Zöld gondolatok

• 526 válasz
  • 153841 megtekintés
Re:Zöld gondolatok
« Válasz #495 Dátum: 2022. Március 25. 22:00 »
Ismét!Ismét!
Csak “azoknak”!!!

Magazin
A gondozásában, Székely Gyöngyvér szakmai irányításával készült.
2022/03/03

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK „GYÜMÖLCS” NYÍLT NAPUNKRA!

Időpont: Március 31. (csütörök) 10-18 óra

Helyszín: Budapest, XX. ker. Nagykőrösi út 49.

Teljes szakértői csapatunk segít Önnek a biokert kialakításban.

Segítünk gyümölcsöket választani, megtervezni a vetéseket, jobbá alakítani az ágyásokat, kialakítani ökológiai gyepet és virágszigeteket, javítani a talaj állapotát.

Rendelés nélkül a helyszínen lehet most vásárolni, a készlet erejéig!

MEGNŐ A JELENTŐSÉGE A KONYHAKERTEKNEK

Az elmúlt 15 évben jelentősen változott a megítélése a biogazdálkodásnak-biokertészkedésnek.

Amikor többdiplomás agrármérnökként nekikezdtem a 2000-es évek közepén, még mindenki komplett őrültnek nézett.

Barátaim többsége az agráriumban dolgozott, ahol a valódi biotermesztésnek ma is csak ellenségei vannak. Érdekes azonban, hogy ma már ez csak a nagyüzemi áruelőállításra vonatkozik, saját kertjében egyre több agronómus és agrárszakember alakít ki bio szemléletű konyhakertet.

Számomra ez azt mutatja meg, hogy a fogyasztói társadalmat működtető marketing milyen rombolást végez a józan eszünkben és a lelkünkben, ezen keresztül pedig legyilkolja az egészségünket. Miért? Azért mert kedves barátaim pontosan tudják, hogy az a sok vegyszer amelyet a nagyüzemi mezőgazdaságban alkalmaznak, tönkreteszi az egészséget és először az övéket mert ők érintkeznek legtöbbet ezekkel a mérgekkel. Nem azért használják mert tudatlanok, vagy gonoszok, hanem mert ezt várja el tőlük a piac.

Aki hobbikertészkedik, az pontosan tudja, hogy mennyi kórokozóval és kártevővel kell megküzdeni a növénytermesztésben, az mennyi költséggel és munkával jár és hogy eközben mennyit károsodik a termés. Ehhez képest, ha bemegyünk a boltba, megfigyelhetjük, hogy az emberek az élelmiszerek között a pénztárcájuk és a külcsíny alapján választanak terméket. Sajnos a kemikáliákat azért alkalmazzák a mezpgazdaságban, hogy csökkentsék a termények előállítási költségeit, ezen keresztül pedig a fogyasztói árát, ha kivonjuk, akkor drágább lesz a termelés, mert csökken a termés mennyisége. A valódi biogazdálkodás alapvető feltétele a biológiai sokféleség és a biológiailag értékes beltartalmú fajták használata, ami nem teszi lehetővé a nagy mennyiségű, homogén, extra piacos kinézetű termék létrehozását.

Magyarországon egészen idáig elmaradt a „bioboom” azaz a biotermesztés és bio élelmiszerek előretörése és a nagyüzemekben ez nem is várható, ezért küzdök 15 éve Veletek és Értetek.

Már látható, hogy a politikai nyugtatás ellenére nem lehet elkerülni a globális élelmiszer válságot, ami igenis, személy szerint mindenkit érinteni fog hazánkban is. Ez nem azt jelenti, hogy éhen halunk, de sokkal drágább lesz minden élelmiszer és jóval kisebb a választék az egészségünknek fontos zöldségekból-gyümölcsökből.

Jó lenne időben figyelmeztetni erre honfitársainkat, de Ti az energiáitokat ne erre fordítsátok, mert túl nagy az ellenállás, hanem termeljetek többet idén minden biokertben. Alakítsatok ki új ágyásokat, készítsetek több és jobb természetes tápanyagot. Mi segítünk abban, hogy meg is tudjátok védeni amit megtermeltek. Természetesen lesznek veszteségek és nem lesz olyan piacos minden áru, mint amit most hoznak Spanyolországból, Marokkóból, Törökországból, de biztosan egészséges lesz és akkor is rendelkezésetekre áll, frissen, amikor a magas üzemanyag és euro árak miatt az import már akadozni fog.

Válságok idején megnő a konyhakertek szerepe, itt lenne az ideje megbecsülni kertjeinket és végre méregdrága „gyep-tuja ökosivatagok” helyett biodiverz ökoszisztémákat létrehozni ingatlanjainkon, ahol képesek leszünk megtermelni táplálékaink legegészségesebb részét a bio zöldséget-gyümölcsöt.

Vágjunk bele!

Csányi Antal

Ui:Mindig “ezekről” az ügyekről beszélek én is.Engem is komplett őrültnek néznek amikor a vegyszerek méhekre gyakorolt rettenetes hatásáról regélek.
Nem baj.

« Válasz #496 Dátum: 2022. Április 01. 07:22 »
Lassan, de nagyon lassan változnak a műanyagokhoz való viszonyulás.
A zacskós etetés is sem éppen környezett kímélő.

https://www.origo.hu/gazdasag/20220331-muanyag-gazdasag-fenntarthatosag-muanyagmentes.html

Csányi Antal

« Válasz #497 Dátum: 2022. Április 04. 22:47 »

« Válasz #498 Dátum: 2022. Április 27. 01:10 »

« Válasz #500 Dátum: 2022. Július 20. 01:39 »

« Válasz #503 Dátum: 2022. Augusztus 19. 21:29 »
Beleolvastam a linkbe, hátha valahogy köthető a cikk méhészethez, amiért az ember csökkenő lelkesedéssel ugyan, de ellátogat ide. Jó lenne már valami szakmait is olvasni ezen a fórumon!

« Válasz #504 Dátum: 2022. Augusztus 19. 22:24 »
Te miért nem írsz “valami szakmait”?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #505 Dátum: 2022. Augusztus 19. 22:27 »

« Válasz #506 Dátum: 2022. Augusztus 20. 07:02 »
A következő 3 jeligére “fogtunk” el egy cikket.
(Kern András után szabadon)

Csak azért is!
Most már csak azért is, folytatva, szigorúan “valami szakmait” nélkülözve!
Még mindig a PFAS az örök vegyületek!

https://24.hu/tech/2022/08/20/mergezo-anyag-esoviz-orok-vegyszer-semlegesites-kutatas/

Már csak azért is, hogy tudjunk róla mennyi minden rettenetesen káros anyag, pld. PFAS, NEM LEBOMLÓ vegyület vesz körül bennünket.
“Kicsi” köze legyen az írásomnak a méhészethez is.
Azt hiszem mi vagyunk az utolsó generáció aki TUDATLANUL használtuk a DDT nálunk Magyarországon.Ha jól emlékszem 1968-ban tiltották be Angliában, én viszont még ( bár nem növényvédőszerként) 1990-ben is használtam a matador  nevezetű készítményt bolha ellen, amiben DDT volt a hatóanyag.
Mert nem tudtam milyen káros, mert nem foglalkoztam ilyesmivel!!!
A tudatlanság vagy helyesebben a információ hiány miatt sokan sokféleképpen buktak, bukunk nagyokat.
Tudnunk kell a PFAS azaz örök vegyületek létezéséről.
Mert ha másért nem is, vagy ezért is, ha választanunk kell, amikor csak lehet részesítsük előnyben a
természetes anyagokat a vegyileg kutyultakkal szemben.

A méheinket meg kell védeni az atkával szemben, mert jelenleg önmaguk nem képesek rá.Használjuk ki az oxálsavas technológiákat, mert ma ez a legkevésbé környezet, méh és méz terhelő.
Talán így már cézé is megérti, hogy minden mindennel összefügg.

Csányi Antal

« Válasz #507 Dátum: 2022. Augusztus 20. 08:30 »
Aha..., értem. Így utólag a cikk mondanivalója számunkra az, hogy a lehető legtermészetesebb módon (oxálsavval) védekezzünk az atka ellen. Köszönöm a szakmai magyarázatot, így már érthető számomra is! :)

« Válasz #508 Dátum: 2022. Augusztus 20. 11:52 »
A remény halt meg utoljára.

« Válasz #509 Dátum: 2022. Augusztus 20. 14:30 »
Szerintem ahhoz, hogy igazán mérsékeljük ezen anyagok szaporítását, abba kellene hagyni az üzletszerű méhészkedést!
Ne legyünk álszentek! Mindannyian festettünk már kaptárat, bontottunk fel cukroszsákot, tároljuk az idei mézünket is valamiben! A zacskós etetést már ne is említsük, én azt egy évben alkalmaztam, de abbahagytam! Nem azért, mert nem volt jó (valamire), csak amikor szedtem ki a kaptárakból és a szemétbe hajítottam a maradékot... hát, egyszóval furdalt a lelkiismeret!
Tisztában vagyok azzal, hogy az én kis méhészetem is sok ilyen anyagot termel - nem beszélve egy nagyobbról -
, ezért amig nem tudom kikerülni használatukat, vagy "természetes" alternatívát találni helyettük, addig inkább csöndben maradok.