Tisztelt Méhésztársak!!
Méhegészségügyi Konferencia volt ma Nyíregyházán, az egyik előadó Cserényi Péter volt.
Hogy is fogalmazzak, tényleg nem kötekedni akarok, de embertpróbáló volt végighallgatni mindazt amit elmondott.
Nem azért ám, mert érdekfeszítő lett volna, ellenkezőleg le voltam döbbenve, semmi de semmi újdonság nem volt mondanivalójában. Semmiféle terv, vagy egy pici változtatás, csak vissza a múltba amitrázt és a fumagilint favorizálása.
Egy pici előrelátást sem véltem felfedezni elképzeléseiben, felvilágosult körökben magától értetődő stratégiai cél a méz tisztaságának biztosítása. Ebből előadásából semmit nem lehetett érzékelni.
2016.-ban egy szakmai elnökhelyettesnek jóval színvonalasabb, átgondoltabb előadást kellene tudni tartani, oly nagy elvárás lenne ez?
Csalódásom mindezekben nem merültek ki, szóba kerültek a méhanyanevelők mint anyaszaporítók gúnyosan.
Itt aztán végleg betelt a pohár, eldöntöttem helyre rakom eltévedt gondolatait.
Azonnal nem, de az előadások végeztével lehetőség volt kérdésekre.
Meg is ragadtam az alkalmat megszóllítottam és aggályaimnak adtam hangot, kijelentéseivel kapcsolatban.
Tájékoztattam, hogy az amitráz már jelenleg is jelen van a viaszokban és a mézekben, az analitika pedig folyamatosan fejlődik egyre kisebb mennyiségeket mutatnak ki, tehát ez a megközelítés zsákutca.
Továbbá a szennyezett viaszok jelentős mennyiségben tartalmaznak (pl. PBO) hatásfokozót is, így akár egy jól irányzott amitrázos kezeléssel el lehet népteleníteni a méhcsaládokat.
Ezeket a tényeket figyelembe véve nem lehet hazaküldeni az itt megjelent méhegészségügyi felelősöket azzal az üzenettel, hogy védekezzetek amitrázzal, hagyjatok fel a hangyasavas vagy egyéb kezelésekkel.
A méhanyanevelők védelmében elmondtam, az OMME szakmai elnökhelyettese nem tehet ilyen kicsinylő kijelentést a méhanyanevelőkre gúnyosan, hogy anyaszaporítók.
Tájékoztattam az ott folyó komoly munkáról, és arról hogy segítségre lenne inkább szükség ezen a területen is.
Egyben felajánlottam a lehetőséget biztosítok részére, petéző méhanyákat és ígérem csak javára válhat tenyészetének.
Természetesen válaszolt, közben talán már rá is jött a hibákra, és már kiderült a méhanyanevelőkkel semmi problémája nincs..
Biztos vagyok benne, hogy megharagudott már ha eddig még nem tette, de meggyőződésem ha észrevesszük, hogy valami nagyon nem jó irányba megy kötelességünk azt jelezni és jogunkban áll megfogalmazni kritikánkat.
Elvégre a választott tisztségviselőink lennének értünk, nem pedig fordítva..
Ui. Hallgatva az előadását elcsíptem még egy-két mondatot amiből következtethető, hogy megpróbálnak kihátrálni majd az elnökjelöltek csatája küzdelemből.