Ezt kérdezi tőlem oszkár, amire a szamaras bácsi rákontráz:
"Attila! Mit csináljak azokkal a családokkal amik nem férnek bele a 10-es hunorba?"
Hé fiúk, én sem most jöttem ám le a falvédőről!
10 évig voltam szaktanácsadó, és "kiváltságos helyzetemnél" fogva, rengeteg méhészetben járhattam, sok Hunor kereten dolgozó kolléga is megmutatta a családokat.
Ekkora kamu dumát amiket ti itt elnyomtok kevés gyomor bírja, de a tudatlanoké, a kezdőké biztosan.
Most tesztek fel olyan kétfiókos családokat amelyekben lézengenek a méhek a léputcákban!
Majd ha kialakul a téli méhtömeg wr-nek sem kell kéneznie a felesleget, csak belekukkantani, hogy..... hova is tűntetek?
Ugyanis a méhcsalád olyan mint a harmonika, összehúzódik, és tágul.
25 fokban még a gyenguszok is szépnek látszanak, de 10 fok alatt akinek ropogtatják az EGY fiókot annak Szekszárdon a Garay Téren dobszóló mellett...nem folytatom.
Tehát jó lenne ha befejeznétek az össznépi hülyítést!
Ha mondjuk +5 fokban a méhcsaládok mindkét oldalon a deszka mellett is lelógnak az alsó lécig akkor azok valóban bombák, de én ilyeneket (mondom +5 fokban) 40 év alatt MÁS méhészetben sem láttam soha.
Melegben pedig a családok VALÓS erősségét elég nehéz megítélni.
Azért mondanék példát is, hogy egy kicsit szálljatok le a Földre.
Több alkalommal volt már az un. "Illés féle" konténeresek találkozója.
Aik ezt nem ismernék nekik elmondom, hogy ezek meleg építményű, NB 18-as konténerek, emelhető szintekkel, alsó kijárósak.
Az egyik találkozó alkalmával én is ott voltam, és arról beszélgettek ki hogy telel.
Volt aki nem szűkített, nem takart, de sokan szűkítettek, gyengén takartak, elölről ( a kijáró felől) fólia 4-5 centit hátrahúzva.
Tehát látható, hogy még az azonos rendszerben méhészkedők sem értenek egyet!
Na, egy amolyan hideg napon, amikor 10 fok alatt volt a hőmérséklet, egy kis csapattal meglátogattam a különböző módszerrel teleltető "Illés féle" konténereseket.
Nagyon érdekes volt, mivel az összes alsó kijáró, a földön állva egy elemlámpával be tudtunk világítani a kijárón, és láthattuk a keretek alját, vagyis nem mindenhol.
Akik szűk fészken teleltetnek (mint Sanyi bácsi fia is), ott bevilágítva a méhek lógtak a keretek alján. (Mondom nem volt 10 fok!!!!)
Akik szabadon hagyták a méhcsaládot, és nem szűkítettek, csak az alsó keretlécet láttuk.
Ennyi.
A tavaszi fejlődés a szűk fészeknél robbanás szerű.
Ezek a családok általában 5-7 NB lépen teletek.
Igen ám, de amikor megindulnak az anyák nem "pics..nyi" fiasok lesznek, hanem a mézkoszorúig teljes felületen.
A szájkaratésok meg 10 Hunor kereten telelnek, meg 12-őn, NB-ben meg 9-10-en.
Lehet 20 Hunoron, meg 18 NB-n is, csak a nem mind1, hogy mennyi fiast fognak ezek a családok felnevelni akácig.
A szájhősök semmit nem csinálnak akácig....rádobunk egy újabb fiókot, majd kivesszük a 40 kiló repcét, a 60-70 kiló akácot oszt gyühet 590-ért a fővásárló, mert így is megéri.
A méhészkedés nem erről szól!
Sok munkával, nagy odafigyeléssel, minimális (vagy semmi rajzással) szép eredmény érhető el.
Hülyíteni menjetek más oldalakra.
Ja, és ha lehet 5 fok környékén szeretnék egy képet a családokról, én is fogok készíteni.
ui: A kép úgy készüljön, hogy a szélső lépet kihúzzátok, és annak a deszka felőli oldala érdekelne.
Nagyernyei Attila