A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065709 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3855 Dátum: 2025. Március 15. 08:09 »
Igen, így már érthető!
Egyébként mindig vissza szoktam olvastatni az újságíróval amit mondok, most ez elmaradt.
Akkor nézzük mi a valóság?
Én mit is mondtam?
"Vannak olyan méhészetek ahol a méhcsaládok 80%-a elpusztult."
Az elejét....véletlenül kifelejtették.
Remélem nem így lesz a végelszámolásnál.
Mást nem tehetek, csak sajnálom, és ha véletlenül máskor is megkeresnek, újra ragaszkodni fogok ahhoz, hogy olvassák vissza.
Régebben még e-mailban is elküldték, akkor nem történhetett ilyen baki.
Tegnap az egyik megyei piacon odaléptem egy méhész kollégához, aki minden évben adott el méheket.
Azt mondta az idén is szeretne.
Kérdeztem tőle olyan jók, mert sok helyen vannak gondok?
Válasza....még nem néztem.
És mennyiért érulod?
"55.000 magyar forintért."....volt a válasza.
Legyen szerencséje.
Apró információ.
Bross Péter tegnap jött meg Brüsszelből, a  Copa-Cogeca (európai termelők érdekvédelmi szervezete méz-méhész munkacsoportja) 3 napos konferenciáról.
Gyakorlatilag az összes országban óriási gondok vannak, a mértékéről nem számolnék be, majd biztos mondja.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #3856 Dátum: 2025. Március 15. 18:27 »
Sziasztok!
Ez esetben én elfogadom Attila válaszát, hogy nem általános 80 %-os veszteségről nyilatkozott, hanem esetiről. Aki nyilatkozott már újságnak, tapasztalhatta, hogy nem garantált az, hogy pont azt írják le, amit ő mondott. Nálam sem a cikkben leírt helyzet tapasztalható. 80- ból kettő anyátlan lett, egy elpusztult. Általában gyengék a családok. Baranya.
Üdv: Attila

« Válasz #3857 Dátum: 2025. Március 15. 19:42 »
Itt 100ból 4 anyátlan volt, pusztulás nincs, bár amilyen kondiban vannak az siralom. Január közepén nagyon szépek voltak, február közepére viszont úgy elnéptelenedtek, mint állat. Van néhány 3 keret páron, sok 4-en, még több 5 kereten, kevés 6-on, kb 2db 7-en. Ez van, ezzel kell főzni.

« Válasz #3858 Dátum: 2025. Március 16. 20:56 »
Azért ez az időjárás megint "kihegyezi" a családokat.
Keddre felénk reggel -3 fokot, délutánra +5 fokot mutat.
Kapaszkodhatnak a gyenge családocskák, a jobbak simán viszik az újabb akadályt.
Utána már szép időnek mutatkozik, talán megjön a valós tavasz.
Előző hozzászóló Gábor1985 látom 3-4-5-6 és 2db családja 7 keretpár soron van.
Ha ezek alacsony keretes rakodóban (1/2 NB) kaptárban indulnak akkor 3-4-5 ös pároknak rendkívül rossz a hőgazdálkodásuk, sokkal jobban fejlődnének 1 fiókon.
De ez az én véleményem, az meg az ő méhészete.
Ebben a szélsőséges időjárási körülményben, amikor egyszer 22-23 fok van, majd pár nap múlva fagy, és csupán +5 fok, rendkívül megviseli a családokat.
Természetesen most a gyenge, esetleg közepes családokról beszélek, a jókkal nem is kell foglalkozni, azok megoldják.
Nekem az idén sajna nem sok ilyen van.
Akik zacsis sziruppal serkentenek-itatnak, nagyon jól teszik!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3859 Dátum: 2025. Március 17. 13:06 »
"Akik zacsis sziruppal serkentenek-itatnak, nagyon jól teszik!"

Akik ilyenkor -meleg takarásban- békén hagyják a méhcsaládokat azok teszik jól.
Fontos a melegvizes itató, mi már legalább 3 hete működik így a jobb időben már hozzászokhattak a méhek.

« Válasz #3860 Dátum: 2025. Március 18. 08:41 »
Talán csütörtöktől megjön a valós tavasz is, mert egyelőre nálunk ismét tél van.
Hó, és hideg.
A gyenge, néhány léputcás méhcsaládoknak(?) ismét egy nagy akadályt kell leküzdeniük.
Hétvégére kiderül miből lehet építkezni.
Azért ez sem hétköznapi, hogy néhány napja +22 fok volt, ma reggelre meg hó, és nálunk -3.
De néztem az időképet, -6, -7 sem volt ritka.
Szerintem a mandulaszüret megvolt, mivel a mandulafák teljes virágzásban voltak, és a korai sárgabarack is megérkezett.
Kíváncsi leszek  kaptárbontásnál a méhek ezt az időjárási hullámvölgyet, hogy reagálják le.
Gyanítom, hogy a petézés ismét megtorpan.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3861 Dátum: 2025. Március 18. 16:47 »
Ilyenkor van nagyon nagy jelentősége szerintem a konténer fűtésének.
Úgy van beállítva, hogy 8 fok alá nem mehet a hőmérséklet, ha az alá hűlne akkor bekapcsol a fűtés.
Az elmúlt év tapasztalatai: ez így nagyon jó.
A jó családoknak nem kellene, de nekem soha nincs olyan tél végén.

Nem ismerem a penészes keretet, a meszesedést, a lucskosodást, de nozémával sem küzdök.
Viszont a meleg vizes itató nélkülözhetetlen, mert a fűtés miatt száraz a kaptár, nincs lecsapódó pára, és 12-14 fokban is kijárnak ha süt ha fúj.

*

Apis

• 192
« Válasz #3862 Dátum: 2025. Március 18. 17:03 »
Talán csütörtöktől megjön a valós tavasz is, mert egyelőre nálunk ismét tél van.
Hó, és hideg.
A gyenge, néhány léputcás méhcsaládoknak(?) ismét egy nagy akadályt kell leküzdeniük.
Hétvégére kiderül miből lehet építkezni.
Azért ez sem hétköznapi, hogy néhány napja +22 fok volt, ma reggelre meg hó, és nálunk -3.
De néztem az időképet, -6, -7 sem volt ritka.
Szerintem a mandulaszüret megvolt, mivel a mandulafák teljes virágzásban voltak, és a korai sárgabarack is megérkezett.
Kíváncsi leszek  kaptárbontásnál a méhek ezt az időjárási hullámvölgyet, hogy reagálják le.
Gyanítom, hogy a petézés ismét megtorpan.
Nagyernyei Attila
Ahol a sárgabarackot leszüretelte a fagy, gyanús, hogy az akácot is. De ne legyen igazam.

« Válasz #3863 Dátum: 2025. Március 18. 18:58 »
Veszti1982-nek külön köszönöm a hozzászólását!
Miért?
Mert ez gyakorlatias, a tapasztalatait teszi közkinccsé.
Viszont van aki már január óta fűti a családokat, de erről már megvolt a véleményem.
A mostani fűtést jónak tartom, különösen azért mert holnap haj hajnalban kemény fagyra készülhetünk!
Ja ja.
Mínusz 6-12 lesz hajnalban.
Ma megint a gyenge, és néhány életéért küzdő csapatot (családot akarattal nem írtam) meglestem, de még mid bírja az időjárás kihívásait.
És láss csodát!
+7 fokban néhány bátor még virágporral is jött haza.
Még mondjátok, hogy a méhek egy egy csodálatos teremtései a világnak?
Ez adjon minden méhésztársamnak erőt, akik most komoly veszteségeket szenvedtek.
Ma felhívtam egy műlépkészítőt...hát mit mondjak?
Nála valóban lecsalódik, hogy óriási a gond.
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #3864 Dátum: 2025. Március 18. 20:52 »
 Lehet ilyent kérdezni? Akinek kisebb a téli vesztesége ő hogyan védekezett atka ellen? Mivel? Mikor? Mire figyelt  a legjobban? Köszönöm.

*

Berci

• 317
« Válasz #3865 Dátum: 2025. Március 19. 07:05 »
Azt gondolom, hogy az országos probléma gyökere, alapvetően, nem az atka elleni védekezés milyenségében van, hanem az augusztusi virágporhiányban.
A kérdésedre válasz: Júliustól szeptemberig hetente 1x szublimáltam és szeptember végén zárkáztam. Majd több okból is, többek között azért, mert gyengéknek találtam őket, összeraktam a családok kb. 1/3-át. Így is 10% lett a veszteségem.

*

wr

• 1013
« Válasz #3866 Dátum: 2025. Március 19. 07:44 »
A veszteség mint fogalom többféle képpen is értelmezhető. Nekem konkrétan olyan, hogy téli veszteség nem volt, amikkel gond volt azok vagy anyátlanok voltak, vagy herepetéző anyások illetve volt 2 olyan amiben 1,5 keret méh volt, ezeket egyből felszámoltam. Vannak még 3 keretesek, ezek egy része össze lesz rakva, a többi meg majd meg lesz erősítve a jókból.

Akác-szotyi közt nyomtam egy sorozatot furettóval. Természetesen, minden egyes családnál néztem a hullást, amelyiknél nagyobb volt azokat felírtam. Szotyi után két sorozat szublimálás, őszig elosztva, a két sorozat között szünettel.

Komolyabb veszteségek szerintem ott voltak, ahol nagyon felborult a röpkörzetben a virágpor legelő és a családok száma közti egyensúly. Ahol sok méhcsalád van egy telephelyen, szárazságban meg nincs elég virágpor ott bajok vannak, meg lesznek is, mert szirupból nem fognak tudni fiasítást nevelni. Nálam azért jobb a helyzet mint amiket olvasok, mert a két fiókos teleltetésnél sok virágpor marad az alsó fiókban amit nem élnek fel azonnal, abból olyankor is van még amikor másnál már szinte semennyi sincs a kaptárakban, esetleg egy kevéske a téli készlet alatt.

« Válasz #3867 Dátum: 2025. Március 19. 07:46 »
Nekem meg erről az a véleményem, hogy az igazi ok sosem fog kiderülni.
Miért?
Mert már az előttem lévők is megfogalmazták, hogy összetett problémáról van szó, ami sajna összeadódott.
De nem mindenhol.
Bizony vannak szép méhészetek, de ők vannak kevesebben.
Engem az zavar, hogy van néhány magát szaktekintélynek hívő kuruzsló, aki azonnal az atkát hozzák ki fő bűnösnek.
Senki nem állítja, hogy a problémák között nincs szerepe, de mint látható Berci hozzászólásából is, ettől többet ő sem tudott már megtenni.
Simán lehet egy alattomos növényvédő szer a kiváltó ok, amire rátetéz a hosszú bezártság a januári fias megindulása után.
Biztosan benne van az igazság az okfejtéseinkben, de ma nincs senki aki tutira megmondja a frankót.
Mi ebben a veszély amitől tartanunk kell?
Ha nem derül ki a valós ok, akár meg is ismétlődhet.
Azt gondoljuk, hogy mi mindent jól csináltunk, aztán mégsem.
Sok méhész bent hagyta a napraforgó méz javát, mondván.....ennyiért középső új felfelé, nem adom le.
Úgy érzem  a hozzászólásokból,  hogy náluk van a nagyobb veszteség, de itt is vannak kivételek.
Tehát a telelő élelem nem lehetett százas, de erről is beszéltünk.
Én is csináltam olyan fotót a minap, hogy a kaptár szélére húzott zugépítményt felbontva mintha kristálycukor lenne a sejtekben.
Szerencsétlenek ezt nem tudták feloldani, mert a keretekben is ez volt.
Ez a családom a fenékdeszkán végezte, és van neki még 5 társa amelyik így járt, de mástól is kaptam hasonló képeket.
És, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, azok a méhészek akiknek több telephelyen van az állományuk, kórusban mondják, hogy iszonyú nagyok a különbségek a telephelyek között pedig mindent úgy csináltak.
De ismét Bercire hivatkozok, honnan tudjuk, hogy mindenhol egyforma mennyiségű-minőségű virágport tudtak gyűjteni?
És kezdhetünk mindent elölről.
Ma reggel sok helyen -8-9 fok is volt.
Ez sem hiányzott, sem a méheknek, sem a most virágzó növényeknek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3868 Dátum: 2025. Március 20. 10:16 »
Mivel húsz éve söprik a problémát a szőnyeg alá az persze egyre nagyobb kupaccá / összetetté / válik !

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3869 Dátum: 2025. Március 20. 14:36 »
Amióta nyomják a f fejűek az uniós kémiát, mer az milyen jó, hogyne....csak lassan már semmi bogár nincs a határba eltűnnek, meg az onkológiák nyakig vannak emésztőrendszeri daganatosokkal. Nem nagyon izgatja ez a köpcöst, a fényeselmélyű kárpátok géniuszát és rablóbandáját, legalább nem kell nyugdíjat fizetni nekik
Üdv:robi