.. raktárkereséssel voltak elfoglalva a sok eladatlan méz számára. Napraforgó után ez csak fokozódott mert mégtöbb eladatlan méz volt, pergetés serkentés vagy feletetés helyett otthagytak mindent.
Tudod Te már megint, hogy miket írsz? Olvasd vissza párszor amit írtál, ott fent. Beidéztem.
Attól még több méz volt mert bent hagyták a kaptárokban, nem pergettek? Ez minden logikával ellentétes még egy nem méhész számára is.
Valójában tudok egy dolgot ami annál nagyobb lesz, minél többet elveszünk belőle. Az a gödör.

Na tehát.
Nem voltak itt hatalmas készletek mézből, mert előtte évben is komoly méhpusztulások voltak, és bizony az akác is igencsak fagyott volt. A méhcsaládokat keresték akkor is, csak nem olyan vehemensen, mert nem volt jó méz ár. A nagyoknál voltak INKÁBB készletek, de a summát a közepes méhészetek adják, ők meg értékesítettek folyamatosan, volt méz a felvásárlóknak '23 tavaszáig. Aztán volt egy gyenge repce. Jött egy gyenge akác, persze kinek mi a gyenge és a rekord. A '22-ben betelelt méhcsaládok alig több mint a fele termelt akácot. A napraforgót meg nagyon sokan bent hagyták az igaz.
Én a Bionektárnak adtam el (meg háztól, meg hagytam egy évre valót). A felvásárlójuk folyamatosan keresi még most is a mézet. Az igaz, hogy vannak akik azt mondják, inkább kiöntik, de ennyiért nem adják. Azok igen kevesen vannak. Majd most eladják, mert kell a szörphöz...
Ahol atkavolt, ott máskor is volt, meg lesz is. Az a bent hagyott napraforgó viszont sok helyen
mézharmattal volt keveredve. Nálam is, meg nálad is Robi. Csak mint számtalanszor írtuk, mi kipergettük. Ezért maradtak meg a méheink. Viszont akinek ilyen telelőélemen kellett telelni a méheiknek, azoké ott van a kaptárfenéken lehullva, vagy üres a kaptár. Én ezt megírtam előre augusztusban a "ződön".
https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=5&t=79&p=184058&hilit=m%C3%A9zharmat#p184058Ebből a lényeg. Aztán nekem 111.
https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=20&p=184625&hilit=m%C3%A9zharmat#p184625Olyan híreket is hallok, hogy a méhektől megüresedett kaptárokból még azt a kristályos szalonna szerű lépeket meg sem látogatják a még élő családok méhei.
Amiért viszont elhatalmasodott a nozéma, az a hordástalan virágporszegénységet okozó aszály. Attól gyengék a családok, de szerencsére hihetetlen szaporodásukkal én úgy látom, hogy kezdik behozni a hátrányt. No persze én távol tartom magamat a szlovén, az olasz, az ukrán, az osztrák, a török, és különösen az "erdélyi buckfast" anyáktól. NEM VICC VÓT...
Üdv: Kira