Méhészeti programok

• 1150 válasz
  • 472947 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Méhészeti programok
« Válasz #960 Dátum: 2022. Január 18. 13:06 »
Akár mindenkinek (is) lehet igaza, na de nem szokott zörögni az a szokásos haraszt. Távol álljon tőlem hogy bárkit bármivel vádoljak, és nem is a kérdéses esetről nyilvánítanék véleményt, de. Beszéltem olyannal, aki találkozott már olyan emberrel, aki hallott már valakitől olyat, amit becsületes műlépes mesélt neki. És ez nem vicc. Ott a telefonszám a ződön, bárki felhívhatja a volt műlépest akitől olyan információk birtokába is juthat amitől netán még el is fog sápadni.
- Amikor beteszek egymás mellé 2db műlépet, az egyik a saját viaszomból van a másikat cseréltem, és az egyiket építik a másikat meg nagy ívben elkerülik, akkor az nem vírus. Vírus annál van aki ilyet állít...
- Amikor főzöm ki a sonkolyt, és dús fehér hab formájában úszik a tetején valami, na az sem vírus...
- Amikor bent a konyhában felmelegítek duplafalú edényben frissen kibontott műlépet, és amikor kiöntöm a viaszt akkor a saválló edény aljában ott marad valami gázolajszerű, WD40 szagára emlékeztető trutymó, na az sem vírus...
- Miért tegyek a kaptáramba olyan műlépet aminek kumafosz szermaradványa van, miközben én a szert a büdös életben soha nem használtam?
És ezek nem 25 éves történetek, hanem csak néhány évesek. Utána lehet járni, hogy a műlépnek törvényileg mekkora paraffin tartalma lehet. Már az is nagyon sok, és általában nem csak annyi van benne...
Szóval cseppet sem kell csodálkozni rajta, ha manapság már senki nem akar viaszt cserélni, hanem a sajátját szeretné visszakapni.
Az se lenne ördögtől való, ha a műlépet mielőtt megveszem ugyanúgy bevizsgálná a labor mint a mézemet eladás előtt. Mert akkor előbb utóbb csak kibuknának a machinátorok meg a keletről importált viasztételek.

« Válasz #961 Dátum: 2022. Január 21. 16:38 »
Tisztelt Méhésztársak!
2022.február 12-én szombaton, reggel 8 órától 10 óráig Szedresben az udvarunkban viasz-műlépcsere lesz.
Valamint kisebb méhészeti eszközöket (arcvédő, füstölő, keretdrót stb.) is vásárolhattok.
Mivel az összes nagy méhészti rendezvény elmarad, ezzel szeretnénk segíteni azoknak akik igénylik a viasz-műlép cseréjét.
Cím: Szedres, Garay u. 12.
Árak a mellékletben!

Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #962 Dátum: 2022. Január 21. 22:34 »
Köszönjük a Nagyernyei családnak ezt a lehetőséget! Nagy segítség. 👍👏

« Válasz #963 Dátum: 2022. Február 21. 16:13 »
Tisztelt méhészkedés után érdeklődők!
Szekszárdon INGYENES méhészképzés indul.
Akit érdekel, az tekintse meg az erről szóló hirdetést.

Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #964 Dátum: 2022. Március 06. 09:02 »
NA NE! Nem vagyunk elegen?-de hogy egy méhész hirdesse a konkurenciát?-mi ez?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #965 Dátum: 2022. Március 06. 09:59 »
Még mindig jobb egy "okos " konkurencia , mint egy tudatlan!

Képzeld! Megkeresett engem is egy méhészkedni vágyó. Segítek neki. Amit "Tudok" elmondom, megmutatom neki. Ennyit tudok tenni, talán a saját érdekemben is!

A Kaptárakat ,méheket, felszerelést nem én fizetem!!!! :) :)

Valahogy elkezdtük mi is!!! ;)

« Válasz #966 Dátum: 2022. Március 06. 10:27 »
Hasonló véleményen vagyok mint Oszkár!
Aki méhészkedni szeretne, úgyis nekiáll, de az nem mind1, hogyan.
A legrosszabb konkurencia a szakmai tudatlanság.
A méhegészségügyi felelősök nagy része azért vállalja a feladatot, hogy a saját méhészetének a röpkörzetében legalább biztonságban lehessen.
Az okos, képzett méhészektől sose féljetek!
Rengeteg egyéb buktató van ebben a gyönyörű foglakozásban, és sokan egyébként is lemorzsolódnak, vagy kiöregednek, és nincs aki tovább csinálja.
Aki fél a konkurenciától, ott valami baj van, gyenge a teljesítménye, vagy valami másért parázik.
Egyébként az egész földi élet a konkurenciáról szól, ha csak egyet emelek ki a kereskedelmet.
Tehát mindenki szebbet, jobbat szeretne eladni, hogy csak az övét vegyék.
A méhészkedés is folyamatos kihívásokról szól, elmúlt az az idő, hogy ......szótam a fővásárlónak...aztán mérte a mézet, vitte, pénz a zsebben.
Minőségi terméket kell termelni, és magas áron eladni.
Ehhez picit be kell csücsülni egy marketing tanfolyamra, vagy utána nézni, hogy is lehet mondjuk a propolisz kilóját 100.000 Ft-ért eladni.
Aztán innentől kezdve kit érdekel a konkurencia.
Nagyon elkényelmesedtünk.
Ja, a méhésztanfolyam fő csapás iránya a méhegészségügy!!!!!!
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #967 Dátum: 2022. Március 06. 11:48 »
Akkor sem értem az oktatás lényegét,nézzük csak,mekkora az országban a méh sűrűség?
Avagy minőségi áru termelés okán,propolisz termelés,mikor is van?-juli-augusztus hónap, atkairtás mikor is van?-juli-aug.-szeptember hónap,milyen szerrel?-na akkor milyen lesz a propolisz?-/csak gondolkodom,nem állítom/.Különben Attila légy szíves keresd elő,mit nyilatkoztál 2014 Május 5-én az oktatásról./A zöldön a dühöngőben is megtalálod/.

*

izso60

• 573
« Válasz #968 Dátum: 2022. Március 06. 16:12 »
Üdv.Uraim!
buksi!
(2014 Május 5)akkor más szelek fújtak,most semmi probléma nincs az ágazatba,nem kell már a kamera sem és minden nagyon szép minden nagyon jó........

« Válasz #969 Dátum: 2022. Március 06. 17:22 »
Buksi légy szíves emeld ide át, mert megfogadtam, hogy azt régóta nem olvasom, és sokkal nyugodtabb vagyok.
Tegnap is relaxáltam, egy nagyon jól sikerült retro discoban, Szekszárdon.
Ezt a hangulatot ami ott "rám ragadt" ne szeretném elrontani.
A propoliszt csak egy példának hoztam fel.
Izso60 ha észrevetted volna nem vagyok elnökségi tag, és ha javaslatomat leszavazzák akkor azt el kell fogadnom nekem is.
Egyébként ha észrevetted volna kicsit visszahúzódtam a méhészeti közélettől, mert nem célom a bíróságra járni.
Ha valakit azért feljelentenek mert azt állítja, hogy a növényorvosok gyakorlatilag rovargyilkosok, akkor óvatosabbnak kell lennem.
Ettől függetlenül mindent amit leírtam, vagy mondtam vállalom.
Ha a Zöldön olyant fogtok előkeresni amit 8 éve nyilatkoztam, azt is.
Változnak az idők.
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #970 Dátum: 2022. Március 06. 17:54 »
Üdv.Uraim!
"Változnak az idők"
Ezt írtam én is!
Egyébként nem zöldről kell azokat az írásokat "emelgetni"csak végig kell gondolni,emlékezni kell miket hordtál össze ezen a fórumon.
Ha nem működik a memóriád csak olvass vissza az írásaid között,találsz benne szakmai,szakmapolitikai furcsaságokat,ellentmondásokat amik egymás után olvasva megállnák a helyüket a gőzölgőbe,de sokszor a humor rovatba is

« Válasz #971 Dátum: 2022. Március 06. 18:39 »
Légy szíves idézd, és ne vagdalkozz!
Akkor tudunk értelmesen csevegni, ha van kedved.
Ha pedig piszkálni akarsz....tudod háború van, és vezényszóra kell cselekedni...PIHENJ!
És ha folytatni szeretnéd gyerünk a gőzölgőbe!
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #972 Dátum: 2022. Március 06. 18:51 »
A hír a zöldről!

" Dátum: 2014. Május 05. 21:05 »
Tisztelt Méhészek!
Szekszárdon három hete 38 méhészpalánta végezte el az iskolát.
Annyira beindult a méhészképzés, hogy állítólag most 40-en járnak az új kurzusba.
Ebből előbb-utóbb feszültség lesz. Az OMME-nak van erre kidolgozott stratégiája?
A mezőgazdaságnak nincs még egy olyan ágazata, amely támogatva termeli ki a saját konkurenciáját.
Nagyernyei Attila"

"Dátum: 2015. December 25. 10:12 »
Peter0001!
Véleményem szerint most nagyon nehéz elkezdeni méhészkedni, úgy hogy sikeres legyél.
Ezt kérdezed:
"Nem tudom mennyire zárt közösség a méhész közösség... :) remélem örömmel fogadja a fiatal érdeklődőket."
Az utóbbi időben tendencia, hogy a méhészek nagy része ellenségesen fogadja kezdőket, de nem reménytelen a helyzeted.
Ennek oka, hogy azonnal konkurenciát lát mindenki, és erre meg is van az oka.
Többször kielemeztük, és én is írtam róla, hogy rengeteg méhésznek segítettem, aztán jókorát alám rúgott némelyik. (Rám pakolt, árban alám ment stb)
Mivel nem tudom ki vagy ezt nem feltételezem rólad, de a méhészek ellenállása részben ebből fakad.
Tehát, volt olyan kezdő kolléga aki előtte nem látott méheket sem, elvittem egy 600 családos méhészetbe, ahol válogathatott a méhcsaládok között, hogy melyiket vegye, és rengeteget kérdezett.
Tavaly, vándorláskor kikelt magából, feljelentéssel fenyegetőzött, mert napraforgóra állítólag túl közel pakoltam hozzá.
...
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila"

Nézzük csak, mekkorát változott a világ! Keresgélhetnék még számtalan hozzászólásából hasonlókat.
Az előző vezetés alatt az oktatás is káros volt szerinte, most meg Ő hirdeti az ingyenes képzést.
Vajon mi lehet az oka? Van az a ...

" írta Nagyernyei Attila Dátum 2022. Február 21. 16:13 »
Tisztelt méhészkedés után érdeklődők!
Szekszárdon INGYENES méhészképzés indul.
Akit érdekel, az tekintse meg az erről szóló hirdetést.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila"

*

buksi

• 466
« Válasz #973 Dátum: 2022. Március 06. 19:11 »
Egy másik méhészeti fő program,az atkairtó szerek támogatása,gyári szerek apivar,bayvarol,apitraz,/műanyag hordozón/a vizsgálatok szerint hatástalan,töredéke a kibocsátott szer ami benne van,volt magyar szer,az a méheket is vitte,ennyit tud az OMME,
és csodálkozunk ha tele a viasz mindennel,és a méhek is.Elfogadom hogy tévedni emberi dolog,Attilának is,de évekig tévedni egy szervezetnek?-akkor a mezei méhészt nem kell elitélni ha igazságot keres valahol.

« Válasz #974 Dátum: 2022. Március 06. 19:11 »
Látom, és rendben.
De mint említettem azóta eltelt 8 év!!!!!!!
És valami megváltozott?
Igen, gyökeresen megváltozott.
Nézzük meg 2014-ben a méhészetek számát, és a mostanit.
Ha lesz időm beemelem ide, de azóta történt egy komoly átrendeződés, sokan felhagytak a méhészkedéssel a sorozatos kudarcok miatt.
A számok magukért beszélnek.
És még több külső tényező is megváltozott!
A Covid mindenképpen rávilágított arra, hogy az élelmiszert előállítóknak (nemcsak méhészek) igen megéri termelni, mert óriási rá a kereslet.
A mostani háborúval senki nem kalkulált, de gyanítható, hogy Ukrajnában nem a méhészkedés lesz az elődleges tevékenység az idén.
Arról nem is beszélve, hogy akik most járnak suliba nem főállású méhészek kívánnak lenni, hanem keresetkiegészítésként szeretnék ezt csinálni.
Egy szó mint száz az akkori hirtelen létszámmegugrás erősen megtorpant, sőt komoly visszaesés tapasztalható.
Akkor azt láttam jónak megjegyezni, most pedig ezt.
És mivel benne vagyok a képzési programban mindent elkövetek annak érdekében, hogy békében illeszkedjenek be majd azok akik elkezdik valóban a méhészkedést.
Úgy emlékszem az egyharmaduknak most is vannak méhei, de mivel ingyenes a tanfolyam becsücsültek meghallgatni.
Egy biztos a méhegészségügy a könyökükön fog kijönni!
És még valami.
A 24 tanuló 3 megyéből van.
Ha suli nélkül kezdik el szerintem sokkal rosszabbul járunk.
Ehhez a képzéshez az OMME-nak semmi köze!
A felnőttképzés keretében végzik a tanfolyamot munkaidő után, szabad idejükben.
Közben teljesen egyszerre tettem fel hozzászólásomat Buksival, így kiegészítem a magamét egy kérdéssel.
Tettél javaslatot az OMME-ban, hogy mi a problémád?
Kiabálni, kritizálni mindenki tud.
Lépni kell!
Ja, hogy az macerás meg munkával jár?
Nagyernyei Attila