A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065953 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3795 Dátum: 2025. Március 02. 19:54 »
Ezt írja Koki(Molnár Jenő) február 28-án:
"De mi a gyenge? Nálam a 6 léputcás gyenge. A hetesből majd lesz valami, mert kap erősítést. Viszont hiányoznak a faltól falig családok a 12-es Hunorban."
Szerintem meg a 6 léputcás sosem gyenge!
Az lesz a pont jó.
Nem rajzik, nem "agyal", nem gondolkodik, dolgozik ezerrel.
Azért február végén a faltól-falig 12-es Hunorban megnéztem volna.
Nekem 27 évig voltak Hunor méhcsaládjaim, de faltól-falig csak március végén szoktak lenni.
A tanítómesterem, néhai Takler József messze Földön irigylésre méltó méhész volt, de sosem láttam nála ilyen bomba családokat.
Bár neki az volt a család amelyik a felső léctől, az alsó lécig takarta a lépet.
Addig szűkítettük amíg az nem teljesült.
Ha éppen 4-5 lépet "fogtak" akkor sem aggódott.
Csak legyen valós léputca.
Ha az alsó kijárón benéztem ott csüngtek a méhek a keret alján!!!!!!!!!!!!!!
Az a léputca!
Mindig mondta, hogy...gyerek a méheket ne fölülről nézd, hanem alulról!
Azt megnézném, hogy 12 Hunor lépet február végén így takartak valaha is a méhek.
Az olyan 8.5 NB lép.
Ez csak a mesében van!
Ettől függetlenül Molnár Jenőt tisztelem, nagyon ügyes jó méhésznek tartom, és szívesen elmennék hozzá!
Nemrég jártam náluk a kolbász fesztiválon egy koncerten, de akkor neki nem volt alkalmas a találka.
Nos nézzük mi nálam a helyzet?
Hááááát...
Olyan 10-15 % veszteségem van eddig, é sok "legatyásodott".
A méhészetemről kb. 1 hónap múlva tudok véleményt mondani, akkor derül ki mennyivel tudok termelni, de nem vagyok rájuk büszke.
Január közepe után a mogyoróról bomba hordásom volt, minden méhcsaládom mozgott a tartalékokkal együtt, majd jött a február, amikor gyakorlatilag nem tudtak repülni.
Sok család enyhe nozema fertőzéssel küzdött, aminek még ma sem látom a végét.
Azonnal bevetettem a tiltott szert, és hamarosan másodszor is csorgatok.
Nem keresem az okokat, annak örülök, hogy legalább vannak méheim.
Tegnap felhívtam a legjobb barátomat, aki 40 éve a vándortársam.
Kérdeztem tőle milyenek a méhek?
Visszakérdezett, hogy kint leszek e?
Mondtam igen, mert Mohácson busó járás van, ilyenkor sok mézet tudok eladni.
Kijött.
Kérdezem tőle...mizu??
Válasza...ne is mond, ott volt mellettem az asszony amikor telefonáltál, nem mertem mondani...az összes elpusztult!
Mi történt?...kérdeztem.
Mondta, hogy már ősszel gyengébben voltak, de telelkőpesek.
Az utolsó fiast kivilláztam, atka alig, és füstöltem egy zárót.
Január közepe után mind repült, most egy sem.
38 családdal telelt, nem volt nagy méhészete.
Szeretném a fentiekhez hozzátenni, hogy egy kiváló méhésztársról beszélünk, a maga módján profi.
40 év alatt sosem pusztult el egyetlen méhcsaládja, anyátlan is néhány szokott lenni.
Nekem ő volt az etalon!
Azért van egy magánvéleményem az estéről, remélem nem olvassa írásomat.
Amitrázzal betelelés után sosem kezelünk, kemény szer, a noezema elviszi a méheket.
Próbáltam, senkinek nem javaslom.
Hát így állunk méhésztársak!
Akinek legalább közepes az állománya, húzzon  a nyakkendője csomóján egyet!
És ez Molnár Jenőre is igaz!
További szép estét méhésztársak.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 03. 07:32 írta Nagyernyei Attila »

*

Berci

• 317
« Válasz #3796 Dátum: 2025. Március 03. 07:09 »

Azonnal bevetettem a tiltott szert, és hamarosan másodszor is csorgatok.

Attila! Legalább annyi eszed lehetne, hogy nem írod le a fórumon!

« Válasz #3797 Dátum: 2025. Március 03. 07:26 »
Köszönöm a figyelmeztetést, de leírták már előttem sokan mások.
Vállalom a felelősséget, hogy csorgatással sosem kerül egy mikronnyi sem a mézbe!
Akkor van gond (ahogy leírták előttem) ha valaki szirupba keveri, és eteti.
De.
Az a magánvéleményem, hogy így is minimális az esélye (vagy semmi) hogy a mézbe belekerüljön.
Ettől függetlenül igaza van Bercinek.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3798 Dátum: 2025. Március 03. 08:14 »
"Olyan 10-15 % veszteségem van eddig, é sok "legatyásodott".

"És még le meri írni" Mondta nekem anno!! 

Na látod ezért nem kell mások felett "pálcát törni"! 

Nekem van egy eltántoríthatatlan véleményem a veszteségek okáról(tapasztaltam olyan 8 éve)

A vírusokra gyanakodom, az ELŐZŐ ÉVI atkafertőzés hozadéka!    DE, lehet tévedek! ::)

Ahhoz,hogy konkrét véleményt lehessen mondani ismerni kellene azaz előző évben alkalmazott kezelési technikát beleértve a serkentéstől ,étetéstől a virágpor pótlásáig. Részletesen mindent! 

*

Koki

• 222
« Válasz #3799 Dátum: 2025. Március 03. 08:50 »
Szerinted a 10-15 százalékos veszteség az olyan nagy probléma Oszkár? De sokan elégedettek lennének vele.
Régi könyvek szerint a 10% normális. Nekünk nem szokott lenni veszteségünk az anyátlanságon kívül, de 20 évvel ezelőtt nálam is voltak pár százalékos pusztulások tavaszra, de akkor még tudtuk mi a tél, a hó és a fagy, meg beteleltük azt is amit nem kellett volna. Nekem csak azért volt néha elpusztult családom, mert nem vettem észre amikor az anyátlant lerabolták, aztán éhen veszett. Lépekben a sok belebújt méh....borzalom. Ma ha ilyen van, az első meleg napon megtalálják, aztán én is felismerem.
 Vírus?  Írod. Csak még azzal senki nem találkozott. Aztán lehet, hogy sok méhésznél nincs is elhullás, pusztán a vírus miatt kijárási tilalmat vezettek be.
Fogadjunk, hogy augusztusban az idén mindenki kipergeti a vegyest ha ismétlődik a száraz mézharmatos év, és fel fog etetni szépen, mint régen!!!

Üdv: Kira

*

neo

• 1000
« Válasz #3800 Dátum: 2025. Március 03. 10:48 »

Vírus?  Írod. Csak még azzal senki nem találkozott. Aztán lehet, hogy sok méhésznél nincs is elhullás, pusztán a vírus miatt kijárási tilalmat vezettek be.

Jenő, tudom, hogy Te egy nagyon nyakas ember vagy. Megyőzni olyan dolgokról, melyek szabad szemmel nem láthatók, Téged nem lehet. Nem állítom azt, hogy ez nem jó stratégia, mert azon a szinten az irányok meghatározása egészen biztosan helyes. Csak tudod, amikor a "szabad szemmel" történő észlelések között nem található különbség, és mégis egyik helyen elpusztulnak a méhcsaládok, máshol pedig nem, akkor a valódi ok ennél mélyebben van. Sok esetben a vírusok szintjén. Vírusokat hidd el elektronmikroszkópon már rengetegen láttak a saját szemükkel is. A korszerű génszekvenálási technikáknak, meg a PCR-nek köszönhetően pedig olyan apró-cseprő különbségek is láthatóak, amit még én sem tudtam volna elképzelni, amikor 40 éve ebből a tantárgyból vizsgáztam. Azt is meg lehet sok esetben mondani, hogy az ország egyik felében lévő állatartó telepen megjelenő vírus, melyik másik telepről származik. Ha van adat mindkét telepen előforduló vírusról.
A kijárási korlátozás pedig igenis működik. Ezért nem halt ki az emberiség  fele 20 évvel ezelőtt a SARS-tól, vagy a 10 évvel később a MERS-től. Akik ezekben a betegségekben megbetegtek, azok annyira betegek voltak, hogy az ágyban feküdtek. Nem kóricáltak reptereken. Azok kapták el tőlük a betegséget, akik nem használtak védőfelszerelést, amikor kapcsolatba kerültek velük. Ezért aztán a vírus halt ki, nem az emberiség. Amelyik betegség csak fél ezrelékes halálozást okoz (COVID Magyarország), az azért van, mert nem lesznek eléggé betegek tőle az emberek. Így hát kóricálnak a reptereken, és terjesztik. Hát ez ellen tényleg nem hatásos a kijárási tilalom. Csak amikor még nem tudjuk, hogy fél ezrelék lesz a halálos arány, vagy 500 ezrelék, akkor célszerű korlátozásokat bevezetni.

*

neo

• 1000
« Válasz #3801 Dátum: 2025. Március 03. 11:28 »
Még egy dolgot hozzátennék a vírus témakörhöz. Talán nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy a vírusok önmagukban nem képesek elpusztítani a méhcsaládot. Alapvezően az kell hozzá, hogy valami beinjekciózza őket a méh szervezetébe. Két ilyen injekciót ismerek. Az egyik az atka, a másik a Nosema. A kettő között az a különbség, hogy egy méhcsaládban atkából van a méhegyedek számának 0-10 százaléka, tehát 30000-es családnál max. 3000. Itt meg lehet szorozni azt, hogy egy atka hány méhet szúr meg. ha tízszer, akkor mindet. Nosema viszont milliószámra van. Tehát ez ennyi injekcióstűt jelent. Ugye itt az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esély, hogy lesz injekcióstű az adott méhegyedben. De a vírusnak is van egy külön útja. Nem feltétlenül akkor tud szaporodni, amikor a Nosema. tehát a két feltétel együttes megléte kell a betegséghez. Ha a Nosemat a kritikus időszakban ki tudjuk irtani, akkor hiába van vírus, de nincs ami beinjekciózza. Na ezért van központi jelentősége a fumagillinnek.
Ja, ha Jenő nem hisz nekem, itt van néhány link a méh vírusokról: https://viralzone.expasy.org/7956?outline=all_by_species
https://viralzone.expasy.org/2156?outline=all_by_species
Ez pedig a méhbénulás vírus egyik fehérjének kinézetéről: https://www.modelarchive.org/doi/10.5452/ma-jd-viral-08840

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3802 Dátum: 2025. Március 03. 12:25 »
"A vírusokra gyanakodom, az ELŐZŐ ÉVI atkafertőzés hozadéka! "

Akkor meg is van.    "Alapvezően az kell hozzá, hogy valami beinjekciózza őket a méh szervezetébe."

10-15 % veszteség nem sok abban az esetben ,ha tudod mitől van! Azt majd másképp csinálod legközelebb,de ha nem jössz rá mi okozta,akkor most 10 -15% ,legközelebb meg lehet 50-90 % lesz.

Beszéltem erről Jenővel . Nem lehet meggyőzni, amit Ő elgondol ott nincs más alternatíva. :)

PEDIG DE!! :D :D

Ebből én most kiszákol. Ezt a nagy veszteség kérdést majd megfejti aki akarja. ;)

*

Koki

• 222
« Válasz #3803 Dátum: 2025. Március 03. 13:45 »
Hogyne lenne vírus. Soha nem mondtam én ilyesmit. Most kel a paprikám. Majd ha valakit érdekel, elmondom hogyan lehet mozaikvírus ellen védekezni.
De milyen jól meglehet egyeseknek belőle élni. Bármit rá lehet fogni, mert ugye nem csak én nem láttam még.
Ugye nem baj, hogy nem vettem részt a coviddiktatúrában sem?
Engem nem oltottak be azzal, ami minden tiltakozásuk ellenére látszik az oltott embereken.
Kaptam én akkortájban a barátaimtól a fejemre, most pedig ugyanazokkal a kórságokkal szenvednek mint az átlag oltott. Ha nekem lenne problémám ma, akkor azt mondanám hülye voltam. Néhányan már mondják mekkora barmok voltak.
Átestem rajta, és azóta még csak egy náthám sem volt. Megkéne keresni kik állították elő!!! Á! Azt nem. Mekkora buli volt.
Viszont most is van egy valami vírus. Sorban halnak meg az emberek, és a temetkezési vállalkozó az egyik méhésznek akinek meghalt az édesapja (most az agydaganat a sláger) eléggé távoli időpontot adott a temetésre, mert nagyon sok a halott. Több mint a covid alatt!!!
Nade. Igen Oszkár. Ha én elgondolom, akkor az úgy is van, mert nem az ujjamból és a meseméhészektől szopom. Ha valamit elgondolok, akkor annak alapja nem mások összeollózott hülyesége, hanem a saját tapasztalatom, habár ugye más hibájából tanulni...
Tehát. Amikor Nagyernyei tényleg nemcsak a fát látja hanem az erdőt is, és látja abban az utat is, akkor én nem fogok vele vitatkozni, mert igaza van.
Akinél atkaprobléma volt, az már az ősszel kibukott NAGYRÉSZT, a többinél, aki a kisebbség, csak később ugyan, de azt vagy nem vette észre, vagy még mindig várja a méhek feltámadását.
A későbbi méhcsalád összeomlás a nozémának, és a rossz telelőélelemnek a következménye. Ennek előzményeit már többször leírtam.
Aki idealista, és tovább keresi a vírusokat, a kaptárelhagyásnak nevezett kitalációt és a hasonló elméletek tőgyén táplálkozik, annak el fognak veszni a méhei. Aki írtja az atkát jó hatásfokkal, építtet, ha kell serkent, nem etet marhaságokat a méheivel, nem macerálja őket, jó meleg kaptárral dolgozik, kiveszi a mézharmatos mézet és beetet időben cukorral, letakarja már ősszel vastagon a családokat, annak nem lesz problémája. Szép családokat ugyan nehéz találni az aszályos nyár után, de megvannak. Most persze lehetne itt méhészkönyvnek beillő hozzászólást is írni, és bővebben szólni a támogatott "tenyészanyag"-ról is, de miért keressek én magamnak ellenségeket?
Na meg arról is, hogy szépen haladunk az "egyutas" mézértékesítés irányába, amit mint tudjuk, csak kevesebb méhésszel lehet megcsinálni. Nem lesz itt Fumagillin. Működik az érdekképviselet. De kié?

Na igen Zoli a vírusok önmaguk nem képesek elpusztítani a méhcsaládokat, mint ahogy a nozéma sem. Azok az emberek haltak meg a covidban is és most is, akiknek valami egészségügyi problémájuk volt. Tudták vagy nem tudták, mindegy. Megelőzés. Jó táplálkozás, vitaminok, nem kedvezményes tömegzsír, Magyarország előre megy farhátra. Tehát olyan erőben kell tartani a családokat, amivel az egyéb kórokozók csak nehezen tudnak elbánni. Például én nem csinálok tartalékokat. Lerabolnák azokat. Van ennek hátulütője is, amikor a műrajnál mire odaérek, már 4-6 keret álanyás herefiasít van. Ezt elkerülhetném kölyökcsaládok készítésével, és később az erősítésükkel. Ha így csinálnám, fele családom sem lenne, mert a nap nálam is csak 24 óra.

Az a kijárási korlátozás egy akkora ökörség volt, hogy akik ezt kitalálták, már rég börtönben kellene ülniük. Nem lehet az állattartó telepek zárásához hasonlóan végrehajtani. Az emberből nehéz állatot csinálni, habár... Láttad Zoli azt a hivatalos dokumentumot, ahol lejegyezték a szerencsétlenek büntetési tételét? Majd ez írás végén felrakom a képet. Egymilliárd X10-től is többet pengettek a magyarok a bírósági költségekkel együtt. De ha én a méheimhez mentem-jöttem este 10 után, akkor írhattam magamnak egy igazolást, és már nem is vonatkozott semmi rám. Este 11-kor nyugodtan szedhettem a lucernát holdfényben a két nyulamnak a gyorsforgalmi szélé, egy autó sem volt az utakon. Otthon rettegett a nép a vírustól. A kutyával is elmehettem a Jóskáékhoz, meg a kocsmába is, csak elől be kellett zárni az ajtót. Ezt mind okos doktorok és politikusok találták ki, aki szintén nem tartották be az előírásokat, és jókat derültek a pórnépe. (Meg az okosabbja desztvízzel oltotta magát.) Bárhova mehettem, és mentem is, olyan helyre meg nem járok, ahol csak csatornán át lehet elpucolni, ha kiderül, a policia nem az esti buli része.
Aztán a maszk. Az volt a csúcs. Az rögvest megfogta a vírust. Besz@rás. Voltak hülyék akik még abban is aludtak otthon. Hagyjuk!

« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 03. 13:56 írta Koki »

« Válasz #3804 Dátum: 2025. Március 03. 20:51 »
Ma a Szekszárdi Méhészklubon érdekes beszélgetésekre lettem figyelmes.
Nem úgy kérdeznek a méhekről a mésztársak mint máskor!!!!
Hanem hogy?
Mennyit zártál be eddig?
Az előadó (Alex, Debrecenből a műlépes) elmondta, hogy egész Európában gond van a méhekkel.
Sajnos szomorú este volt a mai.
Megnyugtattuk egymást, hogy a neheze még hátra van.
Akkor látjuk majd, hogy mekkora is a probléma, ha megtörtént a generációváltás.
Addig meg lehet aggódni, hogy hol áll meg a %-os mutató.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3805 Dátum: 2025. Március 03. 23:42 »
A covid zárás nekem nagyon jó volt, olyan csendet én még nem értem meg mint ami akkor volt, érezhetően tiszta volt a levegő, és az ég emberek....olyan tisztának még sohasem láttam mint abban a 2 hónapban.
Üres utak jó levegő, amióta motorizáció van azóta a föld életében ilyen nem volt, mindig Sztálin elvtárs szavai juttak eszembe "nincs ember nincs gond" milyen igaza volt😂😂.
A covid óta már majdnem szinte rák járvány van, meg tüdőembólia meg hasonló finomságok a vérrögképződés miatt.
A méhek meg a méhészek miatt nem kell aggódni egy dekát sem, a természet időről időre leszabályozza hogy mennyi lehet mindkettőből.
Ezen kár rágódni mert úgyis így van.
Üdv:robi

« Válasz #3806 Dátum: 2025. Március 04. 08:01 »
Robi75 ezt írja:
"A méhek meg a méhészek miatt nem kell aggódni egy dekát sem, a természet időről időre leszabályozza hogy mennyi lehet mindkettőből.
Ezen kár rágódni mert úgyis így van."

Ezzel talán egyet is lehet érteni, csak ez a leszabályozás az utóbbi évtizedben egyre gyakoribb, a mostani meg egyenesen kemény.
És sok dologról, sok okról írogatunk itt, amiben biztosan az igazi ok is benne van.
Ami engem aggaszt, hogy a legatyásodott családok meddig "csúsznak" össze?
Tegnap hallottam azt is, hogy a maroknyi méheket a kollégák kiseprik nehogy egy kutatás kiinduló pontjai legyenek.
Szerintem jól teszik, de ha a vizsgálatoknál anyátlant fognak találni egy szép családnál, akkor viszont kár értük.
Nekem is van néhány ilyen nagyon gyenge, de a kijáróját annyira leszűkítettem, hogy egy méhecske tud csak rajta bepréselődni.
Eddig nem matatták őket, de még bármi lehet.
Ma kezdem a szűkítést, és akkor már többet fogok tudni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3807 Dátum: 2025. Március 05. 18:38 »
Azért nem mindenhol gyengék a méhcsaládok.
És én ezt már jó régen leírtam, hogy így lesz!
Magyarország déli határvidékén bizony vannak szép méhészetek!!!!!
Ez, hogy lehetséges?
Ezt előre beharangoztam, hogy így lesz!!!
Tehát a januári felmelegedés után az ország nagy részén jött a nagy pofon.
Mégpedig az, hogy a mogyoróról bomba hordás volt, majd egy hónap fogság a méheknek.
Kivétel az ország legdélebbi része, ahol februárban is többször tudtak tisztulni a méhek.
És ez perdöntő volt.
Ha januárban végig hideg lett volna, akkor most semmi gondunk nincs.
De vannak arról a vidékről szájhősök is.
Felhívott egy méhésztárs, hogy felénk milyenek a méhek?
Mondtam neki, hogy a méhészekből dől a panasz, én sem vagyok büszke rájuk, de legalább mevannak.
Kérdeztem....felétek?
Itt is sokan panaszkodnak.....volt a válasza.
És a tied?
Huhh...hogy is írjam?
Azt válaszolta....."Ez elég jó 10 NB lépet bundásan takarnak!"
Szó szerint idéztem a válaszát.
Mondtam neki, hogy én 42 éve taposom a füvet a kaptárak mögött, de március 4-én én még soha nem láttam ilyen családokat.
Valamikor Oldon néhai Bohner Péternél láttam ilyenkor bomba családokat Hunorban, de az NB-re átszámítva 7 keret volt, Hunorban akkor 10, de a szélsőt azok sem lepték az alsó lécig.
Kérdeztem tőle, hány fiasod van akkor most?
Jaaaa...nem szedtem szét őket.
Akkor, hogy a bánatos f@szban látta, hogy az alsó lécig csurig vannak a szélső lépek is méhvel?
Erről ennyit, és nem az irigység szólt belőlem.
Az enyémek jó ha ennek a felét takarják, de azzal is meg vagyok elégedve.
Én azt gondoltam, hogy csak itt a klubon vannak nagyot mondók, de ez mindent vitt.
Szomorú híreket viszont hallok annál többet, és a "buli" még el sem kezdődött!
Hol van még a generációváltás, amikor fellélegezhetünk.
A másik telefon már viccesebb, de jóval szomorúbb volt.
A mellettem lévő faluból hívott a kolléga, hogy milyenek a méhek?
Mondtam neki, hogy nem túl fényes a jelenlegi helyzet.
Áááááááááááá...nekem csak 1 gyenge van mindössze!
Mondom akkor nálad nincs gáz.
Válasza....az egy gyengétől az összes többi rosszabb, egy marok meg két marok méh az ami megmaradt.
Hát ilyen hírekkel tudok szolgálni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3808 Dátum: 2025. Március 05. 20:07 »
Azért mégis mire számított az, aki február elején virágporos lepényt rakott be? Vagy aki januárban kezelt atka ellen?
Tudom a probléma összetettebb ennél, de amikor ilyeneket hallok, sajnálom a méheket.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3809 Dátum: 2025. Március 05. 23:00 »
Február elején lepény??? Januárban atkairtás??😂😂😂mi az istenharagjának??
Kezét lábát eltörném a félnótásnak.

Üdv:robi