A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065616 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3135 Dátum: 2023. Október 16. 23:56 »
Tisztelt méhésztársak!

A napokban jutottam el csak a családok szűkítéséhez. 96-ból kb 50-ben zéró fiasítás. A többinél változó kiterjedésű fedett fias, van ahol csak tényleg néhány sejtnyi, de a legnagyobb is 2 fél keretben fél tenyérnyi. Néhánynál csekély mennyiségű nyílt és pete is van.
Lassan leáll minden anya, igaz én kivilláztam a fedetteket és kaptak egy löket oxálsavat, persze eddig is kapták 4-5 naponta, potyorásztak is az atkák, de úgy gondoltam ennyi kis fedettet simán beáldozok mindannyiunk érdekében.
 A nagyja 6 keretpárra van szűkítve, pár család 8-ra, vagy semennyire. Remélem így látom viszont őket majd tavasszal. Hétvégén szublimálok egy utolsót idén, aztán díjaznám ha nem fertőződnének vissza.
 Ti fújtok folyamatosan míg csak 1-2 atka hullik, vagy zárkáztok, esetleg villáztok?

*

wr

• 1013
« Válasz #3136 Dátum: 2023. Október 17. 07:24 »
Ahogy nincs két egyforma ember úgy nincs két egyforma méhcsalád sem. Nálam is van olyan is aminél még van nyílt fias is, meg olyan is aminél hetek óta nincs, és ennek nem az atka az oka, hanem egyszerűen másként viselkednek. Az egyik már reggel korán virágport hord, a másik ki sem dugja az orrát még délelőtt sem. Mondom kiürült a kaptár vagy mi van? Felemelem a tetőt, megkoppintom az oldalát és felzúgnak. Tehát ott vannak ők, csak úgy gondolják náluk már előrébb jár a naptár, vagy csak fázósabbak.
A fias legelőször a pároztatókban szűnt meg (igen, nálam ilyenkor is van még néhány), holott ott a legkisebb a népesség. Tehát nem a népesség mértéke okán szűnt meg, hanem mert egyedül abban nincs már helye az anyának petézni.
Ha megnézed a ma reggeli hőtérképet abból látható hogy az ország nagy részén volt fagy, vagy közel volt hozzá, szóval most már le fognak állni azok az anyák is amik eddig nem álltak le. Mi ezzel a baj. Az a baj, hogy ahol van még álca (nálam biztosan van néhány családnál mert járják az itatót), ott majd csak november elejére-közepére lesz olyan hogy fiasmentes állapot, és elvileg ennek beállta után kéne még két alkalommal szublimálni. Na én biztosan nem fogok, inkább maradjon meg pár atka de hidegben nem csesztetem a családokat. És biztosan fog maradni, mert a leg atkásabbaknál a hétvégén még pottyant 40-50db (a többségnél 0 vagy 7 alatt). Csütörtök-péntek környékére mutat még jó időt, akkor még szublimálok egyet és részemről vége, várom a tavaszt.
A villázással vagy a zárkázással szerintem már elkéstél 2-3 hetet.

« Válasz #3137 Dátum: 2023. Október 17. 07:28 »
Nos ennyit a hitetlenek hitelességéről.
Szánalmasok vagytok!
Amikor lehetőségetek lenne, hogy végre bebizonyosodjon mennyi marhaságot írtok, egyszerűen megfutamodtok.
Szó sincs arról, hogy én kételkedek abban, hogy vannak helyek ahol már nincs fias, leálltak az anyák.
Azért hívtalak benneteket, hogy lássatok VALÓS bomba családokat, és ne csak az elméletben kitalált dolgokat nyomjátok.
Gyakorlatilag olyan jövőbe látó észlényekkel küzdök, akik nem hajlandók a valóságot elhinni, sőt nem mernek eljönni, nehogy rájuk pirítsak.
Tudom gáz úgy megbizonyosodni tényekről, hogy ti pont az ellenkezőjét nyomjátok.
Ezért szerettem volna tiszta vizet önteni a pohárba, de ti inkább trollkodtok, nyomjátok a marhaságaitokat.
Oszkárnak komoly problémái vannak az olvasottak értelmezésével, így elszabadult ágyúgolyóként nyomja a süketeléseit.
Körtelefonról beszéltem, és arról hogy volt egy méhészpiknik.
Tehát én nem vettem rajta részt, nem főztem birkát, csak az ott részt vevőkkel beszélgettem.
Nézzük mit írnak a jóslásról, a jövőbe látásról a szakirodalmak.
"A jövőbe látás képességét nevezhetjük intuíciónak is. De mi is az az intuíció? Ez egy olyan képesség ami valójában egy belső hang vagy megérzés. Nevezzük még hatodik érzéknek is."
Oszkár mindezekkel rendelkezik, lehet kártyából is jósol, de ez itt egy méhészfórum ahol a valóságról megy az eszmecsere.
A látomásaitokat legyetek kedvesek valahol máshol kifejteni.
Mivel arról mondotok folyton véleményt, hogy mik vannak nálam, mik vannak azokban a méhészetekben ahova meghívtalak benneteket mert sosem jártatok ott, ez annyira ciki számotokra, hogy megkérlek benneteket ne züllesszétek tovább a Méhészklubot.
Végkövetkeztetés, és ez nem vicc!
Ha nem arról fogtok írni, hogy mit tapasztaltok a saját méhészetetekben (mondjuk mint Jankovics78), hanem arról, hogy mi van ott ahol sosem jártatok, sosem láttátok EGYELŐRE CSAK az írást fogom törölni, majd ha nem tértek észhez, jön a tiltás.
Ide olyanok írjanak akik a valóságot tárják elénk.
A jósokból elegem van!

Megértéseteket köszönöm.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3138 Dátum: 2023. Október 17. 08:26 »

Ha nem arról fogtok írni, hogy mit tapasztaltok a saját méhészetetekben (mondjuk mint Jankovics78), hanem arról, hogy mi van ott ahol sosem jártatok, sosem láttátok EGYELŐRE CSAK az írást fogom törölni, majd ha nem tértek észhez, jön a tiltás.
Ide olyanok írjanak akik a valóságot tárják elénk.
A jósokból elegem van!

Nagyernyei Attila

A saját méhesemben a múlt héten napi 1.5kg hordás volt... a saját méhesemben olyan anyák vannak, hogy egész szezonban kettő is elfér egymás mellett a kaptárban...a saját méhesemben májusi állapotok uralkodnak...

Attila! Ezt Te sem gondolod komolyan! 1. A homokozód szakmai színvonala pont azok miatt magas akiket most úgy gondolod, hogy megfenyegettél. 2. Stand up-olni fogsz. Ezzel még nem lenne baj, ha alapvető szakmai kérdésekben( pl szűkítés/tavaszi fejlesztés) nem írnál hülyeségeket. ( A bosszantó az, hogy a szakmai ellenérvekre mindig a termésátlagoddal és a 41 éveddel jössz. A termésátlagodat vagy elhiszem vagy nem. A munkám során naponta találkozok olyanokkal, akik 20-30 éve csinálnak valamit szarul, mert az alapösszefüggéseket nem értik. Nagyon jól megélek belölük.) 3. ez a Fekete- fehér fórum, ahol a méhészetről feketén fehéren lehet beszélni...erre most jön a cenzúra?! ejnye...

Ide rakom, mert le van kapcsolva a villany:

Nem az a gond, hogy te hülyeségnek tartod a tavaszi szűkítéses technológiát!

Ja és mielőtt az a kósza gondolatod támadna, hogy "könyvből beszélek", az idén 20 családdal kipróbáltam a szűkítést.

Klasszikusokat szó szerint, ha kérhetem... sehol sem írtam azt , hogy a tavaszi szűkítés hülyeség. Azt viszont több helyütt,hogy ahogy Te csinálod az úgy hülyeség.
Akkor kezdjük az alapoknál:
Február végén érdemes a családot annyi keretre szűkíteni amennyi keretet bepetézett az anya. Miért? Elsősorban a jobb hőháztartás miatt. Érted? Jobb hőháztartás! Ha nyitogatod a kaptárt elmegy a meleg. Másodsorban: a vizsgálatok szerint egy áttelelő méh 4 tavaszi méhet nevel fel. Ezért nagyon fontos, hogy minél kevesebb egyéb ( fútés, felesleges keretek gondozása stb stb)  munka háruljon az áttelelő népre. Ezt kétféleképpen lehet elérni. Vagy szűkítesz vagy akkora családdal telelsz be, aminek nem fog gondot okozni a többlet munka. A kevesebb munka kevesebb energiafelhasználás. Emiatt nem öregszik el olyan hamar a nép. (Észrevétlen generációváltás)
Namost...mikor kell bővíteni? Akkor amikor az anya a rendelkezésekre álló keretek 85%-át bepetézte. Ha előbb teszi meg az ember, akkor visszaveti a lendületet, ha később akadályozza az anyát. Mi kell ahhoz, hogy a bővítést kb eltaláld? Mondjuk az, hogy számolsz. pl 3 Hunor keret 24.000 sejt ( 85% kb.20.000)  Az anya februárban napi 1000-1500 petét rak le. (Átlag 1300) Akkor ebből logikus következtetés, hogy az első szűkítés után 2-3 hétig békén kell hagyni a családot. A tapasztalat az, hogy nyugodtan békén lehet hagyni március végéig, de Neked a "békénhagyás" ismeretlen fogalom. Amikor az anya bepetézte a rendelkezésre álló helyet,akkor lehet/kell bővíteni. Praktikusan egy kerettel. 8000 sejt. Ez nem azt jelenti,hogy 4 nap múlva okvetlenül tovább kell bővíteni, mert a lerakott peték kikelnek és van még 15% tartalék hely a rendszerben, ami azt eredményezi, hogy praktikusan 7-10nap múlva lehet a következő bővítés. Mivel ősszel normálisan feletetett az ember, így etetni nem kell, mert a család fogyasztása, a szűkítés miatt, meglepően kevés illetve, ha elfogy a szűkítőkőn belül a méz, akkor ott vannak a szűkítőn kivüli keretek. (Ahhoz,hogy oda eljussanak a méhek keretméretű szűkítő kell.) A szűkítőn kivüli mézet serkentésnek veszik ezért külön serkenteni sem kell őket. A fészek bővítés határa: anya maximálisan lerakott napi pete mennyisége X 21/22, azaz 2000(2500)x21/22= 42000-55.000 sejt. Ez Hunorban 6-7. Ennyi keretben azonban minden sejt fiasos. Semmi tartalék nincs. Egy hét hordástalanság és a család éhezik.
Remélem tisztán látszik, hogy a szűkítés ellenére 10-14 naponta bőven elég a kaptárt túrni. Egyszerűen a méhek viselkedése/fejlődés dinamikája nem teszi indokoltá. Aki ezt nem érti 41 év méhészkedés után azt csak sajnálni tudom...

Téged hol lehet meghallgatni?
Nagy tudásodat hol fitogtatod?

2009 óta évente 2x tartok 10-20 fős tanfolyamokat. Nem kevés pénzt fizetnek nekem azért,hogy a tudásomat átadjam. Piaci alapon tartom a tanfolyamokat nem pedig Nemzeti Programból osztogatott támogatásból. Tanítványaim dolgoznak Németországban,Svájcban, Mexikóban...az elmúlt 15 évben 12x segítettem a munkámmal a magyar korosztályos válogatottakat, hogy VB,EB és OB helyezéseket érjenek el.

Robi75! 1. a méhészet nem agysebészet, csak a méhészek gondolják azt. 2. Miért kellene vándorolnom? csak az a fasza gyerek aki vándorol? 3. ...és igen büszke vagyok arra, hogy a magam erejéből lettem senki...

« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 17. 18:54 írta Berci »

« Válasz #3139 Dátum: 2023. Október 17. 10:03 »
Berci!
Nem az a gond ha szakmailag nem értünk egyet!
Érted?
Nem az a gond, hogy te hülyeségnek tartod a tavaszi szűkítéses technológiát!
Érted?
Az a gond, hogy te nekem nem hiszed el a valóságot!
Érted?
Nekem pedig az a gondom, hogy álmodozol, és olyan dologról írsz véleményt amit sosem próbáltál, nem láttál.
Anno, Buchinger György amikor látta mit csinálok a Hunorba, azonnal meghívott előadónak a Méhész Mesterkurzusra.
Téged hol lehet meghallgatni?
Nagy tudásodat hol fitogtatod?
Vagy csak kritizálni, fikázni tudsz te is?
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3140 Dátum: 2023. Október 17. 10:58 »
Berci! A te kaptáraidba valőszínűleg te vagy a legjobb🙂, meg még pár "skodás" tüzel is😂😂....így erősen túlbecsülöd magadat és a tudásodat, fel se fogod mennyi mindent nem tudsz még.
Nem tudom hányszáz családdal vándolosz? (keretméret kaptár fajta édesmindegy) mennyi vidéket jártál már velük össze magyarországon? Az hogy te elhiszel egy átlagot vagy nem🤷‍♂️ hát....
A méhészkedést nagyon sokféleképpen, sok keretméreten és  annak variációin különböző kaptárakban lehet csinálni, teljesen más adottságú vidékeken is.
Mindegyikkel lehet igen jó eredményekkel is, pálcát törni nem lehet, se egyetlen keretméret se módszer mellett,  az képtelenség lenne.

Üdv:robi

« Válasz #3141 Dátum: 2023. Október 17. 11:58 »
EGYELŐRE CSAK az írást fogom törölni, majd ha nem tértek észhez, jön a tiltás.

Szerintem legyen ez a végszó! Én lekapcsoltam a villanyt. Szevasztok!

« Válasz #3142 Dátum: 2023. Október 17. 16:24 »
Nagyon jól teszed!
Te is egy szövegkörnyezetből ragadtad ki a lényeget.
Mert ez így kerek, egész!
"Ha nem arról fogtok írni, hogy mit tapasztaltok a saját méhészetetekben (mondjuk mint Jankovics78), hanem arról, hogy mi van ott ahol sosem jártatok, sosem láttátok EGYELŐRE CSAK az írást fogom törölni,..."
Nagyernyei Attila

« Válasz #3143 Dátum: 2023. Október 18. 09:17 »
Na én biztosan nem fogok, inkább maradjon meg pár atka de hidegben nem csesztetem a családokat. És biztosan fog maradni, mert a leg atkásabbaknál a hétvégén még pottyant 40-50db (a többségnél 0 vagy 7 alatt). Csütörtök-péntek környékére mutat még jó időt, akkor még szublimálok egyet és részemről vége, várom a tavaszt.

December közepe vége fele az utóbbi években nálunk mindig van pár napos felmelegedés (ÉNY), amikor van ideje a bent lévő élelmnek is felmelegedni így biztosan fellazul a fürt azt kár kihagyni.

*

neo

• 1000
« Válasz #3144 Dátum: 2023. Október 18. 19:03 »

Ezt már eljátszatta veled a Főni Neo-val.
Nekünk több eszünk van, és nem vagyunk olyan naivak mint Neo Úr.
(Bocsánatot kérek Neo-tól, nem szerettem volna megbántani, de másként ezt nem lehet elmondani, remélem megérti!)
Értem én, de szerintem mások nem értik, mi motivált engem. Említettem már a Rapoport-féle Tit-for-Tat nevű programot. Érdemes utána olvasni. pl. itt: https://eta.bibl.u-szeged.hu/3787/2/letoltheto%2010_2bonus%20lecke.pdf

Nos, ha érthető a stratégia, akkor Bross Péter ugye kooperált akkor, amikor meghívót küldött. Azt ugye ebből eldönteni nem lehetett, hogy ez most valódi együttműködés-e vagy megvezetés. Hagyjuk, hogy elmondja a mondókáját, aztán szépen elhal a dolog. A Tit For Tat értelmében ekkor nekem együttműködési kényszerem lépett fel, hiszen a rossz válasz az elutasítás, azaz a TFT nómenklatúra esetében a versengés lett volna. Tehát biztosan a vesztes  útra léptem volna.
Jelenleg mi a helyzet? A másik oldal van lépési kényszerben. Választ kellene adni arra, hogy akár logikai, akár jogi szempontból hibás az általam javasolt lépés. A miniszter által feltett kérdés azt sugallta, hogy nem értette meg, mit mondtam.  Ezért a főállatorvosnak írásban is elküldtem. Tehát mondani kellene vagy egy igent, vagy egy nemet. Bármelyik válasz a kooperáló stratégia lenne. A hallgatás viszont a versengő stratégia. Tehát ez azt jelenti, hogy amíg nincs válasz, addig nekem nincs együttműködési kényszerem. A TFT értelmében. Lehetek továbbra is ellenzéki. Az idő viszont halad. Válasz híján pozíció vesztés lehet az eredmény. A szó szoros értelmében is.

*

neo

• 1000
« Válasz #3145 Dátum: 2023. Október 19. 10:56 »
Ma az OMME-nak a következő levelet küldtem el.

Tisztelt Cím!
A soron következő Küldöttgyűlés napirendi pontjaként szeretném javasolni a következő határozat elfogadását.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagsága arra kéri Nagy István agrárminiszter urat, hogy az Európai Unió Méz Irányelvének módosítása kapcsán  Magyarország  tagállami javaslata a következő legyen. A továbbiakban ne lehessen a különböző földrajzi származású mézeket mézkeverékként forgalomba hozni, hanem minden mézet a megnevezésében a származási ország feltüntetésével kelljen jelölni. Pl. Magyar akácméz, Kínai vegyes virágméz, stb.
Indoklás: A forgalomba hozatal előtt nincs lehetőség teljeskörű mintavételre, hanem csak szúrópróba szerű mintavételre, illetve a hamisítási módszerek folyamatos változásait a felderítési módszerek időbeli késéssel követik. A hamis mézek forgalomba hozatal előtti kiszűrése így igen kicsi valószínűséggel történik meg. A valódi mézek minőségének megóvása csak a keverés tiltásával oldható meg. A mézkeverékek előállításával a rendszerből a fent részletezett okok miatt nem kiszűrhető hamis mézek a valódi mézekből is hamis mézet hoznak létre. Ezt a problémát csak a mézek keverésének tiltásával lehet megakadályozni. Így a valódi méz valódi marad, a hamis pedig hamis.  A keverés lehetőségével viszont csak hamis mézek lesznek a piacon.  Ez az intézkedés önmagában jelentős mértékben csökkenti a hamis mézek mennyiségét, ha a rendszerben van valódi méz.

*

Apis

• 192
« Válasz #3146 Dátum: 2023. Október 19. 22:02 »
Végre. Illetve beperli az EU-t mivel a hamis mézeket nem ellenőrzi, ezáltal becsapják a fogyasztókat, ill. tönkretesznek egy ágazatot és ezáltal veszélyeztetik az EU beporzást. A per összege a magyarországi méztermés szorozva 1000 Ft-al.

« Válasz #3147 Dátum: 2023. December 22. 19:04 »
A "Hir les" rovatban megy a meccs az atkákról.
Nekem is volna némi megjegyzésem a témával kapcsolatban.
Az a tapasztalatom, hogy a "záró kezelés" akkor indokolt ha az utolsó gyérítéskor 50 vagy annál több atkát számoltunk.
Ugyanis a telelés alkalmával az atkák 50-70 %-a amúgy is elpusztul, kivéve ha Dr. Hegedűs Dénes szavaival élve, ....az anyák átfiasítják a telet.
Ha gond van a telelés alatt annak szembetűnő a nyoma.
A a fészket takaró fólia felhúzáskor nyugtalanok a méhek, ne adj Isten nozema "pöttyök" vannak a keretlécen, viaszhidakon.
Ez a nagyszámú atkára utal, ugyanis nyugtalanul telel a család.
Ha minden ok, a takaró felhúzáskor nyugodt a család, halk moraj hallatszik.
A kirepülések alkalmával minimális méhhulla van kidobva.
NB fészkű kaptáraknál ilyenkor szinte ijesztő a kaptárba való kukucskálás, mert a méheket alig látni, a mézkoszorú alatt vannak.
Ekkor legyünk nyugodtak, szépen telelnek a családok.
Aki nem biztos a dolgában, kezeljen.
Minden Méhésztársamnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
Nagyernyei Attila   

*

wr

• 1013
« Válasz #3148 Dátum: 2024. Január 04. 09:05 »
Csak halkan jegyzem meg, hogy tegnapi sétám során nem egy méhet és nem egy családnál láttam hazatérni virágporral a lábán. Ennyit a "záró kezelésről".

« Válasz #3149 Dátum: 2024. Január 04. 13:48 »
Néhány nap múlva komoly fagyok lesznek, és nappal sem fog nulla fok fölé emelkedni a hőmérséklet.
Majd visszaveszik a lendületet ezek a családok.
Én sosem féltettem a méheket a hidegtől, ha bőséges az élelem készletük, és az jó helyen is van.
Wr azt írja, hogy több méhcsalád is gyűjti már a virágport.
Természetesen ez nem szerencsés, de nincs mit tenni....vagyis véleményem szerint van.
Most nem kotyognék bele a pakolós kollégák rendszerébe, de a fekvő kaptáraknál szerintem ez jobban szabályozható.
De mégis hogyan?
Mivel egy viszonylag "magas" lépről beszélünk, és ha ezt bőségesen feletette a méhész kolléga, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy a lépfelület 70%-a totál mézes, a záró lépek pedig "talpig".
Ebben az esetben nem fognak az anyák korán fiasítani.
Miért?
Mert a lép alja sokkal hidegebb mint a felső harmada.
Mondhatnánk erre, hogy ebben mi a különös, a meleg felfelé száll.
Tehát ebben semmi különös nincs, de abban már van, hogy az óriási mézkoszorú miatt az anyák nem tudnak megindulni, csak akkor ha elérkezik a valós tavasz.
És ha visszaemlékeztek azokra az írásaimra ahol arra hívtam fel a figyelmet, hogy.....amely keretekben az utolsó fiasok kikeltek azokat ki kell venni (különösen igaz ez a Hunorra) mivel itt kezdik meg az anyák a petézést.
Tehát wr méhcsaládjainak fészke nem lehet full mézes, és ez okozza a virágporhordást.
A korai fias ugyanolyan káros a méhcsaládra nézve, mint a késő őszi.
Összefoglalva.
Azokat a lépeket sajnos illik kivenni ahol az anya befejezte a fiasítást, vagy ezekre nagy adagokban gyorsan ráetetni, de ebben az a veszély, hogy a telelő népet nyúzzuk a cukorszirup invertálásával, ami megint csak rövidíti az életüket.
Erre engem itt lehülyéztek, hogy minek veszem ki ezeket a lépeket, majd karcolom fel fészken kívül.
Hát ezért!
Aztán úgy csináljátok ahogy jónak látjátok.
Megkezdtem a 41. szezonomat, eddig működött.
Az okoskodó, kioktató méhésztársak hagyják meg a véleményüket azoknak akik ezt a sok maszlagot még beveszik.
Én a tapasztalataimról írok, nem az álmaimat fogalmazom meg.
Nagyernyei Attila