért nem örül, mert ha alaposan belegondolunk akkor a normális az lenne, ha egy röpkörzeten belül (legyen ez egy 2,5-3km sugarú kör) csak egyetlen méhészet lenne! Hol vagyunk mára ettől???
Nálam speciel 7 méhész volt egy röpkörzeten belül, ebből mára 1 abbahagyta, de sajnos épp nem az amelyiknek kellett volna...
Nem csak az atka és a betegségek terjednek akadálytalanul, de a méhlegelő is durván túl van terhelve, sok helyen a méhek nem találnak elegendő virágport annyi a méh, és akkor nem beszéltünk a vadon élő rovarokról.
Mondjuk nem is értem, miért nem szabályozták ezt már törvényileg a kezdetektől fogva. Nem csak a méhészetek létesítését hanem a vándorlást is. Mert ha szabályozták volna, akkor lehet hogy azt sem tudnánk jelenleg hogy mi az az atka.
Ugye, a kolorádó (krumpli) bogár se úgy jött ide amerikából hogy átrepülte az óceánt, hanem valaki ide hozta. Ahogy a covid-ot se a szél fújta szerteszét a világban, hanem a hajók meg a röpüllők.
Na ez az oka annak, ha nem kedvelik a kezdő méhészt, mert senki nem akar maga mellé még egyet, nem akar más atkájával meg vírusaival bajlódni, meg nem akarja hogy elvegye a méhei elől azt a kevés legelőt is. Szerintem ez érthető, ha nem csak az orrunkig látunk.

A kaptárvásárlásra meg csak azt tudom mondani, hogy kaptárat önmagában nem szabad venni mert rohadt drága. Ha viszont méhekkel együtt veszed akkor szinte ingyen van. Mondok példát is, lehet hogy nem lesz pontos mert én kaptárat soha az életben nem vettem, de az árakat néha néha meg szoktam nézni. Legyen egy méhcsalád ára 30-40 ezer, egy használt kaptár ára meg mondjuk 10-15 ezer. Ez ugye így együtt már 55 ezer. Igen ám, de ha komplett veszed meg a kettőt, akkor lehet hogy már 35-40-ért megkapod, sok ilyen hirdetést látni.
Akinek van felszerelése amivel fel tudja dolgozni a faanyagot az maga gyártja a kaptárait, mert harmada negyede árból kijön mintha újat venne. Ráadásul pont olyan lesz amilyet elképzelt, és nem olyan amilyet adott cég gyárt. Hiába mennék oda a gyártóhoz, hogy nekem fél centivel kisebbre vagy nagyobbra csinálja a fiókot, vagy hogy ragasszon rá nikecellt is, mert vagy kiröhögne, vagy olyan árat mondana hogy hanyatt vágnám magam, vagy azt mondaná hogy renden van a dolog, amennyiben rendelek tőle mondjuk minimum 5000 fiókot.

*

buksi

• 473
« Válasz #4166 Dátum: 2022. Február 02. 10:25 »
Mind igaz amit wr leírt,nézzük csak mit tett,tesz az Omme,és a minisztérium ez ügyben ,semmit,inkább az utóbbi 10 évben ellene tettek a normális méhész életnek,mennyi új méhész oktatás,kezdők indulása történt a szabályok felrugásával,valakiknek ez jól jött,több hozzáértő méhész megmondta már régen,ez így nem fenntartható,mi történt pl.Éger Gy. vagy Ludányi P. val,az omme elnök vezérletével lapátra tették őket,mi is az érdek védelem,az a saját érdek védelme lett.,

« Válasz #4167 Dátum: 2022. Február 02. 11:10 »
Ezt írja wr:
"Legyen egy méhcsalád ára 30-40 ezer, egy használt kaptár ára meg mondjuk 10-15 ezer. Ez ugye így együtt már 55 ezer. Igen ám, de ha komplett veszed meg a kettőt, akkor lehet hogy már 35-40-ért megkapod, sok ilyen hirdetést látni.
Akinek van felszerelése amivel fel tudja dolgozni a faanyagot az maga gyártja a kaptárait, mert harmada negyede árból kijön mintha újat venne."
Az lenne a kérdésem hozzád, hogy mostanában néztél e faanyag árat?
A használt, de jó állapotú kaptárak ára biztosan nem nőtt 200-250 %-al!
Most annyiért adnak egy méter tetőlécet, mint tavaly ilyenkor a gerenda méterét!
Csak a nagyságrendet szerettem volna szemléltetni, de brutális áremelkedés van a faáruknál.
Buksi ezt írja:"...,mi történt pl.Éger Gy. vagy Ludányi P. val,.."
Éger akkor pénzt kért, hogy az kifizethetetlen volt!!!!
Erről tudtál?
Ludányinak meg a "független írás" azt jelentette, hogy szépen kiszemezgette azokat az írásokat (vagy ő írta) amik számára és az akkori regnáló vezetésnek passzolt.
Jó helyen van most ő is.
Amikor én írtam neki egy hivatalos levelet, és alá is írtam, nem fogadta el!
Még a bank is elfogadja az elektronikus aláírást!
Ő nem.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #4168 Dátum: 2022. Február 02. 11:46 »
Idézet
Az lenne a kérdésem hozzád, hogy mostanában néztél e faanyag árat?
A használt, de jó állapotú kaptárak ára biztosan nem nőtt 200-250 %-al!
Nem csak fa, de mindenféle építőanyag árát nézegettem, és mind háromszor négyszerannyiba kerül mint mondjuk 2-3 évvel ezelőtt. Ezért is örülök, hogy nem kell vennem most éppen semmit. Na de, két dolog lesz ezzel, vagy a használt kaptár ára is részben emelkedni fog, mert azt mondja a méhész, hogy hülye leszek eladni 10 ezerért ha az újat csak 40 ezerből tudom kihozni, vagy az lesz ami szokott is, hogy lassan úgyis a tűzrevaló lesz, senki nem adna érte normális árat, így beépíti a család árába és eladja méhekkel együtt, mert úgy még mindig relatíve jó áron megszabadulhat tőle.
És mára nem csak az alapanyág ár lett a probléma hanem a növekvő munkadíj is. Mert ugye nagyon régen az volt, hogy volt x Ft az anyagár, amire rájött még 25-30% munkadíj. Később már 50%. Most meg az van, hogy van x Ft anyagár amire rájön 300% munkadíj!
És a balga emberiségnek nem tűnik fel hogy ez egy soha véget nem érő folyamat! Mert valaki valamit valamiért drágábban ad, erre a másik is drágábban adja, aztán a harmadik is és lassan ott leszünk majd, hogy százmillió milforint lesz egy kaptár, arányaiban meg pár embert leszámítva senki nem fog jobban élni mint eddig.

Az is érdekes, hogy számodra is írásomnak csak ezen jelentéktelen része tűnt fel, a lényegi az meg pont nem...

*

buksi

• 473
« Válasz #4169 Dátum: 2022. Február 02. 11:49 »
Értem az megmagyarázó írást,vajon Dögei is pénzt kért és Bross az összeférhetetlen állásaiért mit kér és kap.Másképp értelmezve a méhészet állapotát,már Árvay Gy.is leírta régebben,teljesen értelmetlen eljárás családszám növelése méhlegelő nélkül,avagy Ő sem ért hozzá?-pedig pár szakértő leírja egyre szükül a méhek élettere,az omme vezérkar nem 
 látja ezt,-ja kiharcoltuk a támogatást,abból majd gyüjtenek a méhek,kicsit sánta a történet,valaki leírta már régen,mit szült a támogatás.