Nekem meg erről az a véleményem, hogy az igazi ok sosem fog kiderülni.
Miért?
Mert már az előttem lévők is megfogalmazták, hogy összetett problémáról van szó, ami sajna összeadódott.
De nem mindenhol.
Bizony vannak szép méhészetek, de ők vannak kevesebben.
Engem az zavar, hogy van néhány magát szaktekintélynek hívő kuruzsló, aki azonnal az atkát hozzák ki fő bűnösnek.
Senki nem állítja, hogy a problémák között nincs szerepe, de mint látható Berci hozzászólásából is, ettől többet ő sem tudott már megtenni.
Simán lehet egy alattomos növényvédő szer a kiváltó ok, amire rátetéz a hosszú bezártság a januári fias megindulása után.
Biztosan benne van az igazság az okfejtéseinkben, de ma nincs senki aki tutira megmondja a frankót.
Mi ebben a veszély amitől tartanunk kell?
Ha nem derül ki a valós ok, akár meg is ismétlődhet.
Azt gondoljuk, hogy mi mindent jól csináltunk, aztán mégsem.
Sok méhész bent hagyta a napraforgó méz javát, mondván.....ennyiért középső új felfelé, nem adom le.
Úgy érzem a hozzászólásokból, hogy náluk van a nagyobb veszteség, de itt is vannak kivételek.
Tehát a telelő élelem nem lehetett százas, de erről is beszéltünk.
Én is csináltam olyan fotót a minap, hogy a kaptár szélére húzott zugépítményt felbontva mintha kristálycukor lenne a sejtekben.
Szerencsétlenek ezt nem tudták feloldani, mert a keretekben is ez volt.
Ez a családom a fenékdeszkán végezte, és van neki még 5 társa amelyik így járt, de mástól is kaptam hasonló képeket.
És, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, azok a méhészek akiknek több telephelyen van az állományuk, kórusban mondják, hogy iszonyú nagyok a különbségek a telephelyek között pedig mindent úgy csináltak.
De ismét Bercire hivatkozok, honnan tudjuk, hogy mindenhol egyforma mennyiségű-minőségű virágport tudtak gyűjteni?
És kezdhetünk mindent elölről.
Ma reggel sok helyen -8-9 fok is volt.
Ez sem hiányzott, sem a méheknek, sem a most virágzó növényeknek.
Nagyernyei Attila