Méz árának megemelésére ötletek...

• 214 válasz
  • 83002 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Méz árának megemelésére ötletek...
« Válasz #165 Dátum: 2017. Február 17. 09:48 »
Hát figyelj Rangerkám , valami baj van. Ezt nem csak én mondom, csak én írom le.
 No most ezt tárgyalhatjuk egy hétig. Sajnos minden ilyen esetben csak egy gyógymód lehet, ha lehet. A régiből ki kell szállni, és újat alakítani.
 Ez az egész már annyira korhatag, elavult emberekkel teli, hogy ezen segíteni már nem lehet.
 Egyszerűen nincs változás. Ha valakit kidobnak az ajtón az vissza megy az ablakon. Most mondjam el, hogy kik azok? Egyet elárulok, úgy hívják Csuja László. Egyetlen embert tisztelek, a Buchinger Gyuri bácsit, aki fogta magát és ott hagyta őket végleg.

« Válasz #166 Dátum: 2017. Február 17. 10:07 »
Egyszerűen nincs változás. Ha valakit kidobnak az ajtón az vissza megy az ablakon. Most mondjam el, hogy kik azok?

A Cserényire, meg erre a Tomipapa nevezetűre is gondolsz? Szerencsétlenek, komolyan mondom, néha már megsajnálom őket. De hát ilyen a demokrácia, a cserényi banda megbukott.

« Válasz #167 Dátum: 2017. Február 17. 11:12 »
"elavult emberekkel teli, hogy ezen segíteni már nem lehet"

Csak nem?  :o

Rozsda marja a páncélját?

Ez csak felületi (mondhatni szépség hiba) vagy már a működését is gátolja (pl. a kezét nem tudja felemelni, ha valamivel nem ért egyet)?  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #168 Dátum: 2017. Február 17. 12:13 »
Egyszerűen nincs változás. Ha valakit kidobnak az ajtón az vissza megy az ablakon. Most mondjam el, hogy kik azok?

A Cserényire, meg erre a Tomipapa nevezetűre is gondolsz? Szerencsétlenek, komolyan mondom, néha már megsajnálom őket. De hát ilyen a demokrácia, a cserényi banda megbukott.

Na a másik oldalon is vannak, Baldavári például. De meg, egy fajta ez mind.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #169 Dátum: 2017. Február 17. 19:01 »
QUQURIQ !!!

Tisztelt Simon Zoltán Úr, művész nevén: Vivaldi!

Kicsit messzire megy a konkrét személyeskedésével, és az OMME nyílt közösségi oldalon való becsmérlésével, ami a       13 500 fő méhész egyesülete!
Ha ennyire nem tetszik az itt lét, húzzon el!
Annak ellenére, hogy Lánya volt az OMME mézkirálynője, (akit szintén méhészek választottak) aki az egyesületnek 1,5 milliójába került! A 13 500 méhész közül kinek a családja kapott 1.5 milliót? Simon család bezzeg büszkélkedhet! Még Őn sajnálja másoktól a Nemzeti  Programos  támogatást?
Gyönyörű!
Ez a 1,5 millió meg mind a magyar méhészek befizetett tagdíjából lett finanszírozva!
Tehát Simon Zoltán = Vivaldi, jobban tenné, ha inkább dicsérné, csak egy kicsit az OMME t!
Lánya legalább tett valamit a magyar méhészekért, és az OMME ért, nem úgy mint az Apja!
Lányára lenne tekintettel, amiket itt összefirkál sületlenségeket a Méhész Klubban!
Simon Zoltán, mint a Palóctáj Egyesület tagja, nem hozhat egyesületére ekkora szégyent, amit itt művel!
Mindenkit ócsárol. becsmérel, senki sem jó neki, sem a régi vezetés, sem pedig a mostani! Csak az Ő megmondtam én előre, meg majd meglátjátok…stb.
Azt is ugye előre megmondta, a lelkem, hogy nem a Bross fogja nyerni a választást…
…és lám csudát, az okos tojás látomásai beleestek az ágya alatt illatozó bilibe.
Simon Zoltán az észt annyira tudja osztani, hogy már neki nem is maradt?
A „zöldről” már kitiltották, itt sincsen keresni valója!

Méhésztársi Üdvözlettel: Kiskakas

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #170 Dátum: 2017. Február 17. 23:21 »
 Baldavári!
Én féltem az Omme-t. 25 éve benne vagyok.
 És arra a következtetésre jutottam, hogy nem véletlenül nem akartok mást is csinálni, nem véletlenül állítjátok fél lábra. Ugyan is, ha azt akarnátok, hogy stabilan megmaradjon, akkor próbálnátok keresni valamit ami független lenne az uniós támogatástól, és legalapvetőbb meghatároznátok egy célt, hogy hová akar eljutni, és ami biztosítaná a megmaradását a támogatás utáni időkre is. Miért? Mert az okos ember bebiztosítja magát. De ti akik most ott vagytok, csak szajkózzátok, hogy a támogatás nem szűnik meg soha, ez az egy dolog amit mind a két fél egyaránt szajkóz a saját megnyugtatására.
Szóval, megint az a paradox helyzet áll elő, hogy az aki támadja az omme-t, többek között a kuszasága és a rendszertelensége miatt, és azt javasolja, hogy tegyék rendbe, legyen átlátható, és, hogy a a tagság jobban magáénak érezze, hozzák közelebb a tagsághoz. Az meg pontosan, hogy védi az omme-t.
A másik fél meg, akiről úgy látszik, mint Dobó István az egri várat, hősként védi, az meg a kivárásra játszik, hogy majd csak lesz valami, addig is majd úgy csinálunk mintha csinálnánk valamit, elköltjük a pénzt, oszt kész.
 Az nem újdonság, hogy azt állítom, hogy sok nem oda való ember van ott. De én ezt nem azért mondom, /ellentétben veletek,/ mert én akarok oda menni, hanem csak azért mert úgy látom sok egymással ellenséges , begyöpösödött és bele fásult ember van ott, aki már nem oda való. Ezek az emberek és ti is beletartoztok, már nem tudnak megújulni és mást csinálni. Ti már leragadtatok az egymás utálatába és szapulásába. Ilyen a világon nincs máshol, mert természetes körülmények között legtöbben nem is köszönnének egymásnak, itt meg egy ugyanazon egyesületben kell kínlódnotok. Ez nem természetes és legjobb lenne ha mindenki egyszerre belátná, /természetesen tudom, hogy ez csak állom/ és elmenne haza magának méhészkedni, és átadná a helyet a fiataloknak. Akik itt vannak, csak tőletek nem férnek oda.

A másik téma a nemzeti program és a támogatások.
Abban biztos vagyok, hogy sokan egyetértenek velem, esetleg nem mondják ki, de a nemzeti program és a támogatások, már nem az ágazat hasznára, hanem a kárára vannak. Ugyan is ezek egyértelműen siettetik az ágazatot a szakadék felé.
 Ugyanis ki kell  mondani már végre. Magyarországra nem kell több méhész nem kell több méhcsalád, mert mézből túl sok van, és méhlegelőből kevés.
 Mindamellett kezdőkre szükség van, mert ők az ágazat jövője. De nincsen szükség negyven és ötven éves kezdőkre, csak és kizárólag fiatalokra.
 Ha akármilyen közgazdászt megkérdeznek az elmondja, hogy a támogatások mennyire torzítanak el egy ágazatot, ugyan is olyanokat is tevékenységre, esetünkben méhészkedésre invitál, akiknek egészen máshol lenn a helyük, mert ehhez a tevékenységhez semmiféle adottsággal nem rendelkeznek. Még is belefogtak.
 No már most ott ahol baj van, és itt elég nagy baj van az értékesítési oldallal, ott öngyilkosság a termelési oldal támogatása. És ebben bűnös az omme, mert ezt nem ismeri fel.
 Ezért nem pártolom én a nemzeti programot és a támogatást, és ezért mondom azt, hogy az omme átcsúszik a ló túlsó oldalára, és már nem az ágazat túlélését segíti, hanem halálát. Bezony.

Baldavári. Tudod időnként az emberbe benne van a gondolat, de kell valami, hogy kijöjjön belőle.. Most azért mondok neked köszönetet, mert ezt kihoztad belőlem. És én tényleg nem haragszom sem rád, sem másra személyesen. De a helyzet bizony az, amit én leírogatok, bár legyen az egy pár embernek kényelmetlen. És mindezt én valóban így gondolom. Mert maga az omme gondolata, az alapítók gondolata nem rossz, sőt kiváló. De az emberek akik benn vannak úgy tetszik, végérvényesen elrontották.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 17. 23:42 írta Vivaldi »

« Válasz #171 Dátum: 2017. Február 18. 03:30 »
Az Uniós mezőgazdaság nem tud versenyezni sem az USA sem a távol kelet mezőgazdaságával. Piaci alapon tönkremenne. Azonban stratégiai ágazat, nem szabad az élelmiszer tekintetében a külső függőséget egy adott szint felé emelni.
ERGO: valamilyen támogatás lesz.

A mostani mezőgazdasági támogatási rendszerben a méhészet a legkisebb ágazat. A támogatási rendszerből kihagyni nem jelent igazán megtakarítást.

Másrészt a méhek megporzóként hajtják a fő közgazdasági hasznot. Minél több van a méhekből, minél terheltebb a legelő, annál több méh jut a többi ágazati szereplő megporzására. Nekik annál jobb.

ERGO

1. Minden arra mutat, hogy jó sokáig lesz mezőgazdasági támogatás az EU-ban, és abban marad a méhészet támogatása.

2. A támogatásokkal szaporított méhek tömege a mezőgazdaság minden ágának jó, csak magának a méhészeknek okoz fejtörést.

Miért fejtörést?

Mert amikor kilógott a csupas s...nk a gatyából (no nem az elnökire gondoltam, hanem úgy általában), akkor milyen jó volt a támogatás a pörgetőre, pótkocsira, ...
Most, hogy az első generációnak már megvannak az eszközei, most már károsnak minősíted a támogatást. "Olyan ez, mint a zöldövezet: én már itt lakom, más ne jöjjön." Érzed az ellentmondást?

Az, hogy per pillanat vannak gondjaink, az persze gond, de a fürdővízzel a babát is kiönteni? 

Azok a gondolkodások, amelyek elkezdődtek a munkacsoportban errefele mozognak:
- ne lehessen túlterhelni egy facéliát, egy vándortanyát...
- ne lehessen "azonnal mindenkinek" támogatásokat kapni...

Vannak új lehetőségek a program felhasználására, csak bele kell gondolni:
- Nemzeti programból lehetne támogatni, hogy maga a méhész vizsgáltathassa a mézét: pl. fajtajelleget, virágpor összetételt.
- olyan kutatást finanszírozni, mint amilyet az Új-Zélandi MANUKA mézel tettek, lásd hova kúszott az ázsiója és az ára. Pedig semmivel nem jobb, mint a magyar akácméz. Csak annyival, hogy ott kikutatták már, miért gyógyhatású... És ezzel egyből azaz értékesítési oldalnak adnál lehetőséget.

Csak semmire nem jut idő, mert az összes vezető a kft-vel kell foglalkozzon. A jelennel nincs idejük foglalkozni, mert meg kell menteni a kft-t. Mindenki amatőr közgazdászt játszik és ötletel: legen cukor forgalmazás, legyen gyógyszer forgalmazás - ja az ne, mert macerás. Legyen gyógyhatású termék forgalmazás. Csak nem értik a közgazdaságtant. Amíg egy állatgyógyszertár palettájának kis részét képviseli a méhészeti termék, addig itt csak a méhészeti termékekből kellene a bért, a járulékokat a rezsit, fűtést kitermelni. Persze lehet bővíteni, bevesszük a ló gyógyszereket, de azt már csinálja a Cserényi... Nem fog átállni ide, hogy a haszon ne nála, hanem a OMMÉ-ban képződjön.

Miért nem vállalja a Cserényi Fáskerti páros, hogy vezeti és nyereségessé teszik a kft-t? Hátradőlve noszogatni könnyű. Az a baj, hogy a magánember tulajdonos már rég bezárta volna, mi meg egyesületként itt szenvedünk vele.

Sose fogja a kft azt a célt teljesíteni, amit a nagyok álmodtak. A legtöbb egyesület tagdíjakból él, nincs állami támogatás. Itt az volt az álom,  hogy ha megszűnne az állami támogatás, akkor majd ne csak az a 100 millió forint tagdíj bevétele legyen évente a OMMÉ-nak, hanem további 400 Millió is érkezzen évente a kft-től, mert akkor minden marad a régiben.

Szerintem teljesen rossz a gondolkodás: Ma a MA gondjával kellene foglalkozni. Ha majd nem lesz támogatás, akkor meg kell nézni, hogy a 100 Millió évente egy egyesületnek mire elég. Ha kell, majd kell más forrásokat keresni. Lehet, hogy akkor mindenki érzi majd, és mindent a kft-n keresztül fog vásárolni. Most nincs semmi ilyen. És azért megyünk a szakadék fele, mert egy nemlétező probléma megoldásával töltjük az értékes időt. KFT-zünk nullszaldós tervekkel.

« Válasz #172 Dátum: 2017. Február 18. 08:12 »
Akár milyen furcsa Vivaldi írásának vannak megszívlelendő részletei, bár alapvetően nem tudom eddig mit olvasott, amikor ezt írja:
".....és azt javasolja, hogy tegyék rendbe, legyen átlátható, és, hogy a a tagság jobban magáénak érezze, hozzák közelebb a tagsághoz."
A Fekete-Fehér Méhészklub pont ezért jött létre, és személy szerint, OV-n és Küldöttgyűléseken többször javasoltam ezt.
Általában egyedül maradtam, amikor az átláthatóságot követeltem, és már megunásig mondtam, hogy
"Nincs zárt ajtó nincs titok" egy közhasznú, szakmai civil szervezetben.
Te ekkor hol voltál Vivaldi?
Ennek ellenére tovább folyik a maszatolás, a méhészek félrevezetése, a Kft. dolgainak teljes titokban tartása.
Olyan érzésem támadt, mintha az elévülésre játszanának.
Addig amíg ezek a dolgok nem lesznek sportszerűen kitárgyalva, nem lesz BÉKE!
A béke alapja,(és a barátságé is ez) a korrekt elszámolás.
Ez a mai napig nem történt meg.
Be kell látnia az elnökségnek is, hogy az OMME nem az övék!
Bross megválasztása után elindult egy örvendetes változás, de a régiek egy részének továbbra is az a célja, hogy "Kistakácsot" eltakarítsák.
Mindig azt rótták fel nekünk, hogy az elmúlt vezetést demokratikus úton választották, mit hőzöngünk.
A mostanit is, így bele kéne mindenkinek törődnie, hogy a jelenleg tisztségviselők kaptak bizalmat.
A méz árát az OMME nem tudja befolyásolni.
Az iránymutatást én is hiányolom, de őszintén megvallva, ha a valóságot tárják elénk, akkor azt nem akarjátok elfogadni.
Úgy látom még mindig azon álmodoztok amit Mészi mondott.
"Lesz ez még 1.500 Ft-nál több is."
Mindenki ezt szeretné, viszont ennek alapja kínai hamisítványok Európából való kitagadása.
A mi kiváló mézünk nem árbefolyásoló tényező, sem a világpiacon, sem Európában.
Teljesen mindegy, hogy 5.000 tonna akácmézünk terem, vagy 15.000 tonna.
A 350.000 tonna EU polgárai által elfogyasztotthoz képest (benne 150.000 tonna kínai rizssziruppal), csepp a tengerben.
Azon kéne dolgoznunk, OMME-nak, az összes európai egyesülettel közösen, hogy a kiváló termelői mézek kerüljenek a fogyasztók asztalára.
Radikális megoldások nélkül pedig maradnak a "nyomott árak", mert a fogyasztók az "ócccsóóóó mézet" emelik le a polcokról.
Ebbe pedig tönkre fogunk menni, és a folyamat már el is kezdődött.
Vagy, van egy másik út, ami igen sajnálatos, mi is hamisítsunk?
Egyre többen azt vallják, a csalókkal versenyezni másként nem lehet.
Lassan kevésnek tűnnek a szép szavak, hogy ....termeljünk kiváló minőséget.
Sajnos ez az árban nem tükröződik, így a harc folytatódik.

Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #173 Dátum: 2017. Február 18. 08:39 »
A méz árának megemeléséhez nem a méhészeket kéne ...aszogatni a laborvizsgálatoknak, lásd pl.HMF, diasztáz stb. Hanem a mézüzemi mézhamisítást. Vagyis az alacsony flavonoid tartalmat, a jellegtelen, karakter nélküli, illó anyagok nélküli mézeknek nevezett cukorsűrítményeket kellene eltüntetni a piacról. Persze a gyantatechnológia nyomainak kimutatása is ugyanolyan vizsgálati elem legyen, mint a HMF.

Amig az OMME elnökségi ülésén egy ilyen téma felvetésén röhögcsélve személyeskednek, az elnök meg vakít, addig az OMME alkalmatlan érdekképviseleti munkára. Vegyük komolyan, hogy szar vezetést választottunk és gondolkodjunk el azon, hogyan lehet a helyzeten változtatni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #174 Dátum: 2017. Február 18. 08:50 »
"Sose fogja a kft azt a célt teljesíteni, amit a nagyok álmodtak. "

Véleményem szerint már teljesítette, hiszen úgy néz ki ezért is lett kitalálva, nagyon jól fizető ugródeszkául szolgált egy IB tagnak .
Mert két és fél év alatt megközelítően 20 milliót eltenni minimális munkával , veszteséget termelve, hát szerintem megkérdőjelez egy -két dolgot.

Üdv. jani bátya

« Válasz #175 Dátum: 2017. Február 18. 12:09 »
Olvastam!
Itt már sajnos másról van szó!

"Most, hogy az első generációnak már megvannak az eszközei, most már károsnak minősíted a támogatást. "Olyan ez, mint a zöldövezet: én már itt lakom, más ne jöjjön." Érzed az ellentmondást?"

Amikor egy ágazat már telített, és értékesítési gondokkal küzd. Nem tisztességes támogatásokkal, még több embert belecsábítani.  Más ágazotok esetén ilyenkor már a termelés csökkentését célzó támogatások voltak.  Például ültetvények felszámolására.
Egyébként az itt fórumozók zömének szerintem már megvoltak az eszközei régebben, mint a támogatások kezdete.
Ha már ellentmondásokról beszélünk,  a régiek önerőből hoztak létre méhészeteket, nem tolt a seggük alá senki tizen milliókat.

Igen, volt egy időszak amikor kiöregedő, kihaló félben volt a szakmánk, a méhészgyűléseken csak az ősz tarkókat lehetett látni de közben már eltelt húsz, harminc év, és átestünk a ló túloldalára.

Inkább ez olyan helyzet mint amikor a Titanik süllyedt, és a kevés mentőcsónak már nem tudott több embert felvenni, mert akkor a már bent ülők is odavesztek volna.

Nem kell ezért lelketlen gonosznak, számítónak gondolni a méhészeket, de akármennyire is szeretjük a szakmánk, amely többőnknek, akár hivatásunk és hobbink is egyben. A végén a lényeg mégis csak ott van, a pénz. Amely  kell a viz felett maradáshoz.

« Válasz #176 Dátum: 2017. Február 18. 14:52 »
Jelentős mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmezteti a méhészeket Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa sőt még le is minősíti a magyar méhészek mézet meddig hagyja még ezt az OMME??????????

« Válasz #177 Dátum: 2017. Február 18. 16:27 »
 Jelenleg még az sem tisztázott, hogy van-e ebben az OMME-nak  állásfoglalási kötölezettsége. Továbbá az sem, hogy kell-e érdekvédelmi feladatot ellátnia.
Lényegében most azt kellene tudni, hogy mi a valós helyzet a nyugat-európai méz piacon. Mert volt már példa rá, hogy az előző vezető megalapozatlan nyilatkozata, ellentétes volt a valós piaci folyamatokkal.
Több, független piackutató véleménye alapján lehetne valamit mondani.  De szerintem a tendencia valós, itt csak a mértéke lehet a kérdéses. Ez a hamis, és műgyantaszűrt mézek európai térhódításából következik.

« Válasz #178 Dátum: 2017. Február 18. 16:32 »
Lehet hogy, nem kap már külföldön sem ilyen áron.
http://www.vg.hu/gazdasag/bennragadhatnak-a-keszletek-a-magyar-meheszeknel-483215

« Válasz #179 Dátum: 2017. Február 18. 18:25 »
Vizsgálta már valaki azt a mézet, amelyet hazai kereskedőink kiajánlottak a nyugat-európai mézpiacra? Nem hiszem, hogy a világpiaci mézár alatt ilyen sokkal mégsem kellene a mézünk. Az éves exportunk most is 15-16000 t körül mozog, a méhészeknél pedig jelentős készletek vannak. Egy jobb évben is ennyi az export, egy rosszabban is, plusz a hazai mézfogyasztás, hát mennyi termett akkor?