Kakaskukorékolás

• 4213 válasz
  • 1758056 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #465 Dátum: 2014. Április 25. 07:28 »
Kedves Kiskakkas!
A 21. nap szerencsét hozott.
Van új hír az OMME honlapján.
Már cikinek tartották a piszkálódásunkat, így bomba hírrel szolgálnak.
Apró bibi azért ebben a "friss" hírben is akad.
3 héttel az ifjúgazda rendelet megjelenése után tették fel a honlapra, és a beadás előtt egy héttel.
Kész vagyok tőle milyen napra készek.

Aktuális
Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása 2014.
2014. 04. 25.

Megjelent a 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet és a kapcsolódó 63/2014. (IV.17.) számú MVH közlemény a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről.
Tovább...

(Ez volt a legutolsó hírük.)
Újabb siker a növényvédő szerekkel kapcsolatban
2014. 04. 04.

Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 25. 10:31 írta Nagyernyei Attila »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #466 Dátum: 2014. Május 01. 22:29 »
QUQURIQ!

Ma azért megtudtam, hogy a Méhészet C lap minden hónapban el lett küldve az OMME -ba!
Ehhez képest még most is a márciusi szám fityeg a honlapon!
Saját magukat járatják le ezzel a kis stílűségükről!
Még azt is jobbnak tartanám, ha egyáltalán nem is tennék fel!
Felteszek egy gyors kérdést?
Ha eljő a soros választás, kiket szavaz vissza a tagság a becses vezetőink közül?
Persze, vannak itt még meg nem válaszolt kérdések is.....
Kedvencük! A Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #467 Dátum: 2014. Május 05. 20:39 »
QUQURIQ!

Üdvözlök Mindenkit innen a baromfi udvarból!

Egy kis olvasgatni valót küldök Nektek, így az akác kezdetén!
Nem azért, hogy elkeserítselek benneteket, csak azért, hogy Ti is lássátok, hogy Brüsszel nem fér a bőrében!
Remélem, hogy az OMME vezetése már régen fon fontolgatja a Magyar méhészek brüsszeli tüntetését!!!
Addig úgy sem férnek a bőrükben, amíg megint nem mutatjuk meg a helyes irányutat! Szerintem a többi szomszédos ország méhészei is csatlakoznának!

Veszélyes mézet akar lenyomni a torkunkon az unió 
 Szakértők szerint a dél-amerikai silány minőségű méz előtt nyitotta meg a kaput az Európai Parlament, miután arról döntött, hogy nem kell feltüntetni a méz címkéjén, tartalmaz-e génmódosított organizmust. Mennyire veszélyes az emberre a GMO? Szakértőket kérdeztünk.
A dél-amerikai génmódosított organizmust (GMO) tartalmazó méz előtt nyitotta meg a kaput az Európai Parlament (EP), miután arról döntött, hogy a jövőben nem kell feltüntetni a méz csomagolásán, tartalmaz-e génmódosított organizmust – mondta el az mno.hu-nak dr. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Mint arról az mno.hu is beszámolt: az uniós jog eddig nem rendezte egyértelműen, hogy a virágport minek kell tekinteni a mézben: alkotóelemnek vagy összetevőnek. Az Európai Bíróság egy 2011-es ítéletében összetevőnek minősítette, ám az Európai Bizottság által javasolt – és az EP által most elfogadott – pontosítás értelmében a pollen a méz természetes alkotóeleme, és nem külön összetevő. Ha külön összetevő lenne, akkor a csomagoláson is fel kellene tüntetni, így viszont nem, csak abban az esetben, ha a méz pollentartalma meghaladja a 0,9 százalékot. Ez azt jelenti, hogy egy kiló mézben 0,9 dekagramm GMO-s virágpor is lehet, ez azonban irreális, annyi virágpor ugyanis sosem lesz benne – hangsúlyozta az Országos Méhészeti Egyesület elnöke.
Súlyosan elhibázott döntés
Mint Mészáros kiemelte: az EP súlyos mértékben elhibázott döntést hozott, ugyanis a virágpor nem alkotóelem, csak technikai folyamat – a méz méhektől való elvétele (pergetés) – közben kerül a mézbe – hangsúlyozta dr. Mészáros. Az unió ezzel a döntéssel megnyitotta a kaput a silányabb minőségű, GMO-t tartalmazó és jóval olcsóbb méz előtt, ez viszont átrendezheti nemcsak az uniós, de a magyar piacot is. Bár a kiváló minőségű magyar méz versenyképes, Olaszországtól Franciaországon át az Egyesült Királyságig rengeteg helyen fogyasztják, mégis beláthatatlan, hogy az EP döntése következtében mennyire változnak meg a fogyasztói szokások, és mennyire kerül veszélybe a szakágazat – mondta az elnök.
Viharos szelek Brüsszel felől
A magyar méhészek feje nem csak az Európai Parlament mostani döntése miatt fáj. Mint arról az mno.hu részletesen beszámolt, a „sivár vidék hűséges fáját”, a magyar méhészek kenyéradóját, az akácot is uniós támadások érik. A témáról itt olvashat bővebben.
Szerencsére az Európai Unió azt nem tiltja, hogy a magyar mézen feltüntessük, hogy GMO-mentes övezetből származik, itt van ugyanis némi esélyünk küzdeni az EP elhibázott döntése ellen – emelte ki Mészáros. Többletinformációval kell ellátnunk a mézet, bízva a tudatos fogyasztókban, akik inkább választják a drágább, de jobb minőséget, mint az olcsóbb, de silányabb GMO-s dél-amerikait – beszélt az Országos Méhészeti Egyesület terveiről az elnök. Brüsszel felől viharos szelek fújnak, nincs mit tennünk: fel kell öltöznünk – hangsúlyozta Mészáros, utalva az Európai Unió az akác magyarországi szabályozásával kapcsolatos rendelettervezetére is.
Mennyire veszélyes a GMO-s élelmiszer?
Fontos, hogy tudatos vásárlóként, az élelmiszercímkékről tájékozódva döntsünk a különböző mézek között, előnyben részesítve a hazai termékeket, főleg a tiszta, például akác-, hárs-, gyümölcs-, gesztenye-, levendulamézeket – mondta el az mno.hu-nak Klima Anita. A dietetikus kifejtette: Magyarországon jelenleg nem engedélyezett a GMO-s növényfajták köztermesztésbe való bevezetése, génmódosított élelmiszerek azonban a törvények betartásával, megfelelő jelöléssel ellátva forgalmazhatók.
Arra a kérdésünkre, hogy mennyire veszélyes az emberre a GMO-s élelmiszer, a dietetikus úgy válaszolt: korunk egyik vezető tudományterületének számít a genetika, azonban az elért eredmények gyakorlati alkalmazásával, a géntechnológiával, valamint a génmódosított vagy génkezelt (GM, GMO) termékekkel kapcsolatban – a hiányos vagy eltorzított információk miatt – nagyfokú a bizalmatlanság. Klima Anita szerint a fogyasztók sok esetben azt hiszik, hogy például a jelenleg megvásárolt brokkoli az ősidőktől kezdve így nézett ki, pedig valójában jóval kisebb, satnyább volt; a nemesítési eljárásoknak köszönhető, hogy ma már átlag 20-30 dekás fejpéldányok növekednek. Ugyanakkor a hagyományos keresztezési/nemesítési módszerekhez képest a génmódosítás gyorsabb és biztosabb eredményre vezet a kívánt tulajdonság elérése – például a méretnagyság növelése, a kártevők ellen védelem, a hozamnövekedés, az eltarthatóság elősegítése, a beltartalmi érték emelése – érdekében.
Hogyan ismerhetjük fel az eredeti mézet?
•   Formatervezett üveggel és zárszalaggal a hamis méz ellen + Képek
•   Hogyan ismerhetjük fel az eredeti mézet?

Rák és korai halál?
Egyes kísérletek szerint a GMO-s kukorica szervkárosodást, rákot és korai halált okozott patkányoknál. Arra a kérdésünkre, hogy vajon ez a veszély az embert is fenyegetheti-e, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja így válaszolt: „A géntechnológia egyik kockázatforrása lehet, hogy a DNS-t és a gének működését még ma sem ismerjük tökéletesen. Bár tesztelik a biztonságosságot, tény, hogy jelenleg nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy a különféle génkezeléssel létrehozott növények, állatok mennyiben jelenthetnek veszélyt az emberre, az egyénre, illetve a környezetre nézve. Eltérőek az elvárások, a forgalomba hozatali szabályok az egyes országokban, gazdasági közösségekben, így például más az Amerikai Egyesült Államokban, mint az EU-ban.” Mint Klima Anita elmondta: „A GMO-élelmiszerekben a kockázatot a beültetett gének és az általuk termeltetett fehérjék, fehérjetermékek jelenthetik. Kizárólag olyan GMO-élelmiszer engedélyezhető, amely keresztülment a biztonságossági vizsgálatokon, és nem toxikus. A hozzáférhető adatok szerint a jelenlegi tesztek egyelőre elegendők a közvetlen veszélyek felmérésére.”
Forrás
Kép: Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület formatervezett, termelői mézet tartalmazó üvege, Fotó: Pásztor Csaba / OMME

Méhészklub tudósítója a Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #468 Dátum: 2014. Május 10. 17:49 »
QUQURIQ!

Szép napot Mindenkinek!

Találós kérdés?

1./ Ki tudja pontosan, hogy egy termelő családnak hány C fok van a fészek közepében a fiasításnál?
2./ Ki tudja , ha szétbontunk egy termelő családot, mennyi idő múlva pótolják az elveszett hő mennyiséget?

Jó szórakozást kíván a Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #469 Dátum: 2014. Május 11. 16:25 »
Kiskakas!
Remélem nem bukok meg a vizsgán!
35-37 C fok van fiasítás közepében.
Anyabölcsőt tekintve is a 35-36 C hőmérséklet az optimális! Az alatt akár károsodhat!
Egy termelő családnál percre pontosan nem tudom mikorra áll helyre a kiáramló hő vesztesége, de egy biztos nagyon rövid időn belül visszafűtik!
Tippelek 30mp
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 11. 18:16 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #470 Dátum: 2014. Május 11. 16:59 »
QUQWURIQ!

Köszi a választ!

Várok még pár megfejtést, és közlöm a végeredményt!
mindenki kifejtheti, hogy miért tippel ezekre az adatokra.

Üdv.

Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #471 Dátum: 2014. Május 11. 22:13 »
QUQURIQ!

Csak azért feszegetem ezt a fészek visszamelegedést, mert igen érdekes adataim vannak!
Én legalább is megdöbbentem.
Annyi segítséget még hozzá teszek, hogy a kinti hőmérséklet 26 C volt.

Azt hittem, hogy többeket érdekel a téma!
Még hozzászólási véleményalkotás sincs?
Szakirodalomban nem emlékszem, hogy olvastam volna róla.
Azért érdekeltek volna a vélemények.......
Vagy ne foglalkozzak ezekkel a dolgokkal?

Üdv. Kiskakas

« Válasz #472 Dátum: 2014. Május 11. 22:16 »
Szia kiskakas !  Szerintem 35 fok, se tőbb se kevesebb . Ha főlé, vagy alá megy szerintem károsodik a pete  . Kaptár bontáskor pedig nem. veszít teljes fokot  a keret. Méhek tartozkodnak a peték főlőt , és tudnak fűteni igy is. Nem tudom jó-e a válasz, de kiváncsi vagyokrá                      Űdv.  Antal

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #473 Dátum: 2014. Május 11. 22:19 »
QUQURIQ!

Szia Anti!

Köszi a választ, már kezdtem elkeseredni!
Ne haragudj, hogy most nem válaszolok, de még várok egy két véleményt.

Üdv. Kiskakas

« Válasz #474 Dátum: 2014. Május 12. 07:17 »
Tippelni én nem szeretnék, de engem, és bizonyára a legtöbb méhészt is érdekli, hogy milyen adatokat mértél. Vélhetően a lehető leghamarabb igyekeznek az ideális hőmérsékletet visszaállítani. Ha a hőmérséklet visszaállítása mégis elhúzódik, akkor az azt mutatja-mutathatja, hogy kevésbé érzékeny a fiasítás egy rövidebb idejű hőmérséklet csökkenésre, mint amit a közvélekedés tart.

Ehhez az „egyenlethez” azonban még hiányoznak a mért hőmérsékleti adatok.  :)

*

ata67

• 526
« Válasz #475 Dátum: 2014. Május 12. 07:23 »
Tipp:
1.- Fészekben lévő hőmérséklet: 34-36 fok.
2.- Visszafűtési idő: fél óra
Az első kérdésnek megpróbáltam utánanézni az Örösi könyvben, de nem találtam meg.
Üdv: Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #476 Dátum: 2014. Május 12. 07:36 »
QUQURIQ!

Üdvözlök Mindenkit!

Litterae!

Realista ember vagy!
Igen a mért eredmények a mérvadóak az idő függvényében!

Attila!

Kösz a hozzászólást!

Még egy kis időt kérek, hogy a többiek is búvárkodjanak a szakirodalomban egy kicsit.

Köszi a hozzászólásokat!

Üdv. Kiskakas!

« Válasz #477 Dátum: 2014. Május 12. 13:18 »
Csatolok egy 24 órás megfigyelés eredményét. Fiasítás közepén, szélén, fiasításmentes részen.
A számoláshoz: https://www.google.com/search?q=fahrenheit+to+celsius&btnG=Search
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 12. 13:58 írta zombee »

*

Kitin

• 934
« Válasz #478 Dátum: 2014. Május 12. 13:50 »
Nézegettem a tudományos könyveket és 34-35fokot írnak.
Érdekességképpen megírom, hogy a tél folyamán vettem 4db szobai hőmérőt ugyanolyan fajtát /magyar gyártó/ az egyikből hamarosan kiesett a mérőszál a másik három gyanús lett és egymás mellé téve különböző adatokat mutatott 2-3 fok eltérés /nem kínai tehát biztos hamisítvány volt :-)    Hogy most pontosan hány fok van a lakásban az a mai napig nem derülhet ki!

Közben egy kis zene: http://www.youtube.com/watch?v=dHxqnRg29PY

Az én találós kérdésemre amit a napokban tettem fel még egyetlen válasz sem érkezett ezért kénytelen voltam utána járni. Nagyot ugrottam, leemeltem a polcról a Halmágyi-féle méhlegelős könyvet  és ezt írja:
 " Erdőalkotó bükk méhlátogatásáról, virágporhordásról nem ismerünk hiteles, közölt megfigyelést. Egyes években édesharmatot hordhatnak  bükkről a méhek"

Tehát számomra rejtély, hogy miért zúgott a méhektől pénteken a bükkös.

*

ata67

• 526
« Válasz #479 Dátum: 2014. Május 12. 21:23 »
Sziasztok!
Celsius fokra lefordítva Zombee táblázatát ez körülbelül így néz ki:
A fészek közepén: 33,5-34,5 C
A fészek szélén: 30,6-33,9 C
Fiasítás mentes területen: 27,8-32,8 C