Ha nem arról fogtok írni, hogy mit tapasztaltok a saját méhészetetekben (mondjuk mint Jankovics78), hanem arról, hogy mi van ott ahol sosem jártatok, sosem láttátok EGYELŐRE CSAK az írást fogom törölni, majd ha nem tértek észhez, jön a tiltás.
Ide olyanok írjanak akik a valóságot tárják elénk.
A jósokból elegem van!
Nagyernyei Attila
A saját méhesemben a múlt héten napi 1.5kg hordás volt... a saját méhesemben olyan anyák vannak, hogy egész szezonban kettő is elfér egymás mellett a kaptárban...a saját méhesemben májusi állapotok uralkodnak...
Attila! Ezt Te sem gondolod komolyan! 1. A homokozód szakmai színvonala pont azok miatt magas akiket most úgy gondolod, hogy megfenyegettél. 2. Stand up-olni fogsz. Ezzel még nem lenne baj, ha alapvető szakmai kérdésekben( pl szűkítés/tavaszi fejlesztés) nem írnál hülyeségeket. ( A bosszantó az, hogy a szakmai ellenérvekre mindig a termésátlagoddal és a 41 éveddel jössz. A termésátlagodat vagy elhiszem vagy nem. A munkám során naponta találkozok olyanokkal, akik 20-30 éve csinálnak valamit szarul, mert az alapösszefüggéseket nem értik. Nagyon jól megélek belölük.) 3. ez a Fekete- fehér fórum, ahol a méhészetről feketén fehéren lehet beszélni...erre most jön a cenzúra?! ejnye...
Ide rakom, mert le van kapcsolva a villany:
Nem az a gond, hogy te hülyeségnek tartod a tavaszi szűkítéses technológiát!
Ja és mielőtt az a kósza gondolatod támadna, hogy "könyvből beszélek", az idén 20 családdal kipróbáltam a szűkítést.
Klasszikusokat szó szerint, ha kérhetem... sehol sem írtam azt , hogy a tavaszi szűkítés hülyeség. Azt viszont több helyütt,hogy ahogy Te csinálod az úgy hülyeség.
Akkor kezdjük az alapoknál:
Február végén érdemes a családot annyi keretre szűkíteni amennyi keretet bepetézett az anya. Miért? Elsősorban a jobb hőháztartás miatt. Érted? Jobb hőháztartás! Ha nyitogatod a kaptárt elmegy a meleg. Másodsorban: a vizsgálatok szerint egy áttelelő méh 4 tavaszi méhet nevel fel. Ezért nagyon fontos, hogy minél kevesebb egyéb ( fútés, felesleges keretek gondozása stb stb) munka háruljon az áttelelő népre. Ezt kétféleképpen lehet elérni. Vagy szűkítesz vagy akkora családdal telelsz be, aminek nem fog gondot okozni a többlet munka. A kevesebb munka kevesebb energiafelhasználás. Emiatt nem öregszik el olyan hamar a nép. (Észrevétlen generációváltás)
Namost...mikor kell bővíteni? Akkor amikor az anya a rendelkezésekre álló keretek 85%-át bepetézte. Ha előbb teszi meg az ember, akkor visszaveti a lendületet, ha később akadályozza az anyát. Mi kell ahhoz, hogy a bővítést kb eltaláld? Mondjuk az, hogy számolsz. pl 3 Hunor keret 24.000 sejt ( 85% kb.20.000) Az anya februárban napi 1000-1500 petét rak le. (Átlag 1300) Akkor ebből logikus következtetés, hogy az első szűkítés után 2-3 hétig békén kell hagyni a családot. A tapasztalat az, hogy nyugodtan békén lehet hagyni március végéig, de Neked a "békénhagyás" ismeretlen fogalom. Amikor az anya bepetézte a rendelkezésre álló helyet,akkor lehet/kell bővíteni. Praktikusan egy kerettel. 8000 sejt. Ez nem azt jelenti,hogy 4 nap múlva okvetlenül tovább kell bővíteni, mert a lerakott peték kikelnek és van még 15% tartalék hely a rendszerben, ami azt eredményezi, hogy praktikusan 7-10nap múlva lehet a következő bővítés. Mivel ősszel normálisan feletetett az ember, így etetni nem kell, mert a család fogyasztása, a szűkítés miatt, meglepően kevés illetve, ha elfogy a szűkítőkőn belül a méz, akkor ott vannak a szűkítőn kivüli keretek. (Ahhoz,hogy oda eljussanak a méhek keretméretű szűkítő kell.) A szűkítőn kivüli mézet serkentésnek veszik ezért külön serkenteni sem kell őket. A fészek bővítés határa: anya maximálisan lerakott napi pete mennyisége X 21/22, azaz 2000(2500)x21/22= 42000-55.000 sejt. Ez Hunorban 6-7. Ennyi keretben azonban minden sejt fiasos. Semmi tartalék nincs. Egy hét hordástalanság és a család éhezik.
Remélem tisztán látszik, hogy a szűkítés ellenére 10-14 naponta bőven elég a kaptárt túrni. Egyszerűen a méhek viselkedése/fejlődés dinamikája nem teszi indokoltá. Aki ezt nem érti 41 év méhészkedés után azt csak sajnálni tudom...
Téged hol lehet meghallgatni?
Nagy tudásodat hol fitogtatod?
2009 óta évente 2x tartok 10-20 fős tanfolyamokat. Nem kevés pénzt fizetnek nekem azért,hogy a tudásomat átadjam. Piaci alapon tartom a tanfolyamokat nem pedig Nemzeti Programból osztogatott támogatásból. Tanítványaim dolgoznak Németországban,Svájcban, Mexikóban...az elmúlt 15 évben 12x segítettem a munkámmal a magyar korosztályos válogatottakat, hogy VB,EB és OB helyezéseket érjenek el.
Robi75! 1. a méhészet nem agysebészet, csak a méhészek gondolják azt. 2. Miért kellene vándorolnom? csak az a fasza gyerek aki vándorol? 3. ...és igen büszke vagyok arra, hogy a magam erejéből lettem senki...