A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065687 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3090 Dátum: 2023. Október 12. 08:52 »
Most ha abba kötsz bele, hogy rét vagy mező, akkor tényleg szállj le a csacsidról.
De lehet azért nem láttál még ilyen gyönyörű virágot, mert lelegelte a hosszú fülű pajtásod.
Akkor még 1x nekifutok.
A réti (vagy mezei) fűzény igen jól mézelő vadvirág, ha a méhek számára megfelelő mennyiségű van adott területen.
Csapadékigényes, de a szárazságot is jól tűri.
A csapadékos, párás körülmények között kiválóan mézelhet.
Ez volt az idén a kollégánál.
Amiatt hasonlítottam össze a szolidágóval, mert ez a gyógynövény is évtizedekkel ezelőtt produkált ilyen kiváló mézelést, akkor rendszeresen pergettem róla, és még a betelelő élelem is meg volt.
Így rendben?
Nagyernyei Attila

« Válasz #3091 Dátum: 2023. Október 12. 10:08 »
Értjük nagy összefüggés van közöttük .

« Válasz #3092 Dátum: 2023. Október 12. 15:43 »
Te Attila!
Mi nem vagyunk ám hülyék. Mi tudjuk mi a réti füzény  - nem mezei-  még akkor is, ha neked utána kellett járni, és a felrakott képpel próbálod igazolni a jártasságodat. Ne csináld, mert még jobban elmerülsz! Olyan dologról írsz ismét amiről semmi tudásod, ismereted, képzettséged sincs, és az alapokat sem ismered. A hársfajtákat sem tudtad megkülönböztetni soha, mégis minden évben bepróbálkozol valami okítással, aztán kiröhögnek.
A füzényfélék annyi nektárt adnak, mint az egyéb méhek javára kevés nektárt termelő többi gizgazok, a napi szórakozásukon kívül semmit nem ér a méheknek a bő virágporon kívül, jelentőséggel nem bírnak. Nem volt arról a kollégádnak 48 kg/cs emelkedése. Ezekkel az emberekkel szóba sem kellene állnod, ha valaki szeretnél lenni a méhészek között, mert ez is egy újabb dolog, ami még nevetségesebbé tesz. Legközelebb röhögd ki, mi is így teszünk. Vedd már észre, hogy itt méhészek vannak, nem a vásárlóid, kiknek tömheted a fejét hülyeségekkel, mint az általad választott vezérek is teszik. Kell időnként valami hülyeséget írnod, mert valami hajt a semmibe. Igazán bevallva jól szórakozok rajtad mióta idetaláltam. Irigyek a méhészek szerinted arra, amit nem tudtak, nem ismerik a hazudozót, és a szolidágóval próbáltad elterelni a figyelmet, mint már több alkalommal tetted. Bevallom, ha a "szamaras" nem ír, talán én is el síklok, megvezetsz. Na annak a kollégának meggyről sem volt olyan hordása, hogy arról pergetett volna 10kg/ cs átlagot. A meggy virágzásakor számtalan növény virít, a méhek a nemzedékváltás közepén vannak, talán a fiasításhoz, a népesség összetételéhez képest abban az időben van a legkevesebb gyűjtőméh. Gondolkozz el ezen, és mindenki, aki esetleg elhitte!!!
Neked az idén is kiváló mézelést adott a szolidágó, amint olvashattuk. Akkor miért nem pergettél róla, meg napraforgóról is alig? Ja mert azon telelsz. Aztán azt az agyonszűkített fészket, még annyira sem hordták tele, hogy végül karcolgatni kellett a takaróválaszfalon kívüli szétszórt mézeket, mert üres volt a fészek, miközben ezzel ijesztgetted ismét a hunorosokat, akik bőven pergettek róla, majd beetettek addigra már idejében szörppel, amikor Te még kínlódtál.
Nagy mágus vagy Te Attila (majdnem Mulykót írtam), de mi azért szeretünk. Írd csak a hülyeségeidet, mi meg felvilágosítjuk a hiszékenyeket, nehogy ők is ennyi év után annyira kínlódjanak mint Te. Szakmai Szórakoztató Központ.

« Válasz #3093 Dátum: 2023. Október 12. 15:56 »
Én nem mondtam, hogy hülyék vagytok, csak...
Amikor ezt írod:
"A füzényfélék annyi nektárt adnak, mint az egyéb méhek javára kevés nektárt termelő többi gizgazok,.."
Azért szeretnél ilyen giz-gazokról ennyit gyarapodni mi?
A méhészkolléga is azért vitte a laborba a mézmintát, mert őt is meglepte ez a mennyiség.
Szerintem a labor hülye, így nincs kire fogni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3094 Dátum: 2023. Október 13. 07:58 »
Az jó hogy ennyire tisztában vagytok egymás általános elme állapotával-------a méhek jól vannak ugye.     szs
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 13. 12:00 írta szabomehesz »

« Válasz #3095 Dátum: 2023. Október 13. 08:32 »
Nálam köszönöm jól vannak, legalábbis amikor utoljára voltam, mert csak hétvégeken érek oda. Nálad is minden RENDBEN?

« Válasz #3096 Dátum: 2023. Október 13. 08:39 »
Szabomehesz!
Tökéletesen egyet értek a meglátásoddal.
Nem szívesen megyek bele ebbe a sárdagonyába, mert ennek a szakmaisághoz semmi köze.
Nem tudom kinek jön be ez az alpári stílus, és az, hogy úgy mondanak dolgokról véleményt, hogy nem tudják az egyéb körülményeket, ott sem jártak, a méhészt nem is ismerik.
Gyakorlatilag az ilyen benyögéseket sorban törölnöm kéne.
A legjobb példa erre amikor azt írták, hogy ...én pedig mielőtt kinyitom a kaptáraimat, kínlódok a bakhátas keretfedőkkel.
Nekem olyan nincs is.
Akkor pedig ezt honnan veszik?
Sajnálom, hogy ide le kellett süllyednem, de próbálok ezen majd változtatni.
Akkor egy kicsit a méhcsaládokról.
Tegnap megnéztem egy olyan családot amelyet 10 napja anyásítottam, mivel nem jött nekik össze az anyaváltás.
No ez az anya csinált eddig 3 jókora fiast, melynek a fele már álca.
A többi anya is petézik, de erősen szűkülnek a fiasok.
A bonyhádi méhészklubon néhányan arról számoltak be, hogy augusztus végén, szeptember elején leálltak az anyák.
Jelentem nálam ilyen nem volt, mert folyamatosan serkentettem, és a mézkoszorúk felkarcolása is nyomta az anyákat.
Most szépen leállnak majd, mert beköszönt az igazi ősz, több mit tíz fokos lehűléssel.
Itt az ideje, várhatjuk a következő szezont.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3097 Dátum: 2023. Október 13. 11:03 »
Na mi van fiúk, tegnap megint sportnapot tartottatok?  :D

« Válasz #3098 Dátum: 2023. Október 13. 11:51 »
Jól látod. Szimultán galambbal.

« Válasz #3099 Dátum: 2023. Október 13. 11:54 »
Mult hét szombaton  délután tudtam futólag végig nézni őket,inkább csak azért hogy ha valamire mozdulni kell még jó az idő,anya hiány kaja hiány. A legtöbbnél csak megemeltem a takarót zúgnak e,figyeltem milyen nehezek a kaptárak.Elmondható hogy a családok egész népesek 10-böl 9-nél teljes megszűnt a fiasítás,még fedett sincs ,kaptak is másnap egy szublimálást . A telephelyem a homokhátságon a várostól vagy 6 km-re van,virágpor hordás minimális de miből is jókora aszály van,megint.
Szeptember második felében végeztem a méhegészségügyi vizsgálatokkal a környéken a  családok sokkal jobbak, népesebbek mint tavaly.A méhészek bent hagyták a napraforgó méz egyrészét, nem ,vagy csak keveset etettek.A napra után semmi hordás nem volt esetleg nyalakodás a városhoz közelebbi telephelyeken .       szs
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 13. 12:38 írta szabomehesz »

« Válasz #3100 Dátum: 2023. Október 13. 12:14 »
Szabomehesz!
Tökéletesen egyet értek a meglátásoddal.
Nem szívesen megyek bele ebbe a sárdagonyába, mert ennek a szakmaisághoz semmi köze.
Nem tudom kinek jön be ez az alpári stílus, és az, hogy úgy mondanak dolgokról véleményt, hogy nem tudják az egyéb körülményeket, ott sem jártak, a méhészt nem is ismerik.
Gyakorlatilag az ilyen benyögéseket sorban törölnöm kéne.
A legjobb példa erre amikor azt írták, hogy ...én pedig mielőtt kinyitom a kaptáraimat, kínlódok a bakhátas keretfedőkkel.
Nekem olyan nincs is.
Akkor pedig ezt honnan veszik?
Sajnálom, hogy ide le kellett süllyednem, de próbálok ezen majd változtatni.
Akkor egy kicsit a méhcsaládokról.
Tegnap megnéztem egy olyan családot amelyet 10 napja anyásítottam, mivel nem jött nekik össze az anyaváltás.
No ez az anya csinált eddig 3 jókora fiast, melynek a fele már álca.
A többi anya is petézik, de erősen szűkülnek a fiasok.
A bonyhádi méhészklubon néhányan arról számoltak be, hogy augusztus végén, szeptember elején leálltak az anyák.
Jelentem nálam ilyen nem volt, mert folyamatosan serkentettem, és a mézkoszorúk felkarcolása is nyomta az anyákat.
Most szépen leállnak majd, mert beköszönt az igazi ősz, több mit tíz fokos lehűléssel.
Itt az ideje, várhatjuk a következő szezont.
Nagyernyei Attila

Te nem mész bele a sárdobálásba? Megáll az ész.
Téged fognak meg minden írásodban, hogy a valósághoz semmi köze annak, amiket itt leírsz, ezek után szoktad a méhészeket orvoshoz küldeni.
Az NB-k része a bakhátas keretfedő. WR írta neked, és azt hitte telik rá, nem az Ő hibája. De ha nem az van, akkor is kell valami azokra a keretekre, mert nem lenne különben ami megtartsa a takarókat, amiket szintén pakolászol, hajtogatsz naponta. Ne magyarázd meg az ellenkezőjét, mert csináltam évekig. Ha nem zártak több rétegben tökéletesen, akkor folyamatos volt a szaglászás és nem csak kezelésekkor. Azt sem tudtam sokszor hol járok, mert állandóan máshol próbálkoztam, végül mindenütt kutattak, aztán már a kijárójuk is akkora volt mint nálad, aminél már a virágporhordás is akadályoztatva volt...nem folytatom, borzalmas mit szenvedtem, a semmiért. Na ugye nálad a rakodók is rosszul záródtak, azt is folyamatosan turkáltad, ezért nem érted többek között amit próbálnak megértetni veled.

Ne erőlködj! Az erős, nem macerált, atka mentes családoknál alig van néhány kelő fias. Nálad azért petézek IS még az anyák, mert nem értesz a méhekhez. Hiába szeretnének neked segíteni naponta, Te ezt macerálásnak gondolod. Tudod mit? Csináld!
Azért azt keresd meg, amikor Berci próbálta elmagyarázni neked, hogy a késői fiasítás nagyon káros, mert nem fognak telelőméhekké válni, miközben a dajkák belefektették azt az energiát, amit nála majd március elején fognak felhasználni. Akkor nála majd lesz 30-50 dm2 fias, nálad meg 10 a szűkített fészekben. Mi meg adunk rá dupla tetsziket.

« Válasz #3101 Dátum: 2023. Október 13. 12:43 »

Nagyernyei Attila

Nálam sincs már semmi csak itt ott kelő de annak sem örülök . Ami ma pete az November 4. én fog kikelni az nem fog felhízni telelőbe. Akik meg dajkálták annyival kevesebbet fognak tavasszal felnevelni ismét egy nosémára hajlamosító technológiát sikerült bevetned Attila. Ebből nemhogy meggyméz még akác sem lesz

*

Meki

• *
  • 27
« Válasz #3102 Dátum: 2023. Október 13. 13:55 »
Én nem mondtam, hogy hülyék vagytok, csak...
Amikor ezt írod:
"A füzényfélék annyi nektárt adnak, mint az egyéb méhek javára kevés nektárt termelő többi gizgazok,.."
Azért szeretnél ilyen giz-gazokról ennyit gyarapodni mi?
A méhészkolléga is azért vitte a laborba a mézmintát, mert őt is meglepte ez a mennyiség.
Szerintem a labor hülye, így nincs kire fogni.
Nagyernyei Attila
Nem Attila, a labor nem hülye, csak azok akik elhiszik, hogy erről a füzényről 48 kilós gyarapodás volt.
Annyira büszke vagy a több évtizeces szakmai tapasztalatodra, mégsem vagy tisztában vele, hogy a mézben egy dolog a virágpor túlsúly, és egy másik dolog, hogy miből van a nektár javarészt.
Nézz már utána ennek a pollenszámolásnak, mit is jelent!
Ne halj meg tudatlanul!

« Válasz #3103 Dátum: 2023. Október 13. 17:42 »
Robi 75 ezt írta augusztus közepén a méheimről:
"Na igen.......ezek "nem atkás"😂az anyjuk is jó, erősek népesek ahogy kell.
Ezt a hunor nem tudja az hétszentség, ráetet 1-2 nagyadagot és nem marad hely fiasnak, esetleg tenyérnyik.
Abból meg ilyen nem lessz az életbe sem mert csak fogynak.
Persze mondhatják hogy nem is kell már fias meg ennyi bogár mer ezé meg azé meg amazé.
Én meg azt mondom 100x jobb ilyen családokat betelelni mint bármi mást.
Sok embernek akácra nincsenek ilyen méhei."

Erre seed150-nek ez jön le:
"Ne erőlködj! Az erős, nem macerált, atka mentes családoknál alig van néhány kelő fias. Nálad azért petézek IS még az anyák, mert nem értesz a méhekhez. "
Mondtam én, hogy sajnállak benneteket.
Az irigység már vakságot is okozott nálatok?
Nem hiszel a szemednek?
Ezt a képet szeptember elején csináltam, szerinted most összeestek?
A frászt!
Eddig dőlt a virágpor, a kolduskrizantém, a törpe tátika ontotta a virágport...mint fűzön.
Szerinted ha ekkora virágporhordás volt, leállnak az anyák?
Fáraszd a kezdőket, meg azokat akik beveszik ezt a sok marhaságot!
Kellemes hétvégét kívánok minden Fekete-Fehér Méhészklub olvasónak!

« Válasz #3104 Dátum: 2023. Október 13. 18:24 »

Eddig dőlt a virágpor, a kolduskrizantém, a törpe tátika ontotta a virágport...mint fűzön.
Szerinted ha ekkora virágporhordás volt, leállnak az anyák?

Óriási tévedésben vagy. Attól még leállnak az anyák. Egyik tanító mesterem gyakori szólása, nem a heringtől sós a tenger.
Nem azért petéznek az anyák, mert sok a virágpor.
Azért hordanak sok virágport, mert sok a nyílt fiasítás. Ahol most is sok virágport hordanak, ott sok az atka, vagy valamiért veszteség érte a család telelésre induló népességét, és mint nálad, még van bőséges fiasítás. Lehet túlzott atkaölőszer használata is.
Kevered azzal, amikor az első virágporhordásra beindulnak a pempőtermelő mirigyek, ami tovább izgatja a családot, és fokozzák a virágporhordást akár életüket kockáztatva. Ezt is próbáld megjegyezni, és akkor még lehet belőled gondos gazda.

Hagyd már ezt az "irigy" dumát! Nem tudod kikkel beszélgetsz. Te vagy itt az egyetlen akire sem anyagilag, sem szakmailag nem lehet senki sem irigy közülük (már akiket ismerek). Mire jó ez?