A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065784 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3870 Dátum: 2025. Március 20. 16:21 »
Bennem ennek kapcsán mindig felmerül egy kérdés. Azok, akik ezeket a mérgeket gyártják, engedélyezik, szétszórják, azok vajon mit esznek? Azok honnan (melyik bótbu) vesznek olyan növényt, olyan húst, amibe ezek nem halmozódnak fel? Vagy el van ez intézve egy legyintéssel, hogy nekik ezek biztosan nem ártanak? Ha megveszek se értem.

Más. Mondjatok árakat. Elvisznek majd egy utánfutónyi családot, de árakról még nem beszéltem a vevővel. Nézegettem a hirdetéseket de nem lettem okosabb. Ami biztos, hogy a jelen helyzetben 35-ért nem fogok jó családokat eladni, annyira nem vagyok hülye. Meg a vevő se hülye annyira, hogy 3 keretes családocskákért adjon ennyit. Szóval kéne valami arany középút. Vagy visz gyenge családot olcsóbban, vagy visz jót de azt bőven 35 fölött.

« Válasz #3871 Dátum: 2025. Március 20. 19:05 »
A szép családokért simán kérhetsz 50.000 Ft-ot!!!!!!!!
Természetesen azt kell meghatározni mit jelent a szép család.
Van aki most megelégszik 1-2 keret fiassal, 3-4 léputca néppel, de azok maximum kölyökcsaládok.
Valamihez kell viszonyítani, ez egyesek szerint április 12 Gyula, vagy április 24 szent György napja.
Én átlagos évben ehhez szoktam viszonyítani a családok erősségét, ha május 10 körül indul az első akác.
Tehát április 24-re amelyiknél NB, vagy Hunor, KB mérten 6 keret fedett fias van az komoly termelő család lesz!
Ehhez lehet viszonyítani.
Ha ettől erősebb 1-2 fiassal, akár 60.000 Ft-ot is kérhetsz az idén, meg fogják venni.
Mindenki szeretne olcsón szép családokat, de ez most nem fog menni.
Akiknél meg szépek természetesen megkéri az árát, mert a kereslet óriási.
Még annyit szeretnék ehhez a hozzászólásomhoz írni, hogy az idén a természetes rajokra is nagy igény lesz, mert aki elvesztette az állományának egy részét, nehezen áll ellen egy "kóbor raj" befogásának.
Nincs azzal semmi gond, de nem szabad a saját méhészetünkbe vinni, és szigorúan műlépre ütni.
Majd ha fedett fiasa lesz, akkor megnyugodhatunk.
Az erőltetett szaporítás, és az idegen rajok befogása is kockázatos, remélem nem lesz igazam.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3872 Dátum: 2025. Március 23. 09:04 »

Van aki most megelégszik 1-2 keret fiassal, 3-4 léputca néppel,

(Van az a 700 családos, akiről beszéltél nemrég, Ő ilyeneket szokott venni. Pár léputcásakat. Azt mondják írta a facén, hogy ismét 700-at fog venni. Erről- ennyit!)

542-t néztünk át eddig. 41 kiesett. Nem ürült ki. Anyagondok. 9 léputcásakat is megszüntettem, nem mintha nem lenne nyomorék amit rá tudnék rakni, de legalább ad majd húst a szomszédoktól, mert van hova sajnos. Nem büszkélkedek azokkal  amit idéztem tőled fent. Rosszlábú anya, herét is petézik munkássejtbe stb. Az átlag 4 Hunor keretnyi fias. Vannak olyan családok ahol 7 kereten van fiasítás, minimum 50dm2 .

Tehát április 24-re amelyiknél NB, vagy Hunor, KB mérten 6 keret fedett fias van az komoly termelő család lesz!

Én nem tudom kiszámolni mennyi FEDETT fias lesz, vagy van. Mindig azt nézem mennyi fias van összesen. Ahol kikelt 2 keretnyi fias (3-4 keretből), az most a lépek közepén mára ismét fedett, körben meg minden korosztályú.
Szerencsére eddig van közel 100 amit gyengítenem kell, mert április közepén elindul Egyiptomba. Találtam háromnál a hetedik fiaskeret után a virágporos szélső (van ahol már mindegyikben van virágpor) keret alján a hereálcák között bölcsőharangot. Egy éve egy soron /40/ talán ha háromnál nem volt ez időben. Viszont még csak most pattant meg a völgyekben az akác. A déli domboldalakon van fagyott is. Az belelelt állomány közel 10 százaléka kiesik, a többiek egynegyede nem fog akácmézet termelni, de meg kell tartanom az állatjóléti miatt.
Viszont amiket hallok...Hát...

Üdv: Kira

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3873 Dátum: 2025. Március 23. 19:09 »
Szerintem a jó méhcsalád árakhoz nem elég hogy most jelentős pusztulások voltak, ahoz penge hordós árak is kellenek, az "aranykornak" meg úgyfest vége.
50-60 ezerért még olcsóbban is, teljes lépkészlettel kaptárostól lehet venni most.
A mézpiac miatt sokan abbahagyják, a pusztulások csak rátettek egy lapáttal.
Üdv:robi

« Válasz #3874 Dátum: 2025. Március 23. 19:28 »
Tegnap és ma a fiaméknál voltam...NYUGATON.
A Szigetközi Kézműves Vásárt minden évben megrendezik, hát oda is betévedtünk.
Hömpölygött a tömeg, rengetegen voltunk.
Három méhészhez mentem oda, mindegyik panaszkodott, hogy jóval gyengébbek a családok, de pusztulásuk 10 % körül volt "csupán".
Ők a virágporhiányra gyanakodnak.
A mézeik ára a nyugat közelségének köszönhetően...akácméz 4.000-4.500, virágméz 2800-3.500, hárs egyiknél volt ő 3.700-ért kínálta.
Én vastagbélbe töltött csípős szalámit vettem.
Nemrég amikor hazaértem felhívott egy felháborodott méhészkolléga, hogy gyerekkora óta méhészkedik, és az 5 konténerből 4-et bezárt, mit csinálnak az illetékesek?
Mondtam neki, hogy folyik a vizsgálat, de az én magánvéleményem, hogy ez a csapat sosem fogja kideríteni a valós okot.
Nem kívánom megindokolni, amikor kimondtam a véleményemet a csávázó szerekről, két évig jártam bíróságra.
Nem hiányzik egy újabb harc, nem azért mert besz@rtam, csak a bíróságon eltöltött időt inkább az unokákra tartogatnám.
Annyi igaza viszont volt az elkeseredett kollégának...ha ezt nem vizsgálják ki korrektül, simán megismétlődhet.
A sárgabarack úgy néz ki komoly fagykárt nem szenvedett, majd meglátjuk.
Sok méhésznek az akác meg mind1, fagyott vagy sem, a családok visszaépítése fontosabb.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3875 Dátum: 2025. Március 24. 08:59 »
Én úgy gondolom hogy a bajok gyökere valójában a mézpiaci helyzetre vezethető vissza. Nekem hiába mondja hogy "pedig mindent úgy csináltam ahogy szoktam.....", tisztelet a kivételnek de ez nem igaz.
Volt egész évben egy általános apátia, kinél erősebben kinél gyengébben de volt mert a jövedelmezőség a béka segge alá esett. Precíz atkairtás helyett raktárkereséssel voltak elfoglalva a sok eladatlan méz számára. Napraforgó után ez csak fokozódott mert mégtöbb eladatlan méz volt, pergetés serkentés vagy feletetés helyett otthagytak mindent.
Nem pergettek nem etettek mert minek?
Viszont akkorra már az atka nagyon látszott csak kezdeni kell vele valamit, nekifogott irtani ami a fél állományt már szeptemberre elvitte, nem birták ki a méhek késő volt.
Ezt nem kiraláltam hanem konkrétan 1 méhészet igy volt a tulajjal együtt.
Ha ő így volt akkor még sokan így járhattak, holtbiztos hogy sokan belesz@rtak.

« Válasz #3876 Dátum: 2025. Március 24. 09:20 »
Amerikában 63%-os a méhpusztulás, és Európa több országában is nagyobb mint nálunk!
Ezt főként nem az atka okozta!
Lassan ezt be kéne látni.
Korrekt vizsgálat szükséges a valódi ok kiderítéséhez.
Vannak kétségeim, hogy ez meg fog történni.
Nem azért mert nem akarják, hanem.....akinek a feladata lenne....
A gondolatmenetemet folytassa aki akarja.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3877 Dátum: 2025. Március 24. 09:34 »
Két telephelyem van. Az egyiken 120 családból 80 maradt, amiből kb. 40-50-ből lehet valami akácra. A másik telephelyemen a 30 családból mindegyik áttelelt és szép, erős, a legtöbbet akácig gyengíteni kell majd. A két telephely között a különbség csak annyi, hogy az egyik bent van a tájvédelmi körzetben, 2-3km-re a mezőgazdasági területektől, míg a másik a tájvédelmi körzet szélén van, 100 m-re a mezőgazdasági tábláktól. Nyilván ki lehet találni, hogy melyik telephelyen vannak gondok! Kaptártípus, család és atkakezelés ugyanúgy zajlik mindkét állományban, maximum egy-két napos eltéréssel. Mindig is jobbak voltak a mezőgazdasági területektől távol lévők, de ekkora különbség soha nem volt még. Ezek után nehéz másra gondolni, minthogy megint valamilyen mezőgazdasági beavatkozás okozta ezt a borzalmas helyzetet. Én nem hiszem, hogy a virágpor hiány, vagy az atka lett volna, mert akkor nem lehetne ekkora különbség a két telephely között.

*

Koki

• 222
« Válasz #3878 Dátum: 2025. Március 24. 09:44 »
.. raktárkereséssel voltak elfoglalva a sok eladatlan méz számára. Napraforgó után ez csak fokozódott mert mégtöbb eladatlan méz volt, pergetés serkentés vagy feletetés helyett otthagytak mindent.

Tudod Te már megint, hogy miket írsz? Olvasd vissza párszor amit írtál, ott fent. Beidéztem.
Attól még több méz volt mert bent hagyták a kaptárokban, nem pergettek? Ez minden logikával ellentétes még egy nem méhész számára is.
Valójában tudok egy dolgot ami annál nagyobb lesz, minél többet elveszünk belőle. Az a gödör. :)

Na tehát.
Nem voltak itt hatalmas készletek mézből, mert előtte évben is komoly méhpusztulások voltak, és bizony az akác is igencsak fagyott volt. A méhcsaládokat keresték akkor is, csak nem olyan vehemensen, mert nem volt jó méz ár. A nagyoknál voltak INKÁBB készletek, de a summát a közepes méhészetek adják, ők meg értékesítettek folyamatosan, volt méz a felvásárlóknak '23 tavaszáig. Aztán volt egy gyenge repce. Jött egy gyenge akác, persze kinek mi a gyenge és a rekord. A '22-ben betelelt méhcsaládok alig több mint a fele termelt akácot. A napraforgót meg nagyon sokan bent hagyták az igaz.
Én a Bionektárnak adtam el (meg háztól, meg hagytam egy évre valót). A felvásárlójuk folyamatosan keresi még most is a mézet. Az igaz, hogy vannak akik azt mondják, inkább kiöntik, de ennyiért nem adják. Azok igen kevesen vannak. Majd most eladják, mert kell a szörphöz...
Ahol atkavolt, ott máskor is volt, meg lesz is. Az a bent hagyott napraforgó viszont sok helyen mézharmattal volt keveredve. Nálam is, meg nálad is Robi. Csak mint számtalanszor írtuk, mi kipergettük. Ezért maradtak meg a méheink. Viszont akinek ilyen telelőélemen kellett telelni a méheiknek, azoké ott van a kaptárfenéken lehullva, vagy üres a kaptár. Én ezt megírtam előre augusztusban a "ződön".

https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=5&t=79&p=184058&hilit=m%C3%A9zharmat#p184058
Ebből a lényeg. Aztán nekem 111.

https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=20&p=184625&hilit=m%C3%A9zharmat#p184625

Olyan híreket is hallok, hogy a méhektől megüresedett kaptárokból még azt a kristályos szalonna szerű lépeket meg sem látogatják a még élő családok méhei.
Amiért viszont elhatalmasodott a nozéma, az a hordástalan virágporszegénységet okozó aszály. Attól gyengék a családok, de szerencsére hihetetlen szaporodásukkal én úgy látom, hogy kezdik behozni a hátrányt. No persze én távol tartom magamat a szlovén, az olasz, az ukrán, az osztrák, a török, és különösen az "erdélyi buckfast" anyáktól. NEM VICC VÓT...

« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 24. 09:48 írta Koki »

« Válasz #3879 Dátum: 2025. Március 24. 10:11 »
Repce alatt és végén nem volt virágporhiány mégis folyamatos emelkedést/ nosema spóraszám/ mutatott a mikroszkópos vizsgálat .  Szelídgesztenye virágzás végén táblás virágporos keretek a családoknál , mégis tovább emelkedett a nosema spóraszám .
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 24. 12:59 írta vitorlás »

*

Koki

• 222
« Válasz #3880 Dátum: 2025. Március 24. 10:40 »
Van érdekvédelmi egyesületünk.

A nulla méhészeti érdekvédelem, illetve az OMME támogatást szétosztó hivatallá degradálása.
Felkellene egy olyan érdekvédelmi szervezetet állítani, aki a méhészek érdekeivel foglalatoskodik. Talán sikerülne engedélyeztetni a Fumagillint. Hallottam én már "szükséghelyzeti" engedélyeztetésről (neok). De minek kiabálok én, eddig csak ellenséget szereztem vele magamnak. Meg az élő Neo is.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3881 Dátum: 2025. Március 24. 11:40 »
A napraforgó végére gondoltam, azt otthagyták, ennyi pénzért nem veszik ki és nem fognak dolgozni etni pl, az munka idő és pénz.
Az usában nem tudom mi a helyzet, még itthon se igazából, csak a közvetlen környezetemben, azok meg hemzsegtek az atkától már tavaly nyáron, ezt viszont láttam.
Még nagyjából megvoltak első ránézésre,  de minden kivett kereten volt pár méh amin kint ült az atka, olyankor azoknak a családoknak vagy egész méhészetnek  sz@rral meszeltek. Ez így is lett.
Nehéz itt másra gondolni, ettől sokkal siralmasabb őszök is voltak már, mégse pusztultak a méhek.
Máshol mi volt nem tudom, de itt ez, erre mérget innék mert láttam.

*

Koki

• 222
« Válasz #3882 Dátum: 2025. Március 24. 12:15 »
Tehát ami napraforgóméz bent maradt, az nem növelte az eladásra váró készleteket.

Vegyük már ketté!
1. Atkásak voltak, azoknak meszeltek.
2. Megvannak, csak gyengék. Minél öregebb nálam a család anyája, annál kevesebbet petézett augusztusban. Gondolom másoknál is.

« Válasz #3883 Dátum: 2025. Március 24. 13:37 »
Ezt írta adamez2:
"Ezek után nehéz másra gondolni, minthogy megint valamilyen mezőgazdasági beavatkozás okozta ezt a borzalmas helyzetet."
Bizony, ezzel a gondolattal nem vagy egyedül!
Sokan gondolják ezt így.
Esetleg a mézben vagy a virágporban megtalálnák (ha még nem bomlott le) azt amire gondolunk, a gazdáknak lenne miről beszélniük.
Ma este Szekszárdon 18 órakor a gimiben pont hasonlókról lesz szó. (Mester Károly előadása, a belépés díjtalan!)
Mi megyünk néhány méhésszel.
Mit gondoltok mitől van az embereknél a sok vastagbél daganat, gyomor, bél probléma?
Szerintetek az intenzív növényvédelemnek ehhez semmi köze?
https://medicarekorhaz.hu/blog/mi-a-crohn-betegseg/
A profitorientált világban már az emberek egészsége sem számít, csak dőljön a lé....
Valami olyan dolog tizedelte a méhcsaládokat ami szinte mindenkit érint.
Nem fokozom tovább, de adamez2 megközelítése több mint langyos-meleg, ez már FORRÓÓÓÓÓÓÓ
Nagyernyei Attila

« Válasz #3884 Dátum: 2025. Március 24. 23:35 »
Mester Károly szerint a gyomirtó a fő bűnös !