A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065882 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3000 Dátum: 2023. Szeptember 23. 20:34 »
Attila! Mit csináljak azokkal a családokkal amik nem férnek bele a 10-es hunorba?

1: Váltsak fekvőre?

Menj el előadásra tudok egy jó előadót.

« Válasz #3001 Dátum: 2023. Szeptember 23. 20:42 »
Ha figyel és mindent betart, bele fognak férni?
Tippelhetek?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3002 Dátum: 2023. Szeptember 23. 21:54 »
Kösz jól vagyok!
Egyszer voltam Szolnokon előadáson. Valahogy az sem tudott lekötni!  A hülyülést meg minek siettetni? :)

« Válasz #3003 Dátum: 2023. Szeptember 24. 10:12 »
Ezt kérdezi tőlem oszkár, amire a szamaras bácsi rákontráz:
"Attila! Mit csináljak azokkal a családokkal amik nem férnek bele a 10-es hunorba?"
Hé fiúk, én sem most jöttem ám le a falvédőről!
10 évig voltam szaktanácsadó, és "kiváltságos helyzetemnél" fogva, rengeteg méhészetben járhattam, sok Hunor kereten dolgozó kolléga is megmutatta a családokat.
Ekkora kamu dumát amiket ti itt elnyomtok kevés gyomor bírja, de a tudatlanoké, a kezdőké biztosan.
Most tesztek fel olyan kétfiókos családokat amelyekben lézengenek a méhek a léputcákban!
Majd ha kialakul a téli méhtömeg wr-nek sem kell kéneznie a felesleget, csak belekukkantani, hogy..... hova is tűntetek?
Ugyanis a méhcsalád olyan mint a harmonika, összehúzódik, és tágul.
25 fokban még a gyenguszok is szépnek látszanak, de 10 fok alatt akinek ropogtatják az EGY fiókot annak Szekszárdon a Garay Téren dobszóló mellett...nem folytatom.
Tehát jó lenne ha befejeznétek az össznépi hülyítést!
Ha mondjuk +5 fokban a méhcsaládok mindkét oldalon a deszka mellett is lelógnak az alsó lécig akkor azok valóban bombák, de én ilyeneket (mondom +5 fokban) 40 év alatt MÁS méhészetben sem láttam soha.
Melegben pedig a családok VALÓS erősségét elég nehéz megítélni.
Azért mondanék példát is, hogy egy kicsit szálljatok le a Földre.
Több alkalommal volt már az un. "Illés féle" konténeresek találkozója.
Aik ezt nem ismernék nekik elmondom, hogy ezek meleg építményű, NB 18-as konténerek, emelhető szintekkel, alsó kijárósak.
Az egyik találkozó alkalmával én is ott voltam, és arról beszélgettek ki hogy telel.
Volt aki nem szűkített, nem takart, de sokan szűkítettek, gyengén takartak, elölről ( a kijáró felől) fólia 4-5 centit hátrahúzva.
Tehát látható, hogy még az azonos rendszerben méhészkedők sem értenek egyet!
Na, egy amolyan hideg napon, amikor 10 fok alatt volt a hőmérséklet, egy kis csapattal meglátogattam a különböző módszerrel teleltető "Illés féle" konténereseket.
Nagyon érdekes volt, mivel az összes alsó kijáró, a földön állva egy elemlámpával be tudtunk világítani a kijárón, és láthattuk a keretek alját, vagyis nem mindenhol.
Akik szűk fészken teleltetnek (mint Sanyi bácsi fia is), ott bevilágítva a méhek lógtak a keretek alján. (Mondom nem volt 10 fok!!!!)
Akik szabadon hagyták a méhcsaládot, és nem szűkítettek, csak az alsó keretlécet láttuk.
Ennyi.
A tavaszi fejlődés a szűk fészeknél robbanás szerű.
Ezek a családok általában 5-7 NB lépen teletek.
Igen ám, de amikor megindulnak az anyák nem "pics..nyi" fiasok lesznek, hanem a mézkoszorúig teljes felületen.
A szájkaratésok meg 10 Hunor kereten telelnek, meg 12-őn, NB-ben meg 9-10-en.
Lehet 20 Hunoron, meg 18 NB-n is, csak a nem mind1, hogy mennyi fiast fognak ezek a családok felnevelni akácig.
A szájhősök semmit nem csinálnak akácig....rádobunk egy újabb fiókot, majd kivesszük a 40 kiló repcét, a 60-70 kiló akácot oszt gyühet 590-ért a fővásárló, mert így is megéri.
A méhészkedés nem erről szól!
Sok munkával, nagy odafigyeléssel, minimális (vagy semmi rajzással) szép eredmény érhető el.
Hülyíteni menjetek más oldalakra.
Ja, és ha lehet 5 fok környékén szeretnék egy képet a családokról, én is fogok készíteni.
ui: A kép úgy készüljön, hogy a szélső lépet kihúzzátok, és annak a deszka felőli oldala érdekelne.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 24. 10:17 írta Nagyernyei Attila »

*

buksi

• 466
« Válasz #3004 Dátum: 2023. Szeptember 24. 12:51 »
Tanulságos ez a család csörte,de az igazi méhész tudja a család erősséget és tud is tavasszal is termelni velük a duma az csak oktatóan érdekes,de Attilának is van tapasztalata azt hiszem.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3005 Dátum: 2023. Szeptember 24. 14:54 »
Attila!
Az anyanevelő, akitől vetted most azt a pár anyát. Tudod!
Miből állapítottad meg , "atombombák"!?   
"Melegben pedig a családok VALÓS erősségét elég nehéz megítélni."

Hiszen még nincs +5 fok! DE TE EZT IS MEGTUDOD ÁLLAPÍTANI!!!  Akik meg azt merik írni, hogy 1 fiókba nem férnek bele azok meg hülyék? Rosszul mérik fel a népességet?

Az a baj Te a nyomorult családokhoz vagy hozzászokva ami elfér egy "kalapba is!
Ha, meg látsz életképes családot "be vagy ájulva tőle"! Tanulnál már meg ERŐS CSALÁDOKKAL méhészkedni!

Neked már az "atombomba" amikor két 1/2NB fiókon vannak?  Elárulom ! Ez a normális!

És azt gondolod csak ennél az 1 anyanevelőnél létezik  ilyen?  Hiába vagy te bármilyen "sokat látott" Szaktanácsadó vagy bármi.    Keveset jártál jó helyen!!

« Válasz #3006 Dátum: 2023. Szeptember 24. 16:45 »
Wr-nek erre a benyögésére:
"Az a baj Te a nyomorult családokhoz vagy hozzászokva ami elfér egy "kalapba is!."
Ez a válaszom!
Amikor a felvásárló eljött hozzám (évjáratot had ne írjak) ez volt a megjegyzése.
..........Attila nem mondtad, hogy ennyi mézed van, mehetek haza a pótkocsimért.
Na ennek híre ment, és volt aki a vándorhelyemig kísért. (most több mint 600 méhcsaládja van)
Azóta már megbeszéltem vele, hogy oda családokat kell vinni.
Másik eset Romhány, Nógrád megye.
Madarasi méhészek voltak mellettem, lementem hozzájuk.
Kérdezték mit csináltam a méheimmel?
Ott álltunk náluk, és az enyémek zúgását lehetett hallani!!!!!!
Kemény mi?
Ők pergetgettek, nekem pedig Vácra kellett mennem hordókat venni.
Ennyit a nyamvadt családjaimról.
Mivel sosem jártál a méhészetemben, halvány lila gőzöd nincs mi van nálam, óriási bátorság azt kijelenteni amiket állítasz.
De nálad szétfeszegetik a kaptárakat egész évben, full-full extrák, alig bírsz velük, most pedig már odáig fajult a dolog, hogy annyian vannak, le kell kénezned őket nehogy kint aludjanak az éccaka?
Kit akarsz hülyíteni most már csak az a kérdés?
Kicsit írj a valóságról is, az álmaidat már ismerjük.
Közben kaptam privátban egy üzenetet, hogy minek veszem fel a sok süket fonalat.
Igaza van a kollégának.
Ha értelmes dolgokat nem tudsz írni csak a mesekönyvedet olvasgatod, akkor inkább menj máshova szórakozni.
A valóság nem erről szól!
Minden méhészetben vannak közepes (halkan mondom, esetleg gyenge családok) amelyek későn váltottak anyát, lerajzottak, kiszorították az anyát napraforgón, meszes stb.
Annak őszintén örülök, hogy nálad ez lehetetlen, minden családod már most akác érett.
Nézz magadnak egy humor rovatot.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3007 Dátum: 2023. Szeptember 24. 17:57 »
Wr-nek erre a benyögésére:
"Az a baj Te a nyomorult családokhoz vagy hozzászokva ami elfér egy "kalapba is!."

Az a baj Te a nyomorult családokhoz vagy hozzászokva ami elfér egy "kalapba is!

Wr! Megbuktál. Ezért oszt' kár vót. Te vagy az Oszkár is?

Szerintem Attila nálad már, hogy is mondjam???

"(évjáratot had ne írjak)"

Te, aki olyan jó voltál magyarból. Naná. Már hányszor írták le, hogy a had az a hadsereg? A hadd ne írjak a helyes. Egyébként jobban járnál ha nem írnál, mert tényleg rajtad röhög már itt mindenki.

Már megint mások 600 feletti méhészetével dicsekszel. Mi értelme ennek? Mit akarsz ezekkel elérni? Nem látod mekkora méhészetek nőttek ki, és akikkel itt vitatkozol (rajtam kívül, de én munkahely mellett méhészkedek) sokkal nagyobb méhészetük van.
Nem folytatom, mert nagyon gáz.
Mondtam már. Ébredj fel!

« Válasz #3008 Dátum: 2023. Szeptember 24. 18:30 »
Úgy látom most már mindenbe bele kívántok kötni, és te, seed150 is beálltál a sorba.
Azt légy szíves erre a mondatomra...
"Már megint mások 600 feletti méhészetével dicsekszel."
miből következtettél, hogy dicsekszem mások méhészetével?
Én arra viszont büszke vagyok, hogy ekkora válság ellenére szépen boldogulok ennek az egyharmada állományommal.
Tehát úgy is fogalmazhatok, nem kell többet tartanom ahhoz, hogy ne kelljen a boltban lesnem az árakat, nyugodtan beülhetek egy étterembe, nyaralhatok, és amim van azt a méheknek köszönhetem.
Semmi megamániám nincs, teljesen ki vagyok békülve a saját helyzetemmel.
Belőletek viszont süt az irigység!
Mindkét fiamat el tudtam indítani az életpályájukon, és nekik nem kell a méhekkel görcsölniük, szépen elvannak.
Ez nekem többet ér mint az ócska, sehova nem vivő fröcsögésetek!
A "had" szóban igazad van!
Elnézést.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 24. 18:40 írta Nagyernyei Attila »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3009 Dátum: 2023. Szeptember 24. 19:42 »
HÚÚÚÚ_ HAAA!!

Mire véljem? Lebuktam?? a

Nem tudom eldönteni: Diszlexia, írás olvasásinehézségekkel küzdesz? Vagy demenciás vagy?

így károsodik az emlékezet, a gondolkodás, tájékozódás, megértés, számolás, tanulás, nyelv, véleményalkotás, döntéshozatal.

Az idő múlásával ez egyre rosszabb lesz!
Olvasva írásaidat, nem tudom már mit higgyek.

Nem kötünk mi bele semmibe! Ez inkább már aggódás!

*

Berci

• 317
« Válasz #3010 Dátum: 2023. Szeptember 24. 19:51 »

Már megint mások 600 feletti méhészetével dicsekszel.

Jenőnek(Kiváncsi111) is 600 feletti méhészete van...Attila! Csak nem összejártok Kiváncsi111-gyel?! Úgylátszik ma a "Lebukások napja" van... :D

« Válasz #3011 Dátum: 2023. Szeptember 24. 19:52 »
Ott kellene folytatni oszkár szerintem, ahol, neo, berci és wr az atkáról és egyéb hozzá kapcsolódó tapasztalataikról beszélgettek. Abból lehet következtetni tanulni. Ment is zökkenőmentesen amíg Attila nem szólt bele neo-nak címezve. Remélem nem vette el kedveteket. Jó lenne ha továbbra is megosztanátok, -ha van még mit- velünk.

« Válasz #3012 Dátum: 2023. Szeptember 25. 12:41 »

Én arra viszont büszke vagyok, hogy ekkora válság ellenére szépen boldogulok ennek az egyharmada állományommal.

Ha válság van, -mert van-, akkor miért nem írsz arról, hogy a válságban mit tesz az érdekképviselet a tagdíjfizető méhészekért. Én nem tudom pontosan miként volt, de majd talán vannak itt olyan tőlem jobban informált méhészek, akik elmagyarázzák miként kellene az egyesületen kívüli méhészek érdekeit is szolgálni, mert úgy emlékszem, mintha velük is fizettetnének valami sarcot, mert állítólag megváltozott az egyesület milyensége. Mik is lettünk mi?
Nemrég írtad a cukor/méz telelési elképzelésedet. Igen, nem érdemes kipergetni a napraforgót. (Szerettem volna megkérdezni, ha tényleg bent hagytad, akkor miért karcolgatsz, és azt hova hordják? Tudom, a kelő fias helyére. De minek? Teljesen mézes lépeken rosszul telelnek. Ott is, ahol arra kényszerítik a méheket teleléskor, amikor a fedett mézen és a keretek alján is lógva kell élniük, az agyonszűkítés miatt. Nem ragozom, mindenki gondolja tovább...!) Igazad van. De a válság nem ebből adódik. Ha belegondolsz Te egy kg háztól értékesített akácmézedért tudsz venni kb 8+ kg cukrot, igaz egy alkalommal csak 10kg-ot. Én is tudok. Az egy családnak bőven elég a telelőélelem kiegészítésére szűkös esetben is.
Most nem mondom el mennyi percet kell dolgoznom ezért nekem, mert kiutálnak. Nagyon jól tudod, hogy sok embernek nincs válság, mert van munkahelye, és eltudja tartani a méheit belőle. De a főállásúakkal mi van? Ők a nagy tagdíj befizetők. Na náluk sem lehet olyan nagy baj, mert nem hallani a szavukat.
Tehát Te is mint írtad boldogulsz, meg mások is. Aki nem, az kiesik. Ennyi. Akkor minek az érdekképviselet. Kitüntetések osztogatására? Kirándulgatások és egyéb méhészeknek inkább káros szakmainak nevezett téli időtöltés megszervezésére, és támogatására?
Vagy mi az a válság?

« Válasz #3013 Dátum: 2023. Szeptember 25. 20:15 »
mert állítólag megváltozott az egyesület milyensége. Mik is lettünk mi?

Úgytudom szakmaközi szervezet vagy mifene. Ha így van akkor tessék mindenki érdekét képviselni....

« Válasz #3014 Dátum: 2023. Szeptember 26. 07:29 »
Légy szíves ezt ne ide írjátok!
A méhcsaládok általános állapotát, hogy kevered össze az érdekképviselettel te csacsi?
Szegény pára, mekkora terhet cipel a hátán.
Akkor a témához.
A kiadós eső hatására elindult a kolduskrizantém, más nyelvek szerint az őszirózsa.
Van aki kiváló betelelő élelemnek tartja, van aki azt állítja, egy átok.
Ők most ráetetnek, hogy összekeverjék a begyűlő nektárral.
Még mielőtt záporoznának a különböző jövőbe mutató jóslatok, meg a sok okos tanács, ezt olyan profi méhészek csinálják, akik mögött 4 évtizedes méhész múlt van, és apukája, papája is méhész volt.
Csak, hogy megelőzzem a süket hozzászólásokat.
Ezt azért is csinálja így a kolléga, hogy a kikelt fiasok helyére is kerüljön a telelő élelemből, így nem kell kivennie a kevésbé mézes lépeket.
Itt néhány kiló ráetetéséről van szó, és működik.
Nagyernyei Attila