A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065650 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2850 Dátum: 2023. Augusztus 19. 08:35 »
Ezt kérdezi tőlem ez az alpár, mert kultúrlénynek nem nevezném Sancho Panzát
Nagyernyei Attila
Ezt kérdezi tőled ez az Alpár , akit kultúrlénynek nem neveznél, ( Sancho Panza), hogy ez mind igaz ?

« Válasz #2851 Dátum: 2023. Szeptember 03. 19:01 »
Akkor feltennék néhány képet a kaptártetőimről, amelyre rá szoktam írni, hogy hány fiast tudok elvenni.
Nem számoltam meg hány ilyen családom volt, a fotókon a LEGJOBBAK vannak.
Aki ebben kételkedik....őt sajnálom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2852 Dátum: 2023. Szeptember 03. 19:20 »
most melyik színt kell nézni???

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2853 Dátum: 2023. Szeptember 03. 23:34 »
Hagyjuk már ezt!!
Firkálni én is tudok!

Lássuk a "bika " családjaidat!

« Válasz #2854 Dátum: 2023. Szeptember 05. 06:26 »
Ezt kérdezi tőlem Sancho Panza:
"most melyik színt kell nézni???"
Mivel te állandóan a szamarad szürke színét nézed, felmerül a kérdés, hogy színvakságban szenvedsz.
Azért van több színű filcem te csacsi, hogy tudjam a 'fejés idejét', mivel nincs időm annyit írogatni.
De neked ez úgyis nehéz, ballagj tovább szamárháton, az való neked.
Oszkár ezt kéri tőlem:
"Lássuk a "bika " családjaidat!"
Én nem mondtam, hogy ezek bika családok, de az idén a zöme ilyen.
Majd a tartalékokról is csinálok képet.
Most legyen ennyi elég.
Ha figyelmesen nézitek a képeket, látható rajtuk a KÉK fészekszűkítő.
Két hét múlva 1-2 keretet még fészken kívülre teszek, az lesz a végleges téli fészek.
Üdv: Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2855 Dátum: 2023. Szeptember 05. 15:36 »
Na igen.......ezek "nem atkás"😂az anyjuk is jó, erősek népesek ahogy kell.
Ezt a hunor nem tudja az hétszentség, ráetet 1-2 nagyadagot és nem marad hely fiasnak, esetleg tenyérnyik.
Abból meg ilyen nem lessz az életbe sem mert csak fogynak.
Persze mondhatják hogy nem is kell már fias meg ennyi bogár mer ezé meg azé meg amazé.
Én meg azt mondom 100x jobb ilyen családokat betelelni mint bármi mást.
Sok embernek akácra nincsenek ilyen méhei.

Üdv:robi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2856 Dátum: 2023. Szeptember 05. 20:41 »
robi 75

:) :) :) :) 

Van még mit tanulnod!

Hallottál már olyanról, hogy két hunor fiókon telel a család? ;)
Nem hiszem. Mert akkor ilyen marhaságokat nem állítanál. Amit alítasz még akkor sem igaz ,ha csak egy hunoron telelnek.

« Válasz #2857 Dátum: 2023. Szeptember 05. 21:15 »
Na végre!
Egy előre mutató hozzászólás, amivel maximálisan egyet értek....sőt köszönöm.
Ezt írja Gábor1985:
"A lényeg, hogy mekkora a kiterjedése a fiasnak, ezért én nem keretben számolok hanem négyzetdeciméterben mert ez ad csak pontos infót, ez alapján egyenlítem majd ki őket."
Ezt így is kell.
És örvendek ennek az őszinte mondatnak!
"Ilyenkor már lenni kellene 20-25dm2 fiasnak. Van család amelyik elérte, olyan is aki jócskán túllépte, de a nagy átlag bőven alatta van."
Nincs mi hozzá tenni.
Ha lehetne két "tetsziket" kapnál tőlem.
Nagyernyei Attila

Na ezek igazán szépek Attila. Ilyeneknek kell most lenniük. GRATULA!
DE! Ugye ami ott fent íródott, azok nem voltak tavaly ebben az időben ilyen népesek, mert ha igen, akkor valamitől elgyengültek. Ezekből ha nem történik valami velük, ugyan olyan erős családok leszenek, mint amilyenekről BGergely tett fel videót akkor, aztán kapott is a fejére, hogy kezdőként mit mutogatja itt magát, pedig csak "szűkíteni" akarta azokat.
Tehát ezek minden bizonnyal nem 20-25 dm2 fiassal fognak rendelkezni a fent látható időben, hasonló tavasz esetén, hanem feszegetik majd a ládát. :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2858 Dátum: 2023. Szeptember 05. 22:07 »
"Dicsekszik"!!! :)
Mindenki ezt kapja tőle, ha jobbak a méhei mint az övéi

Akkor most mi van?
Végre eljutott idáig, 30 év kínlódás után?

*

buksi

• 466
« Válasz #2859 Dátum: 2023. Szeptember 06. 06:38 »
MIndegy ki mit irogat van NB és hunor családom is, én megelégszek átlag 8 keret betelelő néppel,ezekből jövőre mindig jó családok fejlődnek,az anya a lényeg az nálam saját nevelt,vagy raj anya.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2860 Dátum: 2023. Szeptember 08. 12:38 »
robi 75

:) :) :) :) 

Van még mit tanulnod!

Hallottál már olyanról, hogy két hunor fiókon telel a család? ;)
Nem hiszem. Mert akkor ilyen marhaságokat nem állítanál. Amit alítasz még akkor sem igaz ,ha csak egy hunoron telelnek.

Már hogyne lenne igaz, ugyanolyan feltételek mellet a hunornál a méretéből adódóan kompromisszumot kell kötni. Mert vagy bogár nem lessz benne annyi, vagy a kajának lessz 10 kilo híjja a nagybocihoz képest.
Vagy két fiókon kell lenni a fészeknek, meg még van pár variáció kiküszöbölni azt a 27 centis hibát.

Üdv:robi

« Válasz #2861 Dátum: 2023. Szeptember 08. 15:40 »
Majd jön WR (9H?), és kapsz a fejedre meglásd. :)
Darázsfészek.

« Válasz #2862 Dátum: 2023. Szeptember 09. 10:18 »
WR az 7H-s tudtommal és sose vándorol. Ilyen egzotikus kaptárrendszereket kizárólag állóméhészetekben találni. Itt az Alföldön a 2*H12 is elég ritka, maximum konténerben alkalmazzák.

*

wr

• 1013
« Válasz #2863 Dátum: 2023. Szeptember 09. 10:33 »
Idézet
ugyanolyan feltételek mellet a hunornál a méretéből adódóan kompromisszumot kell kötni. Mert vagy bogár nem lessz benne annyi, vagy a kajának lessz 10 kilo híjja a nagybocihoz képest.
Már lassan el sem éri az ingerküszöbömet az efféle magas fokú hozzá nem értés fitogtatása. Az ilyenekből is látszik, hogy embereknek halvány gőzük sincs arról, hogyan is működik a rakodó kaptár. De nincs min csodálkozni, amikor annak sincs aki állítólag 27 évig nyomta...

Robika! Ahol egész évben, gyakorlatilag megállás nélkül kompromisszumot kell kötni, az éppen a ládád, és nem a hunor kaptár! Akkor újfent elmondom hogy miért. Augusztus közepén, amikor én már befejezem a telelő készlet kiegészítését, te a ládádban még javában tologatod a kereteket, meg rakosgatod a szűkítődet, hogy nehogy szétpacsálják majd az összes keretben a cukorszirupot amit be akarsz etetni. Az a helyzet, hogy a hunorban ilyet sem kell csinálni, mert amit etetek azt behordják szépen a méztérbe. A méznek, ahogy a fiasításnak is, nem csak hogy nem kell kompromisszumot kötni, hanem mindkettőnek másfélszer akkora helye van, mint nálad a ládádban! Érted??? Tehát, bogár is több lesz benne, ráadásul úgy, hogy a teljes telelő készlet már benne van! Ha nem érted, keress egy 10-12 éves gyereket aki már érti az alapvető matematikai műveleteket, kérd meg hogy olvassa el ezeket amiket írtam, és majd ő elmagyarázza neked, hogy a 18-20 hunor keretbe miért fér több méz, virágpor és fiastíás is együtt, mint nálad abba a néhány NB keretbe amibe be szeretnéd préselni.
Sőt, még azt is elárulom neked, hogy ez nem csak akkor van ám így amikor valaki két fiókon teleltet, hanem akkor is ha csak egy fiókon. Mert akkor is ugyanígy be lehet etetni a téli készletet még a nyáron, anélkül hogy ez a fiasítás rovására menne, csak akkor majd októberben amikor úgymond betelel, akkor az alul lévő üres fiókot ki kell venni, a család pedig a teli mézes fiókon (ami előtte a méztér volt) fog telelni. Évekig csináltam így.
Ez ugyan plusz munka, de ennek is van egy előnye, a maradék fias lépet ha van ki lehet venni, ezáltal automatikusan létrejön a fiasmentes állapot, anyát sem kell keresgélni meg zárkázgatni, és le lehet az atkát már októberben nullázni, és karácsonykor lehet az ünneppel foglalkozni, mert nem azzal kell hogy jaj most kéne csinálni egy zárókezelést, januárban meg egy másikat...
A fekvőtökkel fényévekkel vagytok elmaradva akkor is ha ezt nem vagytok hajlandók észre venni, és nem csak a méztermelést meg a család fejlődését illetően, hanem az elvégzendő munka mennyiségének tekintetében is.
Szerinted, ha a fekvővel olyan egyszerű lenne mézet termelni, akkor nem az terjedt volna el az egész világon? De. De valamiért, mégis inkább a rakodó terjedt el... Ismered a az autós viccet, amikor egy őrült jön szembe a forgalommal... Nálatok nem egy jön szembe, hanem mind.

« Válasz #2864 Dátum: 2023. Szeptember 09. 10:59 »
WR!!
Robi75 hunoros, ne égesd magad!