Kaptárgyártás

• 265 válasz
  • 148399 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #90 Dátum: 2015. Február 06. 07:55 »
Sziasztok!

Én is hitetlen voltam a függőleges drótozással kapcsolatban!
Tavaly nagy nehezen rá szántam magam, azóta folyamatosan szidom magam, hogy miért nem kezdtem korábban! Rengeteg időt meg lehet vele spórolni a fúráson, huzalozáson, beolvasztáson!

Nb18

*

Nb18

• 797
« Válasz #91 Dátum: 2015. Február 06. 07:57 »
Tamás!

Nem lehet, hogy valami más gond volt? Mondjuk kicsit hideg volt a műlép amikor beolvasztottad?

Nb18

« Válasz #92 Dátum: 2015. Február 06. 07:59 »
Nekem a hullámosítás sem jött be, a 0,4-es drót szakad, nyúlik, bár lehet hogy én nem csináltam valamit jól, vagy az én hullámosítómmal van valami baj. Annyival meghosszabbította az időt, hogy fele annyi alatt inkább befűzök vízszintesen is 4 szálat.

« Válasz #93 Dátum: 2015. Február 06. 08:00 »
Nem hidegen olvasztom, mindig megmelegítem előtte hajszárítóval.

« Válasz #94 Dátum: 2015. Február 06. 08:01 »
Az igaz, hogy nálam csak 6 szál volt függőlegesen, talán az a baj, de az én fúrómmal nem lehet több lyukat fúrni.

« Válasz #95 Dátum: 2015. Február 06. 08:23 »
Bogár Tamás!
A 6 függőleges szál kevés!
Minimum 7 kell!
Mitől hullámosodik meg?
Mert nem csak a műlépet kell megmelegíteni, hanem a drótot is.
Vagy meleg, fűtött helységben műlépezz, hogy minden alkatrész egyszerre melegedjen, vagy napsütésben.
Ingyen van, viszont néha a műlépet le kell takarni.
Egy hosszabb telo, és már annyi is a lépnek.
A hullámosítóddal lehet gond. Egy keretben lévő drót meghullámosítása max. 10 mp!!!!!!!
Nem szabad rányomni, azért szakad. Lazán le húzni, akkor feszít. Ha nagyon összeszorítod, laza lesz!
Érzéssel, ez a jó kifejezés.
Ha egyszer eljöttök a Szekszárdi klubra, megmutatom, hogy milyen gyorsan megy, és tökéletes.
A hullámosítók között vannak gagyik. A jó szerszámmal lehet minőségi munkát végezni, gyorsan.
Csorba, törött nyelű szerszám balesetveszélyes.
Aztán a faipari gépek? A maró szakít, a körfűrész gusztán "csonkol"!
Azt kívánom minden méhésztársnak, ha találkozunk ne két kézzel mutassa, hogy 5 sört kérek!

Nagyernyei Attila

« Válasz #96 Dátum: 2015. Február 06. 08:32 »
Azt tudom Attila , de  szeretek egy kicsit bibelődni vele . De az az igazság hogy az űres keret tetelyére szoktam olvasztani a maradékból , és nem teszek be mű lépet. Igy Ők teljessen ki épitik . Végűlis hogy tőbb viaszom legyen . Hordáskór simán ki épitik . De én nem erre a drót hálora gondoltam, a menekűlő tér főlőt van , és most a kaptár aljára is szeretnék.  Tudom hogy van taposó rács, de azt nem szeretném .  Űdv .  Antal

« Válasz #97 Dátum: 2015. Február 06. 08:39 »
Attila! Te milyen vastag drótot használsz?

« Válasz #98 Dátum: 2015. Február 06. 08:50 »
Van nekem is keret fúrom , de csak egyesével túdom fúrni . Ami nem is baj , mert elég gyorsan megy . De már alig várom a lépezést mert nagyon jó az illata . Melegben szoktam be olvasztani a lépeket,  mert ha kicsit is rideg a viasz már nem olyan jó vele dolgozni . A szobába is próbáltam de hogy mit kaptam az asszonytól, ajaj.

« Válasz #99 Dátum: 2015. Február 06. 09:27 »
De az az igazság hogy az űres keret tetelyére szoktam olvasztani a maradékból , és nem teszek be mű lépet. Igy Ők teljessen ki épitik . Végűlis hogy tőbb viaszom legyen . Hordáskór simán ki épitik .

Nem építenek így túl sok heresejtet? Családonként hány ilyen lépet szoktál kiépíttetni és mikor?

« Válasz #100 Dátum: 2015. Február 06. 10:59 »
A méztérbe teszem az űres keretet , a repcénél egyet az akácnál 2 -őt . Hiába épit here sejteket , az anya levan szóritva . A fészek és az anyarács kőzé teszi a heréket . De a viaszból is levágok 2-3 cm -ert vízszintessen.

« Válasz #101 Dátum: 2015. Február 07. 13:37 »
Nb lépbe a 0,5  1/2 NB 0,4 mm drót is elég, vagy mindkettő 0,5mm.  Nagyernyei Attila jól írja, ki kell tenni a napra legalább 4-5 felé és alig győz  szaladni érte az ember olyan jól puhul a műlép.   Azért roskad meg a szálak között , mert a kaptár 35 fokán erősen kitágul. Ha 35 fokon van sütve is, nincs ilyen baj. Csak a függőleges fűzésé a jövő.

« Válasz #102 Dátum: 2015. Február 07. 14:17 »
Fülemüle: Ahogy írtam, hajszárítóval szoktam megmelegíteni, tehát ilyen gond nem lehet, hogy hidegen volt műlépezve. Annyira fel lehet vele forrósítani, hogy gyakorlatilag elolvad.  Nem hullámos lesz a műlép, amilyen akkor szokott, ha hidegen van berakva, aztán a melegben meg kitágul, hanem síkban deformálódik el, megsüllyednek benne a sorok lefelé, ha nincs vízszintes szál. De ahogy beszéltünk róla, ennek az lehet az oka nálam, hogy csak 6 szállal próbáltam. Az is lehet, hogy a műléptől is függ.

« Válasz #103 Dátum: 2015. Február 07. 14:18 »
A drótvastagsággal kapcsolatban: én is használom mindkettőt, de a 0,4-et vékonynak tartom, a 0,5 meg már fölösleges, nehezebb vele dolgozni, 0,45 lenne a jó, ha létezik olyan.

« Válasz #104 Dátum: 2015. Február 07. 14:22 »
A műlép napon felmelegítése nekem nem működik, ezres nagyságrendben műlépezek évente, nem tudok arra várni, hogy mikor süt a nap, mikor nem, ezért használok olyan módszert, ami az időjárástól független. Amikor vízszintesen is drótozok, sosincs hullámosodási vagy megsüllyedési probléma. A 8 szálat majd még lehet hogy kipróbálom, ha szerzek egy olyan keretfúrót, a mostani csak 6-ot tud. Másrészt meg vagy kétezer keret most ki van már így kétirányból fúrva.