Aktuális tennivalók a méhesben

• 123 válasz
  • 48434 megtekintés
Re:Aktuális tennivalók a méhesben
« Válasz #90 Dátum: 2018. Április 19. 14:06 »
Én is a szűkítetlenektől vettem el fedett fiast a szűkítetteknek adva. Igaz, az elöbbiek 8 léputcán teleltek, az utóbbiak 5-6. Most 10 kereten van mind, majd meglátom, melyik mennyit gyűjt.

*

Nb18

• 797
« Válasz #91 Dátum: 2018. Április 19. 16:41 »
wr!

Gratulálok a szuper technológiádhoz és kaptáraidhoz! Lassan eljutunk oda, hogy pörgetéskor fogsz először kaptárt nyitni, de azt is sokallni fogod!

*

wr

• 1030
« Válasz #92 Dátum: 2018. Április 19. 18:13 »
Sokallni sokallom ezt is, de sajnos ennél kevesebbel már nem megy, mert hát csak muszáj megnézni hogy milyen állapotban teletek át, petézik-e az anya, mekkora a népesség és a mézkészlet.
Takargatni az olyan kaptárakban kell, amelyek a család tavaszi fejlődésére (sem) igazán alkalmasak, hatalmas a belső fűtendő felület, hidegek a határoló elemek.
Csak úgy mondom, hogy a 2cm nikecell a fiókomon kb. 6cm vastagságú fenyődeszkának felel meg hőveszteség szempontjából. A fiókom meg eleve szűk, a szélső lép ki van emelve, tehát 8 kereten lehet maximum a család, a kilencediket az átvizsgáláskor teszem vissza. A múlt héten már a jobbakra felkerült az egyik méztér, mert a szélső keretek belső felében is fiasítás volt. A többire, a gyengébbekre pedig most rakosgatom, mert azok meg szorítják már ki az anyát a begyűlő virágporral és nektárral.
A pakolgatást viszont úgy néz ki hogy sikerül csökkenteni. Két fiókon, 2x7 kereten is ragyogóan áttelelnek, így ősszel tulajdonképpen elmarad a betelelés mint olyan (csak a 4db üres keretet kell kivenni). Feletetek és annyi. Tavasszal meg ha már elfoglalják az egész felső fiókot, csak meg kell cserélni az alsóval. Nem lehet elkésni a bővítéssel, annyi lesz csupán a baj ha leszorulnak az alsóba, hogy az ott lévő öreg, már olvasztóba való lépekbe is el kezd petézni az anya.
Ősszel-télen pedig van a dolognak előnye és hátránya is. Előny hogy elmarad a betelelés mint munkafolyamat, nem kell az alsó fiókot becipelni. Előny még, hogy a zöldítésből is hordott méz is ott lesz nekik alul, fizikai képtelenség hogy éhen haljanak, hiszen a méztér is tele van cukorral.
És épp ez a hátrány is. A család nem a teli mézes lépeken ül a tél kezdetén hanem alul ahol van zöldítéses méz, és üres sejt is, tehát az anya egész télen szabadon garázdálkodhat kedvére ha olyan az idő. Ezt meg is tette, tavasszal ott volt rá duplán a bizonyíték. Az egyik, hogy olyan mennyiségű méz fogyott a tél folyamán amit még életemben nem láttam. A másik, hogy a család népesebb volt a kitelelés alkalmával mint beteleléskor.   :o Mivel én ebbe nem avatkoztam be, és raj sem szállt oda a télen, így csakis úgy népesedhetett meg tavaszra, hogy az anya télen sem tétlenkedett.

*

Nb18

• 797
« Válasz #93 Dátum: 2018. Április 19. 18:36 »
Ok...

« Válasz #94 Dátum: 2018. Április 19. 20:36 »
Nekem továbbra is az a kérdésem "wr" méhésztárshoz, és a többi fikázóhoz, hogy milyen alapon mondanak véleményt, amikor soha nem alkalmazták ezt a technológiát?
Nem kell bíbelődni szűkítéssel, serkentéssel.
Ez egy lehetőség.
De a pergetés is könnyebb azoknál akik ilyen "nagystílűek", hogy csak lazán csuklóból rádobom a fiókot, aztán már dől is a méz.
Tudjátok fiúk sok nagy pofa méhésszel találkoztam a pályafutásom alatt.
Aztán amikor a pergetési eredmények jönnek szóba, valahogy szerénykék lesznek, mint Irma néni kiscicája a frakkban.
Vagy talán az irigység dominál?
Másra mire lehet gondolni?
Olyan érdekesek ezek a tavaszok.
Mindenkinek fordulnak ki a méhei a kaptárból, aztán amikor meg eljön a pergetés ideje akkor.....a tök..m tele van, megint lepermeteztek.
Ejnye, a Fekete-Fehér Méhészklub nem egy délelőtti csajozós műsor, menjetek oda hülyíteni a jó népet.
Mi itt a szakmáról, a termelési fogásokról szeretnénk értekezni.
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #95 Dátum: 2018. Április 19. 21:07 »
Üdv.Uraim!
Tisztelt méhésztársak,kizárólag a "fikázásra"reflektálnék jelen hozzászólásomban.
A klubvezető Úr mindenkit fikázónak tekint aki nem úgy test mint Ő és a szűk látókörének köszönhetően azt hiszi hogy csak a méhészetben vannak technológiai viták,pedig ez van az agrárium szinte teljes vertikumában.
Ő fikázásnak véli a véleményt mert tudja,tudni véli hogy azt a rendszert a vélemény formálója nem gyakorolta,de Ő sem dolgozott soha az általa "öszvérnek"nevezett kaptárak egyikében sem,viszont tudatlanul is képes "fikázó"véleményt alkotni.
Térjünk vissza az agrárium többi szegmenséhez,nincs olyan mezőgazdász aki az MTZ traktora után fejlesztés okán hoffert vásárolna,előre illik haladni nem hátra.
Aztán pedig jó pénzért (NP)beutazni,(okítani)az országot.
Ennyit a fikázásról.
Szép estét mindenkinek!

« Válasz #96 Dátum: 2018. Április 19. 21:15 »
...,nincs olyan mezőgazdász aki az MTZ traktora után fejlesztés okán hoffert vásárolna,...

Hát izso60 nem is az történt. Elromlott a New Holland, aztán MTZ volt olcsón ;D ;D ;D

« Válasz #97 Dátum: 2018. Április 19. 21:24 »
Na előkerültél izso60?
Rögvest ezt írod:
"Ő fikázásnak véli a véleményt mert tudja,tudni véli hogy azt a rendszert a vélemény formálója nem gyakorolta,de Ő sem dolgozott soha az általa "öszvérnek"nevezett kaptárak egyikében sem,viszont tudatlanul is képes "fikázó"véleményt alkotni."
De bizony dolgoztam, vagyis dolgoztam volna öszvér kaptárral.
NB fészek 1/2 NB méztérrel.
Az a jó, hogy pont a Zöldön írták erről, hogy mind lerajzik mielőtt termelni lehetne vele, mert nem lehet fiast felhúzni.
Kicsit a szakmára koncentráljatok.
Ha valamit nem értesz, kérdezz.
Tanulni sosem késő.
Nagyernyei Attila

« Válasz #98 Dátum: 2018. Április 19. 23:04 »
Előny még, hogy a zöldítésből is hordott méz is ott lesz nekik alul, fizikai képtelenség hogy éhen haljanak, hiszen a méztér is tele van cukorral.
És épp ez a hátrány is. A család nem a teli mézes lépeken ül a tél kezdetén hanem alul ahol van zöldítéses méz, és üres sejt is, tehát az anya egész télen szabadon garázdálkodhat kedvére ha olyan az idő. Ezt meg is tette, tavasszal ott volt rá duplán a bizonyíték. Az egyik, hogy olyan mennyiségű méz fogyott a tél folyamán amit még életemben nem láttam. A másik, hogy a család népesebb volt a kitelelés alkalmával mint beteleléskor.   :o Mivel én ebbe nem avatkoztam be, és raj sem szállt oda a télen, így csakis úgy népesedhetett meg tavaszra, hogy az anya télen sem tétlenkedett.

Atkát néztél már tavasszal?

« Válasz #99 Dátum: 2018. Április 20. 07:29 »
Nem ennek van itt az ideje, de mennyien dolgoznak hunor, kb, egységes, dadant fészekkel és kis méztérrel, tévúton járnának?! ott sem másabb ah elyzet mint nb fészken, és itt nem a nemlétező tavaszi mézkoszorúra gondolok  :o

*

wr

• 1030
« Válasz #100 Dátum: 2018. Április 20. 08:21 »
Idézet
Atkát néztél már tavasszal?
Tavasszal nem nézek atkát. Tavasszal egy dolgot csinálok, hagyom a családokat fejlődni. Az atkát majd most lehet nézegetni a felvillázott herefiasban. Irtani viszont nem fogom, bármennyi is legyen, majd csak akác után.

*

wr

• 1030
« Válasz #101 Dátum: 2018. Április 20. 08:55 »
Idézet
Nekem továbbra is az a kérdésem "wr" méhésztárshoz, és a többi fikázóhoz, hogy milyen alapon mondanak véleményt, amikor soha nem alkalmazták ezt a technológiát?
Nem kell bíbelődni szűkítéssel, serkentéssel.
Ez egy lehetőség. 
Tévedsz. Ez nem egy lehetőség, hanem egy kényszerű tévút amit létrehoztál a magad számára, aminek a miértjét senki nem érti. Szóval amikor "fikázással" találkozol, az az értetlenséggel egyenértékű. Már a múltkorában is próbáltam ezt elmagyarázni, kevés sikerrel.
Tekintsünk most el attól, hogy a családokat akácra már az előző év nyarában el kell kezdeni felkészíteni, és nézzük csak az adott évet, tehát van a család ami rendben kitelelt, veszteség nélkül, azaz megfelelő népességgel és élelemmel, és az anya is rendben van. Mi kell ahhoz hogy ez a család rendesen és gyorsan felfejlődjön? Hogy adottak legyenek a fejlődéséhez a körülmények.
Vannak olyan kaptárak amiben ezek a feltételek alapból megvannak. Meg van olyan is, a fekvő, amiben közel sem, ezért abban ezt a méhésznek kell biztosítani, egy csomó plusz munkával, beavatkozásokkal. Ráadásul hűvös időben, amikor bent kellene a meleget tartani, nem pedig kieregetni azt.
Nem értem, miért veszed azt fikázásnak, ha valaki erre felhívja a figyelmedet? Mármint arra, hogy a tavaszi fejlődés feltételeit egy arra alkalmasabb kaptárban sokkal egyszerűbb a család számára biztosítani. Illetve a feltételek alapból adottak, különféle beavatkozások nélkül is.
De mondhatnám a mézelést is. A család a mézet a fiasítás köré rakja, azaz fölé, és tőle jobbra balra. A fekvőben marad a köré, mert ugye fölé nem tudja. A rakodóban meg nem tudja köré, kizárólag fölé, amit utána onnan kényelmesen el lehet venni. A fekvő kaptár már akkor elavult volt amikor kitalálták, nem véletlen hogy sehol máshol nem használják, és hogy a világon a langstroth és a hozzá hasonló kaptárak az egyeduralkodók. Tudom, ők is hülyék, nem tudják hogy a fekvő mennyivel jobb...  :)

A másik tévedésedet is szeretném korrigálni, miszerint úgy gondolod hogy mi kevesebb mézet termelünk. Nem termelünk kevesebbet, sőt, ha azt nézzük hogy ki mennyit turkál a kaptárjaiban tavasszal, akkor az elvégzett munka arányában mi jóval többet termelünk.

Ha már kérdés, akkor én is kérdeznék néhányat.
1. Az önfényezésen kívül van-e valami oka, hogy egy olyan kaptárrendszert, méhészkedési módszert próbálsz a kevésbé hozzáértőkre ráerőltetni amit ha azok követni próbálnak akkor meg fognak szakadni, és örökre elmegy a kedvük a méhészkedéstől? Vagy mivel túl sokan vagyunk éppen ez a cél? Csak mert a szakmai érvelésed az harmatgyenge, és nem csak egy tapasztalt méhész számára.
2. Állítólag dolgoztál hunorral, bár fogalmam sincs hogy az valójában hogyan is nézett ki, meg hogy mit csináltál vagy nem csináltál vele. Hogy a bánatban lehet az, hogy egy arra jóval alkalmasabb kaptárban a családjaid nem fejlődtek fel, vagy ha igen nem tudtál velük rendesen termelni? Ez olyan, mintha azt akarnád megmagyarázni hogy márpedig a döglött ló csak alszik.
3. Nekem is volt fekvőm, így tudom, hogy ha a család nem érzi magát helyszűkében, akkor az NB keret alsó 3-4cm-es részét úgy kezeli mintha az ott sem lenne, tehát ott semmi nem lesz, sem fiasítás sem pedig méz. Nálad oda rakják azt a plusz mézet amit a hunorból nem sikerült kivenni?  :) Ezt azért kérdezem (szintén értetlenkedve) mert a hunorban bizony ha van nép (és van), akkor ott léctől lécig mennek a dolgok, tehát az alsó léc felett lévő sejtsorban már méz van.

Végezetül én nem szoktam az eredményeimmel kérkedni, de akácon nem nagyon szoktam üres sejtet sem találni a 3 fiókban, nekem ez elég, ettől többet nem is várnék a családjaimtól. Tudom, a 18-as fekvő 12 mézes keretében ettől csak több méz lehet...  :o  :D

« Válasz #102 Dátum: 2018. Április 20. 10:57 »
wr, egyet értek veled abban, hogy alapvetően arra kellene törekedni, hogy a méheket minél kevesebb alkalommal és a lehető legrövidebb ideig kezeljük. A szűkítéses módszer ennek a törekvésnek valóban ellentmond, de azért annyira nem drámai a helyzet, mint ahogy írod. Nálam, a melegépítményű 18-asban, az áprilisi időszakban hetente egy kaptárbontást kell elvégezni. Március 14-én szűkítettem a családokat 6 keretre. Ezt követően április 11-én nyúltam először a méhekhez. Ekkor a családok 90%-át a belső mézesvirágporos keret elé helyezett felkarcolt mézes kerettel bővítettem. Ezek olyan családok voltak, ahol a kijáró felőli keretben gyűlt a virágpor, utána 4 keret táblás, szinte léctől-lécig fias következett, majd a záró mézesvirágporos lép, ami elé betűztem a felkarcolt keretet. A szűkítőn túl pedig a család többi kerete található, amit látogatnak és gondoznak a méhek. Ez a bővítés egy hétre elegendő volt a családoknak. A maradék 10%-ékba tartoznak azok, ahol már a szűkítő előtti keretet is bepetézték az anyák, és azok is, ahol nem volt meg a 4 táblás fias. Tegnapelőtt megint bővítettem az állományt, de most két kerettel. Előre, a kijárónál lévő keret és a fészek közé bekerült az építtettő keret, míg hátra szintén egy felkarcolt petézésre alkalmas keret került. Most 5 táblás NB fiasnál jár az állomány. Azok, amik egy hete még túlfejlődők illetve lemaradók voltak, most kiegyenlítésre kerültek, így az állományom teljesen egyöntetű. Közben megindult a hordás, napi 1 kg körüli a gyarapodás. A nektárt a szűkítő mögötti keretekben terítik, tehát nem a fészket terhelik vele, de nem is nagyon tudnák mert tele van fiasítással. Jövő héten már műléppel és üres léppel fogok bővíteni, majd ott leszünk, hogy akácra zárom az anyákat és ezzel egyidejűleg teljes terjedelmében megnyitom a kaptárt. Ez akárhogy nézem, heti egy beavatkozás, ami szerintem nem mondható soknak. Egy-egy bővítés 5-7 perc alatt megvan, amibe az alábbi munkafolyamatok tartoznak:
- kaptár kinyitása
- takarás levétele
- méztéri keretek hátrahúzása (csúszósínen egyszerre az összes keret mozgatható)
- szűkítő hátrahúzása 2-3 keretnyi hely erejéig
- hátsó keretet kiveszem és megnézem, hogy van-e rajta fias, illetve mennyi a virágpor és van-e friss méz
- az előző héten berakott keretet már ki sem veszem, mert látszik, hogy táblás fiasítás van benne, és tele van dajkaméhekkel
- az egész fészket hátrébb húzom egy keretnyit
- megnézem a fészek első lépjét is, hogy táblás-e, ha igen, akkor előre megy az építőkeret
- összetolom a fészket
- felkarcolok egy szép mézkoszorús keretet és berakom a fészek mögé
- rátolom a zárólépet, visszatolom a szűkítőt és a méztéri lépeket
- takarás visszahelyezése
- kaptár zárása
- felírom a méhésznaplóba az adatokat

Bár hosszúnak tűnhet ez a munkasor, de a valóságban gyorsan megy, mint írtam 5-7 perc/kaptár. 50 családot kényelmesen megcsinálok egy nap 9-18 óra között úgy, hogy még meg is ebédelek közben és időnként leülök a méhes felett a tölgyfa alá egy kicsit pihenni, gyönyörködni a virágzásban és a méhek röpködésében. Ennél gyorsabban is lehetne haladni, de nem kell kapkodnom. Az állomány 90%-nál nem kell gondolkodni, szinte gépiesen megy az egész. Tényleg akkora munka ez, amit ne lehetne elvégezni? Arról nem is beszélve, hogy egy kiegyenlített, kontrollált állomány sokkal többet ér, mint az, ahol magára hagyva fejlődnek a családok. Mert mi van azzal amelyik túlfejlődik? Megrajzik, vagy rajzásnak indul. Mi van azokkal, amelyek nem fejlődnek jól? Lemaradnak és nem lesz belőlük termelő család. A megfelelően kezelt és kiegyenlített állomány nem indul rajzásnak, akácra eléri a kellő erősséget és szépen termel.

Az NB lépmérettel kapcsolatban még soha nem tapasztaltam amit írsz, hogy az alsó 3-4 cm-t nem használják. Most is tele van fiassal vagy mézzel, virágporral. Lehet, hogy gyengék voltak azok a családok, amelyeknél ilyet tapasztaltál.

« Válasz #103 Dátum: 2018. Április 20. 11:41 »
időnként leülök a méhes felett a tölgyfa alá egy kicsit pihenni, gyönyörködni a virágzásban és a méhek röpködésében.

"A tölgyek alatt
Szeretek pihenni,
Hova el nem hat
Város zaja semmi.
Zöld lomb közein
„Áttörve” az égbolt
S a rét mezein
Vegyül árny- és fényfolt.
         /Arany/

Egyet értek veled a tölgyek alatt tényleg jó lehet. De hidd el annak aki ilyenkor semmit nem csinál a méhekkel, neki sokkal kényelmesebb az élete. Egy átvizsgálás, majd kiegyenlítés, és méztér felrakás. Az az egy-egy bővítés nekem 10 napba telne ??? A haveromhoz éppen most indulok majd, mert 10-11 Hunoron van fiasa, és nem fog bírni a rajokkal. Hova szűkítene? ;D Nincs hova kiegyenlítenie, mert szétvetik a családjai a kaptárat.
Na de ki mit csinált ma a méhészeti munkák hiányában? Én például 60-80 centiméteres paradicsom palántáimat fattyaztam, és kötöztem. Uborkát vetettem. Jövő héten meg a méztér felrakás után el kell osztogatnom az összes retket a fóliasátorból, mert kell a hely a virágzó paprika palántának. Ez a hobbim. Aki erre jár bejöhet egy zsák retekért...Majd ha ezekkel végeztem, akkor megyek a méhekhez. Aki meg ráér, és csak hobbija a méhészkedés, az nyugodtan macerálja a méheit feleslegesen, és hülyítse társait a szakmai fogásokkal. :-X

« Válasz #104 Dátum: 2018. Április 20. 12:02 »
Párszor már megnéztem a YouTube-ra feltöltött előadásodat, sőt ki is jegyzeteltem, amit érdekesnek találtam a magam szempontjából. Most valóban mi dolgozunk többet, de akácon ez majd megfordul. Te a rajokat kapkodod, vagy túrod a családokat, mi meg figyeljük, ahogyan a szépen kiegyenlített, nem rajzó állományunk az akácon gyűjt.  :P

Nekem is a kert (veteményes és virágos) a hobbim, a méhek mellett.

Az Arany János idézet nagyon szép volt, köszönöm.